Sosiaalisessa mediassa leviää Muoviton maaliskuu -tempaus, joka haastaa välttämään kertakäyttöisen muovin kulutusta kuukauden ajan. Perjantaina tempauksen Facebook-tapahtumaan oli ilmoittautunut jo noin 2 500 osallistujaa.
Kampanjan taustalla on ihmisten havahtuminen siihen, että yhä suurempia määriä muovijätettä päätyy vesistöihin. Esimerkiksi Helsingin rannoilta löytyneistä roskista jopa 90 prosenttia on tutkimusten mukaan muovia. Suomen roskaisimmat rannat ovat Helsingissä ja Turussa.
Jos kehitys jatkuu tällaisena, maailman merissä on vuonna 2050 jo enemmän muovia kuin kalaa, arvioi brittiläinen Ellen MacArthurin säätiö.
Kertakäyttömuovin välttäminen arjessa on kuitenkin vaikeaa.
HS pyysi siihen vinkkejä kauppatieteitä opiskelevalta Otso Sillanaukeelta, joka on minimoinut omien jätteidensä määrää jo runsaan kahden vuoden ajan. Hänen tärkein neuvonsa kampanjaan osallistuville on se, että itseltään ei pidä vaatia täydellisyyttä.
”Kukaan ei pysty elämään tämän päivän yhteiskunnassa täysin ilman muovia. Tärkeintä on, että tekee parhaansa.”
Hankenilla markkinointia opiskeleva Sillanaukee pitää Nollahukka-blogia ja julkaisee toukokuussa kirjan Zero Waste – jäähyväiset jätteille.
Muoviton maaliskuu -tempauksen järjestäjiä ovat muun muassa europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr), valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja muovittomia kosmetiikkapakkauksia valmistavan Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi.
Otso Sillanaukee pyrkii elämää zero waste -ajattelutavan mukaan.
Otso Sillanaukeen 13 vinkkiä muovittomaan arkeen:
1. Aloita tyhjentämällä roskis keittiön lattialle. Kun tiedät, mistä jätteesi kertyy, sinun on helpompi vähentää sitä.
2. Jos ostat koulu- tai työpäivän aikana lounaan valmisruokatiskiltä, ota mukaan oma rasia tai termosastia. Monet antavat alennusta, jos asiakkaalla on oma kuppi mukana. Valmisruokatiskillä myyjä voi ottaa oman astiasi painon huomioon annosta punnitessaan. Itsepalvelutiskillä pyytäisin ensin myyjää avuksi.
3. Jos juot paljon pullovesiä, kanna mukanasi pulloa, jota täytät hanavedellä. Älä osta uutta vaan tutki, onko kotonasi esimerkiksi lasista smoothie-pulloa, jonka voit putsata ja ottaa käyttöön. Itse suosin kevyttä ja kestävää teräspulloa.
4. Kieltäydy käyttämästä muovikassia. Kanna aina mukanasi kangaskassia.
5. Hedelmiä ostaessasi et tarvitse muovipussia. Nouki hedelmät koriin, asettele ne vaa’alle ja tuikkaa tarra yhteen. Lidlissä voit välttää tarralapunkin, kun kassa punnitsee hedelmät.
6. Hedelmät voi pakata myös kestopussiin. Valitettavasti esimerkiksi S-ryhmän kestopussit on tehty muovista. Oman pussin voit ommella vanhasta lakanasta tai t-paidasta.
7. Hedelmiä ja kuiva-aineita voit ostaa myös paperipusseihin, jotka ovat yllättävän kestäviä. Itselläni on käytössä muutamia pari vuotta vanhoja, joita käytän aina uudelleen.
8. Kahvia, teetä, riisiä, muroja ja muita kuiva-aineita voi ostaa irtotuotteena paperipussiin tai omaan astiaan Punnitse & Säästä -myymälöistä. Monia kuiva-aineita saa myös isoissa, kierrätettävissä pahvipakkauksissa. Kotona säilytän kuiva-aineita lasipurkeissa.
Kuiva-aineita voi säilyttää lasipurkeissa.
9. Vessapaperi on muovittoman elämän murheenkryyni. Sitä en ole onnistunut löytämään muovittomassa pakkauksessa. Roskan voi minimoida ostamalla kierrätyspaperista valmistettua wc-paperia mahdollisimman suuressa pakkauksessa. Talouspaperin korvaan kangasliinalla tai sienellä.
10. Suihkussa ja wc:ssä muoviastiat voi korvata muista materiaalista valmistetuilla astioilla. Muovisen hammasharjan voi vaihtaa bambusta valmistettuun, vanulaput kankaanpaloihin. Saippuat ja shampoot voi ostaa paloina. Itse käytän oliiviöljypohjaista saippuaa kehon pesuun, erillistä kasvosaippuaa kasvojen pesuun sekä hiuksiini palashampoota, jota saa ekokaupoista ja monista elintarvikeliikkeistä. Palasaippua sopii myös käsin tiskaamiseen. Deodoranttini valmistan itse. Resepti löytyy Nollahukka-blogistani.
11. Kaikkeen puhdistukseen käytän ruokasoodaa ja vedellä laimennettua etikkaa. Soodalla voi kuurata pinnat, ja se neutralisoi myös hajuja. Etikka irrottaa rasvan, ja siinä on myös antibakteerisia ominaisuuksia, joten se sopii esimerkiksi vessan pesuun. Etikan tuoksu haihtuu tunnissa. Jos tuoksu pelottaa, etikkaan voi lisätä eteerisiä öljyjä tai siinä voi liottaa sitruunan kuoria viikon ajan.
12. Suuri osa muovijätteestä tulee turhasta kuluttamisesta. Korvaa välipalapatukat pähkinöillä sekä tuoreilla ja kuivatuilla hedelmillä, joita voit ottaa omassa rasiassa kouluun tai työpaikalle.
13. Jäte vähenee, kun välttää valmisruokaa ja kokkaa itse. Se on sitä paitsi hauskaa.