Elämä    |   Kolumni

Raivostuttava tilaisuus, josta haluaisi vain paeta – Vanhempainilloista on tullut ajanhukkaa, mutta sen ei tarvitsisi olla niin: näillä ohjeilla selviät pakkopullasta

Turhauttavista koulujen vanhempainilloista valittavat sekä vanhemmat että opettajat. Näin niistä tehdään sujuvia, kirjoittaa Katarina Malmberg.

”Tänään en ehdi lenkille, on vanhempain­ilta.”

”Taas menee aikaa hukkaan”, työkaverini toteaa.

Nyt se on päällä: vanhempainiltaputki.

Eri puolilla Suomea isät ja äidit sulloutuvat koululuokkiin kuuntelemaan, mitä heidän lapsensa siellä tekevät kaikki päivät. Monissa vanhempainilloissa puhutaan ja puhutaan, mutta ei tunnuta pääsevän mihinkään.

Se on sääli, sillä tutkimustenkin mukaan olisi hyvä, jos vanhempienkin kesken olisi yhteisöllisyyttä. Jos vanhemmat tuntisivat toisensa, kiusaaminen olisi epätodennäköisempää tai siihen voitaisiin paremmin puuttua.

Miksi yhteisöllisyyden luominen vanhempien ja opettajien välille sitten on niin vaikeaa?

Mikä vanhempainilloissa mättää?

”Opettaja lukea posotti suoraan opetussuunnitelmaa meille vanhemmille niin jännittyneenä, että aloin itsekin jännittää.”

”Opettaja ei osannut vastata kysymyksiin: Miltä tämä uusi ryhmä vaikuttaa? Miten aiot opettaa?”

”Miesopettajalla oli vanhempien saapuessa omasta mielestään lupsakkaasti koripallo paitansa alla ja hän vitsaili, ettei kuitenkaan ole raskaana. Tunsin valtavaa myötähäpeää. Mitään asiaa ei ollut.”

”En jaksanut niitä sisätossujuttuja.”

Haastattelin tätä kirjoitusta varten joitakin opettajia ja vanhempia. Heillä oli paljon sanottavaa vanhempainilloista ja miksi ne eivät nykyisellään toimi. Kukaan ei halunnut tulla haastatelluksi aiheesta nimellään tai kasvoillaan.

Ymmärrän sen hyvin. Vanhempainilta on todella latautunut tapahtuma. Siihen liittyy niin paljon toiveita ja pelkoja: Pärjäähän lapseni? Vaikutanhan pätevältä opettajalta?

Yritys miellyttää kaikkia ja olla ärsyttämättä ketään voi johtaa tilanteeseen, joka ei palvele oikein ketään.

Vanhempainillan malli on kaikille tuttu: vanhemmat ryntäävät kiireisen työpäivän jälkeen kuulemaan lastensa koulunkäynnistä. Monet pettyvät, jos tilaisuudessa keskitytään turhanpäiväisiin pikkuasioihin tai esimerkiksi koulubyrokratiaan, joka ei liity omaan arkeen.

Myös se ärsyttää, jos joku muu äiti tai isä alkaa kysyä opettajalta asioita, jotka koskevat vain hänen omaa kullanmuruaan. Joku vanhempi voi myös alkaa itse luennoida omista kasvatusperiaatteistaan.

Olen itsekin istunut monissa vanhempainilloissa. Minulla on 18-, 16- ja 13-vuotiaat pojat.

Kun lapset olivat pienempiä, oli lapsiperhekaaosta. Koirakin pyöri jaloissa. Halusin silti nähdä kasvotusten lasteni kavereiden vanhempia ja kuulla, miten koulussa menee. Miltä uusi opettaja näyttää ja miten hän puhuu?

Sitä ääntä lapseni kuulee päivittäin.

Olen myös huokaillut ja valittanut, mitä ajanhukkaa vanhempainillat välillä ovat. Moni käytännön asia selviää nykyään koulun nettisivuilta tai parjatusta Wilmasta.

Ehkä ratkaisu olisi kirkastaa koko vanhempainilta-konseptia. Sitä varten on määriteltävä uudelleen, mitä se vaatii eri osallistujilta.

Oman kokemukseni ja tekemieni haastattelujen perusteella olen luonut säännöt vanhempainilloille:

Opettaja

1. Mieti etukäteen, miksi kutsut vanhemmat paikalle. Onko siihen joku syy?

2. Kerro, näytä kuvia tai videoita siitä, mitä lapset päivän aikana tekevät. Jokapäiväinen arjen taso kiinnostaa meitä vanhempia oikeasti.

3. Kerro luokan ilmapiiristä myös kielteisiä asioita, jos sellaisia on. On kaikkien etu, että vaikeat asiat tuodaan esille. Näin jokainen vanhempi voi myös katsoa itse peiliin ja miettiä, mitä asian ratkaisemiseksi voisi tehdä.

4. Käy käytännön ohjeet läpi vain lyhyesti. Nippelitason jaarittelu vie turhaan ihmisten aikaa.

5. Selvitä etukäteen vastaukset helppoihin kysymyksiin. Sellaisiin, kuten ”miksi meidän koulussamme on vain sähköisiä kirjoja” tai ”miksi ekaluokalla on 50 oppilasta” – näistä vanhemmat todennäköisesti kysyvät.

6. Puhu samoilla sanoilla kuin oppilaille. Vältä kapulakielisiä sanoja eriyttäminen ja integraatio.

Vanhempi

1. Älä vie turhaan muiden aikaa esiintymällä itse.

2. Muista, että kanssasi kokoontuvat ihmiset ovat lapsesi kavereiden vanhempia ja opettajan kanssa lapsesi viettää paljon aikaa – ole edes vähän kiinnostunut.

3. Koeta hymyillä mukana, jos vanhemmille järjestetään jotain leikintapaista hassuttelua, kuten satutuolissa istumista.

Lopuksi on hyvä muistaa, että kaikilla meillä on omat vahvuutemme vanhempien ryhmässäkin. Kerron esimerkin:

Esikoiseni luokalla oli äiti, joka järjesti leirikoululennot Ranskaan tuosta vain ja isä, joka toi jokasyksyisille markkinoille aina vastapoimittuja suppilovahveroita.

Kaikki alkoi vanhempainillasta, johon me vanhemmat saavuimme surkeassa säässä hikisinä ja väsyneinä työpäivän päätteeksi.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhemmuus
 • Elämä
 • Koulu
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  2. 2

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  3. 3

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  4. 4

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  5. 5

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  6. 6

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  7. 7

   Keskon ja Oriolan usko terveyskauppaketjuun loppui nopeasti: Parinkymmenen kaupan ketju Hehku saattaa lopettaa toimintansa

  8. 8

   Kotiharjun saunan historiallinen valokyltti katoaa Kallion katukuvasta

  9. 9

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  10. 10

   EU-komissiolta tyrmäys Italian budjetille – askel kohti maan rankaisemista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää