Elämä

”Äiti kertoi, että isä oli tehnyt yöllä itsemurhan” – Jasu Koposelle isän ratkaisu tuli täytenä yllätyksenä, joten hän perusti nettisivuston masennusoireiden tunnistamiseksi

Jasu Koposen mielestä hänen olisi pitänyt huomata isänsä masennus ennen kuin tämä teki itsemurhan. Lifeclass-verkkokurssin tarkoitus on antaa masentuneille ja heidän läheisilleen työkaluja tunnistaa oireet varhaisessa vaiheessa.

Jasu Koponen oli riidellyt isänsä kanssa jouluna 2015. Isä käyttäytyi hänen mielestään muuta perhettä kohtaan epäreilusti.

”Se riita jäi harmittamaan”, Koponen kertoo nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkuvuodesta 2016 Koponen oli katsomassa teatteriesitystä, jossa pari hänen tuttuaan kertoi masennuksestaan. Hän ajatteli heti isäänsä. Isä oli edellisellä viikolla puhelimessa selvästi pidätellyt itkua. Koponen ei ollut sanonut oikein mitään.

”Puhuttiin aiheesta kavereiden kanssa lasillisella vielä teatteriesityksen jälkeen ja eräs ystävä kertoi omista kokemuksistaan. Silloin tajusin, että isähän on masentunut”, Koponen muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän päätti, että seuraavassa puhelussa isän kanssa hän kysyy, mitä tälle oikeasti kuuluu.

Seuraavana aamuna Jasu Koposen äiti oli kuitenkin soittanut kummallisen aikaisin.

Koponen soitti heti takaisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Äiti kertoi, että isä oli tehnyt yöllä itsemurhan.”

Isän itsemurhasta on kohta kolme vuotta. Nyt Koposen yritys on lanseerannut masennuksen tunnistamiseen ja hoitokeinoihin painottuvan verkkokurssin nimeltä Lifeclass. Sen tarkoitus on toimia omahoito-ohjelman tavoin: osittain maksullisen kurssin videoilla psykiatrit, psykologit, terapeutit ja masennuksesta toipuneet kertovat masennuksesta omasta näkökulmastaan.

Videoiden tarkoitus on tarjota tietoa, ohjeita ja vertaistukea. Tässä on kurssin esittelyvideo:Mukana kurssissa on asiantuntijoita virallisilta tahoilta, muun muassa Suomen Mielenterveysseuralta ja Mielenterveysomaisten keskusliitto Finfamilta. Jokaisesta 59 euron hintaisesta kurssista lahjoitetaan viisi euroa näiden järjestöjen mielenterveystyöhön. Lisäksi kurssi tarjotaan osana Mielenterveysseuran “Mielenterveyden ensiapukurssia”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Masennuksen hoito lähtee tunnistamisesta. Joko niin, että myöntää itselleen olevansa masentunut tai että läheinen tajuaa, mistä yhtäkkisessä käytöksen muutoksessa voi olla kyse”, Koponen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Läheisenä hän kertoo nyt ymmärtävänsä, ettei masentunutta pidä neuvoa olemaan reipas vaan kysyä esimerkiksi: ”Miten voit?”.

Ja olla aidosti läsnä.

Mielenterveyden verkopalvelut ovat kasvussa. Sekä varsinainen nettiterapia että terapeutin ja potilaan videoyhteydellä toteuttama hoito ovat jo ihan tehokkaita hoitomuotoja. Nettiterapiaa saa Suomessa noin 4 000 ihmistä eri syistä.

”Nettiterapian hyöty on kiistaton. Myös terapian toteuttaminen videon kautta on suurimmalle osalle ihan yhtä tehokasta kuin terapia kasvokkain”, kertoo Husin psykiatrian linjajohtaja Jan-Henry Stenberg.

Husilla on Lifeclassia muistuttava ilmainen verkkokurssi Mielenterveystalo.fi -sivustolla. Sivusto on kaikkien Suomen sairaanhoitopiirien yhdessä tekemä. Siellä käy yli miljoona eri kävijää vuodessa.

Ky­syn­tää siis on. Hoi­to­hen­ki­lö­kun­ta on ot­tanut pal­velun hy­vin vas­taan.

”Tiedon ja työkalujen saamisella on merkittävä rooli ma­sen­nuk­sen se­lät­tä­mi­ses­sä ja suo­tuisan muutoksen ylläpitämisessä”, Stenberg sanoo.

Husin ja Kelan yhteisessä juuri päättyneessä etähoitoprojektissa kokeiltiin masennukseen tarkoitettua mielenterveystalo.fi palvelun itsehoito-ohjelmaa. Siinä ohjelmaa suoritettiin psykologin videovälitteisesti antaman tuen avulla.

 

”Tiedon ja työkalujen saamisella on merkittävä rooli masennuksen selättämisessä ja suotuisan muutoksen ylläpitämisessä.”

”Se koettiin erittäin toimivaksi hoitomuodoksi. Potilaiden tyytyväisyys oli huippuluokkaa ja hoito myös tehosi”, Stenberg kertoo.

Potilaat olivat ennen projektia saaneet masennusdiagnoosin lääkäriltä.

Tässä piilee myös omahoito-ohjelmien dilemma: diagnoosia ei Stenbergin mukaan voi itse tehdä netissä tehtävällä masennustestillä, vaikka verkosta löytyy samoja kaavakkeita, joita ammattilaisetkin käyttävät diagnosoinnin tukena.

Tällainen testi löytyy myös Koposen Lifeclass-sivustolta.

Isän kuoleman jälkeen Jasu Koponen oli surullinen ja järkyttynyt. Miksei hän ollut nähnyt, miten yksinäinen ja ahdistunut isä oli? Samaan aikaan hän oli huolissaan äitinsä jaksamisesta.

”Isän jälkeen jättämästä viestistä näki, ettei hän ollut voinut hyvin”, Koponen kertoo.

Koponen pyöritti noihin aikoihin menestyvää tapahtumatiloja vuokraavaa yritystä. Hän halusi kertoa ihmisille kokemuksestaan. Ettei muille kävisi samoin.

”Olen ollut tosi avoin isäni itsemurhasta alusta asti. En näe mitään syytä, miksi en voisi kertoa asiasta muille, varsinkaan jos sitä kautta voin auttaa muita”, Koponen sanoo.

Verkossa on paljon erilaisia masennuskyselyjä. Jan-Henry Stenberg arvioi Lifeclass-sivustoa ammattilaisen silmin.

Stenbergin mukaan verkkokurssin masennustesti on ihan hyvä ja toimiva perustesti, mutta sen tulkinnassa pitäisi olla varovaisempi kuin mitä testin jälkeisissä tulkintaohjeissa kerrotaan. Testissä voi arvioida omaa tai läheisensä vointia. Siinä annetaan arvio muun muassa siitä, kuinka usein itse tai läheinen kokee alakuloisuutta, masentuneisuutta tai toivottomuutta.

Vaikuttaako siltä, että itsellä tai läheisellä on usein ajatuksia kuolemisesta tai itsensä vahingoittamisesta?

 

”Ihmiset luulevat tunnistavansa masentuneen apean olemuksen, mutta niin ei välttämättä ole.”

”Siellä kyllä sanotaan, ettei diagnoosia pidä testin perusteella tehdä. Silti kerrotaan esimerkiksi että keskivaikeasta masennuksesta kärsivä tarvitsee usein sairauslomaa, koska muun muassa työ- ja toimintakyky ovat huomattavasti alentuneet”, Stenberg sanoo.

Ihmiset toimivat Stenbergin mukaan hyvin eri tavoin, masentuneenakin. Joillekin työssäkäynti voi olla tärkeä väylä saada ajatukset muualle. Aktiivinen kuntoutuminen on tärkeintä.

Verkkokurssia Stenberg pitää hyvin tehtynä ja selkeänä. Käytetyt asiantuntijat ovat hänen mukaansa Suomessa eri paikoissa työskenteleviä huippuammattilaisia.

”Sivustolle mennessä ei kyllä helposti huomaa, ketkä tätä ovat olleet tekemässä, jossain voisi olla selkeä maininta siitä, mikä tämä yritys on, ja kuka on tehnyt mitäkin”, Stenberg sanoo.

Kenelle masennukseen liittyvistä verkkokursseista on eniten hyötyä?

Lievää masennusta sairastaville.

”Jos masennuksen hoitoon pääsee käsiksi jo alkuvaiheessa, on toipuminen kaiken kaikkiaan helpompaa”, Stenberg sanoo.

Läheisille voi olla hänen mukaansa hyötyä sairauden tunnistamisessa. Tosin siihen liittyy Stenbergin mielestä isompi väärintulkinnan vaara. Ettei esimerkiksi tunnisteta fyysisiä sairauksia tai vakavampia mielenterveyden häiriöitä, vaan hypätään johtopäätökseen, että läheinen on masentunut.

Vastaaville verkkokursseille on Suomessa kyllä tilaa. Esimerkiksi Väestöliiton ja Suomen Mielenterveysseuran sivustoilla on useita kyselyihin pohjautuvia lyhyitä oppaita.

Jasu Koponen ajattelee tänä päivänä, että hänen olisi pitänyt tunnistaa isänsä masennus aiemmin. Silti hän ei syytä itseään.

”Haluan olla ratkomassa näitä ongelmia, koska tiedän monen olevan samassa tilanteessa kuin meidän perhe oli”, Koponen sanoo.

Hän siteeraa mielellään videolla puhuvaa psykiatri Kaisla Joutsenniemeä: vaikka masennuksesta puhutaan paljon esimerkiksi naistenlehdissä, harva silti oikeasti tunnistaa masennuksen oireita.

Siis ärtymystä, saamattomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä ja apeutta, jotka voivat toki liittyä johonkin muuhunkin.

”Ihmiset luulevat tunnistavansa masentuneen apean olemuksen, mutta niin ei välttämättä ole”, Koponen sanoo.

Kurssi päätettiin toteuttaa videoina juuri sen takia, että masentunut ei useinkaan jaksa keskittyä lukemaan vaikkapa hoitopolkuun liittyviä asioita Kelan sivuilta tai jostain muualta.

”Videolla yksi masennuksen kokenut kertoo, ettei itse tunnistanut olevansa masentunut, vaikka oli oppikirjaesimerkki sairastuneesta: itkuinen, surullinen, väsynyt eikä pystynyt keskittymään asioihin”, Koponen kuvaa.

Koponen tietää, ettei verkkokurssi ole masennuksen hoitoa. Hän toivoo, että kurssi auttaisi ihmisiä ymmärtämään, mistä masennuksessa on aidosti kysymys. Ymmärrys auttaa kohtaamaan sairauden mukana tuomat haasteet. Tai tajuamaan, että minä tai läheiseni tarvitsee apua masennukseensa.

”Yksi masentunut kertoi videolla, että läheinen ystävä sanoi odottavansa häntä masennuksen yli. Hän on vierellä ja apuna sitten kun masentunut jaksaa taas ottaa apua vastaan. Se oli kauniisti sanottu.”

Lisätietoja Husin Mielenterveystalosta löydät täältä ja täältä. 10.10. vietetään maailman mielenterveyspäivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Elämä
 • Masennus
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  3. 3

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  4. 4

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  5. 5

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  6. 6

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  7. 7

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  8. 8

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  9. 9

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  10. 10

   Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  3. 3

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  4. 4

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  7. 7

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  8. 8

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  3. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  4. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  5. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  6. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  7. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  8. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  9. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  10. Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon
  11. Tunti sitten
  12. Poliisi tutkii pahoinpitelyepäilyä Valmet Automotiven taukohuoneessa – työntekijä alkoi voida pahoin juotuaan kahvia
  13. Näytä lisää