Elämä

Arvoristiriidat voivat nitistää jälleennäkemisen ilon – Psykologi kertoo 7 sääntöä, joita noudattamalla selviät kinkkisestäkin tilanteesta

Kun ihmiset kokoontuvat pitkästä aikaa, mielipiteet kalahtelevat helposti vastakkain. Miten selvitä kuivin jaloin hyvin eri tavoin ajattelevien ihmisten kanssa keskustelemisesta?

Mökkikeittiössä kiehuu:

Täti on ostanut muovipakkauksiin pakattuja ruokia, vaikka ekologisuus on lähellä siskontyttären sydäntä.

Isä kokkaa vain liharuokaa, vaikka poika on ollut vegaani jo vuosikymmenen.

Tai ehkä ystävä osti mökkiviikonlopulle kalleinta pänikkäviiniä, vaikka itse olisit halunnut käyttää osan rahoista johonkin muuhun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina kyse ei ole ajattelemattomuudesta tai provosoinnista, vaan kyseessä voi olla arvoristiriita.

Erilaiset ihmiset arvostavat eri asioista ja toteuttavat elämäänsä sen mukaan: ehkä eno arvostaa helppoutta ja ystävä laatua.

Kesäisissä tapaamissa arvoristiriidat saattavat nousta esille, kun erilaiset ihmiset kohtaavat mökkeilyn lisäksi esimerkiksi kesähäissä, polttareissa tai vaikkapa syntymäpäivillä – juhlallisuuksissa, joissa hyvän mielen ja tunnelman ylläpitäminen on tärkeää.

Aina ei viitsisi lähteä tukkanuottasille vaan arvoristiriidoista haluaisi selvitä ”kuivin jaloin”.

Miten siis tulisi toimia, jos keskustelu uhkaa eskaloitua ja ärsytyskynnys nostaa päätään?

Arvokysymyksiin perehtynyt psykologi Anniina Virtanen tunnistaa tilanteen: välillä juhlissa törmää ihmisiin, joiden kanssa huomaa olevansa aivan eri aaltopituudella.

Hän kertoo, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, jos arvoristiriita nostaa päätään kesken juhlatunnelman:

1. Mieti: Onko keskustelu kaiken arvoista?

Provosoitumista kannattaa usein välttää viimeiseen saakka, Virtanen neuvoo. Usein se ei ole pilatun juhlatunnelman arvoista.

Jos esimerkiksi polttariseurueessa on vanha ystävä, jota tapaa vain harvoin, ei hänen kanssaan välttämättä halua lähteä kiistelemään lasten kasvatukseen liittyvistä arvoista tai kulutustottumuksista.

”Jos on tilanne, jossa on ihmisiä, joita tapaat vain harvakseltaan, kannattaa miettiä, haluaako käyttää vääntämiseen energiaansa?”, Virtanen kehottaa miettimään.

”Puolitutun tai satunnaisen ihmisen mielipidettä tai arvomaailmaa tuskin muutetaan yhden väittelyn pohjalta. Kunnon vääntäminen ei usein johda kuin pahaan mieleen”, Virtanen sanoo.

Jos kyseessä on läheinen ihminen, jonka kanssa on tekemisissä jatkuvasti, on arvoristiriidasta puhuminen tärkeää. Keskustelu kannattaa kuitenkin käydä rauhassa, juhlallisuuksien ulkopuolella.

2. Muista: Jokaisella on omat arvonsa

Jokaisella ihmisellä on oma arvopohjansa, jonka mukaan hän toimii ja tekee valintoja elämässä. Omien arvojen toteuttaminen onkin tärkeää.

”Se lisää myönteisiä tunteita elämässä ja mielekkyyden kokemusta”, Virtanen sanoo.

Tutkimusten mukaan toisten auttamiseen ja yhteiseen hyvään liittyvien arvojen on havaittu olevan yhteydessä parempaan hyvinvointiin kuin esimerkiksi suorittamiseen ja menestykseen liittyvien arvojen.

”Toisen on kuitenkin vaikea sanoa, kuinka oikeutettuja, oikeita tai vääriä toisen ihmisen arvot ovat”, Virtanen sanoo.

3. Paina asia villaisella

Omien arvojen näköinen elämä on tärkeää myös oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Sen toitottaminen tai muiden valistaminen ei kuitenkaan ole tarpeen jokaisessa tilanteessa.

”Toisinaan on hyvä painaa eri näkemykset villaisella”, Virtanen sanoo.

Aina ei ole edes mahdollista päästä samalle aaltopituudelle. Hyvin erilaisen elämän eläneen tädin kanssa ei välttämättä ole tarpeellista keskustella siitä, onko esimerkiksi maalla vai kaupungissa parempi elää.

 

”Toisinaan on hyvä painaa eri näkemykset villaisella.”

”Välillä on sellaisia tilanteita, että huomaat puhuvasi aivan eri kieltä jonkun kanssa. Teillä ei ole mitään yhteistä kosketuspintaa aiheeseen. Silloin voi olla hyväksi ohjata keskustelua turvallisemmille vesille”, Virtanen sanoo.

Virtanen muistuttaa, että jokaisen ihmisen kanssa löytyy varmasti jokin puheenaihe, joka ei sohaise herkkiä arvokeskusteluita.

4. Ole avoin näkökulmille

On myös hyvä muistaa, ettei kaikkien tarvitse elää samanlaista tai näköistä elämää. Siksi arvokysymyksissäkään ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista päästä yhteiseen näkemykseen.

”Ihannetilanteessa mukana olisi avoin mieli ja jaksaisi olla kiinnostunut muiden näkökulmista. Keskustelu pysyy asiallisella tasolla, eikä olisi tarvetta tuomita tai haukkua toisia. Aina voi myös yrittää kysyä, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee”, Virtanen muistuttaa.

Myös omien arvojen esille tuominen saattaa saada vastapuolen pohtimaan asiaa.

”Yksi keskustelu ei välttämättä muuta kenenkään mielipiteitä, mutta se saattaa saada jotakin itämään,”, Virtanen sanoo.

Ehkä seuraavalla kerralla muovipakkauksia ja helppoutta suosiva eno saattaakin kurvata mökille biopakkausten kanssa.

5. Vedä henkeä

Virtanen ymmärtää, ettei tilanteen yläpuolelle nouseminen ole aina niin helppoa. Välillä sappi alkaa kiehua, jos aihepiirit ovat itselle hyvin merkityksellisiä. Silloin provosoitumisen mahdollisuus on aina olemassa.

Suomalaisissa juhlissa usein mukana on myös alkoholi – joka valitettavasti saattaa alentaa kynnystä provosoitumiselle.

 

”Aina voi myös yrittää kysyä, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee.”

Jos tilanne on jo edennyt vääntämisen puolelle, kannattaa yrittää pysähtyä hetkeksi ja vetää henkeä.

”Jos huomaa itse provosoituvansa, voi yrittää miettiä, toteutanko tässä tilanteessa nyt omia arvojani ja onko omien arvojen mukaista lähteä räyhäämään ja mahdollisesti pilaamaan juhlan tunnelmaa”, Virtanen kehottaa miettimään.

Omaa provosoitumistaan voi hillitä miettimällä juhlan henkeä. Usein juhlat ovat jonkun järjestämät tai niillä on jokin huomion keskipiste: synttäri- tai polttarisankari tuskin arvostaa, jos seurueessa aletaan nokkapokkasille. Mökkireissullakin on usein tarkoitus viihtyä, ei vääntää.

”Kannattaa miettiä, miltä itsestä tuntuisi, jos omissa juhlissa joku läheinen saisi kauhean väännön aikaan arvoasioista.”

6. Mieti omaa käytöstäsi

Jos huomaa vastaväittelijän provosoituvan, kannattaa tilanne jättää omaan arvoonsa.

”Silloin kannattaa keskittyä siihen, mihin itse voi vaikuttaa eli omaan käytökseensä. Voisiko toisen sanojen antaa mennä toisesta korvasta sisään ja seuraavasta ulos? Et voi olla vastuussa siitä, miten toinen käyttäytyy”, Virtanen sanoo.

Vastapuolelle voi myös yrittää kertoa, miksi tilanne tuntuu pahalta.

”Voi kertoa, mikä tilanteessa provosoi ja miten toinen on loukannut itseä. Kannattaa myös todeta, ettei kyseistä asiasta ehkä kannata puhua tässä kontekstissa”, Virtanen sanoo.

Hän ei kuitenkaan kehota hautaamaan arvoristiriitoja kokonaan. Erimielisyyksillekin on aikansa ja paikkansa – juhlien ulkopuolella. Esimerkiksi kahden kesken asioista voi vääntää ja vängätä, Virtanen sanoo.

7. Pysy turvallisissa puheenaiheissa

Jos haluat selvitä mahdollisimman pienillä tuhoilla sukujuhlista ja työpaikan kesäjuhlista, kannattaa tietyistä puheenaiheista luopua kokonaan, Virtanen vinkkaa.

”Vaikka se olisikin klisee, kannattaa politiikka ja uskonto jättää kokonaan keskusteluista, jos seurue koostuu sellaisista henkilöistä, joiden arvomaailmaa ei tunne”, Virtanen sanoo.

Sen sijaan turvallisia puheenaiheita ovat usein harrastukset, lomasuunnitelmat ja esimerkiksi televisio-ohjelmat sekä elokuvat, Virtanen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmissuhteet
 • Elämä
 • Perhe
 • Ystävät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää