Elämä

Onko lemmikki ”se” vai ”hän”? HS:n lukijat sekä asiantuntijat kertovat, kumpi on oikein

Lemmikkieläimen puhuttelutavalla voi olla suurikin merkitys omistajalle. Onko meidän Murre tai Mirri ”se” vai ”hän”?

Koiria on Suomessa enemmän kuin koskaan. Niitä rekisteröidään vuodessa lähes yhtä paljon kuin Suomessa syntyy ihmisiä: Kennelliiton mukaan vuosittain noin 50 000 kappaletta.

Samalla kun eläimet ovat tulleet yhä tiiviimmäksi osaksi perheitä ja yhteiskuntaa sekä omistajansa identiteettiä. Koiriin, kissoihin sekä muihin lemmikkieläimiin panostetaan yhä enemmän aikaa ja rahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta miten rakasta perheenjäsentä tulisi puhutella? Onko lemmikki ”se” vai ”hän”?

Kysyimme asiaa Helsingin Sanomien lukijoilta ja vastauksia tuli yli 5500. Lisäksi saimme valtavasti avovastauksia sähköpostitse.

Puheenaihe on selvästi polttava.

Enemmistö vastaajista, 65 prosenttia, kertoi kutsuvansa lemmikkieläimiä se-pronominilla. 35 prosenttia vastaajista puolestaan kertoi kutsuvansa eläintä ”häneksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijatohtori Henna Syrjälä Vaasan yliopistosta ei ole yllättynyt enemmän ääniä saaneesta vaihtoehdosta. Hän on tutkinut lemmikkeihin liittyvää kuluttamista.

”Se on odotettu ja järkeenkäypää”, Syrjälä sanoo.

Syrjälän mukaan se-pronominin käyttö kertoo suomalaisten mieltävän koiran ennen kaikkea osaksi luontoa. Eläimeksi, joka on rakas ja tärkeä itsessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koiria sekä inhimillistetään että niitä pidetään arvossa luontokappaleina. Suomalaisessa keskustelussa korostuu kuitenkin usein, kuinka eläimen paras arvo on sellaisena eläimenä, kuin se on. On itseisarvo, että koira on koira”, Syrjälä sanoo.

Hän-pronominia puolestaan käytetään usein silloin, jos halutaan korostaa esimerkiksi koiran persoonaa ja tärkeyttä, Syrjälä sanoo.

 

”On itseisarvo, että koira on koira.”

Eläimen persoonan korostaminen liittyykin usein eläimen erityisyyteen: jokainen lemmikki on erilainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Puhuttelutapa liittyy vahvasti siihen, kuinka koirat ovat eläviä olentoja, eivätkä ne ole keskenään samanlaisia. Puhetapa ja merkitykset rakentuvat koirasta ja tilanteesta riippuen”, Syrjälä kuvailee.

Syrjälällä itsellään on kolme koiraa. Hän puhuttelee koiria sekä ”hänenä” että se-pronominilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi koiristani on voimakastahtoinen ja hänellä on suuri ego. Teen toisinaan Facebookiin tilapäivityksiä, jossa kerron kuinka ’hän’ on päättänyt tehdä jonkun asian niin tai näin. Usein tilanteeseen liittyy leikkisyyttä tai ripaus ironiaa”, Syrjälä kuvailee.

Jos siis rakas lemmikki päättää tuhota sähköjohdot, repiä sohvatyynyt tai heittäytyä hankalaksi iltalenkillä, on se useimmiten ”hänen kuninkaallinen korkeutensa”, joka temppuilee.

HS:n lukijat kertoivat kommenteissaan samantapaisesta, leikkimielisestä nimittelystä:

”Itse sanon koirastani hän. Samoin voin puhutella myös naapurin koiraa. Siinä on hellittelevä sävy. Samalla korostan lemmikin arvoa elämässä – kyseessä on rakas perheenjäsen. Koiralleni voin sanoa myös rakas tai kulta kuten poikaystävälle. Hah! En kuitenkaan kauhean vakavissani sanoisi koirasta hän missään virallisissa yhteyksissä.”

Kieli myös muokkautuu erilaisissa sosiaalisissa ryhmissä ja viitekehyksissä, Syrjälä sanoo.

Esimerkiksi puhekielisyys tai kirjakielisyys voi näkyä sanavalinnoissa ja luoda puitteet sille, miten eläimestä on hyväksyttävää tai sopivaa puhua.

Puhetapa voi myös muuttua sosiaalisesta kontekstista riippuen:

Syrjälä kertoo usein puhuvansa koiristaan eri tavoin riippuen siitä, onko keskustelukumppanina esimerkiksi koiraharrastuskaveri vai kenties ystävä, jolla ei itsellään ole koiria.

Näin totesi myös yksi HS:n lukija:

”Kun muistelen, niin koiralenkillä aina puhutaan toisenkin lemmikistä hän-muodossa. Ja ainakin minun arvomaailmassa se on oikein: koira laumaeläimenä toimii niin eri tavalla kuin ihminen omassa laumassaan.”

Sanavalintojen merkitys voi myös korostua erityisissä tilanteissa, kuten eläinlääkärin vastaanotolla tai lemmikkikaupassa.

”Sillä voi olla suuri merkitys asiakaskokemuksen kannalta, miten eläinlääkäri kutsuu lemmikkiä. Jos asiakas itse kutsuu koiraa ’häneksi’, voi eläinlääkärin käyttämä ’se’ tuntua loukkaukselta. Omistajat voivat olla herkkiä”, Syrjälä sanoo.

Lemmikit voivat olla vahva osa omistajansa identiteettiä, jolloin kutsumatapa nousee erityisen keskeiseksi. Vahvasti lemmikkiinsä kiintynyt omistaja toivoo muidenkin arvostavan lemmikkiä yhtä korkealle.

”Jos lemmikistä puhutaan ”väärin” ollaan sille aika herkkiä – onhan se silloin loukkaus myös itseä kohtaan”, Syrjälä sanoo.

Lemmikkien omistajat voivat olla herkkiä myös toisin päin: Jos eläinlääkäri tai lemmikkikaupan myyjä sanoo ”hän”, mutta omistajalle koira onkin ”se”, se voi vaikuttaa kokemukseen asiantuntijuudesta.

Tietääköhän eläinlääkäri nyt mistään mitään?

Syrjälä kehottaakin lemmikkien kanssa työskenteleviä myötäilemään asiakkaan puhetapaa, jos haluaa pysyä varmoilla vesillä.

”Vähän kameleonttina siinä saa varmasti olla”, Syrjälä sanoo.

Viittaustapa pätee myös moniin muihin rakkaisiin lemmikkeihin, kuten HS:n lukijoiden vastauksista kävi ilmi:

”Kissani on ”hän”. Miksei olisi?

Onhan hän perheenjäsen siinä missä joku toinenkin. Yhtä tärkeä. Hän on ajatteleva ja tunteva yksilö. Hän tuntee kipua ja mielihyvää. Häntä pelottaa, hän kaipaa ja hän iloitsee.

Ei meillä ole samaa kieltä, mutta silti pystymme kommunikoimaan keskenämme, pystymme myös osoittamaan rakkautta ja riitelemäänkin. Sanomme huomenta ja hyvää yötä, kumpikin omalla kielellämme.

Eihän hän ymmärrä asioita kuten maailmanpolitiikka (tai mistäs minä tiedän?) tai viime öiset jääkiekkotulokset, mutta voisin kysyä ymmärtääkö niistä kaikki ihmisrotuun kuuluvatkaan? --

Vaatiiko oikeus ”hän” sanaan tietyn määrän raajoja tai karvoja? Kissani on ”hän” ja hän on minun paras kaverini. Eikä hän ole ihmisestä yhtään huonompi.”

Muutaman kirjaimen mittainen valinta herättääkin paljon tunteita. Toisia saattaa ärsyttää, kuinka eläimiä nostetaan jalustalle puhuttelemalla heitä ”häneksi”. Valinta voi myös tuntua teennäiseltä ja ärsyttää.

HS:n lukijat kertoivat monia perusteluita, miksi he käyttävät eläimestä pronominia ”se” tai ”hän”. Yksikään perustelu ei ollut toistaan huonompi.

Samaa mieltä on myös Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuolto-osaston johtaja Salli Kankaanpää.

Eläintä voi kutsua mieleisellään tavalla niin, kuin se omaan suuhun sopii.

”Eihän se väärin ole, jos viitataan hän-pronominilla persoonaan ja perheenjäseneen”, Kankaanpää sanoo.

Virallisesti koira on kuitenkin ”se”, Kankaanpää sanoo. Samoin kuin asiat ja tavaratkin.

”Hänellä” puolestaan viitataan ihmiseen.

Kotus testasi seuraajiensa huumorintajua aprillipäivänä kertomalla Facebookissa muuttaneensa ohjeistustaan niin, että jatkossa myös eläimistä tulisi käyttää hän-pronominia.

Pilaa levitettiin laajasti ja se herätti paljon huomiota.

”Jotkut ottivat sen tosissaankin. Se oli kuitenkin aprillipilaa”, Kankaanpää sanoo.

”Alunperin tamperelaisena käytin kissoistani yleensä pronominia se. Sittemmin olen asunut 40 vuotta Turussa ja ollut muutenkin länsimurteiden piirissä. Täällä eläimistä käytetään yleensä pronominia hän, osittain vähän vitsikkäästi, etenkin kun ihminen voi olla se. Niinpä, kun juttelen esimerkiksi turkulaisten koiranomistajien kanssa omista ja muiden lemmikeistä, käytän yleensä hän-pronominia, mutta kotona käyttöni vaihtelee.

Minusta eläin voi vallan hyvin olla hän. Eläimillä on oma vahva persoona, ne ovat perheenjäseniä eli siinä mielessä tärkeitä "henkilöitä".”

”Pienestä lapsestakin puhuminen hän-pronominia käyttämällä kuulostaa todella kankealta ja jotenkin turhan hienostelevalta. Hän-pronominia lemmikkieläimistään käyttävät kuulostavatkin siten reaalimaailmasta irtautuneilta.”

”Varsinaisesti nimitysasia taitaa olla sivuseikka, meille koiraihmisille tärkeämpää on se, että lemmikistä puhutaan aina kunnioittavasti. --- Sen vuoksi haluan myös nimittää ainakin omia koiriani mahdollisen arvostavasti – koirathan eivät siitä välitä, mutta minulle se on tärkeää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Lemmikkieläimet
 • lemmikkikoira
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  7. 7

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  8. 8

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää