Napolinlahden säästynyt salaisuus

Kuvankaunis Procidan saari sijaitsee pikkumatkan päässä Italian kuuluisista turistikaupungeista Caprista ja Ichiasta. Saari on saanut olla isoilta matkailijaryhmiltä rauhassa, mutta elokuvantekijöitä sen ahtaat kujat ja värikäs satama ovat innoittaneet.

Napolista lähtenyt lautta lipuu Ischian ohi ja rantautuu naapurisaaren Procidan satamaan. Vajaan tunnin mittainen matka lähes tyynellä merellä sujuu nautittavan rauhallisesti. Kun laskusilta jymähtää satamalaiturin betoniin, ääni kaikuu yöhön varustautuvassa pikkukylässä. Lautasta purkautuu pari kourallista matkustajia, joista valtaosa on italialaisia, monet Napolissa töissä käyviä paikallisia.

Porto Marina Granden sataman rantabulevardilla lojuu sotkuisia verkkokasoja. Puisten kalastajapaattien värikkäät kyljet peilautuvat väreillen merenpinnassa. Muutama poika kokeilee ongella onneaan.

Rantakadun varrella kohoaa vuosisatoja vanhoja kivitaloja, jotka seisovat ylväinä ryppyineen ja valuvine rappauksineen. Ikkunoista roikkuvat päivän pyykit. Ulkoseinillä seikkailee sähköjohtoja. Parvekkeilla nojailee katuelämää seurailevia vanhuksia. Alhaalla torin reunalla, Santa Maria della Pietán kirkon vierellä pyörii yksinäinen karuselli.

Horisontista sinkoavat auringon viimeiset säteet saavat pastellinväriset talonkyljet hohtamaan persikan, lohen ja hunajamelonin sävyissä. Näkymä on kulissimainen; kuin katselisi Puccinin La Bohéme -oopperaa.

 

Saari vaikuttaa maanläheiseltä ja sielukkaalta.


Phlegrean saariryhmään kuuluva Procida jää usein naapuriensa Ischian ja Caprin varjoon. Saarta kutsutaankin hyvin pidetyksi salaisuudeksi. Kuitenkin sen luonnonkauneus ja u­peasti säilynyt arkkitehtuuri värikkäine taloineen ja satamineen ovat houkutelleet niin italialaisia kuin Hollywoodin elokuvantekijöitä.

Pikkuruinen, noin neljän ne­liökilometrin kokoinen saari on toiminut 34 elokuvan kuvauspaikkana. Michael Radfordin ja Massimo Troisin ohjaama Il Postino (Postimies, 1994) teki saaresta elokuvamaailman rakastetun kohteen.

Vuonna 1999 valmistunut psykologinen trilleri The Talented Mr. Ripley (Lahjakas herra Ripley) kuvattiin myös osin Procidassa, osin naapurisaarella ­Ischialla. Tuolloin Procida esitti fiktiivistä Mongibellon kylää.

Elokuvat ovat jättäneet leimansa saareen. Postimies-elokuvan kunniaksi kuvauspaikkana toiminut ranta, sinne johtava tie sekä tori on nimetty elokuvan ja sen tekijöiden mukaan.

Kesäisin elokuvakansa kokoontuu saarelle, kun Procidassa järjestetään heinäkuun viimeisellä viikolla elokuvafestivaalit. Ne houkuttelevat paikalle niin italialaisia kuin ulkomaa­laisia veiraita.

Pieni saari avautuu matkailijalle helposti joko jalan, skootterilla tai sähköpyörän selässä. Kulkupelejä voi vuokrata Porto Marina Grandesta. Minibussi ajaa satamasta saaren länsi-kärkeen, ­Chiaiolellan kylään aamuvarhaisesta keskiyöhön. Keskustan kivikadut ovat ahtaita. Niillä kaahaavien autojen ja skoottereiden väisteleminen vaatii taitoa.

Procida on matkailijalle helppokulkuinen. Saaren korunkauniit kohteet sijaitsevat Porto Marina Grandessa, sen vierellä sijaitsevassa Porto Turisticossa, itä-kärjen kukkulalla kohoavassa Terra Muratan linnoituksessa sekä etelä-rannan Corricellassa.

Nämä alueet – etenkin romanttinen Corricella – ovat toimineet usean elokuvan kuvauspaikkoina. Corricellan rantaa koristavat 1600-luvulla rakennetut kivitalot, jotka muodostavat rinteeseen värikkään, lähes saumattoman tilkkutäkin.

Piazza Dei Martirin torin edessä kohoava kirkko (Santuario Di Santa Maria delle Grazzie) ja sille johtava jyrkkä katu näkyvät useaan otteeseen Lahjakas herra Ripley -elokuvassa.

Terra Muratan kukkulalla on ollut saaren vanhinta asutusta. Sen alueella on toiminut linnoitus, luostari, kuninkaallinen palatsi ja vankila. Procidan korkeimmalta paikalta avautuvat upeat näkymät Corricellaan etenkin auringon noustessa.

Pablo Nerudan Italian evakkoajoista kertovan Postimies-elokuvan kohtauksia on kuvattu myös saaren pohjoisosan karunkauniilla Pozzo Vecchion rannalla, jonka tumma hiekka on tulivuoriperäistä.


Elokuvien kuvauspaikkoihin on helppo tutustua itsenäisesti. Paikat on merkitty tienvarteen kyltein, jotka kertovat elokuvan juonen, tuotannosta sekä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kylteistä selviää muiden muassa, että Postimies-elokuvan toinen ohjaaja ja päänäyttelijä Massimo Troisi kuoli sydänkohtaukseen heti viimeisen kuvauspäivän päätyttyä.

Ischia Guided Tours matkatoimisto järjestää Procidalle yksilöllisesti räätälöityjä elokuvaretkiä, jolloin saaren tärkeimpiin kuvauspaikkoihin pääsee tutustumaan oppaan johdolla.

Procida on ehkä vähän oudostikin pysynyt massaturismin ulkopuolella, matalan profiilin kohteena. Saarella ei ole suuria resortteja, ei kansainvälisiä pikaruokaravintolaketjuja. Saari vaikuttaa maanläheiseltä ja sielukkaalta.

Palvelu hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa on etupäässä italiankielellä. Tarjoilijoita on usein vähän ja palvelun hitauteen on hyvä tottua.

Saarella on edullisia majoitusvaihtoehtoja, kuten pieniä pen­sionaatteja, Airbnb-asuntoja, mutta myös joukko tyylikkäitä boutique-hotelleja. Huonehinnat kohoavat elokuussa, jolloin ne täyttyvät ennen kaikkea italialaisista lomailijoista.

 

Näkymä on kulissimainen; kuin katselisi Puccinin La Bohéme -oopperaa.


Saarelle pääsee helposti Napolista käsin joko laivalla tai autolautalla. Laivat kulkevat Procidasta säännöllisesti myös Ischial­le ja mantereella sijaitsevaan Pozzuolin kaupunkiin.

Saarella on lukuisia tummahiekkaisia rantoja, kuten Chiaia, Ciraccio sekä Pozzo Vecchio. Ne ovat puhdasvetisiä, mutta Napolin läheisyyden vuoksi eivät niin kristallinkirkkaita kuin Caprilla.

Saaren länsi-osan Porto Turistico Di Marina Chiaiolella tarjoaa jahtisataman ja joukon pasta- ja seafood-ravintoloita. Chiaiolellan viereen on rakennettu silta, joka yhdistää sen kyljessä ko­hoavan, asumattoman Vivaran pikkusaaren, jonne voi mennä patikoimaan.

Tunnelmallisimmat ravintolat sijaitsevat alhaalla Corricellan satama-alueella, aivan rannan tuntumassa, jossa kannattaa nauttia esimerkiksi seafood- tai sitruuna-anjovispastaa.

Procida on kuuluisa mehukkaista, kookkaista sitruunoistaan, joiden sesonki osuu maalis–huhtikuulle. Sitruunaa tarjotaan niin raikkaana hedelmälihasalaattina (oliiviöljyn ja yrttien kera), pastakastikkeena kuin suklaankin mausteena.

Fakta

Pikkuruinen Procida


Procida sijaitsee Napolinlahdella noin 5 kilometrin päässä mantereesta.

Neljän neliökilometrin kokoisella saarella on noin 10 000 asukasta.

Saari tunnetaan merenkäynnin mestareista ja laivojenrakennuksesta.

Helsingistä Procidaan pääsee lentämällä Napoliin ja edelleen laivalla tai autolautalla (40 min – 1,5 tuntia).

Sesonkiaika osuu elokuulle, jolloin majoitushinnat kohoavat. Tarjolla on myös Airbnb-asuntoja.

Saarella on helppo liikkua jalan, (sähkö)pyörällä, skootterilla tai minibussilla.

Procidassa on kuvattu 34 elokuvaa. Tunnetuimmat filmit: “ Il Postino”, “The Talented Mr. Ripley”, “Plein Soleil” ja “House of Dolls”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  8. 8

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  9. 9

   Muhiiko seuraava pörssikupla? Uberin ja Airbnb:n odotetaan haluavan pörssiin valtavin odotuksin, mutta vaaran merkit ovat jo ilmassa

  10. 10

   Elmun, Radio Cityn ja helsinkiläisen kaupunkikulttuurin voimahahmo Christian Moustgaard on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  9. 9

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää