Elämä    |   Kolumni

Kiltteys on aliarvostettua – mutta ystävällinenkin voi kritisoida muita eikä kaikista tarvitse pitää

Jokaisella on jokin tarina takanaan. Sen vuoksi toiselle kannattaa olla mahdollisimman mukava, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Astun ajatuk­sissani aamumet­roon. Mieleni askartelee läheisen, vaikeuk­sissa olevan ihmisen asioissa. Havahdun, kun kanssamatkustaja marssii luokseni ja ilmoittaa vihaisesti minun seisovan käytävällä väärässä kohdassa. Tukin kuulemma kaikkien tien.

Huomauttaja vaikuttaa sen verran äkäiseltä, etten ihmettele, kun pahoittelevat selitykseni kaikuvat kuuroille korville.

En muista, milloin olisin aikuisiällä saanut yhtä lailla kuulla kunniani ventovieraalta. Niinpä vielä töissäkin mietin minua ojentaneen ihmisen mielenmaisemaa.

Jos hänellä oli ollut huono aamu, mitä kaikkea hän olikaan ehtinyt jo kokea ennen kireää kohtaamistamme? Tai voihan kyse olla hänen elämänkatsomuksestaan, joka oikeuttaa tai pakottaa olemaan tyly satunnaisille tiellä seisoskelijoille. Mahdollisesti hän oletti, että minun täytyy töröttää paikallani vain tehdäkseni kiusaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokaisella on jokin tarina takanaan. Useimpien tarinat ovat kerrassaan riipaisevia, eikä ulkopuolisilla ole niistä mitään käsitystä.

Juuri tästä syystä meidän pitäisi olla mahdollisimman mukavia toisillemme. Koskaan ei voi tietää, millainen sisäinen helvetti toisen sisintä korventaa, minkälaisten demonien kanssa hän painii, minkälaisesta kivusta käsin hän puhuu – tai huutaa.

Tiedän, että myötätuntoisuus, välittäminen ja ihmisrakkaus saattavat tuntua vierailta tai jopa kyseenalaisilta lähestymistavoilta. Kylmyys ja kovuus taas voivat vaikuttaa varmoilta valinnoilta.

Saan usein kuulla olevani liian kiltti. Kuvittelinkin vuosia, että minun pitäisi päästää eroon moisesta heikkoudesta ja opetella vaikkapa sanomaan suorat sanat metrossa tielläni seisovalle ihmiselle.

Sittemmin en ole oppinut ikävämmäksi ihmiseksi, vaan olen alkanut arvostaa omaa kiltteyttäni. Se on kuitenkin edellyttänyt niin ajatusten kirkastamista kuin omien rajojen tunnistamista.

Esimerkiksi ystävällisyys ja ystävyys ovat eri asioita. Ajattelevaisen kiva ja kohtelias voi olla melkein kelle vain. Se, että käyttäytyy ystävällisesti, ei merkitse erityisen ihmissuhteen syntymistä saati sitä, että pitää jostakusta tai hyväksyy tämän toiminnan.

Ollakseen miellyttävä ihminen ei tarvitse miellyttää, eikä mukavan tyypin ole pakko mukautua. Hyväsydämisyyskään ei tarkoita automaattisesti hyväuskoisuutta.

On mahdollista ilmaista itseään ystävällisesti – sekä kritisoida, kieltäytyä jostain, olla eri mieltä tai pitää puolensa. Tai pyytää siirtymään metrossa. Kuten logoterapiaopettajani sanoi aikanaan: kaikista ei tarvitse pitää. Riittää, että rakastaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Elämä
 • kiltteys
 • Elina Tanskasen kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  8. 8

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää