Elämä

”Äiti kertoi, että isä oli tehnyt yöllä itsemurhan” – Jasu Koposelle isän ratkaisu tuli täytenä yllätyksenä, joten hän perusti nettisivuston masennusoireiden tunnistamiseksi

Jasu Koposen mielestä hänen olisi pitänyt huomata isänsä masennus ennen kuin tämä teki itsemurhan. Lifeclass-verkkokurssin tarkoitus on antaa masentuneille ja heidän läheisilleen työkaluja tunnistaa oireet varhaisessa vaiheessa.

Jasu Koponen oli riidellyt isänsä kanssa jouluna 2015. Isä käyttäytyi hänen mielestään muuta perhettä kohtaan epäreilusti.

”Se riita jäi harmittamaan”, Koponen kertoo nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkuvuodesta 2016 Koponen oli katsomassa teatteriesitystä, jossa pari hänen tuttuaan kertoi masennuksestaan. Hän ajatteli heti isäänsä. Isä oli edellisellä viikolla puhelimessa selvästi pidätellyt itkua. Koponen ei ollut sanonut oikein mitään.

”Puhuttiin aiheesta kavereiden kanssa lasillisella vielä teatteriesityksen jälkeen ja eräs ystävä kertoi omista kokemuksistaan. Silloin tajusin, että isähän on masentunut”, Koponen muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän päätti, että seuraavassa puhelussa isän kanssa hän kysyy, mitä tälle oikeasti kuuluu.

Seuraavana aamuna Jasu Koposen äiti oli kuitenkin soittanut kummallisen aikaisin.

Koponen soitti heti takaisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Äiti kertoi, että isä oli tehnyt yöllä itsemurhan.”

Isän itsemurhasta on kohta kolme vuotta. Nyt Koposen yritys on lanseerannut masennuksen tunnistamiseen ja hoitokeinoihin painottuvan verkkokurssin nimeltä Lifeclass. Sen tarkoitus on toimia omahoito-ohjelman tavoin: osittain maksullisen kurssin videoilla psykiatrit, psykologit, terapeutit ja masennuksesta toipuneet kertovat masennuksesta omasta näkökulmastaan.

Videoiden tarkoitus on tarjota tietoa, ohjeita ja vertaistukea. Tässä on kurssin esittelyvideo:Mukana kurssissa on asiantuntijoita virallisilta tahoilta, muun muassa Suomen Mielenterveysseuralta ja Mielenterveysomaisten keskusliitto Finfamilta. Jokaisesta 59 euron hintaisesta kurssista lahjoitetaan viisi euroa näiden järjestöjen mielenterveystyöhön. Lisäksi kurssi tarjotaan osana Mielenterveysseuran “Mielenterveyden ensiapukurssia”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Masennuksen hoito lähtee tunnistamisesta. Joko niin, että myöntää itselleen olevansa masentunut tai että läheinen tajuaa, mistä yhtäkkisessä käytöksen muutoksessa voi olla kyse”, Koponen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Läheisenä hän kertoo nyt ymmärtävänsä, ettei masentunutta pidä neuvoa olemaan reipas vaan kysyä esimerkiksi: ”Miten voit?”.

Ja olla aidosti läsnä.

Mielenterveyden verkopalvelut ovat kasvussa. Sekä varsinainen nettiterapia että terapeutin ja potilaan videoyhteydellä toteuttama hoito ovat jo ihan tehokkaita hoitomuotoja. Nettiterapiaa saa Suomessa noin 4 000 ihmistä eri syistä.

”Nettiterapian hyöty on kiistaton. Myös terapian toteuttaminen videon kautta on suurimmalle osalle ihan yhtä tehokasta kuin terapia kasvokkain”, kertoo Husin psykiatrian linjajohtaja Jan-Henry Stenberg.

Husilla on Lifeclassia muistuttava ilmainen verkkokurssi Mielenterveystalo.fi -sivustolla. Sivusto on kaikkien Suomen sairaanhoitopiirien yhdessä tekemä. Siellä käy yli miljoona eri kävijää vuodessa.

Ky­syn­tää siis on. Hoi­to­hen­ki­lö­kun­ta on ot­tanut pal­velun hy­vin vas­taan.

”Tiedon ja työkalujen saamisella on merkittävä rooli ma­sen­nuk­sen se­lät­tä­mi­ses­sä ja suo­tuisan muutoksen ylläpitämisessä”, Stenberg sanoo.

Husin ja Kelan yhteisessä juuri päättyneessä etähoitoprojektissa kokeiltiin masennukseen tarkoitettua mielenterveystalo.fi palvelun itsehoito-ohjelmaa. Siinä ohjelmaa suoritettiin psykologin videovälitteisesti antaman tuen avulla.

 

”Tiedon ja työkalujen saamisella on merkittävä rooli masennuksen selättämisessä ja suotuisan muutoksen ylläpitämisessä.”

”Se koettiin erittäin toimivaksi hoitomuodoksi. Potilaiden tyytyväisyys oli huippuluokkaa ja hoito myös tehosi”, Stenberg kertoo.

Potilaat olivat ennen projektia saaneet masennusdiagnoosin lääkäriltä.

Tässä piilee myös omahoito-ohjelmien dilemma: diagnoosia ei Stenbergin mukaan voi itse tehdä netissä tehtävällä masennustestillä, vaikka verkosta löytyy samoja kaavakkeita, joita ammattilaisetkin käyttävät diagnosoinnin tukena.

Tällainen testi löytyy myös Koposen Lifeclass-sivustolta.

Isän kuoleman jälkeen Jasu Koponen oli surullinen ja järkyttynyt. Miksei hän ollut nähnyt, miten yksinäinen ja ahdistunut isä oli? Samaan aikaan hän oli huolissaan äitinsä jaksamisesta.

”Isän jälkeen jättämästä viestistä näki, ettei hän ollut voinut hyvin”, Koponen kertoo.

Koponen pyöritti noihin aikoihin menestyvää tapahtumatiloja vuokraavaa yritystä. Hän halusi kertoa ihmisille kokemuksestaan. Ettei muille kävisi samoin.

”Olen ollut tosi avoin isäni itsemurhasta alusta asti. En näe mitään syytä, miksi en voisi kertoa asiasta muille, varsinkaan jos sitä kautta voin auttaa muita”, Koponen sanoo.

Verkossa on paljon erilaisia masennuskyselyjä. Jan-Henry Stenberg arvioi Lifeclass-sivustoa ammattilaisen silmin.

Stenbergin mukaan verkkokurssin masennustesti on ihan hyvä ja toimiva perustesti, mutta sen tulkinnassa pitäisi olla varovaisempi kuin mitä testin jälkeisissä tulkintaohjeissa kerrotaan. Testissä voi arvioida omaa tai läheisensä vointia. Siinä annetaan arvio muun muassa siitä, kuinka usein itse tai läheinen kokee alakuloisuutta, masentuneisuutta tai toivottomuutta.

Vaikuttaako siltä, että itsellä tai läheisellä on usein ajatuksia kuolemisesta tai itsensä vahingoittamisesta?

 

”Ihmiset luulevat tunnistavansa masentuneen apean olemuksen, mutta niin ei välttämättä ole.”

”Siellä kyllä sanotaan, ettei diagnoosia pidä testin perusteella tehdä. Silti kerrotaan esimerkiksi että keskivaikeasta masennuksesta kärsivä tarvitsee usein sairauslomaa, koska muun muassa työ- ja toimintakyky ovat huomattavasti alentuneet”, Stenberg sanoo.

Ihmiset toimivat Stenbergin mukaan hyvin eri tavoin, masentuneenakin. Joillekin työssäkäynti voi olla tärkeä väylä saada ajatukset muualle. Aktiivinen kuntoutuminen on tärkeintä.

Verkkokurssia Stenberg pitää hyvin tehtynä ja selkeänä. Käytetyt asiantuntijat ovat hänen mukaansa Suomessa eri paikoissa työskenteleviä huippuammattilaisia.

”Sivustolle mennessä ei kyllä helposti huomaa, ketkä tätä ovat olleet tekemässä, jossain voisi olla selkeä maininta siitä, mikä tämä yritys on, ja kuka on tehnyt mitäkin”, Stenberg sanoo.

Kenelle masennukseen liittyvistä verkkokursseista on eniten hyötyä?

Lievää masennusta sairastaville.

”Jos masennuksen hoitoon pääsee käsiksi jo alkuvaiheessa, on toipuminen kaiken kaikkiaan helpompaa”, Stenberg sanoo.

Läheisille voi olla hänen mukaansa hyötyä sairauden tunnistamisessa. Tosin siihen liittyy Stenbergin mielestä isompi väärintulkinnan vaara. Ettei esimerkiksi tunnisteta fyysisiä sairauksia tai vakavampia mielenterveyden häiriöitä, vaan hypätään johtopäätökseen, että läheinen on masentunut.

Vastaaville verkkokursseille on Suomessa kyllä tilaa. Esimerkiksi Väestöliiton ja Suomen Mielenterveysseuran sivustoilla on useita kyselyihin pohjautuvia lyhyitä oppaita.

Jasu Koponen ajattelee tänä päivänä, että hänen olisi pitänyt tunnistaa isänsä masennus aiemmin. Silti hän ei syytä itseään.

”Haluan olla ratkomassa näitä ongelmia, koska tiedän monen olevan samassa tilanteessa kuin meidän perhe oli”, Koponen sanoo.

Hän siteeraa mielellään videolla puhuvaa psykiatri Kaisla Joutsenniemeä: vaikka masennuksesta puhutaan paljon esimerkiksi naistenlehdissä, harva silti oikeasti tunnistaa masennuksen oireita.

Siis ärtymystä, saamattomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä ja apeutta, jotka voivat toki liittyä johonkin muuhunkin.

”Ihmiset luulevat tunnistavansa masentuneen apean olemuksen, mutta niin ei välttämättä ole”, Koponen sanoo.

Kurssi päätettiin toteuttaa videoina juuri sen takia, että masentunut ei useinkaan jaksa keskittyä lukemaan vaikkapa hoitopolkuun liittyviä asioita Kelan sivuilta tai jostain muualta.

”Videolla yksi masennuksen kokenut kertoo, ettei itse tunnistanut olevansa masentunut, vaikka oli oppikirjaesimerkki sairastuneesta: itkuinen, surullinen, väsynyt eikä pystynyt keskittymään asioihin”, Koponen kuvaa.

Koponen tietää, ettei verkkokurssi ole masennuksen hoitoa. Hän toivoo, että kurssi auttaisi ihmisiä ymmärtämään, mistä masennuksessa on aidosti kysymys. Ymmärrys auttaa kohtaamaan sairauden mukana tuomat haasteet. Tai tajuamaan, että minä tai läheiseni tarvitsee apua masennukseensa.

”Yksi masentunut kertoi videolla, että läheinen ystävä sanoi odottavansa häntä masennuksen yli. Hän on vierellä ja apuna sitten kun masentunut jaksaa taas ottaa apua vastaan. Se oli kauniisti sanottu.”

Lisätietoja Husin Mielenterveystalosta löydät täältä ja täältä. 10.10. vietetään maailman mielenterveyspäivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Elämä
 • Masennus
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  4. 4

   Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja

  5. 5

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  6. 6

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  7. 7

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  9. 9

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  10. 10

   Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  7. 7

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  3. ”Muutumme kaikki juhasipilöiksi, jotka eivät osaa puhua muusta kuin sosiaaliturvan leikkauksista ja siitäkin vain bisnespaska­puheen kielellä” – kirjailija maalaa uhan joka vaanii taiteen alasajossa Tilaajille
  4. Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja
  5. Petra Olli painii MM-kullasta – huima välierä ratkesi aivan viime sekunneilla
  6. Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”
  7. Tunti sitten
  8. Saudi-Arabian konsulaatin autosta löytyi kaksi matkalaukkua Istanbulissa – laukuissa on ilmeisesti murhatun toimittajan omaisuutta
  9. Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”
  10. Urheilukentän katsomo paloi Helsingin Myllypurossa
  11. Kimi Räikköseen liitetty kourimisväite ei etene oikeuteen – kanadalaisnainen syyttää yhä suomalaista F1-kuskia
  12. Brittipoliitikot haluavat kieltää lailla peniskuvien lähettämisen ja hameen alta kuvaamisen – Kyselyn mukaan 41 prosenttia naisista on saanut ei-toivottuja peniskuvia
  13. Näytä lisää