Elämä

Kun suomalainen neuvottelee, samat virheet toistuvat, sanoo valtakunnan­sovittelija Minna Helle – nyt hän kertoo, mitä palkka­neuvotteluissa kannattaa sanoa ja mitä missään tapauksessa ei

Valtakunnansovittelija Minna Helle selvittelee työkseen vakavia konflikteja. Hän on huomannut, että etenkään uhkailu, iva ja omista vaatimuksista jankuttaminen eivät vie asioita eteenpäin.

Tilaajille
Olet menossa palkkaneuvotteluun. Ajattelet jo etukäteen, että vastassa on ynseä pomo, jota kiinnostaa aina vain firman omistajien etu, ei koskaan työntekijöiden.

Kun tapaatte, ilmoitat pomolle selkeän vaatimuksen: haluat 500 euron korotuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pomo sanoo, ettei voi taloustilanteen vuoksi nostaa palkkaasi lainkaan. Tuhahdat halveksivasti. Alat perustella, miksi ansaitset korotuksen. Vastapuoli taas perustelee, miksi ei voi sitä antaa. Vastaat siihen perustelemalla lisää, niin tekee myös vastapuoli.

Tällä tavoin keskustelu etenee. Välillä pyörittelet silmiäsi ja heität pari ivallista kommenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopulta esität uhkauksen: joko saat palkankorotuksen tai irtisanoudut. Pomo sanoo, että sitten sinun pitää varmaan irtisanoutua.

Neuvottelu on ohi. Molemmille jää paha maku suuhun.

Tähän tapaan eteneviä neuvotteluja valtakunnansovittelija Minna Helle on todistanut paljon. Hänen asiakkaitaan ovat työnantaja- ja työntekijäliitot, jotka ovat niin riitaantuneita, että lakko tai työsulku on lähellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti pöytään istuu ihmisiä, joilla on pelkkiä vaatimuksia sekä perusteluja, miksi toisen pitäisi vaatimuksiin suostua. Ei ihme, että tilanteet ovat tulehtuneita.

Helle on oppinut työssään niin paljon neuvottelemisesta ja riitojen sovittelusta, että on kirjoittanut aiheesta Järki ja tunteet -nimisen kirjan. Kirja on suunnattu kaikille, sillä jokainen tarvitsee neuvottelutaitoja, jopa päivittäin. Perheissä neuvotellaan ajankäytöstä, työpaikoilla työnjaosta ja taloyhtiön kokouksissa, mitä remontteja tehdään.

Kaikki ne tilanteet voivat kasvaa riidoiksi, joissa osapuolet vain jankkaavat omaa vaatimustaan, eivätkä jousta piiruakaan. Miten sellaiset tilanteet oikein vältetään?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Vaatimusten kulttuurista pitäisi päästä kokonaan pois.

Kuuntele, kysy, älä oleta mitään. Siinä on Helteen lista lyhyesti.

Toisen osapuolen näkökulmasta pitää siis olla kiinnostunut, eikä vain toitottaa omia vaatimuksiaan. Toisen ajatuksia ei myöskään kannata arvailla, eikä suhtautua häneen ennakkoluuloisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaatimusten kulttuurista pitäisi päästä Helteen mukaan kokonaan pois. Jos tarkoitus on pysyä sovussa jatkossakin, neuvottelu tulisi nähdä tilanteena, jossa on yhteinen ongelma yhdessä ratkaistavaksi.

”Ratkaisu voi olla jotakin, mitä kumpikaan ei tullut alun perin ajatelleeksi. Useimmat riidat eivät ratkea niin, että toinen muuttaa mieltään, kun toinen tarpeeksi perustelee.”

Toisen kuuntelu tuntuu itsestään selvältä ohjeelta. Se on kuitenkin Helteen mukaan yllättävän vaikeaa. Moni miettii toisen puhuessa vain omia vasta-argumenttejaan.

 

Älä suostuttele pelkillä järkiperusteilla.

Ja niistä argumenteista puheen ollen: Helle ei kehota neuvottelemaan niin, että yrittää suostutella pelkillä järkiperusteluilla. Sen sijaan kannattaa kertoa, mitä huolia on vaatimusten taustalla.

Esimerkiksi työntekijät voivat vastustaa työajan muutoksia, koska pelkäävät, etteivät ehdi olla perheidensä kanssa. Tai työtehtävien muutoksia, koska heitä huolestuttaa, osaavatko he tehdä töitään tulevaisuudessa.

Jos esimerkiksi jälkimmäistä ei sanota ääneen, työnantajalle voi jäädä kuva, että työntekijät ihan muuten vain vastustavat muutoksia. Se taas hankaloittaa ratkaisun löytymistä.

 

Moni on valmistautunut perustelemaan, miksi ansaitsee palkankorotuksen. Se ei riitä.

Miten sitten Helteen ohjeilla hoidetaan palkkaneuvottelu tyylikkäästi? Ensinnäkään ei oleteta vastapuolesta mitään. Ei esimerkiksi sellaista, että ”ei sitä varmaan tämä asia edes kiinnosta”.

Molempien osapuolten tulisi asennoitua niin, että palkka on yhteinen ongelma. Jos työntekijän motivaatio lopahtaa huonon palkan vuoksi, ei se ole työnantajankaan etu.

Moni on valmistautunut perustelemaan, miksi ansaitsee palkankorotuksen. Se ei kuitenkaan Helteen mielestä riitä.

”Pitäisi uskaltaa kertoa, miksi tämä asia on minulle tärkeä ja miltä tämä minusta tuntuu”, Helle neuvoo.

Pomo ei välttämättä pysty korottamaan palkkaa. Jos hän kuitenkin ymmärtää, mitä on palkkatoiveen takana, hän voi yrittää vastata siihen.

”Jos toiveen taustalla on vaikkapa se, että työntekijä ei koe olevansa arvostettu, voisiko arvostusta osoittaa muulla tavalla?”

Uhkailu tai kiukuttelu ei kannata. Jos alkaa suututtaa, on hyvä jopa poistua paikalta, jotta ei päästä sammakoita suustaan.

Helteen mielestä jokaisen kannattaisi kehittää metodi tilanteisiin, joissa uhkaa suuttuneena puhua harkitsemattomia.

”Itse menen ulos kävelemään.”

Helle on ammatissa, jossa on pakko saada suu auki. Lapsena hän oli kuitenkin todella arka. Maatilalla varttuneella tytöllä oli vähän so­siaalisia kontakteja. Kouluun hän ei olisi halunnut mennä lainkaan, koska muut oppilaat pelottivat niin paljon.

Helteen onneksi koitui, että hänellä oli kouluun mennessä yksi ystävä. Ystävän seurassa hän tutustui muihinkin.

”Hän retuutti minua perässään.”

Esiintymiskokemusta Helle sai, kun soitti ala-asteella pianoa koulun joulu- ja kevätjuhlissa. Sydän hakkasi ja tuntui, että päässä sumenee. Joka kerta esiintyminen oli silti vähän helpompaa.

 

”Ihmiset sanovat, että ovat sellaisia kuin ovat, eivätkä muutu. En usko siihen.”

Lukion abikronikassa Hellettä kuvataan jo teräväkieliseksi. Arasta lapsesta siis varttui rohkea teini. Helle onkin sitä mieltä, että ihminen voi muuttua. Hän itse on hionut sosiaalisia taitojaan tietoisesti, myös aikuisena.

Hän on opetellut esimerkiksi tutustumaan. Jos hän menee tilaisuuteen, jossa ei tunne ketään, hän ei enää arastele muille juttelemista.

”Ihmiset sanovat, että ovat sellaisia kuin ovat, eivätkä muutu. En usko siihen. Pitää vain tunnistaa ne asiat, joissa haluaa muuttua, ja alkaa tehdä töitä niiden eteen.”

Kannattaa ottaa itselleen pieniä tavoitteita. Niistä voi edetä suurempiin.

”Jos haluaa oppia tutustumaan, pitää harjoitella. Ensimmäinen askel on puhua jollekin tuntemattomalle ja huomata, ettei se tapa. Kannattaa myös luottaa ihmisiin: kun uskaltaa mennä juttelemaan, harvemmin toinen kääntää selkäänsä.”

Helle on aina ollut kunnianhimoinen. Hän on kuuden ällän ylioppilas, eikä voi sietää sitä, miten kympin tytöistä on joskus puhuttu väheksyvästi.

”Se, että pärjää koulussa, kertoo kunnianhimosta, motivaatiosta, lahjoista ja taidoista. Ei siitä, että on kuuliainen ja tekee aina, mitä muut sanovat.”

Helle oli ajatellut opiskelevansa diplomi-insinööriksi. 1980- ja 1990-lukujen taitteessa juristit olivat kuitenkin trendikkäitä. Televisiossa pyöri esimerkiksi lakisarja L.A. Law.

Se ei ollut ainoa syy hakea oikeustieteelliseen.

”Sinne oli vaikea päästä, ja halusin näyttää kykyni. Myös yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat.”

Helle erikoistui työoikeuteen ja työskenteli valmistuttuaan eri ammattiliitoissa. 30-vuotiaana hän sai tyttären.

Helle on huomannut, että joidenkin ihmisten on edelleen vaikea hyväksyä, että naisella on sekä ura että lapsi. Hänkin pahoitti välillä mielensä lapsen ollessa pieni.

”Sain kommentteja, joissa annettiin ymmärtää, että ura on minulle tärkeämpi kuin perhe. Näin ei todellakaan ole.”

Kun Helle valittiin valtakunnansovittelijaksi vuonna 2014, hänen alakouluikäinen tyttärensä kysyi, ehtiikö äiti enää olla hänen kanssaan. Kun Helle jutteli tytön kanssa, selvisi, että eräs aikuinen oli kysynyt sitä tytöltä. Tyttö itse ei ollut edes pelännyt asiaa.

 

”Äitiysfilosofiani kuuluu: Älä ole jonkun muun tulkinta hyvästä äidistä.”

Helle on päättänyt, ettei välitä syyllistämisestä.

”Äitiysfilosofiani kuuluu: Älä ole jonkun muun tulkinta hyvästä äidistä. Tiedän itse, mikä on minulle ja perheelleni parasta.”

Helle uskoo, että hyvien neuvottelutaitojen ansiosta kaikkien elämä voisi olla sopuisampaa.

Hänenkin perheessään riidellään joskus, mutta toisia kuunnellen. Hänellä on myös eräs toistuva tilanne, jossa hän suuttuu.

”Olen seurannut Formula 1 -kisoja siitä saakka, kun Keke Rosberg voitti maailmanmestaruuden. Ny­kyään striimaan kisat iPadilta televi­sioon. Aina se ei onnistu, ja startti on alkamassa. Silloin saatan päästellä ärräpäitä.”

Helteen 15-vuotias tytär on hyvä neuvottelemaan. Teini-ikäisellä on paljon toiveita, mitä hänelle pitäisi esimerkiksi ostaa.

”Hän osaa vetää monesta eri narusta. Vaatiminen ei minuun toimi: on turha sanoa, että vaadin tätä. Perustella voi, mutta sekään ei aina riitä.”

 

”Kun ikävän vaihtoehdon tilalle tarjotaan vähemmän ikävää vaihtoehtoa, tuntuu se suorastaan mieluisalta.”

Taannoin tytär käytti työmarkkinaneuvotteluista tuttua kikkaa: vaatimusten ylimitoittamista. Tytär halusi housut, jotka maksoivat 80 euroa. Kun Helle kauhisteli hintaa, tytär perusteli, miksi hänen pitäisi ne saada.

Lopulta tytär sanoi, että myynnissä on myös melkein vastaavat 40 euron housut. Ne kuulostivat tietenkin siinä vaiheessa edullisilta.

”Kun ikävän vaihtoehdon tilalle tarjotaan vähemmän ikävää vaihtoehtoa, tuntuu se suorastaan mieluisalta.”

Helteen mielestä monilla lapsilla on hyvät neuvottelutaidot. Kun he haluavat jotakin, he miettivät kaikki keinot, miten sen voisi vanhemmalta saada.

”He etsivät win-win-tilannetta, eli kertovat, miten vanhempikin hyötyisi. Onkin tehokkaampaa suostutella etsien toiselle hyviä näkökulmia kuin uhkailla ja vaatia.”

Minna Helle

Kuka?

Minna Helle, 45, on valtakunnansovittelija toimikaudella 1. tammikuuta 2015–31. joulukuuta 2018. Oikeustieteen kandidaatti. Kirjoittanut Järki ja tunteet -nimisen kirjan neuvottelemisesta. Asuu perheineen Espoossa. Harrastaa muun muassa laskettelua, musiikkia, lenkkeilyä ja moottoriurheilun seuraamista.

Mistä tunnetaan?

Työstään valtakunnansovittelijana sekä ammattiliitoissa. Työskennellyt edunvalvontajohtajana muun muassa STTK:ssa, Akavassa ja Tehyssä.

Mistä ei tunneta?

”Ajattelin monta vuotta, että olisi kiva osata stepata. Aloitin tyttäreni kanssa tunnit viime syksynä. Steppitanssi on tanssin ja soiton yhdistämistä, koska kengät ovat soitin. Tanssitunnilla pääsee töistä hyvin irti.”

Näistä en luovu

Espoon rantaraitti.

”Lenkkeily merenrantaa pitkin rauhoittaa, kirkastaa aivot ja pelastaa huonoina hetkinä.”

Reissaaminen.

”Olen huono lojumaan paikoillani ja utelias näkemään uutta. Lähden ­kauemmas etenkin musiikki- ja moottoriurheilutapahtumiin sekä luontoon.”

Koti.

”Paikka, johon palata, ja rakkaat ihmiset. Pidän aina kotinani myös lapsuudenkotiani Kivijärvellä Keski-Suomessa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  7. 7

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  8. 8

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  9. 9

   ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  2. 2

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  8. 8

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  9. 9

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  10. 10

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  3. ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa Tilaajille
  4. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  5. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  6. Tunti sitten
  7. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  8. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  9. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  10. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  11. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  12. 2 tuntia sitten
  13. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  14. Näytä lisää