Elämä

Kuka on sinun uskottusi? Elämässämme voi olla 2–5 läheistä ihmistä, mutta hyvinvoinnin kannalta vain yhdellä asialla on merkitystä

Kenelle soitat, jos elämässäsi tapahtuu jotakin suurta tai pientä? Onko se puoliso, ystävä tai kenties oma äiti? Asiantuntijat vastaavat, kuinka monta läheistä elämäämme mahtuu ja mitä siitä pitäisi ajatella, jos uskottu ei olekaan oma puoliso.

Tilaajille
Kuka on ”sinun ihmisesi”, uskottusi? Se, kenelle soitat, kun saat uuden työpaikan tai kun naapurin miehellä oli yllään taas se hassu takki. Se, jolle vuodatat kun elämä potkii tai hymyilee.

Monella tällainen henkilö on oma puoliso.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolison ei kuitenkaan tarvitsekaan olla paras ystävä, jonka kanssa jaetaan kaikki, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen sanoo.

”On hyvä kyseenalaistaa ajatus, että kumppanin pitäisi olla ”ihan kaikkea”. Se, että on muitakin läheisiä ihmisiä, voi lisätä todennäköisesti kaikkien hyvinvointia”, Tanskanen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskimäärin lähipiiriin mahtuu 2–5 ihmistä, joille halutaan jakaa tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita, Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin sanoo. He ovat ihmisiä, joille kerromme, kun valkoiset pyykit värjäytyivät punaisen sukan takia, kuinka asuntolainaneuvotteluissa kävi tai kuinka kevät tänäkin vuonna kutittaa nokassa ja saa silmät valumaan.

Useampi läheinen ihminen tarkoittaa usein sitä, että eri asioista voi innostua eri ihmisen kanssa.

”Voi olla, että joku toinen ihminen on jossain asiassa ikään kuin parempi olkapää eli hänellä voi olla omaa kokemusta aiheesta, hänellä voi olla muuta elämänkokemusta, asiantuntemusta tai vain kyky kuunnella ja tukea paremmin jossain asiassa”, Tanskanen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin on pidetty helposti itsestäänselvyytenä, että kun ihminen pariutuu, puolisosta tulee se yksi uskottu ihminen.

Mitä tarkoittaa, jos puolison sijaan esimerkiksi ystävä tai oma äiti tuntuu läheisemmältä? Jos hädän hetkellä ensimmäisenä soittolistalla onkin joku muu?

Elina Tanskanen kehottaakin miettimään, mitä omalle suhteelle voi käydä, jos jakaa paljon asioita jonkun muun kuin oman puolison kanssa. Viekö se omaa suhdetta eteenpäin vai aiheuttaako kenties mustasukkaisuutta?

Tanskasen mukaan puolison kanssa olisi hyvä jakaa myös kipeitä, arkoja ja intiimejä asioita, jotta luottamus pysyisi yllä.


Hän ei kuitenkaan kehoita läheisissä ihmissuhteissa niukkuuteen: läheinen suhde puolisoon ja esimerkiksi hyvään ystävään eivät sulje toisiaan pois, eikä kumpikaan ihmissuhteista ei ole toisesta pois.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On ymmärrettävää, että esimerkiksi suhteen ongelmista avautuu jollekin luotettavalle suhteen ulkopuoliselle taholle, mutta toivon, että noista keskusteluista saa voiman ottaa tilanne puheeksi myös kumppanin kanssa”, Tanskanen sanoo.

Mitä, jos puolisoa ei kuitenkaan ole? Maassa, jossa jo yli miljoona ihmistä asuu yksin, ei kumppanin läsnäolo ole itsestäänselvyys. Asiaa joutuu ehkä pohtimaan esimerkiksi silloin, kun miettii, kenelle viranomaiset voivat soittaa, jos itselle tapahtuu jotakin.

Olipa läheisin ihminen sitten sisko tai kollega, läheisen ja luottamuksellisen ihmissuhteen merkitystä ei pidä aliarvioida, Rotkirch sanoo.

Sillä, että elämässä on joku tai joitakin, jotka ymmärtävät elämääsi ja elämäntapaasi, on suuri merkitys hyvinvoinnille ja terveydelle.

”On mielettömän tärkeää, että elämässä on joku, kenen kanssa jakaa asioita. On arvioitu, että sillä, ettei ole ystäviä, on yhtä suuri vaikutus terveyteen, kuin runsaalla tupakoinnilla”, Rokirch sanoo.

Etenkin pitkään jatkuneet ystävyyssuhteet ovat tärkeitä.

”Ystävyydessä myös suhteen pituus on tärkeä. Lapsuuden ja opiskeluajan ystävät ovat tärkeitä aikuiselämässä, sillä luottamus on suurempi”, Rotkirch sanoo.

Kaikkea ystävyyssuhteetkaan eivät silti korvaa. Ystävän kanssa saatetaan jakaa pienimmätkin yksityiskohdat, mutta harvemmin tiivistä arkea.

Rotkirchin mukaan läheiset ystävyyssuhteet toimivat hyvin ”puskurina” yksinäisyyttä vastaan, mutta ne eivät siitäkään huolimatta tarjoa samanlaista mahdollisuutta jakaa kauppakäyntejä, nukkumaanmenoa tai pyykinpesua. Tunnetta, että joku olisi läsnä aina.

Etenkin yksin asuvilla sinkuilla juuri se, ettei arkea jaakaan kenenkään kanssa, nousee usein merkittäväksi hyvinvointiin vaikuttavaksi tekijäksi.

Rotkirch kertoo tavanneensa nuoren naisen, jonka elämässä oli kaikki hyvin, mutta elämä tuntui silti oudolta – aivan kuin jotain puuttuisi.

 

”Lapsuuden ja opiskeluajan ystävät ovat tärkeitä aikuiselämässä, sillä luottamus on suurempi.” - Anna Rotkirch

”Kyse voi olla yksinkertaisesti vain siitä, että hän asui yksin. Elimistö viestitti, että jokin on vialla.”

”Yksin asuminen on monella tavalla ihanaa, mutta kääntöpuolena on, ettei ole ihmisiä, jotka olisivat aina rinnalla. Sen merkitystä arkiselle hyvinvoinnille on aliarvioitu. Ihminen on luotu olemaan yhteisössä. Se voi olla painostavaakin, mutta se, että joku näkee sinut, koskettaa ja puhuu, puuttuu liian usein länsimaisesta arjesta”, Rotkirch sanoo.

Rotkirchin mielestä olisikin mielenkiintoista tutkia, minkälaisia hyvinvointiin vaikuttavia merkityksiä esimerkiksi kimppa- ja yhteisöasumisella on.

Etenkin naisilla ystävyyssuhteissa merkitykselliseksi tekijäksi nousee samankaltaisuus. Se, että toinen käyttäytyy ja elää samoin kuin itse.

Ystävyksiä yhdistää usein samankaltainen ikä, huumorintaju, sukupuoli, elämäntyyli ja etnisyys, Rotkirch sanoo.

”Ystäväpiirit ovat ällistyttävän homogeenisiä. Se, että toista pidetään samanlaisena, koetaan myönteisenä asiana. Samalla se liittyy luottamukseen: mitä samankaltaisempi ihminen on, voi olettaa, että ymmärtää, miten toinen toimii ja luottaa tämän käytökseen”, Rotkirch sanoo.

Tällaisen ihmisen läsnäolo elämässä poistaa yksinäisyyttä, vaikka asuisikin yksin. Olennaista kuitenkin on, että ystävä on läsnä elämässä myös konkreettisesti: häntä tapaa säännöllisesti myös oikeassa elämässä, ei vain sosiaalisen median välityksellä.

 

”Ystäväpiirit ovat ällistyttävän homogeenisiä. Se, että toista pidetään samanlaisena, koetaan myönteisenä asiana.” Anna Rotkirch

Sosiaalisen mediassa käytävä viestittely uhkaakin haukata osan todellisista kohtaamisista ”omien ihmisten kanssa”. Hyvinvoinnin näkökulmasta somessa käyty yhteydenpito ei kuitenkaan korvaa oikeaa tapaamista, Rotkirch sanoo.

”Jotta ystävyys säilyisi, vain oikeat tapaamiset ”lasketaan”. Hyvinvoinnin kannalta kosketus, äänensävy ja näkeminen pitävät syvää ystävyyttä yllä”, Rotkirch sanoo.

Tutkitusti niiden ihmisten kanssa kuitenkin vietetään myös enemmän aikaa oikeassa elämässä, joiden kanssa viestitellään paljon myös somessa.


Naisilla ja miehillä ystävyys­suhteiden merkitys on Rotkrichin mukaan hieman erilaista: naisten ystävyyssuhteissa keskustelu on olennaisempaa kuin miehillä, joilla ystävyys perustuu useammin jonkin tekemisen ympärille.

Samasta syystä myös parisuhteiden keskustelukulttuuri on usein erilaista kuin naisten ystävyyssuhteissa. Ystävän kanssa puhutaan eri asioita ja eri tavoin kuin puolison kanssa. Jos kumppanin kanssa on riitaa tai jopa ero, käydään elämänkriisiä varmasti läpi ystävän kanssa.

Siksi ystävien merkitys on olennainen, vaikka arjen jakaisikin puolison kanssa. Nämä eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois.

”Puoliso ei korvaa ystävää, eikä ystävä puolisoa”, Rotkirch sanoo.

Näin saattaa kuitenkin käydä etenkin seurustelusuhteen alkumetreillä. Juuri silloin läheisetkin ystävyyssuhteet ovat erityisen haavoittuvaisia.

Väestöliiton parisuhdetiimin esimiehen Heli Vaarasen mukaan ystävyyssuhteet voivat rakoilla, kun elämäntilanteet muuttuvat. Jos ystävyksistä toinen aloittaa parisuhteen, on luontevaa, että osa asioista jaetaankin uuden kumppanin kanssa.

 

”Puoliso ei korvaa ystävää, eikä ystävä puolisoa.” - Anna Rotkich

”Siksi moni luotettu ystävä voi pettyä, kun sinkkukaveri alkaakin seurustella, eikä enää jaa elämäänsä eikä salaisuuksiaan ystävän, vaan oman kumppanin kanssa”, Vaaranen sanoo.

Ystävyyssuhteet ovatkin epävakaammalla pohjalla kuin parisuhteet tai sukulaissuhteet, Rotkirch sanoo. Läheinenkin ystävyyssuhde voi kokea kolhuja, hiipua pois tai katketa kokonaan.

Monella läheinen ihminen löytyykin ystäväpiiriä lähempää: omasta perheestä.

Tutkimusten mukaan parhaan ystävän ja puolison lisäksi usein myös oma äiti lasketaan luottoihmisten joukkoon.

”Etenkin naisilla suhde oman äidin tai siskon kanssa on tutkimusten mukaan hyvin tiivis”, Rotkirch sanoo.

Vaikka Rotkirch on kohdannut etenkin nuorten aikuisten keskuudessa näkemyksiä, joiden mukaan ystävyyssuhteet ovat korvanneet perheiden merkityksen, eivät tutkimustulokset tue väitettä.

Ystävyyssuhteet eivät ole korvanneet perhesuhteita, Rotkirch sanoo. Vaikka sukulaisia ja perheenjäseniä saattaisikin tavata harvemmin kuin naapuritalossa asuvaa parasta kaveria, on suhde erilainen.

”Sukulaisuussuhteita ei kannata aliarvioida ja ne ovatkin usein hyvin tärkeitä. Ystävänsä voi valita ja suhteen voi lopettaa, mutta sukulaisuus pysyy sitkeämmin. Sukulaisten merkitys myös korostuu iän myötä”, Rotkirch sanoo.

Vertaissuhdeverkostot ovat kuitenkin muuttumassa: syntyvyyden laskun myötä Suomessa on yhtä enemmän ihmisiä, joilla ei ole esimerkiksi lainkaan sisaruksia tai heitä on vain yksi.

”Se korostaa ystävien merkitystä vertaissuhdeverkostossa”, Rotkirch sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Parisuhde
 • Ystävyys
 • Elämä
 • Pauliina Jokinen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  5. 5

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  9. 9

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  3. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  4. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  5. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  6. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  7. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  8. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  9. 2 tuntia sitten
  10. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  11. 4 tuntia sitten
  12. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  13. Museot vetävät nyt ennätysmäärin yleisöä, ja yksi syy siihen on museokortti
  14. Näytä lisää