Elämä

”Äiti kertoi, että isä oli tehnyt yöllä itsemurhan” – Jasu Koposelle isän ratkaisu tuli täytenä yllätyksenä, joten hän perusti nettisivuston masennusoireiden tunnistamiseksi

Jasu Koposen mielestä hänen olisi pitänyt huomata isänsä masennus ennen kuin tämä teki itsemurhan. Lifeclass-verkkokurssin tarkoitus on antaa masentuneille ja heidän läheisilleen työkaluja tunnistaa oireet varhaisessa vaiheessa.

Jasu Koponen oli riidellyt isänsä kanssa jouluna 2015. Isä käyttäytyi hänen mielestään muuta perhettä kohtaan epäreilusti.

”Se riita jäi harmittamaan”, Koponen kertoo nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkuvuodesta 2016 Koponen oli katsomassa teatteriesitystä, jossa pari hänen tuttuaan kertoi masennuksestaan. Hän ajatteli heti isäänsä. Isä oli edellisellä viikolla puhelimessa selvästi pidätellyt itkua. Koponen ei ollut sanonut oikein mitään.

”Puhuttiin aiheesta kavereiden kanssa lasillisella vielä teatteriesityksen jälkeen ja eräs ystävä kertoi omista kokemuksistaan. Silloin tajusin, että isähän on masentunut”, Koponen muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän päätti, että seuraavassa puhelussa isän kanssa hän kysyy, mitä tälle oikeasti kuuluu.

Seuraavana aamuna Jasu Koposen äiti oli kuitenkin soittanut kummallisen aikaisin.

Koponen soitti heti takaisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Äiti kertoi, että isä oli tehnyt yöllä itsemurhan.”

Isän itsemurhasta on kohta kolme vuotta. Nyt Koposen yritys on lanseerannut masennuksen tunnistamiseen ja hoitokeinoihin painottuvan verkkokurssin nimeltä Lifeclass. Sen tarkoitus on toimia omahoito-ohjelman tavoin: osittain maksullisen kurssin videoilla psykiatrit, psykologit, terapeutit ja masennuksesta toipuneet kertovat masennuksesta omasta näkökulmastaan.

Videoiden tarkoitus on tarjota tietoa, ohjeita ja vertaistukea. Tässä on kurssin esittelyvideo:Mukana kurssissa on asiantuntijoita virallisilta tahoilta, muun muassa Suomen Mielenterveysseuralta ja Mielenterveysomaisten keskusliitto Finfamilta. Jokaisesta 59 euron hintaisesta kurssista lahjoitetaan viisi euroa näiden järjestöjen mielenterveystyöhön. Lisäksi kurssi tarjotaan osana Mielenterveysseuran “Mielenterveyden ensiapukurssia”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Masennuksen hoito lähtee tunnistamisesta. Joko niin, että myöntää itselleen olevansa masentunut tai että läheinen tajuaa, mistä yhtäkkisessä käytöksen muutoksessa voi olla kyse”, Koponen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Läheisenä hän kertoo nyt ymmärtävänsä, ettei masentunutta pidä neuvoa olemaan reipas vaan kysyä esimerkiksi: ”Miten voit?”.

Ja olla aidosti läsnä.

Mielenterveyden verkopalvelut ovat kasvussa. Sekä varsinainen nettiterapia että terapeutin ja potilaan videoyhteydellä toteuttama hoito ovat jo ihan tehokkaita hoitomuotoja. Nettiterapiaa saa Suomessa noin 4 000 ihmistä eri syistä.

”Nettiterapian hyöty on kiistaton. Myös terapian toteuttaminen videon kautta on suurimmalle osalle ihan yhtä tehokasta kuin terapia kasvokkain”, kertoo Husin psykiatrian linjajohtaja Jan-Henry Stenberg.

Husilla on Lifeclassia muistuttava ilmainen verkkokurssi Mielenterveystalo.fi -sivustolla. Sivusto on kaikkien Suomen sairaanhoitopiirien yhdessä tekemä. Siellä käy yli miljoona eri kävijää vuodessa.

Ky­syn­tää siis on. Hoi­to­hen­ki­lö­kun­ta on ot­tanut pal­velun hy­vin vas­taan.

”Tiedon ja työkalujen saamisella on merkittävä rooli ma­sen­nuk­sen se­lät­tä­mi­ses­sä ja suo­tuisan muutoksen ylläpitämisessä”, Stenberg sanoo.

Husin ja Kelan yhteisessä juuri päättyneessä etähoitoprojektissa kokeiltiin masennukseen tarkoitettua mielenterveystalo.fi palvelun itsehoito-ohjelmaa. Siinä ohjelmaa suoritettiin psykologin videovälitteisesti antaman tuen avulla.

 

”Tiedon ja työkalujen saamisella on merkittävä rooli masennuksen selättämisessä ja suotuisan muutoksen ylläpitämisessä.”

”Se koettiin erittäin toimivaksi hoitomuodoksi. Potilaiden tyytyväisyys oli huippuluokkaa ja hoito myös tehosi”, Stenberg kertoo.

Potilaat olivat ennen projektia saaneet masennusdiagnoosin lääkäriltä.

Tässä piilee myös omahoito-ohjelmien dilemma: diagnoosia ei Stenbergin mukaan voi itse tehdä netissä tehtävällä masennustestillä, vaikka verkosta löytyy samoja kaavakkeita, joita ammattilaisetkin käyttävät diagnosoinnin tukena.

Tällainen testi löytyy myös Koposen Lifeclass-sivustolta.

Isän kuoleman jälkeen Jasu Koponen oli surullinen ja järkyttynyt. Miksei hän ollut nähnyt, miten yksinäinen ja ahdistunut isä oli? Samaan aikaan hän oli huolissaan äitinsä jaksamisesta.

”Isän jälkeen jättämästä viestistä näki, ettei hän ollut voinut hyvin”, Koponen kertoo.

Koponen pyöritti noihin aikoihin menestyvää tapahtumatiloja vuokraavaa yritystä. Hän halusi kertoa ihmisille kokemuksestaan. Ettei muille kävisi samoin.

”Olen ollut tosi avoin isäni itsemurhasta alusta asti. En näe mitään syytä, miksi en voisi kertoa asiasta muille, varsinkaan jos sitä kautta voin auttaa muita”, Koponen sanoo.

Verkossa on paljon erilaisia masennuskyselyjä. Jan-Henry Stenberg arvioi Lifeclass-sivustoa ammattilaisen silmin.

Stenbergin mukaan verkkokurssin masennustesti on ihan hyvä ja toimiva perustesti, mutta sen tulkinnassa pitäisi olla varovaisempi kuin mitä testin jälkeisissä tulkintaohjeissa kerrotaan. Testissä voi arvioida omaa tai läheisensä vointia. Siinä annetaan arvio muun muassa siitä, kuinka usein itse tai läheinen kokee alakuloisuutta, masentuneisuutta tai toivottomuutta.

Vaikuttaako siltä, että itsellä tai läheisellä on usein ajatuksia kuolemisesta tai itsensä vahingoittamisesta?

 

”Ihmiset luulevat tunnistavansa masentuneen apean olemuksen, mutta niin ei välttämättä ole.”

”Siellä kyllä sanotaan, ettei diagnoosia pidä testin perusteella tehdä. Silti kerrotaan esimerkiksi että keskivaikeasta masennuksesta kärsivä tarvitsee usein sairauslomaa, koska muun muassa työ- ja toimintakyky ovat huomattavasti alentuneet”, Stenberg sanoo.

Ihmiset toimivat Stenbergin mukaan hyvin eri tavoin, masentuneenakin. Joillekin työssäkäynti voi olla tärkeä väylä saada ajatukset muualle. Aktiivinen kuntoutuminen on tärkeintä.

Verkkokurssia Stenberg pitää hyvin tehtynä ja selkeänä. Käytetyt asiantuntijat ovat hänen mukaansa Suomessa eri paikoissa työskenteleviä huippuammattilaisia.

”Sivustolle mennessä ei kyllä helposti huomaa, ketkä tätä ovat olleet tekemässä, jossain voisi olla selkeä maininta siitä, mikä tämä yritys on, ja kuka on tehnyt mitäkin”, Stenberg sanoo.

Kenelle masennukseen liittyvistä verkkokursseista on eniten hyötyä?

Lievää masennusta sairastaville.

”Jos masennuksen hoitoon pääsee käsiksi jo alkuvaiheessa, on toipuminen kaiken kaikkiaan helpompaa”, Stenberg sanoo.

Läheisille voi olla hänen mukaansa hyötyä sairauden tunnistamisessa. Tosin siihen liittyy Stenbergin mielestä isompi väärintulkinnan vaara. Ettei esimerkiksi tunnisteta fyysisiä sairauksia tai vakavampia mielenterveyden häiriöitä, vaan hypätään johtopäätökseen, että läheinen on masentunut.

Vastaaville verkkokursseille on Suomessa kyllä tilaa. Esimerkiksi Väestöliiton ja Suomen Mielenterveysseuran sivustoilla on useita kyselyihin pohjautuvia lyhyitä oppaita.

Jasu Koponen ajattelee tänä päivänä, että hänen olisi pitänyt tunnistaa isänsä masennus aiemmin. Silti hän ei syytä itseään.

”Haluan olla ratkomassa näitä ongelmia, koska tiedän monen olevan samassa tilanteessa kuin meidän perhe oli”, Koponen sanoo.

Hän siteeraa mielellään videolla puhuvaa psykiatri Kaisla Joutsenniemeä: vaikka masennuksesta puhutaan paljon esimerkiksi naistenlehdissä, harva silti oikeasti tunnistaa masennuksen oireita.

Siis ärtymystä, saamattomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä ja apeutta, jotka voivat toki liittyä johonkin muuhunkin.

”Ihmiset luulevat tunnistavansa masentuneen apean olemuksen, mutta niin ei välttämättä ole”, Koponen sanoo.

Kurssi päätettiin toteuttaa videoina juuri sen takia, että masentunut ei useinkaan jaksa keskittyä lukemaan vaikkapa hoitopolkuun liittyviä asioita Kelan sivuilta tai jostain muualta.

”Videolla yksi masennuksen kokenut kertoo, ettei itse tunnistanut olevansa masentunut, vaikka oli oppikirjaesimerkki sairastuneesta: itkuinen, surullinen, väsynyt eikä pystynyt keskittymään asioihin”, Koponen kuvaa.

Koponen tietää, ettei verkkokurssi ole masennuksen hoitoa. Hän toivoo, että kurssi auttaisi ihmisiä ymmärtämään, mistä masennuksessa on aidosti kysymys. Ymmärrys auttaa kohtaamaan sairauden mukana tuomat haasteet. Tai tajuamaan, että minä tai läheiseni tarvitsee apua masennukseensa.

”Yksi masentunut kertoi videolla, että läheinen ystävä sanoi odottavansa häntä masennuksen yli. Hän on vierellä ja apuna sitten kun masentunut jaksaa taas ottaa apua vastaan. Se oli kauniisti sanottu.”

Lisätietoja Husin Mielenterveystalosta löydät täältä ja täältä. 10.10. vietetään maailman mielenterveyspäivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Elämä
 • Masennus
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haavisto yritti puhua perus­suomalaisten demonisoinnista yhtä viisaasti kuin Li Andersson, mutta vihreät eivät kestäneet kuulla

  2. 2

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  3. 3

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  6. 6

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  8. 8

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  9. 9

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Kyllä Puolustusvoimilla on kyky avata osa salauksista” – Näin Suomi tiedustelee tietoliikennettä sitten, kun lait saadaan voimaan Tilaajille
  3. Kosovon parlamentti äänesti oman armeijan perustamisen puolesta – ele suututtaa Serbiaa ja huolestuttaa Natoa
  4. Oliko Airiston Helmeen kohdistunut mittava kotietsintäoperaatio laillinen? Käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisun kello 14
  5. Norjalaistaiteilija osoittaa, että viileä minimalismikin voi olla täynnä tunteita
  6. Viggo Wallensköldin sienikirjan ruokalajeja voi nauttia vain kerran – ”Isäpuolen kiusaus” sisältää vanhaa lihaa, ”Kuivaa kääpää sellaisenaan” sopii vain hyvähermoisille
  7. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – virolaiskolmikon oivalluksia, Lavosen grafiikkaa ja värivoimaisia maalauksia
  8. Farmari-Volvon kuljettaja ajoi suojatiellä naisen päälle ja pakeni paikalta Vuosaaressa
  9. Sebastian Vettel myöntää yllättyneensä Kimi Räikkösen Instagramin valloituksesta – tarjoaa syyksi rahaa
  10. Alkot ovat auki ensimmäistä kertaa koskaan myös jouluaattoaamuna – taustalla uusi alkoholilaki
  11. Pekka Haavisto yritti puhua perus­suomalaisten demonisoinnista yhtä viisaasti kuin Li Andersson, mutta vihreät eivät kestäneet kuulla
  12. Näytä lisää