Napolinlahden säästynyt salaisuus

Kuvankaunis Procidan saari sijaitsee pikkumatkan päässä Italian kuuluisista turistikaupungeista Caprista ja Ichiasta. Saari on saanut olla isoilta matkailijaryhmiltä rauhassa, mutta elokuvantekijöitä sen ahtaat kujat ja värikäs satama ovat innoittaneet.

Napolista lähtenyt lautta lipuu Ischian ohi ja rantautuu naapurisaaren Procidan satamaan. Vajaan tunnin mittainen matka lähes tyynellä merellä sujuu nautittavan rauhallisesti. Kun laskusilta jymähtää satamalaiturin betoniin, ääni kaikuu yöhön varustautuvassa pikkukylässä. Lautasta purkautuu pari kourallista matkustajia, joista valtaosa on italialaisia, monet Napolissa töissä käyviä paikallisia.

Porto Marina Granden sataman rantabulevardilla lojuu sotkuisia verkkokasoja. Puisten kalastajapaattien värikkäät kyljet peilautuvat väreillen merenpinnassa. Muutama poika kokeilee ongella onneaan.

Rantakadun varrella kohoaa vuosisatoja vanhoja kivitaloja, jotka seisovat ylväinä ryppyineen ja valuvine rappauksineen. Ikkunoista roikkuvat päivän pyykit. Ulkoseinillä seikkailee sähköjohtoja. Parvekkeilla nojailee katuelämää seurailevia vanhuksia. Alhaalla torin reunalla, Santa Maria della Pietán kirkon vierellä pyörii yksinäinen karuselli.

Horisontista sinkoavat auringon viimeiset säteet saavat pastellinväriset talonkyljet hohtamaan persikan, lohen ja hunajamelonin sävyissä. Näkymä on kulissimainen; kuin katselisi Puccinin La Bohéme -oopperaa.

 

Saari vaikuttaa maanläheiseltä ja sielukkaalta.


Phlegrean saariryhmään kuuluva Procida jää usein naapuriensa Ischian ja Caprin varjoon. Saarta kutsutaankin hyvin pidetyksi salaisuudeksi. Kuitenkin sen luonnonkauneus ja u­peasti säilynyt arkkitehtuuri värikkäine taloineen ja satamineen ovat houkutelleet niin italialaisia kuin Hollywoodin elokuvantekijöitä.

Pikkuruinen, noin neljän ne­liökilometrin kokoinen saari on toiminut 34 elokuvan kuvauspaikkana. Michael Radfordin ja Massimo Troisin ohjaama Il Postino (Postimies, 1994) teki saaresta elokuvamaailman rakastetun kohteen.

Vuonna 1999 valmistunut psykologinen trilleri The Talented Mr. Ripley (Lahjakas herra Ripley) kuvattiin myös osin Procidassa, osin naapurisaarella ­Ischialla. Tuolloin Procida esitti fiktiivistä Mongibellon kylää.

Elokuvat ovat jättäneet leimansa saareen. Postimies-elokuvan kunniaksi kuvauspaikkana toiminut ranta, sinne johtava tie sekä tori on nimetty elokuvan ja sen tekijöiden mukaan.

Kesäisin elokuvakansa kokoontuu saarelle, kun Procidassa järjestetään heinäkuun viimeisellä viikolla elokuvafestivaalit. Ne houkuttelevat paikalle niin italialaisia kuin ulkomaa­laisia veiraita.

Pieni saari avautuu matkailijalle helposti joko jalan, skootterilla tai sähköpyörän selässä. Kulkupelejä voi vuokrata Porto Marina Grandesta. Minibussi ajaa satamasta saaren länsi-kärkeen, ­Chiaiolellan kylään aamuvarhaisesta keskiyöhön. Keskustan kivikadut ovat ahtaita. Niillä kaahaavien autojen ja skoottereiden väisteleminen vaatii taitoa.

Procida on matkailijalle helppokulkuinen. Saaren korunkauniit kohteet sijaitsevat Porto Marina Grandessa, sen vierellä sijaitsevassa Porto Turisticossa, itä-kärjen kukkulalla kohoavassa Terra Muratan linnoituksessa sekä etelä-rannan Corricellassa.

Nämä alueet – etenkin romanttinen Corricella – ovat toimineet usean elokuvan kuvauspaikkoina. Corricellan rantaa koristavat 1600-luvulla rakennetut kivitalot, jotka muodostavat rinteeseen värikkään, lähes saumattoman tilkkutäkin.

Piazza Dei Martirin torin edessä kohoava kirkko (Santuario Di Santa Maria delle Grazzie) ja sille johtava jyrkkä katu näkyvät useaan otteeseen Lahjakas herra Ripley -elokuvassa.

Terra Muratan kukkulalla on ollut saaren vanhinta asutusta. Sen alueella on toiminut linnoitus, luostari, kuninkaallinen palatsi ja vankila. Procidan korkeimmalta paikalta avautuvat upeat näkymät Corricellaan etenkin auringon noustessa.

Pablo Nerudan Italian evakkoajoista kertovan Postimies-elokuvan kohtauksia on kuvattu myös saaren pohjoisosan karunkauniilla Pozzo Vecchion rannalla, jonka tumma hiekka on tulivuoriperäistä.


Elokuvien kuvauspaikkoihin on helppo tutustua itsenäisesti. Paikat on merkitty tienvarteen kyltein, jotka kertovat elokuvan juonen, tuotannosta sekä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kylteistä selviää muiden muassa, että Postimies-elokuvan toinen ohjaaja ja päänäyttelijä Massimo Troisi kuoli sydänkohtaukseen heti viimeisen kuvauspäivän päätyttyä.

Ischia Guided Tours matkatoimisto järjestää Procidalle yksilöllisesti räätälöityjä elokuvaretkiä, jolloin saaren tärkeimpiin kuvauspaikkoihin pääsee tutustumaan oppaan johdolla.

Procida on ehkä vähän oudostikin pysynyt massaturismin ulkopuolella, matalan profiilin kohteena. Saarella ei ole suuria resortteja, ei kansainvälisiä pikaruokaravintolaketjuja. Saari vaikuttaa maanläheiseltä ja sielukkaalta.

Palvelu hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa on etupäässä italiankielellä. Tarjoilijoita on usein vähän ja palvelun hitauteen on hyvä tottua.

Saarella on edullisia majoitusvaihtoehtoja, kuten pieniä pen­sionaatteja, Airbnb-asuntoja, mutta myös joukko tyylikkäitä boutique-hotelleja. Huonehinnat kohoavat elokuussa, jolloin ne täyttyvät ennen kaikkea italialaisista lomailijoista.

 

Näkymä on kulissimainen; kuin katselisi Puccinin La Bohéme -oopperaa.


Saarelle pääsee helposti Napolista käsin joko laivalla tai autolautalla. Laivat kulkevat Procidasta säännöllisesti myös Ischial­le ja mantereella sijaitsevaan Pozzuolin kaupunkiin.

Saarella on lukuisia tummahiekkaisia rantoja, kuten Chiaia, Ciraccio sekä Pozzo Vecchio. Ne ovat puhdasvetisiä, mutta Napolin läheisyyden vuoksi eivät niin kristallinkirkkaita kuin Caprilla.

Saaren länsi-osan Porto Turistico Di Marina Chiaiolella tarjoaa jahtisataman ja joukon pasta- ja seafood-ravintoloita. Chiaiolellan viereen on rakennettu silta, joka yhdistää sen kyljessä ko­hoavan, asumattoman Vivaran pikkusaaren, jonne voi mennä patikoimaan.

Tunnelmallisimmat ravintolat sijaitsevat alhaalla Corricellan satama-alueella, aivan rannan tuntumassa, jossa kannattaa nauttia esimerkiksi seafood- tai sitruuna-anjovispastaa.

Procida on kuuluisa mehukkaista, kookkaista sitruunoistaan, joiden sesonki osuu maalis–huhtikuulle. Sitruunaa tarjotaan niin raikkaana hedelmälihasalaattina (oliiviöljyn ja yrttien kera), pastakastikkeena kuin suklaankin mausteena.

Fakta

Pikkuruinen Procida


Procida sijaitsee Napolinlahdella noin 5 kilometrin päässä mantereesta.

Neljän neliökilometrin kokoisella saarella on noin 10 000 asukasta.

Saari tunnetaan merenkäynnin mestareista ja laivojenrakennuksesta.

Helsingistä Procidaan pääsee lentämällä Napoliin ja edelleen laivalla tai autolautalla (40 min – 1,5 tuntia).

Sesonkiaika osuu elokuulle, jolloin majoitushinnat kohoavat. Tarjolla on myös Airbnb-asuntoja.

Saarella on helppo liikkua jalan, (sähkö)pyörällä, skootterilla tai minibussilla.

Procidassa on kuvattu 34 elokuvaa. Tunnetuimmat filmit: “ Il Postino”, “The Talented Mr. Ripley”, “Plein Soleil” ja “House of Dolls”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  5. 5

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin

  8. 8

   Hitlerin edustaja joutui Mannerheimin taikapiiriin ja auttoi Suomea selviämään hengissä sodasta

  9. 9

   Danske Bank vierittää vastuuta rahanpesusta Sampo-pankille – Mika Ihamuotila kiistää epäilyt, Björn Wahlroos ei kommentoi

  10. 10

   Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää