Elämä

Miten ottaa kohteliaasti puheeksi teinin tai oman puolison liiallinen kännykän käyttö? Ota huomioon ainakin nämä seikat ennen kuin nostat kissan pöydälle

Miten kännykän liiallisen käytön voi ottaa puheeksi ilman, että tilanne muuttuu ilmiriidaksi? Muutama olennainen vinkki auttaa jo pitkälle, kertoo suomalaistutkija.

Nuori selailee kännykkäänsä sohvalla. Joojoo, vien roskat. Joojoo, tyhjennän tiskikoneen. Vanhemman pinna alkaa kiristyä ja pian ollaan napit vastakkain.

Kuulostaako tutulta? Tismalleen sama tilanne voi toistua ystävän tai puolison kanssa: useimmiten toinen vastaa kysymyksiin ynähdyksellä eikä irrota katsettaan ruudusta.

Medialaitteiden käyttöä perheissä ja sen aiheuttamia ristiriitoja on tutkittu paljonkin. Aiemmin kiinnostuksen kohteena olivat television, tietokoneen ja erilaisten tietokonepelien vaikutukset.

Nyt tutkijat ovat keskittyneet älypuhelinten käyttöön ja siihen, miten kännykän käytön rajoittamisen voi ottaa puheeksi.

Tampereen yliopiston lehtori Eero Suoninen perehtynyt yhdessä Saaga Härkösen ja Sanna Raudaskosken kanssa tutkimuksessa siihen, miten nuori kokee tilanteet, joissa kännykän käyttöä yritetään rajoittaa. Näkemykset tulivat ilmi aineistosta, jossa 15-vuotiaat nuoret kirjoittivat tarinoita, miten he eläytyivät kuvitteellisen Kaneli-hahmon kännykän käyttöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksen mukaan 15-vuotiaat ymmärtävät, minkälaisia vaikutuksia runsaalla puhelimen käytöllä voi olla oman hyvinvoinnin kannalta. He tiedostivat riippuvuuden ja sen, kuinka paljon energiaa puhelin voi viedä. Kyse ei siis ollut siitä, etteivätkö nuoret ymmärrä haittoja, vaan ennemminkin siitä, miten asiaan puututaan.

Siksi juuri se, miten asia otetaan puheeksi, on merkityksellistä. Jos puhelimen käytön rajoittaminen tapahtuu huutamalla, ei keskusteluyhteyttä synny.

”Nuori saattaa tiedostaa itsekin riippuvuuden, mutta huutaminen voi saada aikaan sen, että nuori sensuroi omia kokemuksiaan, eikä puheyhteyttä synny lainkaan”, Suoninen sanoo.

Aineistosta nousi esille huomio, että nuoret ajattelevat vanhempien lähestyvän aihetta hyvin teknisestä näkökulmasta: Kuinka paljon puhelimen käyttö maksaa tai paljonko siihen kuluu aikaa?

Nuorille kysymys on kuitenkin erilaisesta kokemuksesta: puhelin liittää ulkomaailmaan ja ystäviin.

Eero Suoninen kehottaakin kysymään, miksi puhelimen käyttö on niin tärkeää juuri nyt.

”Jos vanhempien asenne on kärkäs, on myös nuori kärkkäämpi. Raivoaminen aiheuttaa varmemmin vastaraivoa, vaikka nuori ymmärtäisikin vanhemman olevan huolissaan”, Suoninen sanoo.

Nuorten tarinoista nousi esille kolmenlaisia tulkintoja siitä, miten he näkivät vanhempien puuttumisen kännykän käyttöön:

1. Kännykän käytön rajoittaminen saattoi nuoresta tuntua ”räyhäämiseltä” ja ”kohtuuttomalta rajoittamiselta”.

Keskustelu kännykän käytöstä muuttui näissä tapauksissa huutamiseksi ja vanhemmat tuntuivat nuoren mukaan olevan täysin eri maailmassa median käytön suhteen, eivätkä ymmärrä nuoren kokemuksia lainkaan.

2. Nuoret ymmärsivät vanhempien kännykän käyttöä koskevan huolen olevan perusteltua, mutta keskustelu jäi riitaisaksi. Yhteisymmärrystä tai ymmärtävä keskustelua jäi saavuttamatta.

3. Ideaalitilanteessa vanhemmat aloittavat keskustelun kännykän käyttämisestä rauhallisesti ja haluavat ymmärtää nuoren näkökulmaa. Miksi puhelimen käyttö on juuri nyt tärkeää?

Onko käynnissä kenties jokin keskustelu, josta putoaminen olisi katastrofi? Entä miksi se olisi niin kamalaa?

”Vaikka puhelimen käytöstä olisi erimielisyyksiä ja näkemyseroja, voi keskustelun saada aikaiseksi”, Suoninen sanoo.

Jos nuoren puhelimen käyttö huolestuttaa ja tuntuu, että sitä olisi rajoitettava, kannattaa asia ottaa puheeksi rauhallisesti, Suoninen sanoo.

 

”Vaikka puhelimen käytöstä olisi erimielisyyksiä ja näkemyseroja, voi keskustelun saada aikaiseksi.” - Eero Suoninen

Myös tilanne kannattaa valita huolellisesti: Kun nuoren nenä on kiinni Whatsappissa, ei vastakaikua välttämättä saa. Kiireetön keskustelu ruokapöydässä, automatka harrastuksiin tai saunailta voi olla luontevampi hetki ottaa asia puheeksi.

”Vanhemman kannattaa jo etukäteen tiedostaa asian arkaluontoisuus”, Suoninen sanoo.

Aineistosta nousi Suonisen mukaan esille neljä tapaa lähestyä puhelimen käytön rajaamista:

1. Vanhempien kannattaa puhetyylillään ja äänensävyllään tuoda ensin esille, että he ovat huolissaan nuoren puhelimen käytöstä, eivät vihaisia.

”Tarinoista nousi esille, että vanhempien rajoitusyritykset koettiin usein liian voimakkaiksi ja raivoamiseksi. Asian ronski esille ottaminen jumittaa keskustelun.”

2. Asiaa kannattaa lähestyä sisällön kautta: Mikä puhelimen käytössä on niin tärkeää?

”Näin vanhempi tuo esille, että haluaa ymmärtää nuoren näkökulmaa. Jos keskustelu junnaa vain siinä, paljonko käyttöön kuluu aikaa tai mitä se maksaa, se vahvistaa nuoren kokemusta, ettei vanhempi ymmärrä tilannetta.”

3. Kun keskusteluyhteys nuoren kanssa on saatu aikaan, voi vanhempi kysellä, minkälaisia vaikutuksia kännykän käytöllä on nuoren oman kokemuksen kannalta.

Jäävätkö yöunet liian lyhyiksi? Aiheuttaako puhelin riippuvuutta?

4. Jos keskustelu etenee riitelyksi ja sukset menevät pahasti ristiin, tulee asiaan palata myöhemmin uudelleen.

”Vanhemmuus on kestävyyslaji. Keskustelun ylläpito on yhtä tärkeää kuin sen aloittaminenkin”, Suoninen sanoo.

Samaisia ohjeita voi käyttää myös muissa ihmissuhteissa. Jos puolison liialliselta tuntuva puhelimen käyttö raastaa hermoja, ei asiaa kannata ilmaista kärkkäästi silloin, kun tärkeä Instagram-päivitys on menossa julki.

Puolisonkin kanssa puhelimen käyttö kannattaa ottaa puheeksi rauhallisesti sopivalla hetkellä.

”Kiireisessä arjessa sopivan hetken löytyminen voi olla vaikeaa, mutta edistää keskustelun syntymistä”, Suoninen sanoo.

”Aikuisenkin kohdalla kannattaa ymmärtää, että asia voi olla hyvin arkaluontoinen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Kasvatus
 • Älypuhelin
 • vanhemmat
 • Pauliina Jokinen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Perjantaina astuu voimaan muutos, josta on puhuttu koko kevät – Mitä hyötyä uudesta tieto­suojasta on tavalliselle ihmiselle?

  3. 3

   Tupakkalogot siivotaan ehkä pois askeista: Paketissa saisi olla vain merkin nimi ja värinä myrkynvihreää

  4. 4

   Mark Zuckerberg nähtiin Hölmölän kerho­talolla – EU-parlamentin ”grillaus” oli surkea farssi

  5. 5

   Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

  6. 6

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  9. 9

   En ollut ikinä kiinnostunut vauvoista, joten en tiennyt niiden mahtavuudesta mitään

  10. 10

   Harry Potter nauraa kouluja käymättömille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  3. 3

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  4. 4

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  5. 5

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  6. 6

   Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

  7. 7

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  8. 8

   Oluen myynnin kellonaika­rajoitukset ovat pelkkä vitsi

  9. 9

   Tiedon rakentama järjestelmä sekoitti Helsingin hammashoidon ajanvarauksen täysin – nyt se on niin sekaisin, että iltapäivisin puhelimet täytyy sulkea kokonaan

  10. 10

   Mutaa tihkuva Porsche nostettiin merenpohjasta Helsingin Vuosaaressa – viime kesänä samalta paikalta löytyi vuosikymmeniä sitten kadonnut Mazda

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää