Elämä    |   Kolumni

Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

Olemmeko huolehtineet tarpeeksi niin sijaishuollon lapsista kuin heistä huolehtivista aikuisista, kysyy Janna Rantala.

Välittävä mieli haluaisi auttaa, mutta ahdistuu, kun ei tiedä, miten.

Näin näyttää käyneen monelle, jotka lukivat Pohjolakodin yllätystarkastuksessa esiin nousseista lasta nöyryyttävistä toimintatavoista. Valtakunnan tasolla kyseessä on onneksi vielä uutinen, ei sijaishuollon arkipäivää. Mutta monelle alan ihmiselle tulokset eivät olleet yllätys.

Sijaishuolto on erittäin vaativa, vahvoja tunteita herättävä, monenkirjava alue. Sitä on vaikea ymmärtää, jos tuntee vain julkisuuteen niin helposti rakentuvan mustavalkoisen tarinan sankareineen ja pahantekijöineen. Pahiksen rooliin pedataan uutisoinnista toiseen joko sijaishuollon (julmia, ymmärtämättömiä) aikuisia, sijaishuollossa kasvavia (kurittomia) lapsia, heidän (vastuuttomia) vanhempiaan tai (ihan pihalla olevia, kylmiä) viranomaisia.

Olen työskennellyt viisitoista vuotta lastensuojelun moninaisten palveluiden liepeillä lääkärinä ja psykoterapeuttina. Tunnistan helposti sen valvonnan, kurin, sadisminkin, joita joissain yksiköissä sallitaan. Hierarkkiset, osin suljetut yhteisöt ovat alttiita liialliselle vallankäytölle. Moni on kokenut siitä häivähdyksen arkisessakin ympäristössä, kuten koululuokassa tai armeijassa.

Siksi sijaishuollon piirin lasten kuuleminen on välttämätöntä, kuten lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on korostanut. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkokin (kesk) tarttui asiaan luvaten pikaisia muutoksia lastensuojelulakiin, jotta kuuleminen myös toteutuisi.

Seuraava, julkisen keskustelumme aihe tulisi olla: Mistä kaikesta lapsilta ja nuorilta kysytään? Mihin toimiin hankittu tieto johtaa?

Heitä kivi veteen. Näetkö renkaat, jotka vesi sen ympärille muodostaa? Samoin laajenevat tarkkailun, arvioimisen ja valvonnan kehät silloin kun tunnemme avuttomuutta ja voimattomuutta. Työntekijä tarkkailee lasta, valvova taho työntekijää– ja pian jokin muu organisaatio varmistaa valvovan tahon laatua.

Kehiä katsova sivuuttaa oleellisimman: kiven. Se uppoaa.

Sijaishuollossa asuu hyvin voiviakin lapsia, mutta suuri osa heistä tarvitsee pitkään ja monenlaista tukea. Laitokseen pysyvämmin päätyneillä on usein myös opillisia vaikeuksia, hoitamattomia mielenterveyden häiriöitä, traumoja. Ihmissuhteet ovat katkeilleet niin koulussa, kotona kuin virastoissa.

Tässäkin paineessa hyvin toimivat sijoituspaikat tunnustavat sadismin mahdollisuuden. Siksi niissä kuullaan jo nyt lasta, osana omaa työtapaa. Lapsen kokemus on validi, pätevä, silloinkin kun sen kuuleminen vaatii aikuiselta peiliin katsomista.

Sijaishuollossa olen tavannut lukuisia lapsia, jotka sylkevät ja käyvät päälle, rikkovat huonekaluja. Nuoria jotka ”hatkaavat”, karkaavat viikoiksi seuraan jossa ei käy hyvin. Ammattilaistakin järkyttää tunteja lamaantuneena makaava tai rajusti viiltelevä lapsi. He ovat ilman muuta psykiatriseen hoitoon oikeutettuja, ja joskus sitä saavatkin. Näin vaikeat oireet saattavat kestää vuosia, hyvästä hoidoista huolimatta.

Lukuisissa sijaishuoltopaikoissa tulisikin olla lähes psykiatrista osastohoitoa vastaava resurssointi. Nyt on puutetta henkilöstöstä, täydennyskoulutuksesta, työnohjauksista. Konsultaatiomahdollisuudet ovat satunnaisia. Kaikki maksaa ja jollain rahalla on hankittava lapsille ruokaakin.

Sijaishuollon piirissä elävä lapsi on kallisarvoinen, oman elämänsä vaikeuksissa ajoittain kamppaileva yksilö, jolle kuuluu kaikki mahdollinen tuki. Kehien äärellä meidän tulisi yhteiskuntana kysyä:

Olemmeko huolehtineet tarpeeksi niin sijaishuollon lapsista kuin heistä huolehtivista aikuisista?

Miten näin vaativaa, korvaamattoman tärkeää työtä tekeville ihmisille luodaan olosuhteet, joissa jaksaa pysyä inhimillisenä?

Vain siten voidaan luoda yhteisö, jossa lapsen on mahdollisimman hyvä kasvaa.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Janna Rantalan kolumnit
 • Sosiaalityö
 • Lapset
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  9. 9

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää