Elämä

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

Kirjoitimme keskiviikkona muusikko Daruden eli Ville Virtasen kannaotosta pienten lasten pelaamisen ja kännykänkäytön rajoittamisen puolesta. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on Virtasen kanssa täysin samalla linjalla.

Kirjoitimme eilen muusikko Daruden eli Ville Virtasen valtavan suosion saavuttaneesta Facebook-kirjoituksesta. Siinä Virtanen vetosi suomalaisvanhempiin, etteivät he antaisi lastensa pelata liian pelottavia tai väkivaltaisia pelejä tai käyttää älypuhelimia ilman mitään rajoituksia.

Virtasen oma kahdeksanvuotias poika ei katso televisiota viikossa kuin pari tuntia. Lisäksi Virtanen puolisoineen rajoittaa pojan pääsyä kännykän kautta nettisivuille tai sosiaalisen median kanaviin. Niissä lapsi voisi kohdata pelottavaa materiaalia tai esimerkiksi kiusaamista.

Asia ei ole kuitenkaan vielä tällä ratkaistu. Joidenkin toisten perheiden lapset saavat nimittäin pelata ja katsoa mitä tahansa. Virtasen omaa poikaa ei esimerkiksi kutsuttu kylään sen vuoksi, että poika ei saa eikä aina edes haluaisi pelata samoja, pelottavia pelejä kuin jotkut muut lapset. Ne lapset, joiden kännyköissä on rajoituksia, saatetaan helposti eristää porukasta.

Virtasen Facebook-päivitystä on jaettu torstaipäivään mennessä 6 000 kertaa ja se on saanut valtavasti kiitosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiittäjien ryhmään liittyy Suomen tunnetuin lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

”Daruden saama palautevyöry kertoo minusta siitä, että ihmiset ovat nyt valppaampia kuin ennen tämän asian kanssa”, hän sanoo HS:lle.

Sinkkonen kertoo olleensa alkuviikosta Suomen lastenpsykiatriyhdistyksen seminaarissa. Ihan sama aihe oli silloinkin esillä.

”Siellä oli paikalla yli sata lastenpsykiatria, joista joku totesikin, että jos me puhumme tästä, syntyy varmasti someraivo”, Sinkkonen kertoo.

Nyt kun Ville Virtanen on aloittanut keskustelun, Sinkkonen haluaa jatkaa:

Vaikka Jari Sinkkonen jäi virallisesti eläkkeelle kesällä 2015, hän toimii työnohjaajana useissa kasvatus- ja perheneuvoloissa. Työn perusteella hän tietää, miten hälyttävä tilanne perheneuvoloissa on: potilaita tulee niin sanotusti ovista ja ikkunoista. Myös erikoissairaanhoidossa lähetteiden määrä on kasvussa.

”Me olemme aivan huutavassa hukassa lähetemäärän kasvun kanssa”, hän sanoo.

Yksi ongelmista, joiden vuoksi perheneuvolaan hakeudutaan, on pienten lasten, erityisesti poikien, peliriippuvuus. Sen kanssa useimmat lastenpsykiatrit ovat enemmän tai vähemmän sormi suussa, sanoo Sinkkonen ja kertoo esimerkkejä:

9-vuotiaan pojan äiti kertoi antavansa lapsensa pelata tunnin viikossa, mikä kuulostaa oikein järkevältä. Ahdistusta aiheuttaa se, että poika elää koko viikon tätä yhtä tuntia varten ja hokee jatkuvasti, mitä kaikkea aikookaan tehdä, kun viimein pääsee pelaamaan suosittua räiskintäpeli Fortnitea. Pelin ikäraja on 12 vuotta ja voit lukea siitä lisää täältä.

Tältä peli näyttää:12-vuotiaan pojan äiti taas ei anna lapsensa pelata K16- tai K18-pelejä. Sen vuoksi poika itkee, ettei voi osallistua välitunnilla keskusteluihin, koska kaikki luokkatoverit puhuvat häneltä kielletyistä peleistä.

Vitosluokan miespuolinen opettaja avautui sähköpostissa, että hänen oppilaistaan kaikilla on alle 18-vuotiailta kielletty toimintapeli GTA V eikä välitunnilla muusta puhutakaan.

 

”Me olemme aivan huutavassa hukassa lähetemäärän kasvun kanssa.”

”Minulta aina kysellään vanhempainilloissa, että etkö sinä Jari näe mitään hyvää näissä peleissä. Totta kai minä näen! Tietysti siellä on strategiaa, yhteistoimintaa, suunnittelua ja hienomotoriikan kehittymistä.”

Ensiksi kyse on siitä, miten väkivaltaiset pelit vaikuttavat vielä kehittyviin aivoihin ja sitä kautta lasten toimintaan. Todellisia riskejä on: esimerkiksi meta-analyysitutkimuksessa, jossa oli mukana 130 000 lasta ja nuorta, löytyi yhteys väkivaltapelien, väkivaltamielikuvien ja jopa väkivaltaisen käyttäytymisen ja empatiakyvyn turtumisen välillä.

136 tutkimuksen meta-analyysi julkaistiin American Psychological Association -järjestön julkaisemassa Psychological Bulletin -lehdessä vuonna 2010 ja se löytyy täältä.

”Se ei tarkoita, että sinun 11-vuotias Vernerisi alkaisi mummoja potkia vain siksi, että on pelannut väkivaltaisia pelejä”, Sinkkonen muistuttaa. Kyse on yhteydestä, joka ei ole kovin voimakas.

”Meillä ei ole syytä paniikkiin, mutta meillä on syitä ryhtyä järkevään keskusteluun,” hän sanoo.

Sinkkonen ottaa esille myös tieteellisen artikkelin, jonka mukaan samastuminen rikolliseen pelissä voi olla erityisen haitallista kehittyville aivoille. 10–16-vuoden iässä aivojen etuotsalohko kehittyy voimakkaasti. Jos aivot saavat pelin kautta signaaleja, että on oikein lahdata ihmisiä vaikka ampumalla heitä, se ei voi olla vaikuttamatta ihmisen moraalikäsityksiin ja myös aivojen kehitykseen, sanoo Jari Sinkkonen.

Vähitellen kehittyy peliriippuvuus.

Jari Sinkkonen oli huolissaan väkivaltapeleistä jo vuonna 2015. Katso hänen kommenttinsa muun muassa GTA V:stä alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Monet vanhemmat kertovat sopineensa tarkoista peliajoista. Kun viittä minuuttia ennen h-hetkeä käy muistuttamassa, että pian peli on laitettava pois, lapsi voi saada ”helkkarinmoisen raivarin”.

”Aivan kuin juopolta yrittäisi ottaa pulloa pois”, Jari Sinkkonen sanoo.

Peliaddiktio käyttää samoja aivoratoja kuin mikä tahansa muukin riippuvuus. Mitä kypsymättömämpi keskushermosto, sitä herkemmin tällaisia riippuvuuksia syntyy.

 

”Aivan kuin juopolta yrittäisi ottaa pulloa pois.”

Toiseksi on tarkasteltava sitä, millaisen aseman pelit saavat, kun vanhemmat käyttävät niitä toistuvasti palkitsemisen ja rankaisemisen välineinä.

”Jos lapselle esimerkiksi sanoo, että jos nostat todistusarvosanasi vitosesta seiskaan, saat tämän pelin tai nyt menevät pelit kahdeksi viikoksi lukkojen taakse, koska Wilma-järjestelmässä oli merkintä”, Sinkkonen sanoo.

”Perheet eivät huomaakaan, kun peleillä on jo liian suuri rooli lasten elämässä. Koko elämä pyörii pelien ympärillä.”

Sinkkonen korostaa ymmärtävänsä, miten vaikeaan asemaan vanhemmat joutuvat yrittäessään rajoittaa pelaamista. Lapset heittäytyvät valtataisteluun ja protestoivat. Samaan aikaan vanhempaa harmittaa tuottaa lapselle jälleen uusi pettymys. Lopulta kaikilla on kurja mieli.

On kuitenkin keinoja, joilla tilanteen voi välttää:

”Yksi kuuden lapsen isä kertoi yrittävänsä välttää asiasta jäkättämistä kaikin keinoin. Hänellä oli esto-ohjelma, joka katkaisee nettiyhteyden aina klo 18. Lapset tietävät, että silloin netti sammuu eikä se raivo tule vanhemman ja lapsen väliin, koska tapahtuma on väistämätön.”

Ville Virtanen vetosi omassa kannanotossaan pienten lasten vanhempiin: vanhempien on oltava valppaina ja pidettävä itse huoli lastensa pelaamisen ja netinkäytön rajoittamisesta. Jari Sinkkonen on täysin samaa mieltä.

Hän ottaa esille Yhdysvallat, jossa asiassa ”ollaan pidemmällä”. Maan lastenlääkäri- ja psykologiyhdistykset ovat antaneet suosituksia ja yleinen keskustelu on paljon laajempaa.

”Keskustelu” ei siis tarkoita esimerkiksi sitä, että lasten pitäisi palata leikkimään käpylehmillä tai että pelit pitäisi kieltää.

”Totta kai kuka tahansa tajuaa, että pelit ovat tulleet jäädäkseen ja niissä on paljon viihdyttävää ja hauskaa. Mutta pitää katsoa, mitä muuta lapsen elämä sisältää ja vanhempien on otettava järki käteen, käytävä keskusteluja ja vedettävä rajoja”, hän sanoo.

”Olen kuullut eri puolilta Suomea tarinoita, joissa kymmenvuotias on menossa yökylään ja vanhemmat pyytävät toisen lapsen vanhemmilta, ettei lasta päästettäisi pelaamaan K16-pelejä. Sieltä tulee ryöppy silmille, että mikä sinä olet meidän lasta kasvattamaan.”

Miten Suomessa saataisiin aikaan muutos? Jari Sinkkonen huokaa syvään.

”Siihen tarvitaan kansanliike”, hän sanoo viimein.

”Vanhempien pitäisi yhdessä ymmärtää, miten tärkeää on pitää kiinni ikärajoista ja olla myöntymättä lasten toiveisiin.”

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  4. 4

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  5. 5

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  6. 6

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  7. 7

   Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue

  8. 8

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  9. 9

   Vegas teki NHL-historiaa ja rynni finaaleihin – Laineen ja Armian kausi sai tylyn päätöksen

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  9. 9

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  8. 8

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää