Elämä

Aivot ahmivat valeuutisia mieluummin kuin tositietoa – Vinoumaa vastaan voi taistella, ja nyt tutkija kertoo, miten se tapahtuu

Suurin osa kansainväliseen kyselyyn vastanneista ei ollut varmoja, osaavatko he erottaa valeuutisen oikeasta uutisesta.

Valeuutiset tavoittavat enemmän ihmisiä ja leviävät nopeammin kuin oikea tieto, kertoo laaja yhdysvaltalaistutkimus. Valeuutiset heikentävät ihmisten luottamusta medioihin. Moni sanoo, ettei enää tiedä, miten totuuden erottaa valheesta.

Psykologian tohtori Tapani Riekki vahvistaa yhdysvaltalaistutkijoiden näkemyksen siitä, että valeuutiset voivat vedota ihmisen psyykeen voimakkaammin kuin objektiivinen tieto.

Yksi syy siihen on psykologiassa tunnettu käsite vahvistusvinouma. Se merkitsee taipumustamme ottaa vastaan tietoa, joka vahvistaa omia näkemyksiämme ja vastaavasti jättää huomiotta informaatio, joka on vastoin ennakkokäsityksiämme.

Mutta vahvistusvinoumaa voi myös vastustaa ja siitä voi opetella tietoisesti pois. Riekki kertoo myöhemmin tässä jutussa, miten se tapahtuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltalaisen Massachusetts Institute of Technologyn tutkijat analysoivat 126 000 uutista, joita yhteensä kolme miljoonaa ihmistä oli välittänyt pikaviestipalvelu Twitterissä vuosina 2006–2017.

Tutkijat havaitsivat, että eniten välitetyt valeuutiset levisivät 1000–100 000 Twitter-seuraajalle, kun taas oikeat uutiset levisivät tuskin tuhannelle. Valeuutiset levisivät myös nopeammin kuin oikeat uutiset.

Se, miten nopeasti ja miten laajalle viestit levisivät, määräytyi tutkijoiden mukaan sen perusteella, sisälsivätkö ne vastaanottajalle uutta tietoa ja vaikuttivatko ne vastaanottajan tunteisiin. Tutkimus on julkaistu Science -lehdessä.

Aiemmin julkaistussa kansainvälisessä kyselyssä seitsemän kymmenestä vastaajasta pelkäsi, että valeuutisia käytetään aseena. Yli 60 prosenttia vastaajista ei ole varmoja siitä, osaavatko he tehdä eron valeuutisten ja faktojen välillä.

Tutkimukseen osallistui vastaajia 28 maasta. Se julkaistiin viime lokakuussa ennen kuin Facebook kertoi pyrkivänsä karsimaan valeuutisia palvelustaan. Uutinen tutkimuksesta löytyy täältä.

Riekin mukaan sosiaalinen media onkin yksi suuri syy valeuutisten leviämiseen.

”Sosiaalinen media kokoaa samoin ajattelevat omiin kupliinsa, jotka vahvistavat omia käsityksiään niitä tukevilla uutisilla. Samaan aikaan vastakkainasettelu eri kuplien välillä kärjistyy, ja ainakin Yhdysvalloissa se näyttää vallanneen alaa koko yhteiskunnassa”, Riekki sanoo.

Yleisön on Riekin mukaan entistä vaikeampi erottaa valeita ja faktoja, sillä myös perinteinen media houkuttelee lukijoita yhä enemmän tunteisiin vetoavilla, liioittelevilla klikkiotsikoilla.

Miksi sitten ihmiset uskovat helpommin valeuutisia kuin faktoja?

Syynä on se, että ihmisen aivot on viritetty vastaanottamaan valeuutisia, sanoo Ohion johtamisen ja informaatioverkostojen apulaisprofessori Mark Whitmore.

Hän kertoi äskettäin Yhdysvaltain psykologien vuosikokouksessa, että valeuutisten vetovoima perustuu niin sanottu vahvistusvinoumaan.

Whitmoren tutkimuksen tulokset on julkaistu myös Science -tiedelehdessä.

”Aivot on itse asiassa viritetty hyväksymään, hylkäämään, unohtamaan ja vääristämään informaatiota sen mukaan, vahvistaako vai uhkaako se omia käsityksiämme”, Whitmore sanoo Medical News Today -sivustolla.

Tämä vinouma muodostuu Whitmoren mukaan jo varhaislapsuudessa, kun lapsi oppii erottamaan todellisuuden fantasiasta.

Hän väittää vanhempien rohkaisevan lasta teeskentelemään, sillä erilaiset roolileikit opettavat lasta omaksumaan sosiaalisia normeja ja tulemaan toimeen yhteisössä.

Huono puoli on Whitmoren mukaan se, että lapset oppivat samalla valehtelun olevan joskus hyväksyttävää.

Kasvaessaan lapselle kehittyy hänen mukaansa kyky kyseenalaistaa vanhempien ja muiden auktoriteettien näkemyksiä. Se saattaa kuitenkin johtaa konflikteihin ja jännitteisiin, jotka ovat psyykkisesti epämiellyttäviä. Välttääkseen tätä hankaluutta lapsi kehittää selviytymismekanismin, vahvistusvinouman. Se vääristää hänen vastaanottamaansa tietoa siten, että jännitteitä ei synny.

Riekin mukaan vahvistusvinouma on yksi parhaiten tunnetuista kognitiivisista vinousmittareista.

”Osa tätä vinoumaa on myös se, että ihmisiä kiinnostavat enemmän enemmän sellaiset asiat, joista he tietävät jotakin jo ennestään. Twitterissäkin luemme ja twiittaamme eteenpäin mieluimmin sellaisten ihmisten twiittejä, joita pidämme luotettavina”, hän sanoo.

Entä näkeekö Riekki vaaran, että valeuutiset saavat liikaa valtaa yhteiskunnassa?

”Jos uutisointi ja tiedon jakaminen tähtäävät vain oman agendan ajamiseen, niin tällainen vaara on olemassa. Mutta olen idealisti. Luotan siihen, että yhteiskunnassa pyritään tekemään mahdollisimman hyviä päätöksiä, joiden taustaksi halutaan monipuolista ja objektiivista tietoa.”

Tutkijat tarjoavat neljä keinoa taistella vahvistusvinoumaa vastaan:

1. Huumori on yksi parhaista tavoista taistella vahvistamisvinoumaa vastaan. ”Esimerkiksi poliittiselle satiirille nauraminen saattaa tarjota paremman ulospääsyn politiikkaan liittyvistä jännitteistä kuin niiden torjuminen tai kieltäminen”, Whitmore sanoo.

2. Sublimaatio eli ylevöittäminen on hyvä tapa purkaa eri näkemyksien välisiä jännitteitä sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla. Whitmore mainitsee esimerkkinä osallistumisen mielenosoitukseen.

3. Oman itsetuntemuksen kehittäminen. ”Jos haluat pyrkiä realistiseen maailmankuvaan, opettele kyseenalaistamaan omia tunteitasi ja ajatteluasi”, Riekki neuvoo.

4. Altistamalla itsensä tietoisesti uusille mielipiteille ja näkökulmille. Riekin mukaan tutkimukset vahvistavat, että se on tehokas tapa kyseenalaistaa omaa ajatteluaan, vaikka se ei aina toimi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Psykologia
 • Valeuutiset
 • Media
 • Sosiaalinen media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  6. 6

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää