Elämä

Jos haluat tehdä yhden asian lajien suojelun hyväksi, vähennä lihansyöntiä, sanoo Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellström

Ihmisten luontosuhteen muuttuminen näkyy myös Korkeasaaren eläintarhassa. Sitä johtava Sanna Hellström kertoo, mitä jokainen meistä voi tehdä lajien suojelun hyväksi: vähentää lihansyöntiä.

Kesken haastattelun Korkeasaaren johtajan Sanna Hellströmin puhelimeen tulee tekstiviesti.

Työntekijä kertoo, että nyt niitä on taas löytynyt: punakorvakilpikonnia. Joku saaressa vieraillut on jättänyt kilpikonnat luvatta vesialtaaseen.

Tällaista tapahtuu toisinaan, Hellström kertoo harmistuneena. Ihmiset kyllästyvät lemmikkeihinsä ja tuovat ne salaa Korkeasaareen.

”Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tällaisen ihmisen päässä liikkuu. Yrittääkö hän pestä omatuntonsa näin vai mitä?” Hellström pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkeasaaressa vieraseläimet lopetetaan lähes aina tautiriskin takia. Eläinten tuominen saareen on ehdottomasti kielletty.

Aiemmin aamupäivällä Hellström on ollut tunnin ajan valvomassa sokerihumalaisia koululaisia sademetsätalossa. Tavalliseen työpäivään saattaa kuulua myös esimerkiksi myskihärän saapumiseen liittyvien asioiden hoitamista, työhyvinvointisuunnittelua ja remontti­asioita.

Hellström on toiminut Korkeasaaren johtajana nyt kolmisen vuotta. Tänä aikana hän on ehtinyt nähdä jo kaikenlaista. Hän on esimerkiksi huomannut, että ihmisten luontosuhde on muuttunut, lemmikit mukaan lukien.

Yhdysvalloissa on vieraannuttu jo siitä, että koiran pitäisi liikkua, hän kertoo. ”Monille pitää kuulemma erikseen kertoa, että koiran täytyy ulkoilla kolme kertaa päivässä.”

Hellström on myös lukenut, että kaikki suomalaiset lapset eivät ole koskaan käyneet metsässä. ”Onhan se huolestuttavaa, jos niin on.”

Suomessa ihmisten luontosuhde ei ole Hellströmin mukaan kuitenkaan vielä niin outo kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Hän ottaa esimerkiksi eläintarhojen eläinten ruokkimisen.

”Korkeasaaressa petoeläimet syövät joskus tunnistettavia eläimiä, kuten kaneja, hevosia ja kokonaisia sikoja. Yhdysvalloissa niin ei voisi tehdä, siitä nousisi kamala haloo – ja kuitenkin moni menee siellä eläintarhassa käynnin jälkeen hampurilaiselle.”

Tätä voi hyvällä syyllä kutsua kaksinaismoralismiksi, Hellström sanoo.

”Tai entäs se, että ihminen raivaa luontoa ja metsästää, ja pitää sitä kaikkea oikeutettuna. Mutta sitten jos susi tappaa metsästyskoiran, sitä kauhistellaan. Suomessa on vain noin 200–300 sutta, mutta koiria on noin 700 000.”

Eläintarhan johtajana Hellström haluaisi saada ihmiset ajattelemaan juuri tällaisia asioita.

”Pidän tärkeänä, että lisätään ihmisten vastuuntuntoa. Helposti ajatellaan, että ’ne pahat’ tuolla jossain salametsästää ja kaataa sademetsiä, ja me olemme ’ne hyvät’. Mehän olemme juuri ne loppukäyttäjät – sademetsää tuhotaan länsimaisen kulutuksen takia.”

Sademetsien kaatamisesta seuraa eläinlajien kuoleminen sukupuuttoon. ”Lajien katoaminen on valtava ongelma. Juuri oli uutinen, että joka kahdeksatta lintulajia uhkaa sukupuutto. Tavallistenkin lajien määrät vähenevät huolestuttavaa tahtia”, Hellström sanoo.

Hän kertoo tällaisia lukuja: maalla elävistä selkärankaisista 98 prosenttia on ihmisiä ja kotieläimiä, vain 2 prosenttia on villieläimiä. Mitä tavallinen ihminen sitten voisi tehdä asialle?

Hellströmillä on tähän konkreettinen neuvo: jos haluat tehdä yhden asian lajien suojelun hyväksi, vähennä lihansyöntiä.

”Ymmärrän, että ajatus lihan jättämisestä kokonaan pois on monelle vaikea, mutta voihan sitä vähentää. Jo se, että pitää pari lihatonta päivää viikossa, auttaa”, hän sanoo.

Hellström kehuu presidentti Sauli Niinistön lausuntoa siitä, että hän syö lihaa vain yhtenä päivänä viikossa. Myöskään Hellström itse ei ole kokonaan kasvissyöjä.

Mutta miten lihansyönnin vähentäminen vaikuttaa jonkin tirriäisen säilymiseen?

Sitä kautta, että lihantuotanto vie valtavasti maapinta-alaa ja sen tieltä kaadetaan sademetsiä, Hellström selittää. Jos esimerkiksi soijaa viljellään suoraan ihmisten käyttöön, tarvitaan vähemmän maa-alaa kuin jos soijaa viljellään eläinten ruuaksi – jotka sitten käytetään ihmisravinnoksi.

Myös eläintarhat voivat auttaa lajien säilymisessä. Eläintarhojen funktio on hänen mukaansa pikkuhiljaa siirtynyt ihmisten viihdyttämisestä yhä enemmän lajien suojeluun.

Hellström kertoo, että on olemassa eläinlajeja, jotka olisivat jo kuolleet sukupuuttoon ilman eläintarhoja. Tällaisia ovat esimerkiksi visentti ja mongolianvillihevonen. Ne on saatu palautettua uudelleen luontoon eläintarhojen ansiosta.

Joskus jonkin lajin viimeiset yksilöt otetaan eläintarhaan, ja laji yritetään pelastaa sitä kautta.

Eläintarhat voivat myös vahvistaa kantoja. Korkeasaaresta on toimitettu esimerkiksi partakorppikotkien poikasia Alpeille. ”Siellä ne jossain lentelevät ja pärjäävät mainiosti”, Hellström iloitsee.


Suomalaiset eläintarhat – Korkeasaari, Ähtäri ja Ranua – ovat yhdistäneet voimansa kotimaassa. Ne ovat mukana hankkeessa, jonka tarkoituksena on vahvistaa metsäpeurakantaa.

Hellströmin mukaan moni ei tajua, että eläinlajit katoavat tosiaan Suomessakin.

”Vaikka meillä ei niin radikaalisti raivata metsää, iso osa metsästä on silti teollisuusmetsää. Lintulajien määrä vähenee meilläkin kovaa vauhtia.”

Monet maailman eläintarhoista keräävät varoja suoraan suojelutyöhön. ”Osalla on myös työntekijöitä kentällä tekemässä suojelua.”

Korkeasaaren toimintaa on helpottanut se, että siitä tuli vuoden alussa yleishyödyllinen säätiö. Aiemmin se oli kaupungin virasto. Nyt Korkea­saarikin voi kerätä helpommin rahaa suojelutyöhön.

”Säätiöityminen on keventänyt hallintoa ja nopeuttanut päätöksentekoa. Nyt meillä on myös mahdollisuudet lisätä tutkimustoimintaa”, Hellström kertoo tyytyväisenä.

Johtajana hän on kohdannut myös ihmisiä, joiden mielestä eläimiä ei pitäisi sulloa eläintarhoihin.

”Mutta kritiikki liittyy usein siihen, etteivät he välttämättä tiedä, mitä eläintarhoissa tehdään.”

Epäilijöille hän sanoo ensin, että on hyvä, että olette kiinnostuneita siitä, miten eläimiä kohdellaan.

Mitä tulee eläinten vapauteen, tila on toki eläintarhassa rajattua, hän myöntää. Hänen mielestään eläimillä on silti muita vapauksia.

”Niillä on kuitenkin vapaus valita, ovatko ne näkyvillä vai piilossa, auringossa vai varjossa ja niin edelleen. Niiden ei myöskään tarvitse törmätä sellaisiin eläimiin, jotka ovat niille epämiellyttäviä.”

Ähtärin eläinpuistossa on voinut nähdä pandoja helmikuusta asti. Mitä Hellström tuumii paljon keskustelua herättäneestä hankkeesta?

Hän asettelee sanansa varovasti.

”Toki toivon Ähtäriin onnea ja menestystä.”

Hellströmin mukaan pandoihin liittyy paljon muutakin kuin lajien suojelu.

”En tiedä onko se bisnestä Kiinalle, mutta onhan se ainakin diplomatian väline. Muiden eläinten kohdalla maiden päämiehet eivät juuri kättele”, hän sanoo.

Korkeasaaressa on nykyisin vähemmän eläimiä kuin ennen, joten niillä on enemmän tilaa. Lajeja on noin 150, ja yksilöitä noin 2 000.

Helmikuussa ne kaikki laskettiin – periaatteessa myös jokainen kala ja hyönteinen!

Eläimet elävät eläintarhassa keskimäärin pidempään kuin luonnossa, jossa ne kuolevat helpommin sairauksiin, tappeluihin ja nälkään.

Kaiken lisäksi todistetusti löytyy myös eläimiä, jotka ovat itse valinneet asuinpaikakseen eläintarhan, Hellström kertoo. ”Meillä asui monta vuotta pieni punarinta, joka itse halusi jäädä tänne.”

Punarinta muutti itsepäisesti Korkeasaaren Borealia-taloon. Aluksi sitä yritettiin vähän hätistellä pois, mutta lopulta sen annettiin jäädä. Se ei halunnut lähteä minnekään.

Johtajan oma suosikkieläin Korkea­saaressa on amurintiikeri.

”Ne ovat isoja ja komeita ja liikkuvat niin hienosti. Harvinaisuus vaikuttaa myös – niitä on vain muutama sata koko maailmassa.”

Suomessa Korkeasaari on niin tunnettu matkailukohde, että Hellströmin ei ole koskaan tarvinnut selittää kenellekään, missä hän on töissä. Vuosittain eläintarhassa vierailee jopa puoli miljoonaa kävijää.

Työpaikkanakin eläintarha on niin suosittu, että pariin vapaana olevaan eläintenhoitajan paikkaan on tullut satoja hakemuksia.

Amurintiikerin ja monien muiden eläinten keskellä Hellström on unelmiensa työpaikassa. ”Eivätkö kaikki haluaisi olla täällä töissä?”

Kuka?

Sanna Hellström on Korkeasaaren johtaja. Eläinlääketieteen tohtori.

Asuu perheineen Arabianrannassa, pyöräilee sieltä päivittäin Korkeasaareen. Perheeseen kuuluu kaksi teini-ikäistä lasta, kolme villakoiraa ja kissa.

45-vuotias. Korkea­saaren vanhin nisäkäs, laiskiainen Coco, on Hellströmin ikätoveri.

Mistä tunnetaan?

Työskennellyt aiemmin tutkijana Helsingin yliopistossa sekä Eviran neuvottelevana virkamiehenä. Toiminut kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa vihreiden edustajana. Oli aiemmin Korkeasaaren johtokunnan puheenjohtaja.

Tunnetaan myös siitä, että vaihtaa usein hiusten väriä ja mallia. ”En koskaan sano kampaajalle, että laitetaan niin kuin viimeksi.”

Mistä ei tunneta?

Harrastaa sirkus­akrobatiaa, Training for warriors -kuntoilulajia sekä aikuisbalettia.

Näistä en luovu

Polkupyörä

”Paras kulkuväline kaupungissa ja aina saapuu hyvällä tuulella perille, kun tulee pyöräillen.”

Kännykkä

”Siellä on ihan kaikki: yhteydet ihmisiin, uutiset, musiikki, matkaliput, pankki. Niin paljon kaikkea, että käyttöä voisi jo rajoittaa, mutta ei luopua missään nimessä.”

Urheilu

”Välttämätöntä, jotta jaksaa kaikessa muussa. Lajien täytyy olla vauhdikkaita, hauskoja ja vaihtelevia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet
 • Eläinsuojelu
 • Eläintarhat
 • Kasvissyönti
 • Kira Gronow

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää