Elämä

Tarja Rantasen suunnittelema perhosmekko nousi parrasvaloihin Trumpin vierailulla ja se myytiin tunneissa loppuun – todellisuudessa verkkokaupassa oli neljä mekkoa, paljastaa Andiatan toimitusjohtaja

Andiatan toimitusjohtaja Tarja Rantasta perhosmekon kautta tullut julkisuus hymyilyttää, mutta vaatebisnestä sillä ei pelasteta. ”Se mekko oli ja meni, ei meillä ole sitä enää”, hän sanoo.

Tarja Rantasta jännitti niin, että hänen kätensä tärisivät ja sydän hakkasi. Rantanen oli menossa tapaamaan tärkeää ihmistä, tavaratalo Stockmannin sisäänostajaa Helsingin Pitäjänmäessä. Elettiin vuotta 1986.

Rantanen oli 25-vuotias ja perustanut juuri oman yrityksen, naistenvaatteisiin erikoistuneen Andiatan. Hänellä oli kädessään mallistopussi, jossa oli vaateliikkeen ensimmäinen mallisto. Siihen kuului viitisentoista mustavalkoista viskoosimekkoa.

1980-luvun puolivälissä elettiin nousukautta, juppien kulta-aikaa. Rantanen uhkui nuoruuden rajatonta uskoa omiin kykyihinsä, mutta Stockmann oli iso tekijä alalla ja mahdollinen uusi asiakas.

Ostokonttorin isossa, hienossa aulassa vapisutti. Hississä Rantanen pakotti itsensä ryhdistäytymään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaaminen meni yli odotusten. Sisäänostaja kirjasi tilauspaperille, montako kappaletta kutakin tuotetta hän tilaa. Rantanen taittoi paperin taskuunsa ja yritti näyttää tyyneltä. Hän myi juuri ensimmäiset tilauksensa Stockmannille!

Se oli tärkeä palaveri, yksi uran tärkeimmistä. Yhteistyö on jatkunut näihin päiviin saakka.

Viime kesänä, 32 vuotta myö­hemmin, Andiata nousi kansain­välisiin otsi­koihin. Se tapahtui Helsin­gin Mei­lahdessa tasa­vallan presi­dentin virka-asunnon teras­silla, jolle presi­dentin puoliso Jenni Haukio oli kivunnut tervehtimään mediaa. Sitä olikin paljon. Seisoihan Haukion oikealla puolella Melania Trump. Yhdysvaltojen presidentin puolison yllä oli vaaleankeltainen takkimekko, jonka vyötäröä koristi perhosenmuotoinen solki. Myös Haukion vaaleansinisessä puvussa lepattivat perhoset. Se oli Tarja Rantasen suunnittelema.

 

Kennedy-julkisuus avasi Marimekolle vientiväyliä ja poiki mitattavaa menestystä.

Vuosikymmeniä sitten suomalainen Marimekko sai maailmalla valtavasti julkisuutta, kun Yhdysvaltojen first lady, tyyli-ikoni Jacqueline Kennedy ihastui suomalaismerkin puuvillamekkoihin. Kennedy poseerasi marimekossaan puolisonsa John F. Kennedyn vierellä Sports Illustrated -lehden kannessa 1960-luvun alussa.

Kennedy-julkisuus avasi Marimekolle vientiväyliä ja poiki numeroissakin mitattavaa menestystä.

Samaa olisi ollut tarjolla menneenä heinäkuunakin, kun kansainvälisen median katseet olivat päivän ajan naulittuna Helsinkiin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisen yhteydessä.

Kuvat Haukion perhosleningistä ja Melania Trumpin perhossoljella koristellusta vyöstä levisivät maailmalle. Kansainvälinen media epäili ”perhossalaliittoa”. Iso kansainvälinen muotilehti InStyle nosti kirjoituksessaan esiin suomalaismerkin Andiatan.

Pian kotimaiset iltapäivälehdet hehkuttivat, että Haukion käyttämä mekko oli myyty tunneissa loppuun brändin verkkokaupasta.

Tapahtuiko perhosvaikutus – kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku voisi saada aikaan myrskyn maapallon toisella puolella?

Perhosvaikutuksesta puhuminen olisi liioittelua, sanoo Rantanen. Hänen mukaansa kesäinen mediahuomio antoi yritykselle hetkittäistä näkyvyyttä, mutta se ei nostanut Andiatan liikevaihtoa uusiin sfääreihin.

 

”Se mekko oli ja meni, ei meillä ole sitä enää.”

”Maailma on muuttunut Kennedyn ajoista valtavasti. Tietotulvan määrä ja nopeus on nyt isompi. Seuraavana päivänä on toinen uutinen ja brändi, joka vie ihmisten huomion.”

Sitäkin uutista, että mekot myytiin loppuun alta aikayksikön, Rantanen hieman täsmentää. Hänen mukaansa huippukokouksen aikaan elettiin sesongin loppua ja Andiatan verkkokaupassa oli myynnissä neljä perhosmekkoa ja Stockmannilla kymmenkunta. Ulkomailta tuli yksittäisiä kyselyitä.

Tarvittiin siis alle parikymmentä ostajaa, ennen kuin muille halukkaille jouduttiin myymään eioota.

”Se mekko oli ja meni, ei meillä ole sitä enää. Tulevan malliston asua olisi voinut nostaa esille toisella tavalla. En silti halua kuulostaa siltä, ettei asialla ollut mitään merkitystä. Saamamme palstatila oli tietysti hienoa ja arvokasta. Mekko pääsi hienoon seuraan.”

Andiata ei tosin ollut parrasvaloissa ensimmäistä kertaa. Haukio pukeutui samaan merkkiin myös vuonna 2016, kun hän ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasivat Barack ja Michelle Obaman Yhdysvalloissa.

Andiatassa on edustanut myös Tanskan prinsessa Mary.

Tällainen julkisuus on Rantasen mukaan ”mukava mauste ja lisä”, mutta sillä ei maailmaa valloiteta tai saada Harrodsin sisäänostajia kiinnostumaan Andiatasta.

Lapsuudenkodissa Rantasen huoneen kokolattiamatolla oli niin paljon nuppineuloja, että hänen äitinsä kuvaili sitä miinakentäksi.

Rantanen tienasi ensimmäiset rahansa ompelemalla jo teini-iässä, jolloin hän myi kavereilleen ensimmäisiä tekemiään vaatteita. Kaverit tykkäsivät. Hän jatkoi.

”Minua on aina kiinnostanut, miten vaatteilla voi muuttaa ihmisen olemusta ja tuoda itsevarmuutta.”

Rantanen opiskeli ensin pukuompelijaksi ja sitten vaatetusteknologiksi. Hän päätyi Helsingissä alan ensimmäiseen työpaikkaansa Mustapiikaan. Siellä hän sai ymmärrystä pienyrittäjyydestä ja oppi vaatteen valmistusprosessin kankaan valitsemisesta markkinointiin.

 

”Jos keksimällä keksitään tarinoita ja päälle liimataan lupauksia, se on asiakkaiden huijaamista.”

Vanhemmat takasivat tyttärensä 50 000 markan pankkilainan, kun Rantanen perusti oman yrityksen. Tilat löytyivät entisen silkkikutomon jäljiltä Helsingin Vallilasta, ja niissä yritys toimii edelleen. Siellä Rantasen esikoinen nukkui kantokassissa kangaspinojen keskellä, kun yrittäjä ei ehtinyt pitää äitiyslomaa.

Yksityiselämästään Rantanen ei mielellään puhu. Hän esiintyy yhä tyttönimellään Rantanen, vaikka virallisesti sukunimi on Morelius.

”Andiata oli ollut olemassa jo 10 vuotta, kun menin naimisiin. Minut opittiin tuntemaan Tarja Rantasena. Miksi olisin sen vaihtanut?”


Rantanen harkitsee tarkoin sanomisiaan. Haastattelussa hän aloittaa monet vastauksensa lauseella ”miten mä sanoisin”. Sen sijaan hän sijoittelee taidokkaan huolettomasti melko hintavia vaatteita tekevää yritystään markkinoivia lauseita. Esimerkiksi näin:

”Yrityksen idea on alusta asti ollut sama: Valmistaa laadukkaista materiaaleista hyvin istuvia tuotteita tämän päivän modernille naiselle, ikään katsomatta – eri elämäntilanteisiin. Se maksaa.”

Rantasesta moni vaatevalmistaja luo nykyään brändejä ja kertoo tarinoita laadun kustannuksella.

”Tuotteen pitää vastata mielikuvaa, jonka bränditarina luo. Jos keksimällä keksitään tarinoita ja päälle liimataan lupauksia, se on asiakkaiden huijaamista.”

Sekin vähän harmittaa, että monilla on mielikuva Andiatasta bisnesvaatemerkkinä.

”Bisnesnainen-leima tuli meille Nokian kulta-aikaan. Päätuotteitamme olivat silloin hyvin istuvat housupuvut.”

Vaatteet päätyvät äkkiä jätteeksi, ja niiden nopea kierto tekee alasta yhden maailman saastuttavimmista. YK on arvioinut, että muotiteollisuus tuottaa kymmenen prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä – enemmän kuin kansainvälinen lento- ja laivaliikenne yhteensä.

Tämän tietää myös Rantanen. Hänestä pikamuoti on vastuutonta. Pikamuodilla viitataan tyypillisesti vaatteiden huonoon laatuun ja nopeasti vaihtuviin trendeihin. Pikamuotiin liitetään ajatus tehdä paljon, mahdollisimman halvalla ja maksimoimalla myynti.

”Vaatteita ei pysty tekemään ilman tietynasteista saastuttamista. Siitä mekään emme voi pestä käsiämme, mutta minun tapani on aina ollut tehdä vaatteita äidiltä tyttärelle kestävä kehitys mielessä – laadukkaat tuotteet kestävät aikaa ja kulutusta.”

Yksi isoimpia muutoksia Andiatan taipaleella oli Rantasen mukaan se, kun ruotsalainen H&M-halpavaateketju laajeni Suomeen vuonna 1997. Rantasen mukaan H&M muutti alan ajattelumaailmaa ja loi paineen laskea hintoja.

”Olimme pakotettuja etsimään maita, joissa ompelu on kustannustehokasta.”

Aiemmin Andiatan ompelimotyöt teetettiin Suomessa, nykyään tehtaat ovat Baltiassa. Kankaat ovat aina tulleet Italiasta. Nykyisin neuleita, silkkiä ja nahkaa tuodaan myös Kiinasta ja Portugalista.

Vuonna 2016 Rantanen totesi haastattelussa, että ei ole halunnut erikseen korostaa Andiatan suomalaisuutta. Onko se muotimaailmassa taakka?

”Joo, olen varmaan joskus sanonut noin”, Rantanen myöntää.

Hän sanoo, että nykyään yritys tuo suomalaisuutta esiin enemmän.

Rantanen luonnehtii itseään ”aika tinkimättömäksi”. Malliston valmistuminen saattaa venyä hänen tehdessään viime hetken parannuksia.

Rantanen sanoo olevansa valmis kuuntelemaan asiakkaiden kommentteja, koska suunnittelijan visioita tärkeämpää on se, että tuote myy. Mutta:

”Teen muutoksia tietyissä raameissa. Minun pitää pystyä allekirjoittamaan jokainen tuotteemme. En pystyisi tekemään sellaista suunnittelutyötä, että joutuisin käyttämään toisen käskystä esimerkiksi materiaalia tai väriä, josta en pidä.”

Toimitusjohtajana hänellä on viimeinen sana monissa pienissäkin asioissa. Rantasen suosikkikukat ovat valkoisia. Niinpä myös Andiatan oma myymälä on sisustettu vain valkoisilla kukilla.

Kuka?

Vaate­merkki Andiatan perustaja, toimitus­johtaja ja pää­suunnittelija. Andiatan liike­vaihto oli viime vuonna noin 2,1 miljoonaa euroa ja tulos voitollinen. Yritys työllistää suoraan 20 ihmistä ja välillisesti yli 100 ihmistä.

Koulutukseltaan vaatetusteknologi. 56-vuotias, asuu Espoossa. Kotoisin Hämeenlinnasta. 22-vuotias tytär Matilda ja 17-vuotias poika Matias.

Mistä tunnetaan?

Suomen tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pukeutui Andiatan perhosmekkoon Helsingin huippukokouksessa, jossa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat heinäkuussa 2018.

Saanut Muodin Gloria-, Kultainen Vaatepuu- ja Veuve Clicquot Business Women 2011 -palkinnot.

Mistä ei tunneta?

”Minut voi tavoittaa Pohjois-Suomesta kalastamasta järvestä siikaa, jonka perkaan ja savustan itse. Isä opetti minut jo pikkutyttönä kalastamaan virvelillä. Verkkokalastus on pitänyt opetella vanhempana.”

Näistä en luovu

Kerran kuussa Kuusamossa

”Minun on päästävä kerran kuukaudessa mökilleni Kuusamoon. Se merkitsee irtiottoa arjesta ja on paikka, jossa rentoudun täysin.”

Oloasu

”Työpäivän jälkeen puen ylleni itse suunnittelemani merinovillasta ja kašmirista tehdyn oloasun sekä lampaannahkatossut. Se tuo mukavan kotoisan olon.”

Suosikkiparfyymi

”Käytän parfyymiä päivittäin. Suosikkihajusteeni on Diorissimo, joka on tehty lempikukastani kielosta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Vaatteet
 • Vaateteollisuus
 • Tyyli
 • Muoti
 • Annina Vainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet

  3. 3

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää