Elämä

Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta, sanoo tutkija, ja syy voi olla kotihäpeässä: ”Ihmiset tunkevat Ikea-kassit täynnä tavaraa lauteiden alle piiloon”

Siisti koti on pitkään ollut kansalaisen kunnollisuuden mitta, sanoo suomalaisten koteja tutkinut Ilana Aalto. Jos koti on sotkuinen, tulkitaan, että ihmisellä menee muutenkin huonosti.

Japanilainen konmari-järjestelymetodi on ajanut suomalaiset pystyviikkaamaan vaatteitaan ja pohtimaan, pirskahtelevatko kodin tavarat vielä iloa vai voiko niistä luopua.

Ihanne minimalistisesta, harmonisesta kodista saattaa nyt olla muuttumassa. Sisustamiseen ja järjestelyyn liittyvissä blogeissa ja Facebook-ryhmissä keskustellaan nimittäin jo kotipositiivisuudesta.

Sen mukaan ihmistä ei pidä arvottaa sen perusteella, millainen – miten siisti tai sotkuinen – hänen kotinsa on. Käsite on sukua kehopositiivisuudelle, joka korostaa kaikenlaisten kehojen hyväksymistä.

”Kotipositiivisuus voisi olla sitä, että hyväksymme ilman arvostelua erilaiset kodit ja tavat elää niissä: suurperheet kaksioissa, ökykodit, keräilijän kokoelmilla täytetyn kodin, tiptop puhtauttaan kiiltelevän kodin ja kodin, jossa kaapit eivät mene kiinni, koska tavaraa on niin paljon”, kirjoittaa Ilana Aalto Paikka kaikelle -blogissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto on arkeen keskittynyt kulttuurihistorioitsija ja tietokirjailija sekä ammattijärjestäjä. Hänen mukaansa tavaroiden kurinalaista karsimista on pikku hiljaa alettu kyseenalaistaa. Tanskalaisen, rentoa mukavuutta korostavan hyggen ja suomalaisten kalsarikännien suosio kertoo myös muutoksesta.

Siisti koti on pitkään ollut kansalaisen kunnolli­suuden mitta, sanoo Aalto. Jos koti on sotkuinen, tulkitaan, että ihmisellä menee muutenkin huonosti.

Siitä on myös tutkimusnäyttöä, että myös viranomaiset käyttävät siisteyttä ihmisen kunnollisuuden mittana.

”Tutkimusten mukaan esimerkiksi huoltajuus- ja huostaanottotilanteissa sosiaaliviranomaiset kiinnittävät huomiota kodin siisteyteen eli niin tavallaan mitataan myös vanhemman pätevyyttä.”

Tuomitsemisen pelko saa meidät miettimään, hyväksytäänkö minut sellaisena kuin olen, sellaisena kun kotini on, Aalto sanoo.

Ammattijärjestäjänä ja järjestämiskouluttajana työskennellessään Aalto kertoo jatkuvasti törmäävänsä kotihäpeään. Sen välttämiseksi pelaamme kaikki siivouspeliä. Se tarkoittaa sitä, että siivoamme ennen vieraiden tuloa kotimme kuntoon, jossa se ei muuten koskaan ole. Usein pahoittelemme sotkua silti.

”Ihmiset eivät kehtaa kutsua vieraita ihmisiä kylään siivoamatta kotia. Moni jopa ajattelee, ettei voi edes ottaa kyläkutsua vastaan, kun vastakutsua ei voi sotkun takia tehdä. Se rajoittaa sosiaalista elämää todella paljon”, Aalto sanoo.

”Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta. Tuntuu, että se liittyy osittain paineisiin, joita ihmiset kodista ottavat. He sortuvat paniikkisiivoukseen, tunkevat Ikea-kassit täynnä tavaraa lauteiden alle piiloon eikä mitään enää löydy”, Aalto kuvailee.

 

”Kyläily on vähentynyt jo 40 vuotta. Tuntuu, että se liittyy osittain paineisiin, joita ihmiset kodista ottavat.”

”Vierailemme yleensä vain toisten siivotuissa kodeissa. Sitten luulemme, että heillä on siistimpää. Uskaltaisimmeko päästää ihmisiä kotiimme juuri sellaisena kuin se on?”

Se lieventäisi kyläilyharhaa.

Epäjärjestys on elämää, eikä sen aikaansaajaa saisi kotipositiivisuuden mukaan tuomita. Sotkusheimaus, siis toisen kodin kauhistelu, ei käy.

Oman kodin arvostelu voi Aallon mielestä satuttaa yhtä paljon kuin kehon arvostelu.

”Sotkun takana voi olla hankala elämäntilanne, sairauksia, masennuksia, avioeroja, ruuhkavuosia... Eihän kukaan tarkoituksella kotiaan sotke. Niin vain käy. Kulutusyhteiskunta tuuppaa meille koko ajan tavaraa. Siinähän sitten pitelet esineitä paikoillaan, jos niitä on kymmeniätuhansia”, Aalto sanoo.

”Toivon, olisimme siirtyvässä sallivampaan kotisuhteeseen. Se ei tarkoita, että jätettäisiin puuttumatta tavarapaljouden tuomiin ongelmiin, vaan sitä, että haetaan omaa hyvää oloa ilman pinnistelyä ja muiden miellyttämistä.”

Aalto haluaisi herätellä ihmisiä miettimään, miksi kotia ylipäänsä järjestetään. Tarkoitus ei ole esittää naapurille hyvää ihmistä.

”Tarkoitus on, että kodissa on helppo olla, että tavarat löytyvät, ettei tarvitse kompastella tai kärsiä pölystä.”

Miten siivoamisen ja sisustamisen suhteen sitten voisi ottaa rennommin?

Yksi tapa tulla sinuiksi epäjärjestyksen kanssa on sotkun karnevalisointi.

Sitä on harrastettu jo joitakin vuosia esimerkiksi ruotsalaisessa Family living – the true story -nimisessä Facebook-ryhmässä. Siellä jaetaan arkirealismia kuvia kaaosten valtaamista tiskipöydistä ja takkien täyttämistä eteislattioista.

 

”Sotkun takana voi olla hankala elämäntilanne, sairauksia, masennuksia, avioeroja, ruuhkavuosia... Eihän kukaan tarkoituksella kotiaan sotke.”

”Ideana ei ole kannustaa ihmisiä möyrimään törkyisissä kodeissa ja ostamaan lisää tavaraa vaan pääsemään irti häpeästä ja kunnollisuuspaineesta.”

Sisustuslehtiä ja -blogeja pitäisi Aallon mielestä katsoa sellaisena kuin ne ovat, eli kauniina kuvina. Niillä voi herkutella, ei normittaa.

Kehtaamista kannattaa harjoitella. Ei siivota ennen kuin vieraita tulee, Aalto kehottaa.

Jos uskaltaa, häpeää aiheuttavaa asiaa kohti voi myös heittäytyä vaikka jakamalla kuvan sotkuisesta eteisestä. Kohtalotovereiden määrä saattaa yllättää.

Näin voit pyristellä irti kotihäpeästä

1. Älä pelaa siivouspeliä. Luovu ankarasta siivoamisesta ennen vieraiden tuloa, äläkä pahoittele sotkua. Levitä rentouden sanomaa, älä kyläilyharhaa.

2. Lopeta sotkusheimaus. Ihmisen arvoa ei mitata kodin siisteydellä. Toisen kodin arvostelu voi satuttaa. Arvosta kotiasi, hyväksy muiden kodit sellaisena kuin ne ovat.

3. Vapaudu kunnollisuuspaineesta. Hetkellinen kaaos kodissa tuskin on vaarallista. Välillä vapaa-aika kannattaa käyttää siivoamiseen sijaan vaikka lepäämiseen tai yhdessäoloon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Hyvinvointi
 • Sisustaminen
 • Koti
 • KonMari
 • positiivisuus
 • Kaisa Viljanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin

  9. 9

   Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa

  10. 10

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  3. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  4. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  5. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  6. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – Kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  7. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  8. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  9. Työttömät jäävät säästöjen jalkoihin
  10. Tunti sitten
  11. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n ulkoilmaottelulla oli kaksijakoinen vaikutus: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  12. Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa
  13. Näytä lisää