Elämä

Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta, sanoo tutkija, ja syy voi olla kotihäpeässä: ”Ihmiset tunkevat Ikea-kassit täynnä tavaraa lauteiden alle piiloon”

Siisti koti on pitkään ollut kansalaisen kunnollisuuden mitta, sanoo suomalaisten koteja tutkinut Ilana Aalto. Jos koti on sotkuinen, tulkitaan, että ihmisellä menee muutenkin huonosti.

Japanilainen konmari-järjestelymetodi on ajanut suomalaiset pystyviikkaamaan vaatteitaan ja pohtimaan, pirskahtelevatko kodin tavarat vielä iloa vai voiko niistä luopua.

Ihanne minimalistisesta, harmonisesta kodista saattaa nyt olla muuttumassa. Sisustamiseen ja järjestelyyn liittyvissä blogeissa ja Facebook-ryhmissä keskustellaan nimittäin jo kotipositiivisuudesta.

Sen mukaan ihmistä ei pidä arvottaa sen perusteella, millainen – miten siisti tai sotkuinen – hänen kotinsa on. Käsite on sukua kehopositiivisuudelle, joka korostaa kaikenlaisten kehojen hyväksymistä.

”Kotipositiivisuus voisi olla sitä, että hyväksymme ilman arvostelua erilaiset kodit ja tavat elää niissä: suurperheet kaksioissa, ökykodit, keräilijän kokoelmilla täytetyn kodin, tiptop puhtauttaan kiiltelevän kodin ja kodin, jossa kaapit eivät mene kiinni, koska tavaraa on niin paljon”, kirjoittaa Ilana Aalto Paikka kaikelle -blogissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto on arkeen keskittynyt kulttuurihistorioitsija ja tietokirjailija sekä ammattijärjestäjä. Hänen mukaansa tavaroiden kurinalaista karsimista on pikku hiljaa alettu kyseenalaistaa. Tanskalaisen, rentoa mukavuutta korostavan hyggen ja suomalaisten kalsarikännien suosio kertoo myös muutoksesta.

Siisti koti on pitkään ollut kansalaisen kunnolli­suuden mitta, sanoo Aalto. Jos koti on sotkuinen, tulkitaan, että ihmisellä menee muutenkin huonosti.

Siitä on myös tutkimusnäyttöä, että myös viranomaiset käyttävät siisteyttä ihmisen kunnollisuuden mittana.

”Tutkimusten mukaan esimerkiksi huoltajuus- ja huostaanottotilanteissa sosiaaliviranomaiset kiinnittävät huomiota kodin siisteyteen eli niin tavallaan mitataan myös vanhemman pätevyyttä.”

Tuomitsemisen pelko saa meidät miettimään, hyväksytäänkö minut sellaisena kuin olen, sellaisena kun kotini on, Aalto sanoo.

Ammattijärjestäjänä ja järjestämiskouluttajana työskennellessään Aalto kertoo jatkuvasti törmäävänsä kotihäpeään. Sen välttämiseksi pelaamme kaikki siivouspeliä. Se tarkoittaa sitä, että siivoamme ennen vieraiden tuloa kotimme kuntoon, jossa se ei muuten koskaan ole. Usein pahoittelemme sotkua silti.

”Ihmiset eivät kehtaa kutsua vieraita ihmisiä kylään siivoamatta kotia. Moni jopa ajattelee, ettei voi edes ottaa kyläkutsua vastaan, kun vastakutsua ei voi sotkun takia tehdä. Se rajoittaa sosiaalista elämää todella paljon”, Aalto sanoo.

”Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta. Tuntuu, että se liittyy osittain paineisiin, joita ihmiset kodista ottavat. He sortuvat paniikkisiivoukseen, tunkevat Ikea-kassit täynnä tavaraa lauteiden alle piiloon eikä mitään enää löydy”, Aalto kuvailee.

 

”Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta. Tuntuu, että se liittyy osittain paineisiin, joita ihmiset kodista ottavat.”

”Vierailemme yleensä vain toisten siivotuissa kodeissa. Sitten luulemme, että heillä on siistimpää. Uskaltaisimmeko päästää ihmisiä kotiimme juuri sellaisena kuin se on?”

Se lieventäisi kyläilyharhaa.

Epäjärjestys on elämää, eikä sen aikaansaajaa saisi kotipositiivisuuden mukaan tuomita. Sotkusheimaus, siis toisen kodin kauhistelu, ei käy.

Oman kodin arvostelu voi Aallon mielestä satuttaa yhtä paljon kuin kehon arvostelu.

”Sotkun takana voi olla hankala elämäntilanne, sairauksia, masennuksia, avioeroja, ruuhkavuosia... Eihän kukaan tarkoituksella kotiaan sotke. Niin vain käy. Kulutusyhteiskunta tuuppaa meille koko ajan tavaraa. Siinähän sitten pitelet esineitä paikoillaan, jos niitä on kymmeniätuhansia”, Aalto sanoo.

”Toivon, olisimme siirtyvässä sallivampaan kotisuhteeseen. Se ei tarkoita, että jätettäisiin puuttumatta tavarapaljouden tuomiin ongelmiin, vaan sitä, että haetaan omaa hyvää oloa ilman pinnistelyä ja muiden miellyttämistä.”

Aalto haluaisi herätellä ihmisiä miettimään, miksi kotia ylipäänsä järjestetään. Tarkoitus ei ole esittää naapurille hyvää ihmistä.

”Tarkoitus on, että kodissa on helppo olla, että tavarat löytyvät, ettei tarvitse kompastella tai kärsiä pölystä.”

Miten siivoamisen ja sisustamisen suhteen sitten voisi ottaa rennommin?

Yksi tapa tulla sinuiksi epäjärjestyksen kanssa on sotkun karnevalisointi.

Sitä on harrastettu jo joitakin vuosia esimerkiksi ruotsalaisessa Family living – the true story -nimisessä Facebook-ryhmässä. Siellä jaetaan arkirealismia kuvia kaaosten valtaamista tiskipöydistä ja takkien täyttämistä eteislattioista.

 

”Sotkun takana voi olla hankala elämäntilanne, sairauksia, masennuksia, avioeroja, ruuhkavuosia... Eihän kukaan tarkoituksella kotiaan sotke.”

”Ideana ei ole kannustaa ihmisiä möyrimään törkyisissä kodeissa ja ostamaan lisää tavaraa vaan pääsemään irti häpeästä ja kunnollisuuspaineesta.”

Sisustuslehtiä ja -blogeja pitäisi Aallon mielestä katsoa sellaisena kuin ne ovat, eli kauniina kuvina. Niillä voi herkutella, ei normittaa.

Kehtaamista kannattaa harjoitella. Ei siivota ennen kuin vieraita tulee, Aalto kehottaa.

Jos uskaltaa, häpeää aiheuttavaa asiaa kohti voi myös heittäytyä vaikka jakamalla kuvan sotkuisesta eteisestä. Kohtalotovereiden määrä saattaa yllättää.

Näin voit pyristellä irti kotihäpeästä

1. Älä pelaa siivouspeliä. Luovu ankarasta siivoamisesta ennen vieraiden tuloa, äläkä pahoittele sotkua. Levitä rentouden sanomaa, älä kyläilyharhaa.

2. Lopeta sotkusheimaus. Ihmisen arvoa ei mitata kodin siisteydellä. Toisen kodin arvostelu voi satuttaa. Arvosta kotiasi, hyväksy muiden kodit sellaisena kuin ne ovat.

3. Vapaudu kunnollisuuspaineesta. Hetkellinen kaaos kodissa tuskin on vaarallista. Välillä vapaa-aika kannattaa käyttää siivoamiseen sijaan vaikka lepäämiseen tai yhdessäoloon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Hyvinvointi
 • Sisustaminen
 • Koti
 • KonMari
 • positiivisuus
 • Kaisa Viljanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa täysin, poliisi epäilee rikosta – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää