Elämä

Laura Friman on pitänyt kirjaa jokaisesta eurosta 10 vuoden ajan – Nyt hän kertoo systeemistään, jonka ansiosta tilillä on lähes aina ylimääräinen tonni

Tarkka taloudenpito antaa Laura Frimanille vapauden matkustaa ja syödä viikoittain ravintolassa. Muuten aika huoleton radiopersoona pitää tarkkaa kirjaa jokaisesta kuluttamastaan eurosta.

Tiedätkö, kuinka paljon kulutat rahaa kahvilassa juotuihin kahvikupillisiin viikossa? Entä ulkona syömiseen? Tai viinilasillisiin? Entä matkusteluun?

Entä satutko tietämään, paljonko tähän kaikkeen kuluu rahaa kuukaudessa tai vuodessa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laura Friman tietää. Hän on kirjannut muistiin jokaisen menonsa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Taksimatkat. Laten, croissantin ja suklaakonvehdin.

Joka ikisen euron vesipullonkin.

Toimittaja-kirjailija Friman hallitsee talouttaan täysin, koska tietää kaikki tulonsa ja menonsa. Se tuo hänelle myös vapautta, sillä hän tietää tarkalleen, mikä tulevistakin tulonlähteistä on sellaista rahaa, joka tulee pakollisten menojen päälle.

Tältä se näyttää:


37-vuotias Friman tunnetaan ennen kaikkea suositusta Iholla-sarjasta, jossa hän kuvasi lapsiperhearjen ja mediatyön yhdistämistä. Hän on kirjoittanut kirjoja suomalaisen musiikkimaailman isoimmista ilmiöistä JVG:stä ja Saara Aallosta, ja juontaa tätä nykyä Radio Helsingin iltapäivälähetystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiat olivat toisin kymmenen vuotta sitten, kun Friman ryhtyi freelanceriksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tulot muuttuivat arvaamattomiksi, niin ajattelin, että tarvitaan joku systeemi”, hän sanoo.

Hän osti ensimmäisen A4-kokoisen mustakantaisen muistikirjansa ja alkoi kirjata tulonsa ja menonsa muistiin.

Sen jälkeenkin kirjat ovat kaikki näyttäneet samalta. Mustakantiset kalenterit erottuvat A5-kokoisista päiväkirjoista:Kymmenen vuotta myöhemmin systeemi on suunnilleen sama:

Kaikki alkaa seuraavan vuoden suunnittelulla marras–joulukuussa – eli juuri näihin aikoihin. Tällä hetkellä Friman siis suunnittelee vuotta 2019.

Seuraavalle vuodelle tehdään vuosibudjetti, juoksevat kuukausimenot ja kesälomabudjetti sekä korvamerkitään viikoittaisiin menoihin käytössä oleva rahasumma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensin lasken vuositason tulot, jotka jaan 12 kuukaudelle. Vähennän summasta sitten pakolliset menot, kuten yrittäjän eläkevakuutuksen, vuokran, lainanlyhennykset, siivoojan ynnä muut”, Friman kertoo.

Tämän jälkeen hän jakaa loput rahat viikkobudjetteihin, joka on tällä hetkellä noin 130 euroa. Siihen lisätään joka viikon pakolliset menot: 40 euroa kotimaan työmatkoihin ja 50–90 euroa ravintolaruokiin. Siitä vielä erilliset juoksevat menolistat ovat matkabudjetti, ruokakulut ja shoppailurahat, josta tiukkoina hetkinä tingitään ensimmäisenä.

Friman ei halua kertoa tarkkoja tulojaan, mutta tällä hetkellä hänen tulonsa riittävät hyvin kaikkiin menosarakkeisiin niin, että vapaisiin ostoksiin käytettävissä oleva rahasumma on 500–1 000 euroa. Joskus hän säästää tiettyä tarkoitusta varten ja tekee niille oman listan.

Sellaisia ovat esimerkiksi joululahjabudjetti tai hääbudjetti:


”Viikoittaiselle ravintolaillalliselle on oma sarake, sillä se on tärkeää. Se ei tarkoita mitään kahden sadan euron illallista ja joskus se voi mennäkin lapsen uimakouluun”, Friman kertoo. Summat voivat siirtyä sarakkeesta toiseen.

Ulkopuoliselle kirjanpito voi näyttää kaoottiselta, mutta Friman ymmärtää itse, missä mennään:


Tärkeintä on, että menot on budjetoitu tulojen mukaan. Niitä voi sitten priorisoida eri tavoin.

”Viikoittaista leikkokukkabudjettia ei enää ole, mutta pitkään oli semmoinenkin”, Friman sanoo.

Frimanilla oli pitkään myös systeemi, jossa ylimääräiset tulot, joita tulee esimerkiksi yllättäen sovituista juttu- tai juontokeikoista, siirretään tasaisesti kolmeen paikkaan menolistoissa: 30 prosenttia matkakassaan, 30 prosenttia ylimääräiseen asuntolainan lyhentämiseen ja 30 prosenttia ennakkoveroihin.

Pätkätyöläisen ja freelancerin arki on usein säntäilyä paikasta toiseen. Iholla-sarjan jaksoista sai kuvan, ettei Friman ole kovin järjestelmällinen ja huolellinen ihminen. Silti hänen raha-asiansa ovat hämmästyttävällä tavalla mallillaan. Ja kirjoissa ja kansissa.

Miksi?

”Olen muuten holtiton ja vähän hedonistinen ihminen. Nämä raha-asiat ovat se minun hallinnan saarekkeeni”, Friman sanoo.

Joka aamu hän avaa kalenterinsa samaan aikaan kuin hörppää aamukahviaan. Kaikki edellisillan menot hän tarkistaa kuiteista, verkkopankista tai puhelimeen tehdyistä muistiinpanoista.

”Saatan jopa baari-iltana istua pöydässä ja merkata muistiin viinilasillisen hinnan. Kyllä ystävänikin sitä välillä ihmettelevät”, Friman kertoo.

Hän haluaa pysytellä manuaalisissa merkinnöissä, vaikka erilaisia sähköisiä sovelluksiakin on olemassa. Hän selailee kalenteriaan ja laskelmiaan helposti monta kertaa päivässä.

”Tämä on myös ilon lähde ja nautinto. Näen sen eräänlaisena numerotetriksenä, että asiat siirtyvät sarakkeesta toiseen.”

Kun Frimanilta kerran kysyttiin, että mitä hän harrastaa, hän vastasi harrastavansa ”mun kalenteria”.

Viikkokalenterin sivuun Friman on merkannut ruokailut ja jopa baarissa ostetun vesipullon:


Osittain kyse on myös verenperinnöstä.

”Luulin keksineeni tämän itse, mutta kerran tuli äitini kanssa puhetta, että hänkin on aina merkinnyt kaikki menonsa päiväkirjoihin. Ja hänen siskonsakin on tehnyt samaa. Kaiken lisäksi heidän isänsä, eli edesmennyt pappani on jättänyt jälkeensä valtavan pinon ruutuvihkoja, joihin hän on merkinnyt jokaisen menonsa.”

Tulojen ja menojen orjallinen ylöskirjaaminen vaatii itsekuria. Mutta sitä jaksaa tehdä, koska pelissä on niin paljon.

Laura Friman on pitänyt kymmenen vuotta kirjaa kulutuksestaan, koska hän ei halua joutua tilanteeseen, jossa tili menee nolliin. Tilanne on tuttu monille työssäkäyville suomalaisille: mihin ne rahat oikein hujahtivat?

Friman myöntää olevansa etuoikeutettu, kun töitä on riittänyt.

”Jos pienituloisena ihmisenä joutuisin miettimään, miten saan ruokarahani riittämään, ehkei se olisi niin iloista”, Friman sanoo.

Tarvittaessa Friman olisi kuitenkin valmis tinkimään mistä vain – paitsi asumisesta. Hän voisi hyvin luopua siivoojasta, ravintolailloista, vaateostoksista tai ainakin matkustaa halvemmalla. Arkiruokamenoista hän tinkiikin jo, jotta voi käydä ulkona syömässä ja säästää pari kertaa vuodessa tehtävään ulkomaanmatkaan.

Tinkiminen on myös helpompaa kun on koko ajan kärryillä kulutuksestaan.

”Minulla on viiden viikon kiertävä arkiruokalista, jonka merkitsen menojen kanssa tähän samaan kalenteriin. Siinä voin toteuttaa marttahenkisyyttäni.”

Vapaus on Laura Frimanille töissä tärkeä arvo, mutta vapaus omiin rahoihin on hänelle lähes yhtä tärkeää.

”Olla oman elämänsä rouva”, hän muotoilee.

”En halua olla riippuvainen kenenkään muun rahoista. Olen hieman ahdistunut, jos joku tarjoaa minulle illallisen. Muiden varaan heittäytyminen on vaikeaa.”

Omien rahojen riittäminen on myös feministinen kannanotto: naisten on tärkeää huolehtia omasta taloudestaan. Friman puolittaa kyllä asumiseen ja perhe-elämään liittyviä kuluja miehensä kanssa, mutta tilit ja laskelmat eivät kulje yhdessä. Kalenterissa ovat vain hänet omat tulonsa ja menonsa.

”Olen niin neuroottinen näissä laskelmissani, että en halua alistaa ketään muuta tähän hulluuteen”, hän sanoo.

Taustalla oleva talouden laaja suunnitelmallisuus on tavallaan hetkessä elämisen vastakohta, mutta käytännössä se mahdollistaa juuri sen. Kulukirjojen ansiosta Friman pystyi aikanaan irtisanoutumaan radion aamujuontajan työstä, koska se kävi liian raskaaksi. Tarkan taloudenpitonsa ansiosta hän voi tehdä aika ajoin jotain aika spontaaniakin – tietyissä rajoissa.

Kuinka monella on aina valmis matkakassa ja ylimääräinen tuhat euroa shoppailuun?

Tosin aina kulut ja menot eivät mene kuten pitäisi. Friman näyttää yhtä muistikirjan sivua:


”Tässä on viikko, joka on mennyt miinukselle 95 euroa, kun on tullut jotain yllättävää”, hän sanoo.

”Se noin satanen otetaan sieltä shoppailubudjetista.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  2. 2

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  3. 3

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Tukholmaan valmistui ennätyksellisen korkea asuinkerrostalo, joka on kuin veistos – Kalasataman torneista yksi yltää pari kerrosta korkeammalle

  6. 6

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  7. 7

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  6. 6

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  7. 7

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  8. 8

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  9. 9

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  10. 10

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Poikkeuksellisen laaja” rakennusalan talousrikos­vyyhti syyteharkintaan – Krp epäilee, että sadat tekivät pimeää työtä, veroja kierrettiin miljoonilla ja jätteitä salakuljetettiin Viroon
  3. Nytin ravintolakriitikot paljastavat, miten he huomaavat onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta
  4. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien Liitto vastaa
  5. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  6. Vuoden urheilijaksi valitulla Iivo Niskasella on jo meriitit, joista on vaikea panna enää paremmaksi – motivaatio on silti pysynyt lujana: ”Omat rajat eivät ole tulleet vielä vastaan”
  7. Entinen maailmanlistan ykkönen Maria Šarapova pelasi unelmaottelun, kukisti viime vuoden mestarin – ”Tulee hankala yleisö”, venäläinen pohti seuraavaa ottelua
  8. ”Kuin ilmaisia ämpäreitä olisi jaettu” – Tikkurilan uimahalliin jonotettiin 50 vuotta sitten satoja metrejä, eikä suosio hiivu
  9. Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi
  10. Carlos Ghosnin epäillyistä talousrikoksista uutta tietoa – unohti sopia kahdeksan miljoonan euron palkkiosta muiden hallituksen jäsenten kanssa
  11. Neljän auton kolari puurouttanut liikennettä Porvoonväylällä
  12. Näytä lisää