Elämä

Kriittisen palautteen antaminen työkaverille voi pelottaa, mutta se kannattaa ihan kaikkien kannalta – Työelämän asiantuntijat kertovat, miten annat rakentavaa kritiikkiä

Jos työkaveri tai alainen myöhästelee, ei kannata sanoa, että ”olet kauhea myöhästelijä”. Parempi on kysyä, mitä on myöhästelyn taustalla ja miten asian voisi hänen mielestään parantaa.

Työkaveri tai alainen myöhästelee jatkuvasti. Miten siitä oikein sanoisi hänelle?

Ei ainakaan näin:

Olet kauhea myöhästelijä. Täällä menee kaikki ihan sekaisin, kun sinä olet aina myöhässä. Sinun on pakko muuttua!

Tällaisessa palautteessa menee monikin asia pieleen. Kritiikki esimerkiksi kohdistuu henkilöön, eikä tekoon tai suoritukseen. Palautteessa käytetään epämääräistä ja liioittelevaa ilmaisua ”aina”. Palautteen saajan näkökulmaa ei kysellä lainkaan.

Kriittistä palautetta antaessa tulisi pyrkiä vuoropuheluun, sanoo valmentaja ja työnohjaaja Päivi Kupias valmennusyritys Teverestä. Tilanne pitäisi nähdä sellaisena, että nyt asioita parannetaan yhdessä. Ei siis sellaisena, että toinen kritisoi ja toinen on kohteena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta palataan tähän myöhemmin.

Kriittisen palautteen antaminen voi tuntua vaikealta. Jopa niin vaikealta, että sen antamista välttelee.

Kriittisen palautteen saaminen saattaa myös suistaa jonkun raiteiltaan. Etenkin, jos työpaikalla on huono tunnelma ja palautteen saajalla ja antajalla on huonot välit.

Jos siis pyritään siihen, että työpaikalla olisi helpompi antaa tarvittaessa kriittistä palautetta, pitäisi parantaa ilmapiiriä. Kun työntekijöiden kesken on luottamusta ja arvostusta, palautteen antaminen on helpompaa, sanoo Kupias.

Sellaisessa tilanteessa kriittisen palautteen voi sanoa hyvinkin mutkattomasti työn lomassa. Sitä varten ei tarvitse mennä juhlavasti istumaan neuvotteluhuoneeseen.

Palaute tulisi antaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun moitittava toiminta on tapahtunut. Kupias on kirjoittanut Raija Peltolan ja Paula Salorannan kanssa kirjan nimeltä Onnistu palautteessa. Siinä on tosielämän esimerkki, miten yhdellä työpaikalla toimittiin.

”Esimies kaivoi kehityskeskustelussa esiin vihon. Siihen hän oli kirjannut, mitä kaikkia mokia alainen oli tehnyt vuoden aikana. Alainen alkoi itkeä. Esimies sanoi, ettei tämä minustakaan ole mukavaa, mutta tämä on velvollisuuteni.”

Palaute tulisi antaa vain sille ihmiselle, jonka toimintaa se koskee. Kupiaksen mukaan ei ole harvinaista, että esimies antaa palautetta koko työyhteisölle toiminnasta, jota vain yksi tekee.

”Se aiheuttaa hämmennystä. Ja välttämättä se, jonka toimintaa kritiikki koskee, ei edes ymmärrä, että se koskee häntä.”

Jos huomaa työkaverin työssä tai toiminnassa moitittavaa, kannattaisiko siitä sanoa hänelle itselleen vai esimiehelle?

Kupiaksen mielestä se riippuu tilanteesta. Jos kollegan toiminta haittaa omia töitä, kannattaa puhua kollegalle suoraan.

Silloin kannattaa olla erityisen tarkka, ettei aseta itseään toisen yläpuolelle.

”Kannattaa antaa minä-palautetta eli puhua itsestään: miten toisen toiminta vaikeuttaa omia töitä ja mitä itse sen vuoksi tuntee.”

Jos kollegan toiminta tuntuu yleisesti epäoikeudenmukaiselta tai väärältä mutta ei vaikuta omiin töihin, kannattaa sanoa esimiehelle.

Kriittinen palaute ei kuulu vain alaisille. Myös alaisten tulisi päästä antamaan palautetta esimiehille.

Entä jos ei uskalla antaa pomolle kritiikkiä, koska pelkää sen huonontavan omaa asemaa?

Tässäkin auttaa se, jo ilmapiiri tuntuu turvalliselta. Siihen kuuluu, että esimieskin saa välillä alaisilta kiitoksia.

”Pomolle uskaltaa antaa kritiikkiä, kun on jossain vaiheessa myös kiittänyt ja kehunut häntä.”

Esimies voi itse toimia niin, että hänelle on helpompaa antaa kritiikkiä.

”Hän voi konkreettisesti pyytää palautetta ja sanoa haluavansa kehittää toimintaansa. Palautteen antamisen kynnystä voi madaltaa kysymällä, miten alainen toivoo hänen toimivan. Toive on yleensä helpompi kertoa kuin vaatimus.”

Työhyvinvoinnin valmentaja Reima Launonen Filosofian Akatemiasta neuvoo muistamaan kolme asiaa, kun antaa kriittistä palautetta. Ne voi tiivistää kolmeen kirjaimeen: YYA.

Ensin luodaan ymmärrys, mistä on kyse. Jos se on vaikka myöhästely, todetaan yhdessä, että näin on nyt tapahtunut.

Yhteistyö on sen korostamista, että ongelma on yhteinen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sen ääneen sanomista, että kaikkien työtä edistää, jos ihmiset tulevat ajoissa.

Arvostus on erittäin tärkeää. Sitä voi ilmaista vaikkapa sanomalla, että sinulla on tärkeää osaamista, joka pitäisi nyt saada paremmin kaikkien hyödyksi.

Launosen mielestä kriittinen palaute pitäisi saada luontevammin mukaan työpaikoille.

”Joissain paikoissa koetaan, että kritiikki on negatiivisuutta. Sen sijaan, että oltaisiin valmiita korjaamaan asioita, sanotaankin, että kritiikin antaja on negatiivinen.”

Hänen mielestään kaikkien tulisi töissä antaa kriittistä palautetta, myös työkavereiden toisilleen. Välillä kuitenkin kritiikkiä arvotetaan sen mukaan, kuka sen antaa. Jos arvostaa työkaveria, arvostaa hänen antamaansa palautettakin. Jos taas ei, saattaa pitää hänen kritiikkiään hölynpölynä.

Launosen mielestä kritiikki pitäisi ottaa kiitollisena vastaan, koska sen avulla kehittyy.

”Työkaverin kritiikki voi ensin tuntua pahalta, mutta jälkikäteen sitä saattaakin kutsua hyväksi neuvoksi.”

Entäpä alun esimerkin myöhästelijä? Miten hänelle olisi kuulunut antaa palautetta?

Toiselle tulee antaa arvostusta ja tarvittaessa tarjota apua. Päivi Kupiaksen mukaan palautetta olisi voinut antaa esimerkiksi myös näin:

Olen huomannut, että olet ollut myöhässä kolmena aamuna. Onko siihen jokin syy? Miten asian voisi parantaa?

Voisinko jotenkin auttaa sinua tässä asiassa?

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija

  2. 2

   FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa

  5. 5

   Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole

  6. 6

   Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista

  7. 7

   Finnair vetosi WC-tukokseen ja sitten hyvän tavan vastaisuuteen – oikeus pani yhtiön maksamaan sekä myöhästymis­korvaukset että perintä­kulut

  8. 8

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  9. 9

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  10. 10

   Terhi Kokkonen purkaa Vain elämää -kohun aiheuttamia tuntoja yhtyeensä uudessa kappaleessa: ”Oon kivierämaa kun mua käsketään itkemään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  2. 2

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  3. 3

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  7. 7

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  8. 8

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  9. 9

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  10. 10

   Kaikkien kevään ylioppilaiden nimet HS:n hakukoneessa – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla kevään arvosanojen poikkeuksellinen painoarvo paljastui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää
  3. Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa
  4. Tunti sitten
  5. Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija
  6. Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole
  7. Lakkoilu lamauttaa Brasilian talous­keskusta, presidentti määräsi armeijan hajottamaan rekka­kuskien tiesulut
  8. Pietarin lähellä on kaksi miljoonaa tonnia vaarallisia jätteitä, joista osan Fortum haluaa tuoda ”esimerkiksi Riihimäelle” – Krasnyi Borin myrkyt ovat ympäristöriski myös Itämerelle
  9. Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista
  10. Supernuori vaihtoi pallon keihääseen ja nyt Oliver Helanderia jo tervehditään ”tulevana olympiavoittajana” – ”Hyvältähän ne puheet kuulostavat”
  11. Sakari Oramolle uudet sopimukset Suomessa ja Lontoossa – kapellimestari paljastaa HS:lle, mitä kolmen orkesterin herruuden jälkeen tapahtuu
  12. 2 tuntia sitten
  13. Fortum suunnittelee Ämmässuolle lämpövoimalaa – polttoaineena haketta ja purkupuuta
  14. Näytä lisää