Elämä

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

Kirjoitimme keskiviikkona muusikko Daruden eli Ville Virtasen kannaotosta pienten lasten pelaamisen ja kännykänkäytön rajoittamisen puolesta. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on Virtasen kanssa täysin samalla linjalla.

Kirjoitimme eilen muusikko Daruden eli Ville Virtasen valtavan suosion saavuttaneesta Facebook-kirjoituksesta. Siinä Virtanen vetosi suomalaisvanhempiin, etteivät he antaisi lastensa pelata liian pelottavia tai väkivaltaisia pelejä tai käyttää älypuhelimia ilman mitään rajoituksia.

Virtasen oma kahdeksanvuotias poika ei katso televisiota viikossa kuin pari tuntia. Lisäksi Virtanen puolisoineen rajoittaa pojan pääsyä kännykän kautta nettisivuille tai sosiaalisen median kanaviin. Niissä lapsi voisi kohdata pelottavaa materiaalia tai esimerkiksi kiusaamista.

Asia ei ole kuitenkaan vielä tällä ratkaistu. Joidenkin toisten perheiden lapset saavat nimittäin pelata ja katsoa mitä tahansa. Virtasen omaa poikaa ei esimerkiksi kutsuttu kylään sen vuoksi, että poika ei saa eikä aina edes haluaisi pelata samoja, pelottavia pelejä kuin jotkut muut lapset. Ne lapset, joiden kännyköissä on rajoituksia, saatetaan helposti eristää porukasta.

Virtasen Facebook-päivitystä on jaettu torstaipäivään mennessä 6 000 kertaa ja se on saanut valtavasti kiitosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiittäjien ryhmään liittyy Suomen tunnetuin lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

”Daruden saama palautevyöry kertoo minusta siitä, että ihmiset ovat nyt valppaampia kuin ennen tämän asian kanssa”, hän sanoo HS:lle.

Sinkkonen kertoo olleensa alkuviikosta Suomen lastenpsykiatriyhdistyksen seminaarissa. Ihan sama aihe oli silloinkin esillä.

”Siellä oli paikalla yli sata lastenpsykiatria, joista joku totesikin, että jos me puhumme tästä, syntyy varmasti someraivo”, Sinkkonen kertoo.

Nyt kun Ville Virtanen on aloittanut keskustelun, Sinkkonen haluaa jatkaa:

Vaikka Jari Sinkkonen jäi virallisesti eläkkeelle kesällä 2015, hän toimii työnohjaajana useissa kasvatus- ja perheneuvoloissa. Työn perusteella hän tietää, miten hälyttävä tilanne perheneuvoloissa on: potilaita tulee niin sanotusti ovista ja ikkunoista. Myös erikoissairaanhoidossa lähetteiden määrä on kasvussa.

”Me olemme aivan huutavassa hukassa lähetemäärän kasvun kanssa”, hän sanoo.

Yksi ongelmista, joiden vuoksi perheneuvolaan hakeudutaan, on pienten lasten, erityisesti poikien, peliriippuvuus. Sen kanssa useimmat lastenpsykiatrit ovat enemmän tai vähemmän sormi suussa, sanoo Sinkkonen ja kertoo esimerkkejä:

9-vuotiaan pojan äiti kertoi antavansa lapsensa pelata tunnin viikossa, mikä kuulostaa oikein järkevältä. Ahdistusta aiheuttaa se, että poika elää koko viikon tätä yhtä tuntia varten ja hokee jatkuvasti, mitä kaikkea aikookaan tehdä, kun viimein pääsee pelaamaan suosittua räiskintäpeli Fortnitea. Pelin ikäraja on 12 vuotta ja voit lukea siitä lisää täältä.

Tältä peli näyttää:12-vuotiaan pojan äiti taas ei anna lapsensa pelata K16- tai K18-pelejä. Sen vuoksi poika itkee, ettei voi osallistua välitunnilla keskusteluihin, koska kaikki luokkatoverit puhuvat häneltä kielletyistä peleistä.

Vitosluokan miespuolinen opettaja avautui sähköpostissa, että hänen oppilaistaan kaikilla on alle 18-vuotiailta kielletty toimintapeli GTA V eikä välitunnilla muusta puhutakaan.

 

”Me olemme aivan huutavassa hukassa lähetemäärän kasvun kanssa.”

”Minulta aina kysellään vanhempainilloissa, että etkö sinä Jari näe mitään hyvää näissä peleissä. Totta kai minä näen! Tietysti siellä on strategiaa, yhteistoimintaa, suunnittelua ja hienomotoriikan kehittymistä.”

Ensiksi kyse on siitä, miten väkivaltaiset pelit vaikuttavat vielä kehittyviin aivoihin ja sitä kautta lasten toimintaan. Todellisia riskejä on: esimerkiksi meta-analyysitutkimuksessa, jossa oli mukana 130 000 lasta ja nuorta, löytyi yhteys väkivaltapelien, väkivaltamielikuvien ja jopa väkivaltaisen käyttäytymisen ja empatiakyvyn turtumisen välillä.

136 tutkimuksen meta-analyysi julkaistiin American Psychological Association -järjestön julkaisemassa Psychological Bulletin -lehdessä vuonna 2010 ja se löytyy täältä.

”Se ei tarkoita, että sinun 11-vuotias Vernerisi alkaisi mummoja potkia vain siksi, että on pelannut väkivaltaisia pelejä”, Sinkkonen muistuttaa. Kyse on yhteydestä, joka ei ole kovin voimakas.

”Meillä ei ole syytä paniikkiin, mutta meillä on syitä ryhtyä järkevään keskusteluun,” hän sanoo.

Sinkkonen ottaa esille myös tieteellisen artikkelin, jonka mukaan samastuminen rikolliseen pelissä voi olla erityisen haitallista kehittyville aivoille. 10–16-vuoden iässä aivojen etuotsalohko kehittyy voimakkaasti. Jos aivot saavat pelin kautta signaaleja, että on oikein lahdata ihmisiä vaikka ampumalla heitä, se ei voi olla vaikuttamatta ihmisen moraalikäsityksiin ja myös aivojen kehitykseen, sanoo Jari Sinkkonen.

Vähitellen kehittyy peliriippuvuus.

Jari Sinkkonen oli huolissaan väkivaltapeleistä jo vuonna 2015. Katso hänen kommenttinsa muun muassa GTA V:stä alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Monet vanhemmat kertovat sopineensa tarkoista peliajoista. Kun viittä minuuttia ennen h-hetkeä käy muistuttamassa, että pian peli on laitettava pois, lapsi voi saada ”helkkarinmoisen raivarin”.

”Aivan kuin juopolta yrittäisi ottaa pulloa pois”, Jari Sinkkonen sanoo.

Peliaddiktio käyttää samoja aivoratoja kuin mikä tahansa muukin riippuvuus. Mitä kypsymättömämpi keskushermosto, sitä herkemmin tällaisia riippuvuuksia syntyy.

 

”Aivan kuin juopolta yrittäisi ottaa pulloa pois.”

Toiseksi on tarkasteltava sitä, millaisen aseman pelit saavat, kun vanhemmat käyttävät niitä toistuvasti palkitsemisen ja rankaisemisen välineinä.

”Jos lapselle esimerkiksi sanoo, että jos nostat todistusarvosanasi vitosesta seiskaan, saat tämän pelin tai nyt menevät pelit kahdeksi viikoksi lukkojen taakse, koska Wilma-järjestelmässä oli merkintä”, Sinkkonen sanoo.

”Perheet eivät huomaakaan, kun peleillä on jo liian suuri rooli lasten elämässä. Koko elämä pyörii pelien ympärillä.”

Sinkkonen korostaa ymmärtävänsä, miten vaikeaan asemaan vanhemmat joutuvat yrittäessään rajoittaa pelaamista. Lapset heittäytyvät valtataisteluun ja protestoivat. Samaan aikaan vanhempaa harmittaa tuottaa lapselle jälleen uusi pettymys. Lopulta kaikilla on kurja mieli.

On kuitenkin keinoja, joilla tilanteen voi välttää:

”Yksi kuuden lapsen isä kertoi yrittävänsä välttää asiasta jäkättämistä kaikin keinoin. Hänellä oli esto-ohjelma, joka katkaisee nettiyhteyden aina klo 18. Lapset tietävät, että silloin netti sammuu eikä se raivo tule vanhemman ja lapsen väliin, koska tapahtuma on väistämätön.”

Ville Virtanen vetosi omassa kannanotossaan pienten lasten vanhempiin: vanhempien on oltava valppaina ja pidettävä itse huoli lastensa pelaamisen ja netinkäytön rajoittamisesta. Jari Sinkkonen on täysin samaa mieltä.

Hän ottaa esille Yhdysvallat, jossa asiassa ”ollaan pidemmällä”. Maan lastenlääkäri- ja psykologiyhdistykset ovat antaneet suosituksia ja yleinen keskustelu on paljon laajempaa.

”Keskustelu” ei siis tarkoita esimerkiksi sitä, että lasten pitäisi palata leikkimään käpylehmillä tai että pelit pitäisi kieltää.

”Totta kai kuka tahansa tajuaa, että pelit ovat tulleet jäädäkseen ja niissä on paljon viihdyttävää ja hauskaa. Mutta pitää katsoa, mitä muuta lapsen elämä sisältää ja vanhempien on otettava järki käteen, käytävä keskusteluja ja vedettävä rajoja”, hän sanoo.

”Olen kuullut eri puolilta Suomea tarinoita, joissa kymmenvuotias on menossa yökylään ja vanhemmat pyytävät toisen lapsen vanhemmilta, ettei lasta päästettäisi pelaamaan K16-pelejä. Sieltä tulee ryöppy silmille, että mikä sinä olet meidän lasta kasvattamaan.”

Miten Suomessa saataisiin aikaan muutos? Jari Sinkkonen huokaa syvään.

”Siihen tarvitaan kansanliike”, hän sanoo viimein.

”Vanhempien pitäisi yhdessä ymmärtää, miten tärkeää on pitää kiinni ikärajoista ja olla myöntymättä lasten toiveisiin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Yhdysvaltain viran­omaiset yrittävät kuumeisesti selvittää, mistä Trump ja Putin oikein sopivat – demokraatit vaativat huippu­kokouksen tulkkia apuun

  4. 4

   ”Huomaa, että autonvalmistusta vasta harjoitellaan”, sanoo kolme ovenkahvaa korjauttanut Tesla-kuski, jonka takakontti on nyt rikki

  5. 5

   Äkkilähtö Poriin voi maksaa tällä viikolla 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  6. 6

   Rauhaa vaalivalla Ruotsilla on myös toiset kasvot: Maa kehittää miljardeilla hävittäjiä, myy surutta aseita diktatuureille – ja jos kauppa sakkaa, apuun rientää prinsessa Victoria suhteineen

   Tilaajille
  7. 7

   Sijaissynnytys on Suomessa laitonta, mutta Erkko Välimäki haluaa oman lapsen – Siksi Albaniassa odottaa nyt pakastettu alkio, joka istutetaan pian sijaissynnyttäjän kohtuun

   Tilaajille
  8. 8

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  9. 9

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  10. 10

   Elämä mökillä on ihana harha – oikeasti oma­varaisuus ja luonto­yhteys ovat usein kaukana todellisuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  6. 6

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  7. 7

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  8. 8

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  9. 9

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  10. 10

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Samuli Kosminen hälytettiin paikalle, kun Björk tarvitsi rumpalia – nousi lavalle vain muutaman päivän treenauksen jälkeen
  3. Yhdysvaltain viran­omaiset yrittävät kuumeisesti selvittää, mistä Trump ja Putin oikein sopivat – demokraatit vaativat huippu­kokouksen tulkkia apuun
  4. Uusi Mamma Mia! huolettaa aluksi, mutta villiintyy loppua kohti – Abba-elokuvan jatko-osa on hyvällä tavalla kotikutoinen
  5. Sara Kuivisto tekee perheyrityksessä vaniljajäätelöä sata litraa kerralla ja tavoittelee ennätyksiä juoksuradoilla –”Olen töissä vähän kuin muiden maskotti”
  6. Vanhukset jätettiin keskelle puolen vuoden jättiremonttia Vantaalla – Pirjo Halinen kulkee öisin rollaattorilla useita kertoja neljännestä kerroksesta vessaan kellariin
  7. Wärtsilän liikevoitto oli ennakoitua heikompi
  8. Nuorten MM-yleisurheilussa hurjia tuloksia – 16-vuotias kenialainen viilettää jo Lasse Virénin vauhtia, Ruotsin seiväskomeetta yritti ”järjetöntä tulosta”
  9. Äkkilähtö Poriin voi maksaa tällä viikolla 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”
  10. Nordean liikevoitto kasvoi kolmanneksella 1,33 miljardiin euroon – ostaa osuuden ruotsalaisesta varainhoitoyhtiöstä
  11. Harrastajat mittasivat Suomen pisintä luolastoa kolme vuotta, nyt he esittelevät ahtaita onkaloita videolla: ”Joni on hoikka ihminen, joten hän sopii menemään”
  12. Näytä lisää