Elämä

Testaa, oletko oman elämäsi vip – Jokainen rikkoo välillä yhteisiä sääntöjä, mutta miksi jotkut kokevat, että juuri heillä on siihen erityisoikeus?

”Sääntöjä pidetään suuntaa antavina. Silti moni ajattelee, että muiden on noudatettava sääntöjä, mutta itse niistä voi toisinaan joustaa”, julkisoikeuden professori sanoo.

Meitä on moneksi: On jonottajia ja kiilaajia. Niitä, jotka kaahaavat 40 kilometrin alueella ylinopeutta ja niitä, jotka ajavat alinopeutta.

Yhteiskuntamme muodostuu säännöistä, joita meidän oletetaan noudattavan. Kutsutaanpa Suomea sääntöyhteiskunnaksikin, Sääntö-Suomeksi. Meillä on sääntömme siihen, miten juomia saa kuljettaa terassille ja miten parvekkeella grillataan.

”Yhteiskunta on yhtä kuin säännöt ja määräykset. Säännöt voivat olla kirjattuja tai sanattomia, mutta ne ohjaavat toimintaamme”, julkisjohtamisen professori Esa Hyyryläinen Vaasan yliopistosta sanoo.

Käveletkö itse punaisia päin liikennevaloissa? Valitsemalla itsellesi sopivan vaihtoehdon näet samalla, miten muut ovat vastanneet kysymykseen. Lisää kysymyksiä löydät tämän jutun keskiosasta.Aina on olemassa kuitenkin myös niitä, jotka vaativat, että juuri heille olisi suotava etuoikeuksia, joustoa säännöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri heidän pitäisi päästä kiilaamaan jonossa tai juuri heille pitäisi tarjoilla ensimmäisenä, vaikka paikalla olisi muitakin ihmisiä.

Miksi jotkut kokevat olevansa oman elämänsä vippejä – hieman etuoikeutetumpia kuin muut?

Välillä kyse on silkasta piittaamattomuudesta ja empatian puutteesta, psykologi Jyrki Kaistinen sanoo.

Kaistinen työskentelee Liikenneturvalla ja on työssään nähnyt, kuinka etenkin liikenteessä nämä etuoikeutetummat saattavat painaa kaasua hieman muita enemmän, pyöräillä jalkakäytävällä tai tehdä hurjia ohituksia.

Sääntöjä rikotaan jopa silloin, kun se saattaa aiheuttaa jopa välitöntä hengenvaaraa. Esimerkiksi liikenteessä liian suuri tilannenopeus saattaa kostautua nopeasti.

”Säännöt eivät ole kiusaamisen takia. Liikkumiselle luodaan sääntöjä, jotta ihmiset voivat kovemmissakin nopeuksissa hahmottaa, mitä liikenteessä tapahtuu”, Kaistinen sanoo.

Kaistisen mukaan sääntöjen rikkominen on usein tilanneriippuvaista: Liikenteessä oiotaan mutkia suoriksi, kun on hoppu hakea lapsi ajoissa päiväkodista tai palaverin alkuun on enää muutama minuutti, mutta jono matelee.

”Suurin yksittäinen tekijä on kiire. Mutta ei sääntöjen rikkominen ole silloin sen hyväksyttävämpää”, Kaistinen muistuttaa.

Kiireen lisäksi sääntöjen oikomiseen vaikuttaa usein se, että oma käytös nähdään paremmassa valossa kuin muiden käytös.

”Ihmiset näkevät oman käyttäytymisensä paljon positiivisemmin kuin muiden. Mielenterveyden kannalta on toki hyvä asia, että itsensä näkee mielekkäässä valossa. Se voi kuitenkin johtaa epärealistiseen arvioon omasta suorituksesta ja mahdollisuuksista”, Kaistinen sanoo.

Myös empatian puute saa rikkomaan sääntöjä. Ei ole väliä, jos joku muu joutuu jonottamaan hiukan kauemmin, kunhan minä ehdin hiukan nopeammin.

Usein empatia onkin koetuksella silloin, kun omassa elämässä on paljon vaatimuksia ja resurssit ovat vähissä. Kaistinen antaa esimerkiksi murrosikäiset, joiden voimavarat menevät kasvamiseen ja uusien asioiden opetteluun.

”Tutkitusti empatiakyky saattaa silloin laskea. Myötätunto on kuormitusriippuvaista. Teinien kapasiteetti on käytetty, kun elämässä on niin paljon opittavaa. Silloin ei välttämättä ole kapasiteettia ottaa muita huomioon”, Kaistinen sanoo.

Sama pätee myös aikuisiin: jos elämässä on paljon kuormitustekijöitä, mieleen saattaa hiipiä ajatus siitä, voisiko säännöistä hiukan joustaa juuri minun takiani. Muista viis!

Joukossamme liikkuu myös ihmisiä, jotka rikkovat sääntöjä tahallaan.

”Säännöt eivät koske heitä ja he saattavat olla täysin piittaamattomia. Onneksi tällaisia ihmisiä on vain pieni määrä”, Kaistinen sanoo.

Aina sääntöjen rikkomisessa ei ole kyse oman elämän vippeilystä, piittaamattomuudesta ja itsekkyydestä. Jokainen meistä rikkoo sääntöjä toisinaan, Hyyryläinen ja Kaistinen muistuttavat.

Sääntöjä ei ole tehty yksilöä, vaan yhteisöä varten. Siksi ne eivät aina vastaa jokaisen yksilön käsitystä siitä, mikä on oikein, perusteltua tai tarpeellista.

”Sääntöjä pidetään suuntaa antavina. Silti moni ajattelee, että muiden on noudatettava sääntöjä, mutta itse niistä voi toisinaan joustaa”, Hyyryläinen sanoo.

Toisinaan sääntöjä rikotaan myös vahingossa. Väistämissäännöt saattavat unohtua tai niitä ei tiedetä lainkaan: pyöräilijä oikaisee jalkakäytävältä, eikä aina kyse ole tahallisuudesta – joskus pyörätien loppuminen on vain jäänyt huomaamatta.

Juttu jatkuu testin jälkeen.Sääntöjen noudattaminen vain sääntöjen itsensä takia ei ole itseisarvo.

Tätä mieltä on Rosa Meriläinen, joka on kirjoittanut kirjoja, joissa kehotetaan toimimaan sääntöjä vastaan. Anna mennä – opas hauskempaan elämään ja Kiltti kapina ohjeistavat, ettei aina tarvitse myötäillä tai elää kiltisti – kansalaistottelemattomuudellekin on paikkansa.

Meriläi­nen muistuttaa, ettei sääntöjen taakse saa koskaan piiloutua, eikä niiden varjolla tule toimia typerästi vain siksi ”että säännöt sanoivat niin”.

Jokaisen ihmisen on itse arvioitava niin yleisesti kuin tapauskohtaisestikin, miten tilanteessa kuuluu toimia.

”Aina täytyy itse miettiä, mikä on oikein. Huonojen sääntöjen ja lakien noudattaminen on sama kuin vetoaisi ’alan käytäntöihin’. Säännöt eivät ole mikään perustelu millekään”, Meriläinen sanoo.

 

”Säännöt on ensin opittava, jotta niitä voi rikkoa.”

Meriläinen itse rikkoo sääntöjä toisinaan poikansa kanssa.

”Saatamme kävellä punaisia päin ja rikkoa näin sääntöjä. Harjoittelemme kapinaa!”, Meriläinen nauraa.

Meriläinen muistuttaa, ettei tällainen kapinallisuus sovi aivan perheen pienimmille. Leikki-ikäisille on oltava selkeät, mustavalkoiset säännöt.

”Säännöt on ensin opittava, jotta niitä voi rikkoa”, Meriläinen sanoo.

Pahimmanlaatuista oman elämänsä vippeilyä Meriläinen karsastaa. Säännöistä piittaamattomuus ja itsekkyys ovat usein vain huonoa käytöstä.

Toisinaan eteen eksyykin ihmisiä, jotka kokevat olevansa etuoikeutetumpia esimerkiksi siksi, että heillä on rahaa. Meriläinen tuntee ihmisen, joka kerää omaksi huvituksekseen parkkisakkoja, ”koska hän voi”.

”Autoilijalla on varaa maksaa sakkonsa, joten hän saattaa rikkoa liikennesääntöjä kuten tahtoo”, Meriläinen sanoo.

Pääsääntöisesti Meriläinen ei kannusta tämän kaltaiseen toimintaan, etenkään jos väärin parkkeeraaminen aiheuttaa vaaraa muille tai hankaloittaa muiden liikkumista.

”Muiden elämä ja arki ei saa mennä pilalle, koska joku ajattelee, että hänellä on oikeus”, Meriläinen sanoo.

Suomalaiset ovatkin hyvin tarkkoja sääntöjen noudattamisesta ja niitä kunnioitetaan.

”Siksi myös sääntöjen rikkojiin ja niissä joustaviin suhtaudutaan usein nihkeästi. Ohittelija saa ärsytyskynnyksen nousemaan, eikä itsensä etuoikeuttamista katsota hyvällä”, Hyyryläinen sanoo.

Pieni kapinallinen asenne ruokkii muutoksen ilmapiiriä.

Sääntöjen rikkomisessa ja niistä poikkeamisessa piilee kuitenkin myös muutoksen alku, Meriläinen muistuttaa.

”Kaiken yhteiskunnallisen toiminnan taustalla on jonkun tyytymättömyys olemassa oleviin sääntöihin. Silloin on yritettävä keksiä keinoja muuttaa sääntöjä”, Meriläinen sanoo.

Sääntöjen kyseenalaistaminen ja niiden rikkominen voivat tuottaa enemmän iloa kuin niiden noudattaminen.

”Jos napin vieressä lukee, ettei sitä saa painaa, kannattaa nappia painaa ainakin kahdesti!” Meriläinen sanoo.

”Pieni kapinallinen asenne ruokkii muutoksen ilmapiiriä. Toisinaan sääntöjen rikkominen on myös hauskaa! Viaton kapinahenki on eri asia kuin piittaamattomuus tai itsekkyys.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Säännöt
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää