Elämä

Nina Silo, 39, valvoo Kinder-lelukeräilijöiden kaupantekoa ilman palkkaa, eikä ole ainoa – Kolme Facebook-ryhmien ylläpitäjää kertoo, miksi he tekevät työtä ja millaista arki ryhmissä on

Kolme FB-ylläpitäjää kertoo, mikä saa tekemään aikaavievää työtä, josta ei makseta palkkaa. ”Joku juuri luonnehti, että ryhmässä voi vuodattaa ihtiään ilman, että asiat tulevat omalla kylällä vastaan”, sanoo Maaseudun naiset -ryhmää Facebookissa ylläpitävä Seija Murisoja.

Ryhtyisitkö ilman palkkaa hommaan, jossa tehtävänä olisi pitää aisoissa satojen tai tuhansien ihmisten välinen nettikeskustelu?

Monet ryhtyvät. He hyppäävät erilaisten Facebook-ryhmien ylläpitäjiksi eli vetäjiksi.

Ryhmiä on pilvin pimein eri tarkoituksiin, ja ne ovat keskenään kovin eri kokoisia. Suuressa ryhmässä saattaa olla kymmeniätuhansia jäseniä, mutta satojenkin jäsenten ryhmässä keskustelu voi äityä vilkkaaksi.

 

”Ylläpitäjän työkalupakki muodostuu jämptiydestä mutta myös ystävällisyydestä.”

Ylläpitäjien vastuulla on se, ettei toiminta kaadu vaikkapa jatkuviin riitoihin. Mitä isompi ryhmä, sitä enemmän tehtävään yleensä kuluu aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikä saa ryhtymään ylläpitäjäksi?

Ainakin halu auttaa muita. Näin sanoo sosiaalipsykologian tohtori Suvi Uski, joka on väitellyt sosiaalisesta mediasta. Uski on muun muassa tutkinut sosiaalisen median palveluissa tehtävää profiilityötä, mikä käytännössä tarkoittaa esimerkiksi omien päivitysten suunnittelua. Myös ryhmän ylläpitäjänä toimiminen voi hänen mukaansa olla osa profiilityötä.

Vapaaehtois­toiminnan tutkimuksista tiedetään, että muiden auttamisella on monia hyviä vaikutuksia vapaaehtoisen omaankin elämään. Vapaaehtoistyö saattaa esimerkiksi lievittää stressin vaikutuksia. Näitä hyötyjä jotkut hakevat Uskin mukaan netistä.

”Facebook-ryhmien ylläpitäjät tuovat oman panoksensa yhteisen hyvän eteen. Ison ryhmän ylläpitäjällä on tosi vastuullinen rooli. Ilman häntä ryhmä ei käytännössä voisi toimia eikä sillä olisi tulevaisuutta”, Uski sanoo.

Ylläpitäjät voivat hyvin itsenäisesti päättää miten ryhmä toimii, tai keitä siihen voi kuulua. Voiko ylläpitämiseen joskus kannustaa myös vallanhimo tai pätemisen halu?

”Varmasti. Mutta vallanjano voi nopeasti tyrehtyä, kun ymmärtää, kuinka paljon ryhmän vetämisessä on hommaa. Usein se vaatii paljon päivystämistä, konfliktien säätelyä ja eri asioihin reagointia.”

Päivystysvalmiuden lisäksi someryhmän johtajalta vaaditaan monenlaisia taitoja. Netissä kommunikointi perustuu sanalliseen ilmaisuun, eikä esimerkiksi ystävällisyyttä voi näyttää ilmeillä ja äänenpainoilla.

Joskus ylläpidon viestit kuulostavat ryhmäläisten korviin kylmiltä. Toisinaan ryhmäläisiä risovat ylläpitäjien poistamat keskustelut ja liian yksityiskohtaisiksi kirjoittamat säännöt.

Hyvän johtajan ominaisuudet ovat samoja työpaikalla ja someryhmässä, Suvi Uski huomauttaa. Tärkeintä on antaa taitavasti rakentavaa palautetta.

”Ylläpitäjän työkalupakki muodostuu jämptiydestä mutta myös ystävällisyydestä.”

Ryhmän luotsaamisesta ei useinkaan saa itselleen muuta kuin hyvän mielen. Toisaalta kokemus ison ryhmän vetämisestä kannattaa ehdottomasti mainita ansioluettelossa, Uski vinkkaa.

”Se on tätä päivää ja hyvä meriitti, josta voi useimmiten päätellä esimerkiksi sen, että ihmisen viestintätaidot ovat terävät. Itse katsoisin ammatillisesti hyvällä tyyppiä, joka on tällaista hommaa tehnyt.”

Nina Silo, 39, Lahti

Kinder-keräilijät, noin 1 900 jäsentä

”1990-luvulla Kinder-suklaamunista sai kilpikonnaleluja. Ne olivat niin ihania, että minun oli pakko saada kaikki. Seuraavana vuonna munista tuli jotakin muuta. Leluja vain alkoi kertyä.

Kymmenisen vuotta sitten kaverini vinkkasi minulle Kinder-lelujen keräilijöiden ryhmästä Facebookissa. Olin aktiivinen keskustelija alusta alkaen, joten ryhmän perustaja halusi tehdä minusta toisen ylläpitäjän pian liittymiseni jälkeen. Nyt hän on pitänyt hiljaiseloa, ja minä olen hoitanut ryhmän kokonaan.

Talvella ja kesällä ryhmässä ei ole niin paljon sutinaa, mutta pääsiäisen aikaan aktiivisuus kohoaa. Joskus ryhmä on kunnon ampiaispesä, jos kaikki metsästävät tietyn vuoden keräilyhahmoja. Esimerkiksi pari vuotta sitten kaikki tuntuivat himoitsevan Barbapapa-hahmoja, joita munista tuli silloin.

Päivässä ylläpitoon kuluu aikaa kahvikupillisen verran. Teen kaksivuorotyötä Veikkauksella. Jos töissä on iltavuoro, ryhmälle on aikaa aamupäivällä. Jos töissä on aamuvuoro, käyn vilkaisemassa ryhmää kotiin tulon jälkeen.

Katson jäsenpyynnöt ja päätän, keitä päästetään sisälle. Pääsyn ehtona on, että henkilö on Facebookissa omalla nimellään ja se, että hänelle pystyy lähettämään yksityisviestejä. Koska ryhmä on suomenkielinen, sinne ei voi päästä, jos ei osaa ollenkaan suomea.

Seuraan, että lelujen kaupat ja vaihdot sekä keskustelut sujuvat hyvin, eikä tule draamaa siitä, kuka kiinnostuneista saa ostaa myytävän lelun.

Ryhmän sääntöjen mukaan kaupat tekee se, joka ensimmäisenä kommentoi myynti-ilmoitusta. Ei ole pakko kirjoittaa ”av” [kuten monissa muissa ryhmissä]. Riittää, että ilmaisee olevansa kiinnostunut. Pikkuriidat selviävät lähes itsestään, mutta joskus on liikkeellä heitä, jotka huijaavat toiselta rahat pois.

Kerrankin kävi niin, että ostaja ei ollutkaan saanutkaan maksamaansa tavaraa. Ostaja lähetti minulle viestin ja kertoi, mitä oli ostanut ja keneltä. Minä lähetin myyjälle viestin ja kysyin, mistä on kyse, mutta tämä ei vastannut. Heitin myyjän ulos ryhmästä ja suosittelin ostajaa tekemään tästä rikosilmoituksen. Sitä en tiedä, saiko ostaja rahojaan takaisin.

Ostelen Kindereitä ja muita munia ympäri vuoden, mutta pääsiäisen aikoihin munia tulee ostettua useita satoja. Keräilen monia muitakin juttuja, kuten dvd- ja blueray-elokuvia. Konmaritus ei iske minuun, eikä tule tulevaisuudessakaan iskemään.

Koska tykkään itse sekä lelujen keräilystä että ryhmän toiminnasta, tahdon, että kaikilla on ryhmässä kivaa. Ylläpitäjänä toiminen antaa minulle tietynlaista mielenrauhaa. Nyt voin olla varma siitä, että kaikki sujuu ryhmässä hyvin.”

Seija Murisoja, 49, Haapajärvi

Maaseudun naiset, noin 800 jäsentä

”Perustin Maaseudun naiset -ryhmän muutama vuosi sitten. Ryhmässä koetetaan neuvoa ja auttaa muita. Joku juuri luonnehti, että ryhmässä voi vuodattaa ihtiään ilman, että asiat tulevat omalla kylällä vastaan.

Ylläpitämiseen menee aikaa hyvin vähän, ei tuntiakaan viikossa. Olen lastenhoitajana suuressa perheessä isolla maatilalla. Käyn hoitamassa lapsia ­aamuisin ja iltaisin, kun talon väki on navettahommissa. Ryhmää käyn vilkaisemassa usein aamun töiden jälkeen ennen kuin menen hetkeksi päiväunille.

Kun joku saa keskustelua aikaiseksi, koetan tukea häntä tykkäyksillä ja omilla kommen­teillani. On kannustavaa huomata, että muillakin on mielenkiintoa samoja asioita kohtaan ja halua kuulua ryhmään, jossa on yhteinen sävel. Kiistoja tai ristiriitoja ei ole tähän päivään mennessä tullut ollenkaan, eikä ryhmällä ole myöskään erityisiä sääntöjä. Pari miestä on joskus pyrkinyt sisään, mutta heitä en ole huolinut.

Kyllä siitä sellaista arjen iloa saa, kun väkeä kertyy mukaan. Eniten ylläpitämiseen kannustaa se, että ryhmässä puhutaan itselleni läheisistä asioista.

Olen itse maaseudun nainen ja perinteinen ihminen. Nykypäivän maataloutta käsittelevät aiheet ovat minulle tärkeimpiä teemoja, vaikka en enää olekaan lehmien pitäjä enkä niiden lypsäjä. Aprillipäivänä tulee yhdeksän vuotta siitä, kun meiltä ovat lehmät lähteneet. Nykyisin maatiloja on muuallakin jäljellä häviävän vähän ja niiden pitoon liittyy monenlaisia ongelmia.

Viime aikoina ryhmässä on keskusteltu esimerkiksi siitä, millaista on mennä maatilalle miniäksi, jos puolison vanhemmat ovat päällepäsmäreinä mukana matkassa. On kyselty neuvoja ja kokemuksia sukupolvenvaihdokseen: onko nuoren parin ja vanhan ­väen nykyisin mahdollista asua samassa pihapiirissä tai jopa saman katon alla? Ryhmän ansiosta yhteen aiheeseen saa monipuolisia näkemyksiä.

Tässäkin keskustelussa kommentoimassa oli myös anoppiasemassa oleva ihminen, joka kertoi oman kantansa.

Eräs ryhmän henkilö taas otti yhteyttä päättäjiin MTK:ssa [Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto]. Hän kysyi, voisiko tämän vuosituhannen sukupolvenvaihdoksia tutkia jossakin projektissa. Näin ryhmän keskustelut saattavat saada aikaan myös vaikuttamistyötä.”

Topi Varpukari, 43, Lempäälä

Masennus – vertaistuki, noin 1 250 jäsentä

”Kolmisen vuotta sitten etsiskelin Facebookista masentuneiden vertaisryhmää. Löysin ryhmän, jonka toiminta näytti omiin silmiini kaaokselta. Siellä myös alaikäisiä oli mukana keskustelemassa vakavista asioista, kuten itsemurhista. Tuli olo, ettei tämä näin voi mennä.

Perustin oman ryhmän, jossa ikäraja on 18 vuotta. Ennen kuin uusi jäsen pääsee ryhmään, hänelle esitetään kysymyksiä, joihin pitää vastata.

Iän lisäksi kysymme oman sairauden kuvaa ja toiveita ryhmää kohtaan. Näin pyrimme karsimaan turhat pyynnöt pois.

Minun lisäkseni ryhmässä on kolme muuta ylläpitäjää. Aikaisemmin lähetimme ryhmään pyrkijöille kysymykset yksityisviestillä. Niiden käsittely kävi työstä, kun liittymispyyntöjä tuli useita päivässä. Nyt olemme hyödyntäneet systeemiä, jossa Facebook lähettää kysymykset automaattisesti.

Kristallinkirkkaat säännötkin meillä on. Omasta elämästä saa kertoa, mutta päihteistä ei keskustella. Toiselle ei suositella, mitä lääkettä tämän pitäisi ottaa. Se on lääkärin tehtävä.

Sääntöihin liittyy sekin, että itsemurhalla ei saa uhkailla. Me ylläpitäjät emme ole terveydenhuollon ammattilaisia emmekä viranomaisia. Emme halua ottaa tällaisista asioista vastuuta. Jos huoli herää, olemme yhteydessä viranomaistahoihin, kuten hätäkeskukseen.

Minulla ei ole diagnosoitu masennusta, enkä varsinaisesti ole masennuspotilas. Ryhmän perustamisen aikoihin olin elämäntilanteessa, jossa mietin, vaivaisiko minua masennus. Vuosien myötä olen ymmärtänyt, että ei välttämättä. Olen kuitenkin halunnut jatkaa ryhmän pitämistä.

Koen, että ryhmän kautta voin oi­keasti olla avuksi mielenterveyspuolen ongelmista kärsiville ihmisille. Monesti masennus ja yksinäisyys kulkevat käsi kädessä. Tällainen ryhmä saattaa olla aidosti tärkeä kanava purkaa asioita, jos vaikka asuu syrjäseudulla.

Käyn päivittäin läpi, mitä ryhmässä tapahtuu. Siihen menee puolesta tunnista tuntiin. Töissä olen S-ryhmän tukkuketjussa.

Ryhmää saatan vilkuilla puhelimella pitkin päivää, töissä ruokatunnilla ja kotona ennen nukkumaanmenoa.

Ainakaan vuoteen ryhmässä ei ole ollut minkäänlaisia konflikteja tai riitoja. Luulen, että se johtuu jäsenpyyntöjen karsimisesta ja tarkoista säännöistä. Toissa iltana kirjoitin ryhmään, kuinka mahtavaa on, että meitä on 1 250 ihmistä ja kaikki tulevat keskenään toimeen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Facebook
 • Sosiaalinen media
 • Vapaaehtoistyö
 • Teknologia

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  3. 3

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  6. 6

   Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

  7. 7

   HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

  8. 8

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  9. 9

   Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

  10. 10

   Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  3. 3

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  4. 4

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  5. 5

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  6. 6

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä
  3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
  4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
  5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
  6. Tunti sitten
  7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
  8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
  9. 2 tuntia sitten
  10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
  11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
  12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
  13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
  14. Näytä lisää