Elämä    |   HS-analyysi

Sateenkaaria tulvii nyt joka tuutista – Mihin Pride-kulkuetta enää tarvitaan?

Tänä vuonna Helsinki Pride näkyy ja kuuluu katukuvassa vahvemmin kuin koskaan. Onko kaikki nyt tehty, kun sateenkaariväreissä liputtavat muun muassa suuret tavarataloketjut?

Suomen pääkaupunki hehkuu tällä viikolla sateenkaaren väreissä.

Nyt voi hankkia sateenkaarelliset kuulokkeet, juoda ”homoa” siideriä, pukeutua markettiketjun sateenkaaripaitoihin ja nauttia elämästä sateenkaarilippua liehuttavan valtionyhtiön junan kyydissä.

Helsinki Pride -tapahtuma näkyy perjantaina myös Helsingin Sanomien kannessa. HS on Helsinki Pride -tapahtuman pääyhteistyökumppaneita. HeSeta ry järjestää tapahtumaa, jonka se rahoittaa tukijoiltaan saadulla rahalla. Tukijoiden logot näkyvät perjantain HS:n kannessa. HS ei ota kansista rahaa.

Lauantaina kaupungin kaduilla marssii todennäköisesti kymmeniätuhansia ihmisiä yhdenvertaisuuden, rakkauden ja ihmisoikeuksien puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kauas on tultu ajoista, jolloin Pride-kulkue oli vain muutaman tuhannen ihmisen mielenosoitus. Se on laajentunut viikon mittaiseksi yhdenvertaisuusfestivaaliksi, jonka ohjelmassa on kaikkea paneelikeskusteluista normienmurskaustyöpajaan.

Tarkoittaako tämä sitä, että Pride on saavuttanut kaiken sen, joka sai alkunsa Stonewallin mellakoissa New Yorkissa kesäkuussa 1969?

Ei tarkoita.

Yksi suuri etappi saavutettiin, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan runsas vuosi sitten. Rakkauden puolesta on helpompaa kampanjoida kuin monen muun ihmisoikeusasian puolesta.

Vapaus avioitua valitsemansa kumppanin kanssa on verrattain yksinkertainen konsepti ymmärrettäväksi. Helpompi kuin sukupuolisen ja seksuaalisen moninaisuuden käsittäminen, sillä näiden asioiden ymmärtämiseksi tehdään työtä myös sateenkaariyhteisön sisällä.

Tämäkään muutos ei tapahtunut hetkessä. Töitä tehtiin liki parikymmentä vuotta ennen kuin suuri yleisö otti asian omakseen.

Nyt keskeisimpänä puheenaiheena Suomessa ovat transihmiset ja heitä koskeva translaki. Alan järjestöt – mukaan lukien ihmisoikeusjärjestö Amnesty, joka on kampanjoinut kansainvälisesti asian puolesta – vaativat hallitusta korjaamaan nykyistä lakia.

Lain mukaan toisen sukupuolen henkilötunnuksen saaminen edellyttää neljää asiaa: lääketieteellisen selvityksen esittämistä vastakkaiseen sukupuoleen kuulumisesta, tämän mukaisessa sukupuoliroolissa elämistä, täysi-ikäisyyttä ja lisääntymiskyvyttömyyttä. Lisäksi sukupuolenkorjausta hakevan henkilön on oltava Suomen kansalainen tai hänellä on oltava asuinpaikka Suomessa.

Lakiuudistus etenee hitaasti. Uuden lakialoitteen tavoitteena on itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki. Tämä tarkoittaa, että sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu henkilön omaan ilmoitukseen. Samalla poistuisivat vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja lääketieteellisen prosessin läpikäymisestä.

”Trans­ihmisistä ja heidän oikeuksis­taan on puhuttu isommin vasta alle vuosi­kymmen. Mediassa he ovat olleet laajemmin esillä parina viime vuonna. Muunsukupuoliset tulivat näkyviksi mediassa viime vuonna, mutta intersukupuolisuus on edelleen piilossa”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n puheenjohtaja Viima Lampinen.

Yhä edelleen Pridessä (suomeksi ylpeys) on siis kyse ihmisoikeuksista, kannan ottamisesta ja muutoksen vaatimisesta. Transihmisten lisäksi eriarvoisuutta kohtaavat myös muut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt.

Alkuvuodesta 2016 toteutetun selvityksen mukaan 40 prosenttia sukupuolivähemmistöön kuuluvista ihmisistä ei ollut kokenut syrjintää työpaikoillaan. Tulos on merkittävä, mutta samalla se kertoo myös, että sukupuolivähemmistöön kuuluvat kokevat edelleen työelämässä karkeaakin syrjintää. Yleisimpiä nämä kokemukset olivat pienillä paikkakunnilla sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tulos kertoo osaltaan myös siitä, kuinka jakautunut todellisuus Suomi edelleen on.

Otetaan esimerkki vaikka Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta.

Siellä järjestettiin kaupungin ensimmäinen Pride-kulkue kesäkuun puolivälissä. Tapahtuman järjestämistä paheksuttiin ja yritettiin sabotoida useita kertoja kulkuetta edeltävinä viikkoina. Pari päivää ennen tapahtumaa varkaat anastivat kaupungille liehumaan asetetut sateenkaariliput.

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk) äänesti sen puolesta, että kaupunki ei tukisi Pridea rahallisesti.

”Se sotii ajatusmaailmaani vastaan. Kun Suomen Sisu tekee anomuksen tapahtumansa tukemiseen, onko kaupunki silloinkin antamassa rahaa? Minusta on linjanveto, että periaatteeltaan aatteellista tapahtumaa ei tueta kaupungin rahoilla”, Herlevi sanoi Keskipohjanmaa-lehden haastattelussa 12. toukokuuta.

Siinä missä Helsingissä Pridea tuntuvat tukevan kaikki kaupungin johdosta järjestöihin ja yrityksiin, muualla Suomessa tuen saaminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Siksikin Pride-viikolla on väliä.

Vaikka yritykset lähtevätkin mukaan tukemaan sateenkaariväkeä, tilanne ei silloinkaan ole yksinkertainen. Ilmiöstä, jossa yritykset tuovat markkinoille sateenkaariteemaisia tuotteita ja vetoavat sateenkaarikansaan esimerkiksi logojen vaihtamisella, puhutaan pinkkipesuna.

”Suomessa pinkkipesun ongelmallisuutta ei ehkä ymmärretä täysin. Bisneksessä puhutaan aina rahasta, ja kun jokin yritys tekee sateenkaarituotteen ja pitää kaikki tuotot itsellään, he käyttävät silloin hyväksi sateenkaariyhteisöä. Pelkän värin tunnustaminen on kuin ottaisi rusinat pullasta, jos tuki ei näy myös organisaation muussa toiminnassa”, Setan Lampinen kertoo.

Solidaarisuuden osoittaminen esimerkiksi sateenkaariliputuksella on vasta ensimmäinen askel. Todellinen vaikuttaminen näkyy arjessa ja esimerkiksi siinä, miten yritykset omassa organisaatiossaan noudattavat yhdenvertaisuusperiaatetta.

Oletus on, että sateenkaarilipun väreissä paistattelevat yritykset ovat työpaikkoja, joissa työntekijät voivat olla sellaisia kuin ovat, ja nämä arvot näkyvät kaikessa toiminnassa – myös Pride-viikon jälkeen.

Jostain täytyy kuitenkin aloittaa – oli se sitten sateenkaarilogo tai Facebookin profiilikuvan kehys.

Tärkeimpänä ohjenuorana sateenkaariväen tukemiseen ja Prideille osallistumiseen kuuluukin: ota selvää asioista ja kohtaa jokainen ihminen ilman olettamuksia.

Tai kuten Seta sen ilmaisee:
Vaikka Pride onkin vain kerran vuodessa, se ei tarkoita, etteikö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseksi pitäisi tehdä jatkuvasti.

Jokaisella meistä on oikeus olla omana itsenään. Ilman että kukaan syrjii tai kenenkään tarvitsee kokea pelkoa. Vielä niin ei ole.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdenvertaisuus
 • Ihmisoikeudet
 • Helsinki Pride
 • Elämä
 • Anne Kantola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   AP: Tuomari nimesi Bill Cosbyn vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – tuomio luetaan hetken päästä

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sveitsin poliisi: Kansalaisuutta hakenut oligarkki Roman Abramovitš olisi ”uhka turvallisuudelle ja maineriski”

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää