Elämä

Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta, sanoo tutkija, ja syy voi olla kotihäpeässä: ”Ihmiset tunkevat Ikea-kassit täynnä tavaraa lauteiden alle piiloon”

Siisti koti on pitkään ollut kansalaisen kunnollisuuden mitta, sanoo suomalaisten koteja tutkinut Ilana Aalto. Jos koti on sotkuinen, tulkitaan, että ihmisellä menee muutenkin huonosti.

Japanilainen konmari-järjestelymetodi on ajanut suomalaiset pystyviikkaamaan vaatteitaan ja pohtimaan, pirskahtelevatko kodin tavarat vielä iloa vai voiko niistä luopua.

Ihanne minimalistisesta, harmonisesta kodista saattaa nyt olla muuttumassa. Sisustamiseen ja järjestelyyn liittyvissä blogeissa ja Facebook-ryhmissä keskustellaan nimittäin jo kotipositiivisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen mukaan ihmistä ei pidä arvottaa sen perusteella, millainen – miten siisti tai sotkuinen – hänen kotinsa on. Käsite on sukua kehopositiivisuudelle, joka korostaa kaikenlaisten kehojen hyväksymistä.

”Kotipositiivisuus voisi olla sitä, että hyväksymme ilman arvostelua erilaiset kodit ja tavat elää niissä: suurperheet kaksioissa, ökykodit, keräilijän kokoelmilla täytetyn kodin, tiptop puhtauttaan kiiltelevän kodin ja kodin, jossa kaapit eivät mene kiinni, koska tavaraa on niin paljon”, kirjoittaa Ilana Aalto Paikka kaikelle -blogissaan.

Aalto on arkeen keskittynyt kulttuurihistorioitsija ja tietokirjailija sekä ammattijärjestäjä. Hänen mukaansa tavaroiden kurinalaista karsimista on pikku hiljaa alettu kyseenalaistaa. Tanskalaisen, rentoa mukavuutta korostavan hyggen ja suomalaisten kalsarikännien suosio kertoo myös muutoksesta.

Siisti koti on pitkään ollut kansalaisen kunnolli­suuden mitta, sanoo Aalto. Jos koti on sotkuinen, tulkitaan, että ihmisellä menee muutenkin huonosti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitä on myös tutkimusnäyttöä, että myös viranomaiset käyttävät siisteyttä ihmisen kunnollisuuden mittana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tutkimusten mukaan esimerkiksi huoltajuus- ja huostaanottotilanteissa sosiaaliviranomaiset kiinnittävät huomiota kodin siisteyteen eli niin tavallaan mitataan myös vanhemman pätevyyttä.”

Tuomitsemisen pelko saa meidät miettimään, hyväksytäänkö minut sellaisena kuin olen, sellaisena kun kotini on, Aalto sanoo.

Ammattijärjestäjänä ja järjestämiskouluttajana työskennellessään Aalto kertoo jatkuvasti törmäävänsä kotihäpeään. Sen välttämiseksi pelaamme kaikki siivouspeliä. Se tarkoittaa sitä, että siivoamme ennen vieraiden tuloa kotimme kuntoon, jossa se ei muuten koskaan ole. Usein pahoittelemme sotkua silti.

”Ihmiset eivät kehtaa kutsua vieraita ihmisiä kylään siivoamatta kotia. Moni jopa ajattelee, ettei voi edes ottaa kyläkutsua vastaan, kun vastakutsua ei voi sotkun takia tehdä. Se rajoittaa sosiaalista elämää todella paljon”, Aalto sanoo.

”Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta. Tuntuu, että se liittyy osittain paineisiin, joita ihmiset kodista ottavat. He sortuvat paniikkisiivoukseen, tunkevat Ikea-kassit täynnä tavaraa lauteiden alle piiloon eikä mitään enää löydy”, Aalto kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta. Tuntuu, että se liittyy osittain paineisiin, joita ihmiset kodista ottavat.”

”Vierailemme yleensä vain toisten siivotuissa kodeissa. Sitten luulemme, että heillä on siistimpää. Uskaltaisimmeko päästää ihmisiä kotiimme juuri sellaisena kuin se on?”

Se lieventäisi kyläilyharhaa.

Epäjärjestys on elämää, eikä sen aikaansaajaa saisi kotipositiivisuuden mukaan tuomita. Sotkusheimaus, siis toisen kodin kauhistelu, ei käy.

Oman kodin arvostelu voi Aallon mielestä satuttaa yhtä paljon kuin kehon arvostelu.

”Sotkun takana voi olla hankala elämäntilanne, sairauksia, masennuksia, avioeroja, ruuhkavuosia... Eihän kukaan tarkoituksella kotiaan sotke. Niin vain käy. Kulutusyhteiskunta tuuppaa meille koko ajan tavaraa. Siinähän sitten pitelet esineitä paikoillaan, jos niitä on kymmeniätuhansia”, Aalto sanoo.

”Toivon, olisimme siirtyvässä sallivampaan kotisuhteeseen. Se ei tarkoita, että jätettäisiin puuttumatta tavarapaljouden tuomiin ongelmiin, vaan sitä, että haetaan omaa hyvää oloa ilman pinnistelyä ja muiden miellyttämistä.”

Aalto haluaisi herätellä ihmisiä miettimään, miksi kotia ylipäänsä järjestetään. Tarkoitus ei ole esittää naapurille hyvää ihmistä.

”Tarkoitus on, että kodissa on helppo olla, että tavarat löytyvät, ettei tarvitse kompastella tai kärsiä pölystä.”

Miten siivoamisen ja sisustamisen suhteen sitten voisi ottaa rennommin?

Yksi tapa tulla sinuiksi epäjärjestyksen kanssa on sotkun karnevalisointi.

Sitä on harrastettu jo joitakin vuosia esimerkiksi ruotsalaisessa Family living – the true story -nimisessä Facebook-ryhmässä. Siellä jaetaan arkirealismia kuvia kaaosten valtaamista tiskipöydistä ja takkien täyttämistä eteislattioista.

 

”Sotkun takana voi olla hankala elämäntilanne, sairauksia, masennuksia, avioeroja, ruuhkavuosia... Eihän kukaan tarkoituksella kotiaan sotke.”

”Ideana ei ole kannustaa ihmisiä möyrimään törkyisissä kodeissa ja ostamaan lisää tavaraa vaan pääsemään irti häpeästä ja kunnollisuuspaineesta.”

Sisustuslehtiä ja -blogeja pitäisi Aallon mielestä katsoa sellaisena kuin ne ovat, eli kauniina kuvina. Niillä voi herkutella, ei normittaa.

Kehtaamista kannattaa harjoitella. Ei siivota ennen kuin vieraita tulee, Aalto kehottaa.

Jos uskaltaa, häpeää aiheuttavaa asiaa kohti voi myös heittäytyä vaikka jakamalla kuvan sotkuisesta eteisestä. Kohtalotovereiden määrä saattaa yllättää.

Näin voit pyristellä irti kotihäpeästä

1. Älä pelaa siivouspeliä. Luovu ankarasta siivoamisesta ennen vieraiden tuloa, äläkä pahoittele sotkua. Levitä rentouden sanomaa, älä kyläilyharhaa.

2. Lopeta sotkusheimaus. Ihmisen arvoa ei mitata kodin siisteydellä. Toisen kodin arvostelu voi satuttaa. Arvosta kotiasi, hyväksy muiden kodit sellaisena kuin ne ovat.

3. Vapaudu kunnollisuuspaineesta. Hetkellinen kaaos kodissa tuskin on vaarallista. Välillä vapaa-aika kannattaa käyttää siivoamiseen sijaan vaikka lepäämiseen tai yhdessäoloon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Hyvinvointi
 • Sisustaminen
 • Koti
 • KonMari
 • positiivisuus
 • Kaisa Viljanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  7. 7

   Omiensa löylyttämä Theresa May: Johtajuus on sitä että tekee oikeita päätöksiä, ei helppoja päätöksiä – Mayn tiedotustilaisuus brexitistä suorana lähetyksenä juuri nyt

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää