Elämä

Pitkäjalkainen mies vetää naisia puoleensa, kertoo uusi tutkimus – mitä viehättävyyttä mittaavista kokeista voi oikeasti päätellä?

Yleisesti ottaen pidämme viehättävinä sellaisia piirteitä, joiden ajatellaan kertovan terveydestä. Pariutumiseen vaikuttavat silti monet muutkin tekijät. ”Tosielämässä se ’betauros’, joka tykkää juuri sinusta, voi olla parempi valinta”, sanoo tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

Naiset pitävät miehistä, joilla on pitkät jalat muuhun vartaloon nähden.

Tällaisia viitteitä antaa tuore, amerikkalaisnaisille tehty tutkimus, joka julkaistiin tällä viikolla Royal Society Open Science -tiedelehdessä. Siihen osallistuneet naiset laitettiin arvioimaan tietokoneella mallinnettujen miesvartaloiden viehättävyyttä.

Cambridgen yliopiston tutkijat toteuttivat kolme verkkokyselyä, joihin vastasi yhteensä vajaat 800 19–76-vuotiasta heteronaista. Vastaajia miellyttivät eniten vartalot, joiden jalat olivat hieman keskimääräistä pidemmät suhteessa muuhun vartaloon.

Sen sijaan käsien pituudella ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sinänsä tulos ei ole yllätys. Lapsuuden terveys- ja ympäristötekijät vaikuttavat vartalon mittasuhteisiin, ja lyhyemmät jalat ja pidempi selkä [suhteessa muuhun vartaloon] on yhdistetty lapsuuden terveysongelmiin”, sanoo evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta.

Evoluutio­psykologian näkö­kulmasta tällä on väliä, koska terveellä kumppa­nilla on usein myös lisääntymisen kannalta optimaalisia geenejä ja muita ominaisuuksia. Yksinkertaistettuna: terveille ja viehättäville vanhemmille syntyy todennäköisemmin terveitä ja viehättäviä lapsia, jotka pääsevät helpommin levittämään omia geenejään eteenpäin.

Tämäntyyppiset tutkimukset voivat poikia kiintoisia kahvipöytäkeskusteluita, mutta mitä niistä voi oikeasti päätellä?

Kertovatko muutaman sadan amerikkalaisnaisen mieltymykset mitään siitä, miten esimerkiksi suomalaiset vastaisivat samanlaisessa kokeessa?

Yksittäisten tutkimusten tuloksista ei yleensä voi vetää kattavia johtopäätöksiä. Kiintoisampia ovat usein katsaukset ja meta-analyysit, joissa esitellään useita eri tutkimuksia. Rantalan mukaan pitkäjalkaisia miehiä imarteleva tutkimustulos on kuitenkin linjassa aiemmin tehtyjen kokeiden kanssa.

 

”Myös kulttuurisilla tekijöillä on tietysti vaikutusta, mutta kaikkialla maailmassa suositaan hyvästä terveydestä kertovia piirteitä.” - Markus J. Rantala

”Myös kulttuurisilla tekijöillä on tietysti vaikutusta, mutta kaikkialla maailmassa suositaan hyvästä terveydestä kertovia piirteitä. Ei ole olemassa kulttuureita, joissa lisääntymiskumppaneina suosittaisiin sairaita”, hän sanoo.

Aihepiiriä on tutkittu Suomessakin. Rantala on omissa tutkimuksissaan selvittänyt muun muassa sitä, vaikuttaako miesten puoleensavetävyyteen rasvaprosentti tai immuunijärjestelmän tehokkuus. Ensimmäisessä tuloksena kokeeseen osallistuneet naiset pitivät hoikista miehistä, toisessa komeimpina pidetyillä miehillä oli voimakkain immuunivaste eli puolustuskyky taudinaiheuttajia vastaan.

Vartalon mittasuhteiden merkitys jäi vähäiseksi – tosin tutkimustavoissakin oli eroja, sillä tietokoneella mallinnettujen kuvien sijaan naiset arvioivat valokuvia oikeista henkilöistä.

Pitäisikö hyviä geenejä tavoittelevan naisen nyt sitten ottaa illalla baariin mittanauha mukaan? Tai matkustaa esimerkiksi Hollantiin, josta parin vuoden takaisen listauksen mukaan löytyvät keskimäärin pisimmät miehet (sitäkin on tutkittu parinvalintakriteerinä)?

Tässä tulee iso mutta: pelkkä fyysinen puoleensavetävyys – puhumattakaan yksittäisistä piirteistä – ei määrää sitä, kenet kannattaa valita puolisoksi tai edes sänkykumppaniksi.

”Tällaiset prefe­renssit kielivät tietyistä mekanis­meista, mutta eivät ole sama juttu kuin varsinainen kumppanin valinta”, huomauttaa Väestöliitolla työskentelevä tutkimusprofessori, perhetutkija Anna Rotkirch.

Se, millainen merkitys yksittäisillä piirteillä on kokonaisuudessa, on epävarmaa. Harva valitsee kumppania kuvan perusteella, vaan valintaan vaikuttavat toisen koko olemus, henkilökemiat ja tietysti elämän realiteetit.

”Tosiasialliseen parinvalintaan vaikuttaa ensinnäkin se, millaisiin ihmisiin omassa elämässään törmää, ja toiseksi se, että ihmiset arvioivat myös omaa viehättävyyttään”, Rotkirch sanoo.

Lisäksi puolison valinnassa painavat erilaiset asiat kuin jos etsitään vain yhden illan huvia.

 

”Tosiasialliseen parinvalintaan vaikuttaa ensinnäkin se, millaisiin ihmisiin omassa elämässään törmää.” - Anna Rotkirch

”Luotettavuus, huumori ja yhteensopivuus ovat sekä naisille että miehille tärkeämpiä kuin ulkonäkö. Paljon puhutaan alfauroksista ja -naaraista, mutta tosielämässä se ’betauros’, joka tykkää juuri sinusta, voi olla parempi kuin se, jonka kaikki muutkin naiset haluavat.”

Jopa se, mitä pidetään terveyden merkkinä, voi vaihdella eri aikoina ja eri kulttuureissa.

Useissa tutkimuksissa on esimerkiksi saatu näyttöä siitä, että karotenoidi-väriaineiden aiheuttamat ihonsävyt ovat yhteydessä sekä hyvään terveydentilaan että siihen, miten viehättävänä ihminen koetaan. Ne tuovat ihoon kevyttä oranssin vivahdetta. Silti monissa kulttuureissa on ihailtu mahdollisimman kalpeaa ihoa – tai esimerkiksi niin räikeää rusketusta, että ihotautilääkäreitä hirvittää.

”Esimerkiksi Japanissa valkoiseksi puuteroitua ihoa on perinteisesti pidetty kauniina, koska se on kertonut korkeasta sosiaalisesta statuksesta: ei tarvitse tehdä työtä ulkona auringossa”, Markus J. Rantala sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Tiede
 • Pariutuminen
 • Evoluutiobiologia
 • Anu-Elina Ervasti

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle

  2. 2

   Sää muuttuu rajusti, kun koulujen lomat alkavat – päättäjäisiä lämpö vielä hellii

  3. 3

   Kerjääjä talutti 19-vuotiaan naisen metsään Espoon Leppävaarassa, nainen ei pystynyt puolustautumaan kehityshäiriön takia – Oikeus: raiskaus jäi yritykseksi

  4. 4

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  5. 5

   Raiskauksesta tuomittu saattoi istua yhdeksän kuukautta syyttömänä vankilassa, nainen ilmiantoi itsensä seitsemän vuoden jälkeen – oikeus pui poikkeuksellista tapausta

  6. 6

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  7. 7

   Soini arvosteli Irlannin aborttikiellon kaatamista – kokoomusministerit sanoutuvat irti ulkoministerin puheista

  8. 8

   Mies putosi varhain aamulla hyvinkääläisen kerrostalon katolta ja kuoli

  9. 9

   Risteykseen rikkoutunut rekka ruuhkauttaa liikennettä Jätkäsaaren­laiturilla – ”Tilanne ei ole aivan yksinkertainen”

  10. 10

   Taloustieteilijä Kate Raworthin mielestä talouskasvun tavoittelu on unohdettava, jotta maailma pelastuisi – ratkaisuksi hän tarjoaa donitsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  3. 3

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  4. 4

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  5. 5

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  6. 6

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  7. 7

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  10. 10

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää