Elämä

”Herran pelko, naapurin pelko, Ruotsin pelko” – Suomalaiset ovat kasvaneet samanlaisessa häpeäkulttuurissa kuin japanilaiset, mutta nyt se on muuttumassa

Suomalaisten suhde häpeään on muuttumassa, kertoo sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa.

Suomalaiset ovat olleet aina hyviä häpeämään. Nyt suomalainen häpeän kulttuuri on muuttumassa. Näin väittää sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa.

Viljamaalta on juuri ilmestynyt kirja häpeästä. Teoksessa Hirveä häpeä! Suomalainen häpeä ja kuinka siitä pääsee eroon hän pohdiskelee häpeän eri ulottuvuuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaiset ovat Viljamaan mielestä pitkään kasvaneet samanlaisessa häpeäkulttuurissa kuin japanilaisetkin.

Vasta nuoret ovat nyt murtautumassa esiin ”alistavasta ja latistavasta häpeämankelista, joka litisti ja tasapäisti suuret ikäluokat”, hän sanoo.

Häpeäkulttuurin leimaamaan kasvatukseen kuuluivat esimerkiksi kaunistellut ilmaisut, kuten ”tämä on omaksi parhaaksesi”, ”teen tämän rakkaudesta” ja ”jos lasta ei rankaise, sehän kasvaa kuin pellossa”.

Suomalaiseen sodanjälkeiseen traumaan kuului ”suomettuminen, Neuvostoliiton pelko, herran pelko, naapurin pelko, Ruotsin pelko, munaamisen pelko ja erilaisuuden pelko”, Viljamaa summaa.


”Nyt näyt­tää vii­mein sil­tä, että tur­has­ta vaa­timat­to­muu­desta on päästy ja suoma­lainen­kin maailmalla pystyy 15 sekunnin hissipuheen aikana ottamaan esille parhaat puolensa ja kertomaan, mikä on hänen yritykselle tuomansa lisäarvo”, hän kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viljamaan mielestä nuoret aikuiset eivät enää pode samanlaista häpeää kuin edeltävät sukupolvet. Työssään ammattiopiston psykologian opettajana pääkaupunkiseudulla hän on nähnyt, miten häpeä on muuttunut suurten ikäluokkien nöyristelevästä häpeästä toiseen äärilaitaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Häpeä opettaa ripustautumaan auktoriteetteihin. Enää opettajan titteli ei automaattisesti tuo auktoriteettia vaan se, millainen olen ihmisenä ja miten asiani esitän, hän sanoo.

”Vääränlaista häpeää ei nuorilla enää ole. Se on hyvä, mutta se on myös haaste opettajille, vanhemmille ja esimiehille”, Viljamaa sanoo.

Nuoret eivät ole kokeneet henkeä uhkaavaa sotaa tai materiaalista pulaa. Lapsena heiltä on kysytty ja heitä on kuunneltu.

”Milleniaaleilla on aina ollut oikeus ilmaista mielipiteensä ja tulla kuulluksi. Se on hyväkin asia, sillä nämä nuoret tuntevat arvonsa”, Viljamaa sanoo.

Nykypäivänä häpeä ei enää kaunista. Itseä ei kannata tai tarvitse vähätellä, vaan omaa erinomaisuuttaan saa tuoda rohkeasti esiin, Viljamaa sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapsikeskeisempi kasvatus ja entistä itsekeskeisemmäksi muuttunut yhteiskunta on Viljamaan mukaan kuitenkin kehittänyt itsetunnon joillakin nuorilla jopa liian suureksi.

”Ei heidän tarvitse hävetä enemmän vaan arvostaa vanhempia ihmisiä, opettajia. Turha häpeä on hirveää, mutta yritän opettaa ihmisten kunnioittamista, odottamista, kuuntelemista.”

Viljamaan mielestä häpeä liittyy myös esimerkiksi kännykänkäytön kaltaisiin arkisiin asioihin.

”Kännykän räpeltäminen seurassa on kunnioituksen puutetta. On häpeämätöntä ja ylimielistä olla ottamatta toista läsnä­olijaa huomioon.”

Kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla milleniaaleja ei voi enää johtaa autoritäärisesti.

”En halua moralisoida nuoria, vaan herätellä meitä vanhoja. Varokaa, kun tämä porukka tulee työhön, heitä ei huutamalla ja karjumalla johdeta. Aina kysytään, miksi.”

”Kun joudun jollain tapaa rajoittamaan opiskelijaa tai vaikka arvosana ei miellytä, he kertovat mielellään, että tekevät minusta valituksen tai kertovat rehtorille. Kynnys haastaa auktoriteetti on nyt paljon pienempi. Kyseenalaistetaan opettaja, vaikka tehdään itse laiskasti töitä. Usein itsetunnon paraneminen on kuitenkin hyvä asia”, Viljamaa summaa.

Ihminen voi hävetä mitä vain itsessään ja itsensä ulkopuolella: ulkonäköään, suorituksiaan, tekemisiään ja tekemättä jättämi­siään.

”Hävetä voi niin fyysisiä piirteitään, kuten pieniä rintoja tai hörökorvia, tai henkisiä rajoitteita, kuten heikkoa matikkapäätä tai kyvyttömyyttä oppia uusia asioita”, Viljamaa luettelee.

Häpeän kokemuksessakin kyse on tasapainosta – siitä, että häpeä on tervettä ja sitä ei ole liikaa.

Se on arvokas, suorastaan välttämätön tunne, sillä se estää meitä tekemästä pahaa toisille. Häpeä on välttämätön ihmissuhteiden ainesosa, Viljamaa sanoo.

Ihminen, jolla on hyvä määrä häpeää, tajuaa tehneensä väärin, hänellä on empatiaa ja hän kykenee eläytymään toisten tunteisiin.

Vääränlainen häpeä vie luovuuden, pienentää ihmisen elämään toisten näköistä elämää. Liiallinen häpeä kahlitsee ja rajoittaa.

”Oikeanlainen häpeä on sitä, että jos olet tehnyt virheen, häpeät sitä. Vääränlainen häpeä pienentää. Sitä kokeva ei ajattele olevansa muiden kanssa saman­arvoinen. Häpeä liittyy ihmisarvoon, syyllisyys yhteen tekoon. Teko on helpompi hyvittää kuin korjata ihmisarvo.”

Aiemmissa kirjoissaan Viljamaa on käsitellyt muun muassa narsismia ja aggressiota. Häpeä liittyy hänen mielestään olennaisesti juuri narsismiin.

”Ilman häpeää ihmisestä tulee paha, ilkeä ja epäinhimillinen robotti”, Viljamaa sanoo.

”Hyvin narsistinen ihminen saattaa oman häpeänsä toisten niskaan.”

Väärää häpeää vastaan suojaavat terve itsetunto ja hyvä itsetuntemus.

”Jos ihminen ymmärtää it­seään, häntä ei pysty manipuloimaan eikä käyttämään hyväksi. Hän on terveesti oma itsensä, hänen ei tarvitse alistua tai alistaa.”

Vääränlaisen häpeän voi oppia voittamaan tuntemalla itsensä ja oman häpeämekanisminsa: miksi häpeän tietyn ihmisen lähellä, tietyssä tilanteessa tai paikassa.

Häpeä ehdollistuu, kuten pelkokin.

Kun oman häpeänappulansa oppii tuntemaan, se ei kytkeydy päälle väärässä paikassa eikä jumitu pohjaan. Myös esimerkiksi mindfulness ja rentoutuminen opettavat hallitsemaan häpeää, Viljamaa sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Häpeä
 • Tunteet
 • Käyttäytyminen
 • Suomalaisuus
 • Kaisa Viljanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  5. 5

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  6. 6

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  7. 7

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  8. 8

   Mikä innostaisi opiskelijoita? Kansain­välinen tutkimus selvittää, mistä Suomen lukiolaiset motivoituvat, ja siksi kännykät piippaavat kesken oppitunnin

  9. 9

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  10. 10

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää