Elämä

Pitkäjalkainen mies vetää naisia puoleensa, kertoo uusi tutkimus – mitä viehättävyyttä mittaavista kokeista voi oikeasti päätellä?

Yleisesti ottaen pidämme viehättävinä sellaisia piirteitä, joiden ajatellaan kertovan terveydestä. Pariutumiseen vaikuttavat silti monet muutkin tekijät. ”Tosielämässä se ’betauros’, joka tykkää juuri sinusta, voi olla parempi valinta”, sanoo tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

Naiset pitävät miehistä, joilla on pitkät jalat muuhun vartaloon nähden.

Tällaisia viitteitä antaa tuore, amerikkalaisnaisille tehty tutkimus, joka julkaistiin tällä viikolla Royal Society Open Science -tiedelehdessä. Siihen osallistuneet naiset laitettiin arvioimaan tietokoneella mallinnettujen miesvartaloiden viehättävyyttä.

Cambridgen yliopiston tutkijat toteuttivat kolme verkkokyselyä, joihin vastasi yhteensä vajaat 800 19–76-vuotiasta heteronaista. Vastaajia miellyttivät eniten vartalot, joiden jalat olivat hieman keskimääräistä pidemmät suhteessa muuhun vartaloon.

Sen sijaan käsien pituudella ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sinänsä tulos ei ole yllätys. Lapsuuden terveys- ja ympäristötekijät vaikuttavat vartalon mittasuhteisiin, ja lyhyemmät jalat ja pidempi selkä [suhteessa muuhun vartaloon] on yhdistetty lapsuuden terveysongelmiin”, sanoo evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta.

Evoluutio­psykologian näkö­kulmasta tällä on väliä, koska terveellä kumppa­nilla on usein myös lisääntymisen kannalta optimaalisia geenejä ja muita ominaisuuksia. Yksinkertaistettuna: terveille ja viehättäville vanhemmille syntyy todennäköisemmin terveitä ja viehättäviä lapsia, jotka pääsevät helpommin levittämään omia geenejään eteenpäin.

Tämäntyyppiset tutkimukset voivat poikia kiintoisia kahvipöytäkeskusteluita, mutta mitä niistä voi oikeasti päätellä?

Kertovatko muutaman sadan amerikkalaisnaisen mieltymykset mitään siitä, miten esimerkiksi suomalaiset vastaisivat samanlaisessa kokeessa?

Yksittäisten tutkimusten tuloksista ei yleensä voi vetää kattavia johtopäätöksiä. Kiintoisampia ovat usein katsaukset ja meta-analyysit, joissa esitellään useita eri tutkimuksia. Rantalan mukaan pitkäjalkaisia miehiä imarteleva tutkimustulos on kuitenkin linjassa aiemmin tehtyjen kokeiden kanssa.

 

”Myös kulttuurisilla tekijöillä on tietysti vaikutusta, mutta kaikkialla maailmassa suositaan hyvästä terveydestä kertovia piirteitä.” - Markus J. Rantala

”Myös kulttuurisilla tekijöillä on tietysti vaikutusta, mutta kaikkialla maailmassa suositaan hyvästä terveydestä kertovia piirteitä. Ei ole olemassa kulttuureita, joissa lisääntymiskumppaneina suosittaisiin sairaita”, hän sanoo.

Aihepiiriä on tutkittu Suomessakin. Rantala on omissa tutkimuksissaan selvittänyt muun muassa sitä, vaikuttaako miesten puoleensavetävyyteen rasvaprosentti tai immuunijärjestelmän tehokkuus. Ensimmäisessä tuloksena kokeeseen osallistuneet naiset pitivät hoikista miehistä, toisessa komeimpina pidetyillä miehillä oli voimakkain immuunivaste eli puolustuskyky taudinaiheuttajia vastaan.

Vartalon mittasuhteiden merkitys jäi vähäiseksi – tosin tutkimustavoissakin oli eroja, sillä tietokoneella mallinnettujen kuvien sijaan naiset arvioivat valokuvia oikeista henkilöistä.

Pitäisikö hyviä geenejä tavoittelevan naisen nyt sitten ottaa illalla baariin mittanauha mukaan? Tai matkustaa esimerkiksi Hollantiin, josta parin vuoden takaisen listauksen mukaan löytyvät keskimäärin pisimmät miehet (sitäkin on tutkittu parinvalintakriteerinä)?

Tässä tulee iso mutta: pelkkä fyysinen puoleensavetävyys – puhumattakaan yksittäisistä piirteistä – ei määrää sitä, kenet kannattaa valita puolisoksi tai edes sänkykumppaniksi.

”Tällaiset prefe­renssit kielivät tietyistä mekanis­meista, mutta eivät ole sama juttu kuin varsinainen kumppanin valinta”, huomauttaa Väestöliitolla työskentelevä tutkimusprofessori, perhetutkija Anna Rotkirch.

Se, millainen merkitys yksittäisillä piirteillä on kokonaisuudessa, on epävarmaa. Harva valitsee kumppania kuvan perusteella, vaan valintaan vaikuttavat toisen koko olemus, henkilökemiat ja tietysti elämän realiteetit.

”Tosiasialliseen parinvalintaan vaikuttaa ensinnäkin se, millaisiin ihmisiin omassa elämässään törmää, ja toiseksi se, että ihmiset arvioivat myös omaa viehättävyyttään”, Rotkirch sanoo.

Lisäksi puolison valinnassa painavat erilaiset asiat kuin jos etsitään vain yhden illan huvia.

 

”Tosiasialliseen parinvalintaan vaikuttaa ensinnäkin se, millaisiin ihmisiin omassa elämässään törmää.” - Anna Rotkirch

”Luotettavuus, huumori ja yhteensopivuus ovat sekä naisille että miehille tärkeämpiä kuin ulkonäkö. Paljon puhutaan alfauroksista ja -naaraista, mutta tosielämässä se ’betauros’, joka tykkää juuri sinusta, voi olla parempi kuin se, jonka kaikki muutkin naiset haluavat.”

Jopa se, mitä pidetään terveyden merkkinä, voi vaihdella eri aikoina ja eri kulttuureissa.

Useissa tutkimuksissa on esimerkiksi saatu näyttöä siitä, että karotenoidi-väriaineiden aiheuttamat ihonsävyt ovat yhteydessä sekä hyvään terveydentilaan että siihen, miten viehättävänä ihminen koetaan. Ne tuovat ihoon kevyttä oranssin vivahdetta. Silti monissa kulttuureissa on ihailtu mahdollisimman kalpeaa ihoa – tai esimerkiksi niin räikeää rusketusta, että ihotautilääkäreitä hirvittää.

”Esimerkiksi Japanissa valkoiseksi puuteroitua ihoa on perinteisesti pidetty kauniina, koska se on kertonut korkeasta sosiaalisesta statuksesta: ei tarvitse tehdä työtä ulkona auringossa”, Markus J. Rantala sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Tiede
 • Pariutuminen
 • Evoluutiobiologia
 • Anu-Elina Ervasti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Missä on pyöräilijän paikka? Poliisi ja Pyöräliitto vastaavat – ”Välillä kannattaa omien oikeuksien lisäksi miettiä myös omaa turvallisuutta”

  3. 3

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  4. 4

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  5. 5

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  6. 6

   Yli 40 ihmistä tuupertui joukko­yli­annostuksen takia Yhdysvalloissa, eikä kerta ollut ensimmäinen – taustalla vaaralliset synteettiset kannabioidit

  7. 7

   Michael Schumacherin manageri kiistää muuttosuunnitelmat Mallorcalle – pormestarin lausunto ammuttiin myös alas

  8. 8

   Denzel Washingtonin tähdittämää kostoelokuvaa on liian helppo peilata nykyhetkeen ja omankädenoikeuteen uskoviin turhautuneisiin miehiin

  9. 9

   Useita tulipaloja sytytetty tahallaan Helsingissä – ”Joskus joku saa tällaisia kuningasideoita”

  10. 10

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  11. Näytä lisää