Elämä

Kehopositiivinen Iso kolmonen -podcast käsittelee ”läskinä oloa” ja nyt sen tekijät kertovat, mikä kaikki lihavuuskeskustelussa on pielessä

Laura Liimataisen, Tuomas Tirkkosen ja Marjukka Mattilan Iso kolmonen -podcast käsittelee kehollisuutta läskistä näkökulmasta: ”Läski-sanan käyttö johtuu osittain siitä, että haluamme ottaa sanan haltuun ja tehdä siitä jotakin, mitä ei käytetä haukkumasanana.”

Kevättalvella 2017 Laura Liimatainen, 30, ja Marjukka Mattila, 31, sovittelivat Liimataisen vaatekaapilla hopeanväristä, avoselkäistä paljettimekkoa.

Mekko – josta ystävykset puhuvat suomuja muistuttavien paljettien vuoksi silakkamekkona – istui muuten melko hyvin, mutta jäi Mattilalle aavistuksen verran liian lyhyeksi. Mittasuhteet olivat väärät.

Hassutteleva sovitusruljanssi toi pintaan jo vuosia mielessä pyörineitä synkkiäkin ajatuksia siitä, millaista on elää yhteiskunnassa, johon ei koe kokonsa tai painonsa vuoksi sopivansa.

”Meidän pitäisi puhua näistä aiheista ääneen”, Mattila muistelee Liimataisen sanoneen. Syntyi ajatus kehopositiivisesta podcast-sarjasta, jossa asioista puhuttaisiin kerrankin suoraan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joitakin viikkoja myöhemmin mukaan pyydettiin Liimataisen ja Mattilan ystävä Tuomas Tirkkonen, 30.

Podcast valikoitui kolmikon formaatiksi, koska edullinen ja helppokäyttöinen äänitysteknologia mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi nostaa tärkeäksi kokemiaan aiheita julkiseen keskusteluun.

”Enää ei täydy saada jonkun ison kihon hyväksyntää”, Liimatainen sanoo nyt.


Iso kolmonen käsittelee kolmikon mukaan kehollisuutta läskistä näkökulmasta. Jaksojen nimet seuraavat aina samaa kaavaa, mutta niiden aiheet ovat läpileikkaus arjesta. Tähän tapaan: Läski ja alastomuus, Läski ja työ, Läski ja huumori.

”Podcastimme lähti käyntiin painoasialla. Läski-sanan käyttö johtuu osittain siitä, että haluamme ottaa sanan haltuun ja tehdä siitä jotakin, mitä ei käytetä haukkumasanana”, Tirkkonen sanoo.

Ison kolmosen jaksoja on kuunneltu nyt 8 500 kertaa. Podcastista saatu palaute on ollut positiivista.

Kiivaana käyvässä lihavuuskeskustelussa toistuu jatkuvasti ajatus siitä, että lihavuus on terveysriski ja yhteiskunnallinen kustannus. Se tuntuu Tirkkosesta pahalta, koska lihavuus ei ole useimpien kohdalla tietoinen valinta.

Tirkkonen itse lihoi 15 kiloa aloitettuaan mielialalääkityksen, jonka sivuoireena kertyy painoa.

”Argumentit terveysriskistä ja yhteiskunnallisista kustannuksista muuttavat inhimillisen kokemukseni veromenetykseksi.”

Ajatusta siitä, että lihavuus on itseaiheutettua, halutaan Liimataisen mukaan vahvistaa, koska kehon muutokset ja lihavuus ovat monista pelottavia asoita. Niille kaivataan selkeitä selityksiä.

”Halutaan tietää, miksi joku on lihonnut, jottei itselle koskaan kävisi niin”, Liimatainen sanoo.

Kehopositiivisuudessa (engl. Body Positivity) keskiössä on kaikenlaisten kauneuskäsitteiden, ei vain hoikkien, kykenevien ja valkoisten kehojen, normalisointi ja näyttäminen niin mediassa kuin kulttuurituotteissa. Viime vuodet pinnalla ollut liikehdintä on saanut vahvaa kannatusta maailmalla ja Suomessakin.

Liimataisen, Mattilan ja Tirkkosen kehopositiivisuuden sanoma liittyy yhdenvertaisuuteen: jokaisella on oikeus olla näkyvä osa yhteiskuntaa. Podcastissa Liimatainen, Tirkkonen ja Mattila puhuvat aiheista aina omien kokemuksiensa pohjalta ja korostavat etteivät ole kuin omien kehojensa asiantuntijoita.

Isoa kolmosta ei missään nimessä pidä kuunnella, jotta saisi oikean vastauksen. Meidän kanssa voi pohtia, itkeä ja nauraa. Ja kokea sitä kautta oman kehon kasvua ja kehitystä ja avata lukkoja”, Mattila sanoo.

Podcast on saanut kiitosta siitä, että sarjassa käsitellyt kokemukset ovat olleet monesta tunnistettavia.

”Eri­kokoiset kuulijat erilai­silla taus­toilla tai kehol­lisilla kokemuk­silla sanovat, että käsitte­lemäm­me ilmiöt ovat tunnis­tettavia, kunhan lihavuus-sanan vaihtaa pois”, Tirkkonen sanoo.

Kolmikon mukaan sellaisia kuvastoja, joissa lihavat ihmiset olisivat aktiivisia toimijoita tai seksuaalisesti haluttavia, ei ole juuri ollut – ainakaan heidän nuoruudessaan, jolloin samaistuttavalle kuvastolle olisi ollut kaikista kipein tarve.

Vasta viime vuosina televisiossa on näkynyt lihavia ihmisiä päärooleissa tai näyttelemässä seksikohtauksia. Liimatainen nostaa voimaannuttavaksi esimerkiksi Girls-sarjan ja Lena Dunhamin.

Juuri kuvas­tojen puute on yksi syy siihen, etteivät Liimatainen, Mattila ja Tirkkonen ole kokeneet oman kehonsa kuuluneen hyväksyttyyn muottiin.

”Miten voisin ajatella, että läski olisi sankari, kun en ole koskaan nähnyt läskiä sankaritarinaa? Ei ole yhden yhtä läskisankaritarinaa”, Mattila kysyy.

”Paitsi tarinat ex-läskeistä!”, Tirkkonen huudahtaa.

Kolmikko repeää hersyvään nauruun. Naurunremakat ovat tuttuja myös Ison kolmosen jaksoista.

 

”Miten voisin ajatella, että läski olisi sankari, kun en ole koskaan nähnyt läskiä sankaritarinaa?” - Marjukka Mattila

Aina äänityksissä ei kuitenkaan naurata. Tekijöille ei ole etukäteen selvää, millainen tunnelma kussakin jaksossa tulee olemaan. Joskus kevyeltä tuntunut aihe saattaakin olla kaikkein raastavin käsiteltävä.

Näin kävi huumorijaksossa, joka osoittautui vasten kaikkia odotuksia rankaksi äänitettäväksi. Se johtui siitä, että jakso toi esiin useita lihaviin kohdistuvia ennakko-odotuksia. Lihavan esimerkiksi odotetaan olevan hauska.

”Sen tajuaminen, että itseen kohdistuu stereotyyppisiä odotuksia, oli kamalaa. Kun on lihava eikä miellytä silmää, on oltava ainakin positiivinen ja ihana”, Mattila sanoo.

Ympäristön suhtautuminen lihaviin saa myös epäilemään omia kykyjä asioissa, jotka eivät liity mitenkään painoon tai ulkomuotoon:

Riittämättömyyden tunne nostaa Tirkkosen mukaan päätään erityisesti elämän nivelkohdissa. Uuteen elämänvaiheeseen siirryttäessä asettaa usein itsensä monella tapaa tarkastelun alle.

Vaikeissa tilanteissa olevien nuorten kanssa työskentelevä Tirkkonen muistelee puutteellisuuden tunnetta, joka nousi pintaan ensimmäisinä kertoina nuoria ohjatessa.

”Minulle tuli sellainen ajatus, että kelpaanko ohjaajaksi, kun olen läski. Se tuntuu käsittämättömältä, koska sillä, mitä teemme nuorten kanssa, ei ole mitään tekemistä kokoni kanssa.”

Nykyisin sisällöntuottajana toimivalla Mattilalla on sama kokemus ajoilta, jolloin hän työskenteli opettajana:

”Olen ammattitaitoinen omalla alallani, mutta olen myös läski. Pitääkö mun nyt sitten olla helvetisti asiantuntevampi?”

Kääntäjänä työskentelevän Liimataisen mukaan työelämässä syntyvät riittämättömyyden tunteet johtuvat menestykseen liitetyistä mielikuvista. On tutkittu, että menestynyt ihminen saatetaan mieltää pitkäksi, solakaksi, komeaksi, valkoiseksi – ja mieheksi.

 

”Olen ammattitaitoinen omalla alallani, mutta olen myös läski. Pitääkö mun nyt sitten olla helvetisti asiantuntevampi?”

Lihavuuskeskustelu on kolmikon mukaan sukupuolittunutta. Vaikka kaikki kolme ovat saaneet ikäviä huomautuksia painostaan, Liimataisella ja Mattilalla on hieman erilaisia kokemuksia kokoon liittyvistä odotuksista kuin Tirkkosella.

”Kukaan ei puhu miehen kurveista, ja aika vähän kenenkään kaljamahaa tuomitaan missään julkisesti. Mies ei tosin saa olla liian laiha”, Tirkkonen sanoo.

Naisten muotoja kommentoidaan ystävysten mukaan herkemmin kuin miesten. Naistenlehdissä pluskoon mallia luonnehditaan usein rohkeaksi seksikkään, kiihottavan tai viehkeän sijaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Podcastin avulla ystävykset ovat voineet käsitellä myös suhteitaan omiin kehoihinsa. Yhä on ankeita päiviä sen suhteen, miltä oma keho tuntuu ja näyttää.

”Se, että meillä on kehopositiivinen podcast ei tarkoita, että olisimme jotenkin valmiita ihmisiä”, sanoo Mattila.

Tirkkoselle podcast oli voimavara, kun käynnissä oli kausi, jolloin hän lihoi. Hän sai puhua ääneen siitä, miltä lihominen tuntui.

”Se oli ikävää, ahdisti ja vaivaannutti. Olen edelleen sama tyyppi, vaikka kehoni muuttaisi kokoa.”, Tirkkonen sanoo.

Silloin, kun synkät ajatukset omasta kehosta hyökyvät mieleen, on muutama keino, jota kannattaa kolmikon mukaan kokeilla.

Ensinnäkin: sisäinen vihapuhe ja anteeksipyytely on lopetettava.

”On sanottava itselle, että stop, tässä ei ole mitään järkeä”, Liimatainen sanoo.

 

”Olen edelleen sama tyyppi, vaikka kehoni muuttaisi kokoa.” - Tuomas Tirkkonen

Kaiken parannuksen ei kuitenkaan tarvitse lähteä itsestä. Muilta avun tai piristävän kehun pyytäminen on sallittua.

”Välillä lähetämme yhteiseen ryhmäkeskusteluun viestejä, että onpas huono päivä. Jo se, että asian saa sanottua, auttaa”, Tirkkonen kertoo.

Jotkut ajattelevat, että kehopositiivisuusliikehdintä on mennyt yli. Onko kehopositiivisuuden tarkoitus kumota lääketiede ja jättää ylipainoon liittyvät terveysriskit huomioimatta?

Ei suinkaan. Liimatainen, Mattila ja Tirkkonen ajattelevat, että lääketieteen ja kehopositiivisuuden on elettävä rinnakkain. Jos suhtautuminen omaan kehoon on epäterve ja vääristynyt, saattaa laihduttaakseen ryhtyä tekemään ratkaisuja, jotka eivät ole terveellisiä.

Tirkkonen vertaa kehopositiivisempaa lihavuuskeskustelua suojatiehen.

”Suojatie ei ole turvallinen, jos autot eivät tee siitä turvallista. Salliva ympäristö ei tule ihmisestä itsestään vaan ympäristöstä.”

Iso kolmonen -podcastin neljäs tuotantokausi alkoi sunnuntaina 15.7. Podcasteja pääset kuuntelemaan täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehopositiivisuus
 • Elämä
 • Terveys
 • Podcastit
 • Sonia El Kamel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Tuomari nimesi Bill Cosbyn, 81, vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – Tuomio luetaan kello 20.30 Suomen aikaa

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi
  3. HJK:n apuvalmentaja José Riveiro siirtyy Interin päävalmentajaksi – HJK ja Lehkosuo ovat käyneet keskusteluita jatkosta
  4. Presidentti Niinistö Trumpin YK-puheesta: ”Korviin pistävä hiljaisuus” ilmastonmuutoksesta
  5. Katseet kohdistuvat YK:ssa Donald Trumpiin, mutta taustalla Kiina alkaa käyttää hankkimaansa valtaa Tilaajille
  6. ”Hallituksen toimintakyvystä oli kysymys” – Keskustan Kaikkosen mukaan illan kokouksessa käytettiin reippaita sanoja, mutta nyt nahistelu saa loppua
  7. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  8. Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän Tilaajille
  9. Michael Kors vahvisti ostavansa Versacen – Kaupan hinnaksi on ilmoitettu 1,83 miljardia euroa
  10. Tunti sitten
  11. Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista
  12. TPS:n maalitykki ajettiin suihkuun vain puolentoista minuutin pelin jälkeen – syynä päähän kohdistunut taklaus
  13. Näytä lisää