Elämä

Tarja Rantasen suunnittelema perhosmekko nousi parrasvaloihin Trumpin vierailulla ja se myytiin tunneissa loppuun – todellisuudessa verkkokaupassa oli neljä mekkoa, paljastaa Andiatan toimitusjohtaja

Andiatan toimitusjohtaja Tarja Rantasta perhosmekon kautta tullut julkisuus hymyilyttää, mutta vaatebisnestä sillä ei pelasteta. ”Se mekko oli ja meni, ei meillä ole sitä enää”, hän sanoo.

Tarja Rantasta jännitti niin, että hänen kätensä tärisivät ja sydän hakkasi. Rantanen oli menossa tapaamaan tärkeää ihmistä, tavaratalo Stockmannin sisäänostajaa Helsingin Pitäjänmäessä. Elettiin vuotta 1986.

Rantanen oli 25-vuotias ja perustanut juuri oman yrityksen, naistenvaatteisiin erikoistuneen Andiatan. Hänellä oli kädessään mallistopussi, jossa oli vaateliikkeen ensimmäinen mallisto. Siihen kuului viitisentoista mustavalkoista viskoosimekkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1980-luvun puolivälissä elettiin nousukautta, juppien kulta-aikaa. Rantanen uhkui nuoruuden rajatonta uskoa omiin kykyihinsä, mutta Stockmann oli iso tekijä alalla ja mahdollinen uusi asiakas.

Ostokonttorin isossa, hienossa aulassa vapisutti. Hississä Rantanen pakotti itsensä ryhdistäytymään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaaminen meni yli odotusten. Sisäänostaja kirjasi tilauspaperille, montako kappaletta kutakin tuotetta hän tilaa. Rantanen taittoi paperin taskuunsa ja yritti näyttää tyyneltä. Hän myi juuri ensimmäiset tilauksensa Stockmannille!

Se oli tärkeä palaveri, yksi uran tärkeimmistä. Yhteistyö on jatkunut näihin päiviin saakka.

Viime kesänä, 32 vuotta myö­hemmin, Andiata nousi kansain­välisiin otsi­koihin. Se tapahtui Helsin­gin Mei­lahdessa tasa­vallan presi­dentin virka-asunnon teras­silla, jolle presi­dentin puoliso Jenni Haukio oli kivunnut tervehtimään mediaa. Sitä olikin paljon. Seisoihan Haukion oikealla puolella Melania Trump. Yhdysvaltojen presidentin puolison yllä oli vaaleankeltainen takkimekko, jonka vyötäröä koristi perhosenmuotoinen solki. Myös Haukion vaaleansinisessä puvussa lepattivat perhoset. Se oli Tarja Rantasen suunnittelema.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Kennedy-julkisuus avasi Marimekolle vientiväyliä ja poiki mitattavaa menestystä.

Vuosikymmeniä sitten suomalainen Marimekko sai maailmalla valtavasti julkisuutta, kun Yhdysvaltojen first lady, tyyli-ikoni Jacqueline Kennedy ihastui suomalaismerkin puuvillamekkoihin. Kennedy poseerasi marimekossaan puolisonsa John F. Kennedyn vierellä Sports Illustrated -lehden kannessa 1960-luvun alussa.

Kennedy-julkisuus avasi Marimekolle vientiväyliä ja poiki numeroissakin mitattavaa menestystä.

Samaa olisi ollut tarjolla menneenä heinäkuunakin, kun kansainvälisen median katseet olivat päivän ajan naulittuna Helsinkiin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisen yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvat Haukion perhosleningistä ja Melania Trumpin perhossoljella koristellusta vyöstä levisivät maailmalle. Kansainvälinen media epäili ”perhossalaliittoa”. Iso kansainvälinen muotilehti InStyle nosti kirjoituksessaan esiin suomalaismerkin Andiatan.

Pian kotimaiset iltapäivälehdet hehkuttivat, että Haukion käyttämä mekko oli myyty tunneissa loppuun brändin verkkokaupasta.

Tapahtuiko perhosvaikutus – kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku voisi saada aikaan myrskyn maapallon toisella puolella?

Perhosvaikutuksesta puhuminen olisi liioittelua, sanoo Rantanen. Hänen mukaansa kesäinen mediahuomio antoi yritykselle hetkittäistä näkyvyyttä, mutta se ei nostanut Andiatan liikevaihtoa uusiin sfääreihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Se mekko oli ja meni, ei meillä ole sitä enää.”

”Maailma on muuttunut Kennedyn ajoista valtavasti. Tietotulvan määrä ja nopeus on nyt isompi. Seuraavana päivänä on toinen uutinen ja brändi, joka vie ihmisten huomion.”

Sitäkin uutista, että mekot myytiin loppuun alta aikayksikön, Rantanen hieman täsmentää. Hänen mukaansa huippukokouksen aikaan elettiin sesongin loppua ja Andiatan verkkokaupassa oli myynnissä neljä perhosmekkoa ja Stockmannilla kymmenkunta. Ulkomailta tuli yksittäisiä kyselyitä.

Tarvittiin siis alle parikymmentä ostajaa, ennen kuin muille halukkaille jouduttiin myymään eioota.

”Se mekko oli ja meni, ei meillä ole sitä enää. Tulevan malliston asua olisi voinut nostaa esille toisella tavalla. En silti halua kuulostaa siltä, ettei asialla ollut mitään merkitystä. Saamamme palstatila oli tietysti hienoa ja arvokasta. Mekko pääsi hienoon seuraan.”

Andiata ei tosin ollut parrasvaloissa ensimmäistä kertaa. Haukio pukeutui samaan merkkiin myös vuonna 2016, kun hän ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasivat Barack ja Michelle Obaman Yhdysvalloissa.

Andiatassa on edustanut myös Tanskan prinsessa Mary.

Tällainen julkisuus on Rantasen mukaan ”mukava mauste ja lisä”, mutta sillä ei maailmaa valloiteta tai saada Harrodsin sisäänostajia kiinnostumaan Andiatasta.

Lapsuudenkodissa Rantasen huoneen kokolattiamatolla oli niin paljon nuppineuloja, että hänen äitinsä kuvaili sitä miinakentäksi.

Rantanen tienasi ensimmäiset rahansa ompelemalla jo teini-iässä, jolloin hän myi kavereilleen ensimmäisiä tekemiään vaatteita. Kaverit tykkäsivät. Hän jatkoi.

”Minua on aina kiinnostanut, miten vaatteilla voi muuttaa ihmisen olemusta ja tuoda itsevarmuutta.”

Rantanen opiskeli ensin pukuompelijaksi ja sitten vaatetusteknologiksi. Hän päätyi Helsingissä alan ensimmäiseen työpaikkaansa Mustapiikaan. Siellä hän sai ymmärrystä pienyrittäjyydestä ja oppi vaatteen valmistusprosessin kankaan valitsemisesta markkinointiin.

 

”Jos keksimällä keksitään tarinoita ja päälle liimataan lupauksia, se on asiakkaiden huijaamista.”

Vanhemmat takasivat tyttärensä 50 000 markan pankkilainan, kun Rantanen perusti oman yrityksen. Tilat löytyivät entisen silkkikutomon jäljiltä Helsingin Vallilasta, ja niissä yritys toimii edelleen. Siellä Rantasen esikoinen nukkui kantokassissa kangaspinojen keskellä, kun yrittäjä ei ehtinyt pitää äitiyslomaa.

Yksityiselämästään Rantanen ei mielellään puhu. Hän esiintyy yhä tyttönimellään Rantanen, vaikka virallisesti sukunimi on Morelius.

”Andiata oli ollut olemassa jo 10 vuotta, kun menin naimisiin. Minut opittiin tuntemaan Tarja Rantasena. Miksi olisin sen vaihtanut?”


Rantanen harkitsee tarkoin sanomisiaan. Haastattelussa hän aloittaa monet vastauksensa lauseella ”miten mä sanoisin”. Sen sijaan hän sijoittelee taidokkaan huolettomasti melko hintavia vaatteita tekevää yritystään markkinoivia lauseita. Esimerkiksi näin:

”Yrityksen idea on alusta asti ollut sama: Valmistaa laadukkaista materiaaleista hyvin istuvia tuotteita tämän päivän modernille naiselle, ikään katsomatta – eri elämäntilanteisiin. Se maksaa.”

Rantasesta moni vaatevalmistaja luo nykyään brändejä ja kertoo tarinoita laadun kustannuksella.

”Tuotteen pitää vastata mielikuvaa, jonka bränditarina luo. Jos keksimällä keksitään tarinoita ja päälle liimataan lupauksia, se on asiakkaiden huijaamista.”

Sekin vähän harmittaa, että monilla on mielikuva Andiatasta bisnesvaatemerkkinä.

”Bisnesnainen-leima tuli meille Nokian kulta-aikaan. Päätuotteitamme olivat silloin hyvin istuvat housupuvut.”

Vaatteet päätyvät äkkiä jätteeksi, ja niiden nopea kierto tekee alasta yhden maailman saastuttavimmista. YK on arvioinut, että muotiteollisuus tuottaa kymmenen prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä – enemmän kuin kansainvälinen lento- ja laivaliikenne yhteensä.

Tämän tietää myös Rantanen. Hänestä pikamuoti on vastuutonta. Pikamuodilla viitataan tyypillisesti vaatteiden huonoon laatuun ja nopeasti vaihtuviin trendeihin. Pikamuotiin liitetään ajatus tehdä paljon, mahdollisimman halvalla ja maksimoimalla myynti.

”Vaatteita ei pysty tekemään ilman tietynasteista saastuttamista. Siitä mekään emme voi pestä käsiämme, mutta minun tapani on aina ollut tehdä vaatteita äidiltä tyttärelle kestävä kehitys mielessä – laadukkaat tuotteet kestävät aikaa ja kulutusta.”

Yksi isoimpia muutoksia Andiatan taipaleella oli Rantasen mukaan se, kun ruotsalainen H&M-halpavaateketju laajeni Suomeen vuonna 1997. Rantasen mukaan H&M muutti alan ajattelumaailmaa ja loi paineen laskea hintoja.

”Olimme pakotettuja etsimään maita, joissa ompelu on kustannustehokasta.”

Aiemmin Andiatan ompelimotyöt teetettiin Suomessa, nykyään tehtaat ovat Baltiassa. Kankaat ovat aina tulleet Italiasta. Nykyisin neuleita, silkkiä ja nahkaa tuodaan myös Kiinasta ja Portugalista.

Vuonna 2016 Rantanen totesi haastattelussa, että ei ole halunnut erikseen korostaa Andiatan suomalaisuutta. Onko se muotimaailmassa taakka?

”Joo, olen varmaan joskus sanonut noin”, Rantanen myöntää.

Hän sanoo, että nykyään yritys tuo suomalaisuutta esiin enemmän.

Rantanen luonnehtii itseään ”aika tinkimättömäksi”. Malliston valmistuminen saattaa venyä hänen tehdessään viime hetken parannuksia.

Rantanen sanoo olevansa valmis kuuntelemaan asiakkaiden kommentteja, koska suunnittelijan visioita tärkeämpää on se, että tuote myy. Mutta:

”Teen muutoksia tietyissä raameissa. Minun pitää pystyä allekirjoittamaan jokainen tuotteemme. En pystyisi tekemään sellaista suunnittelutyötä, että joutuisin käyttämään toisen käskystä esimerkiksi materiaalia tai väriä, josta en pidä.”

Toimitusjohtajana hänellä on viimeinen sana monissa pienissäkin asioissa. Rantasen suosikkikukat ovat valkoisia. Niinpä myös Andiatan oma myymälä on sisustettu vain valkoisilla kukilla.

Kuka?

Vaate­merkki Andiatan perustaja, toimitus­johtaja ja pää­suunnittelija. Andiatan liike­vaihto oli viime vuonna noin 2,1 miljoonaa euroa ja tulos voitollinen. Yritys työllistää suoraan 20 ihmistä ja välillisesti yli 100 ihmistä.

Koulutukseltaan vaatetusteknologi. 56-vuotias, asuu Espoossa. Kotoisin Hämeenlinnasta. 22-vuotias tytär Matilda ja 17-vuotias poika Matias.

Mistä tunnetaan?

Suomen tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pukeutui Andiatan perhosmekkoon Helsingin huippukokouksessa, jossa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat heinäkuussa 2018.

Saanut Muodin Gloria-, Kultainen Vaatepuu- ja Veuve Clicquot Business Women 2011 -palkinnot.

Mistä ei tunneta?

”Minut voi tavoittaa Pohjois-Suomesta kalastamasta järvestä siikaa, jonka perkaan ja savustan itse. Isä opetti minut jo pikkutyttönä kalastamaan virvelillä. Verkkokalastus on pitänyt opetella vanhempana.”

Näistä en luovu

Kerran kuussa Kuusamossa

”Minun on päästävä kerran kuukaudessa mökilleni Kuusamoon. Se merkitsee irtiottoa arjesta ja on paikka, jossa rentoudun täysin.”

Oloasu

”Työpäivän jälkeen puen ylleni itse suunnittelemani merinovillasta ja kašmirista tehdyn oloasun sekä lampaannahkatossut. Se tuo mukavan kotoisan olon.”

Suosikkiparfyymi

”Käytän parfyymiä päivittäin. Suosikkihajusteeni on Diorissimo, joka on tehty lempikukastani kielosta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Vaatteet
 • Vaateteollisuus
 • Tyyli
 • Muoti
 • Annina Vainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  5. 5

   Helsingin saunabuumi jatkuu: Jätkäsaaressa aukeaa löylypaikka, joka on korttelisaunan ja baarin yhdistelmä – ”Täällä voi juhlia”

  6. 6

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  7. 7

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  10. 10

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  10. 10

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää