Elämä

Älä tee välillä mitään niin saat enemmän aikaan – Nyt tulee 1700-luvulla keksitty suomalainen kansan­viisaus, joka tekee meistä rennompia ja parempia ihmisiä

Uusi suomalainen tietokirja haluaa palauttaa parjatun vitkuttelun maineen, sillä se tekee hyvää. Olisimme rennompia, jos käyttäisimme enemmän aikaa ei-minkään tekemiseen.

Vuosi sitten keväällä oululaiset ystävykset Jenny Kangasvuo, Jonna Pulkkinen ja Katri Rauanjoki chattailivat töidensä lomassa hommien aloittamisen vaikeudesta. Siitä, miten helposti ajatukset karkailevat tekeillä olevasta tekstistä vaikka kauppalistaan ja kädet etsiytyvät näppäimistöltä helposti muualle.

Syntyi ajatus kanavoida vetkutteluun käytetty aika ja energia ilmiön tutkimiseen ja kirjoittaa siitä yhdessä kirja.

Ajatustyö tuotti tulosta: Kariston julkaisema Kotvimisen vallankumous ilmestyi juuri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta mitä ihmettä kotviminen oikein on?

Näin tekijät määrittelevät sen kirjassaan:

Kotviminen on työn tekemiseen olennaisesti kuuluva tauko, jota ilman työ ei valmistu; käsillä olevaan työhön liittymätöntä toimintaa, joka vie työtä eteenpäin; ajan ottamista ajattelulle.

Veikeän kuuloinen sana ei ole kirjoittajien keksintöä. Lyhyttä hetkeä, tuokiota tarkoittava kotva ja siitä johdettava kotvia ovat peräisin itäisen Suomen murteista. Sanakirjoihin se on kirjattu jo 1700-luvulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmikko halusi elvyttää vanhan sanan ja tuoda sen lempeän merkityksen positiivisena tuumailutaukona esiin.

Kotvimisella on tarkoitettu ainakin odottelua, tuumailua, lykkäämistä ja paastoamista. Käsillä olevaa työtä ei kotviessa edistetä, vaan sen annetaan hautua. Verbinä kotvia ei ole nykyisin laajassa käytössä. Käsite on peräisin kalastuksesta ja metsästyksestä.

”Kun viedään verkot vesille, et oikeastaan voi tehdä mitään sen eteen, että kalat uisivat verkkoon. Voit vain soutaa rantaan ja kotvia”, sanoo Jonna Pulkkinen.

Viime vuosina on puhuttu paljon prokrasti­naatiosta, siis tehtävien aloittamisen vitkuttelusta, tehtävien välttelystä ja lykkäämisestä. Se on tehokkuuden vihollinen yhteiskunnassa, jossa ihmisen pitäisi olla mahdollisimman tuottava ja kuluttaa mahdollisimman paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjoittajien mielestä sanalla on liian negatiivinen sävy.

Vitkuttelua eli kotvimista tarvitaan, sillä se tekee meille hyvää.

Siinä missä prokrastinaatio kuitenkin ymmärretään työskentelyn valmistumista haittaavaksi, toisinaan jopa ahdistavaksi tilaksi, kotviminen on edellytys sille, että saadaan jotain aikaiseksi, Pulkkinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotviminen on tietoista prokrastinaatiota ja tavoiteltava asia.

Kirjoittajien mielestä kotvimisesta on monenlaista hyötyä. He vetoavat kirjassa erityisesti aivotutkimuksen osoittamiin joutenolon hyötyihin. Kun aivot saavat levätä ärsykkeiltä, ne palautuvat ja alkavat tuottaa uusia ajatuksia. Siinä tilassa syntyy luovia ideoita.

Kotviminen ylläpitää mielenterveyttä, tukee luovuutta ja tuo uusia ideoita, he kiteyttävät. Kotviminen on sitä paitsi aina ollut osa ihmisluontoa, eikä vain joitain yksilöitä kiusaava ominaisuus.

Mitä kotviminen sitten käytännössä voi tarkoittaa? Se on hyvin yksilöllistä ja jokaisen oma asia, kirjoittajat painottavat.

Tekijä­kolmikko haastatteli kirjaa varten parisen­kymmentä erilaisten luovien töiden tekijöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jonna Pulkkinen on työskentelee itse freelancerina. Hän tietää kokemuksesta, mitä kotviminen on.

”Mitä lähempänä minulla on deadline, sitä kiiltävämpiä ovat kylppärini laattojen saumat”, hän sanoo.

Sijaistoimintojen lisäksi kotviminen voi myös aivan hyvin tarkoittaa myös esimerkiksi päämäärätöntä haahuilua kaupungilla, kissavideoiden katsomista tai ikkunasta ulos tuijottamista.

”Kun vaikka kirjoittaminen takkuaa, moni siivoaa, lähtee lenkille tai tekee jotain muuta fyysistä vastapainona ajatustyölle.”

 

”Mitä lähempänä minulla on deadline, sitä kiiltävämpiä ovat kylppärini laattojen saumat.”

Hankalat, jumittuneet asiat ja ajatukset saattavatkin loksahtaa silloin paikalleen, ja asiat edistyvät kuin itsestään. Tai sitten eivät, ja sekin on ihan OK.

On toki asioita ja ammatteja, joiden tekijöiden ei ole syytä kotvia, vaan tarttua toimeen viipymättä. Lääkärit, sairaanhoitajat ja pelastajat eivät voi lykätä töitään.

Pulkkisen mielestä kuitenkin näilläkin aloilla työnjohdon olisi syytä miettiä, onko työn tehokkuusvaatimus kohtuuton. Hoitajaliittojen syyskuinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto osoitti Pulkkisen mukaan, että työtahti on liian tiukka.

”Koko systeemi alkoi kaatua. Työnantajat voisivat miettiä, miten näissä töissä huomioidaan kotvimisen mahdollisuus.”

Sallivammin luppohetkiin suhtautuva työelämä tuottaisi lopulta parempia työntekijöitä.

”Ihmiset olisivat rentoutuneempia ja onnellisempia. Siitä seuraisi laadukkaampaa työtä, eivätkä ihmiset ehkä olisi niin rikki työpäivän jälkeen.”

Aloilla, joilla töitä on vähän ja kilpailu kovaa, kotviminen vaatii toki kanttia.

”On hyvin vaikea alkaa sanoa esimerkiksi aikataulusta vastaan, jos jonossa on monia, jotka tekisivät keikan vaaditussa ajassa.”

Kirjoittajat haluavat teoksellaan osoittaa, että kotviminen pitäisi nähdä positiivisena, eikä siitä pitäisi kokea huonoa omatuntoa tai syyllistyä.

Kangasvuo, Pulkkinen ja Rauanjoki pitivät kirjoittamisen aikana kotvimispäiväkirjaa. Se auttoi pääsemään irti kotvimiseen liittyvästä syyllisyydestä.

Pulkkisen päiväkirjahavainnot paljastavat, että ”täydelliseen työpäivään” kuului myös sohvalla lököttelyä, HBO-sarjaa ja parituhatta merkkiä tekstiä.

Mutta voiko tietoisesti kotvia? Voiko sitä aikatauluttaa?

Kotvimista on hirveän vaikea täsmällisesti aikatauluttaa päivän tai viikon lukujärjestykseen, Pulkkinen sanoo.

Kun aikatauluttaa töitään, kannattaa huomioida myös kotvimiseen kuluva aika, hän neuvoo.

”On tälle ajalle tyypillistä ajatella, että kyllä minä pystyn, osaan ja ehdin. Mutta elämä hiipii aina jotenkin vastaan. Tulee sairautta, perheessä on kriisiä tai muuta”, Pulkkinen sanoo.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on Pulkkisen mielestä muuttua yhä vaativammaksi ja armottomammaksi, kotvimiskielteisemmäksi.

”Ilmapiiri on alkanut muuttua sellaiseksi, että pitää näytellä työn tekemistä. Aktiivimallin myötä työttömänkin täytyy olla koko ajan kuin työtä tekemässä. Jopa näennäistä työntekoa ja lappusten täyttämistä arvostetaan enemmän kuin laadukasta työtä.”

Työelämässä on onneksi pikku hiljaa alettu mennä sallivampaan suuntaan sen suhteen, missä ja milloin työntekijä osuutensa tekee, kirjoittajat sanovat.

”Kaksi tuntia kahvilassa voi olla paljon tehokkaampaa kuin kahdeksan tuntia avokonttorissa”, hän sanoo.

Kirjoittajat haluavat herätellä ihmisiä ajattelemaan sitä, kannattaako töissä ja vapaalla olla koko ajan ”täysi hööki päällä”.

 

”Kaksi tuntia kahvilassa voi olla paljon tehokkaampaa kuin kahdeksan tuntia avokonttorissa.”

Kotviminen ei kuitenkaan tee kenestäkään parempaa ihmistä tai tehokkaampaa työntekijää, vanhempaa tai rakastajaa. Kirjassa ei anneta neuvoja parempaan ajanhallintaan. Tekijöiden tavoitteena on saada meidät tiedostamaan paremmin suhteemme aikaan ja tehokkuuden vaatimukseen.

Kotviminen voi tarjota työkaluja monenlaisten asioiden käsittelyyn, Pulkkinen sanoo. Kotviminen on väline, jonka avulla voi saavuttaa uusia ideoita, lepoa, omaa aikaa.

”Sen avulla saa paremman käsityksen siitä, miksi, miten ja millä aikataululla jokin asia kannattaa tehdä – ja myös siitä, kannattaako sitä tehdä ollenkaan”, kirjoittajat toteavat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Isoäiti karkotettiin Siperiaan – Lea Pakkanen lähti selvittämään mummonsa vaiheita ja päätyi karkotettujen hautausmaalle, jossa ruumiita paljastuu ikiroudasta

   Tilaajille
  4. 4

   Lähestymisyrityksiä on ollut aina, mutta viime vuosina Oulussa on tapahtunut muutos, nuoret kertovat HS:lle – ”He ovat siirtyneet nuorempiin”

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  6. 6

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  7. 7

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  8. 8

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  9. 9

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  10. 10

   Trump vaatii yhä muurimiljardeja, mutta lupasi vastineeksi väliaikaista suojelua osalle luvattomista siirtolaisista – Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tyrmäsi ehdotuksen jo etukäteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  5. 5

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  6. 6

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  7. 7

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  8. 8

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  9. 9

   Trump vaatii yhä muurimiljardeja, mutta lupasi vastineeksi väliaikaista suojelua osalle luvattomista siirtolaisista – Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tyrmäsi ehdotuksen jo etukäteen

  10. 10

   Turva­tarkastamattomalle alueelle mennyt matkustaja pääsi lentokoneeseen käymättä uudelleen turva­tarkastuksessa Helsinki-Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää