”Olen kaikille vain ilmaa” – Keskellämme elää ihmisiä, jotka jäävät aina ulkopuolisiksi, ja nyt he kertovat, millaista on olla muiden silmissä näkymätön - Elämä | HS.fi

”Olen kaikille vain ilmaa” – Keskellämme elää ihmisiä, jotka jäävät aina ulkopuolisiksi, ja nyt he kertovat, millaista on olla muiden silmissä näkymätön

Näkymättömyys saa ihmisen vihaamaan itseään ja muita. ”Näkymättömän ympärillä on kaksi muuria: ensimmäisen rakentavat muut torjunnallaan. Toisen muurin rakentaa ihminen itse, suojatakseen itseään”, tutkija Juho Saari sanoo.

Ihmisellä voi olla rakastava perhe ja läheinen ystävä, mutta silti hän voi tuntea olevansa muille ilmaa koulussa, työpaikalla, harrastuksessa tai sosiaalisessa mediassa.

12.6.2018 2:00 | Päivitetty 12.6.2018 5:11

Tuttu näky monessa suomalaisessa koulussa: Yksinäinen oppilas väistelee käytävillä muita. Seisoo pylvään takana. Lukittautuu välitunniksi vessaan.

Tuntee kokonaisvaltaista häpeää ja epäonnistumista.

Onko minulla jokin leima otsassa tai näkymättömyysviitta päällä?

Mistä saa alkunsa se, että joku jää sosiaalisen piirin ulkopuolelle? Miksi kouluissa ja työpaikoilla on ihmisiä, joiden nimiä ja kasvoja muiden on vaikea muistaa?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat