Elämä

Laura Friman on pitänyt kirjaa jokaisesta eurosta 10 vuoden ajan – Nyt hän kertoo systeemistään, jonka ansiosta tilillä on lähes aina ylimääräinen tonni

Tarkka taloudenpito antaa Laura Frimanille vapauden matkustaa ja syödä viikoittain ravintolassa. Muuten aika huoleton radiopersoona pitää tarkkaa kirjaa jokaisesta kuluttamastaan eurosta.

Tiedätkö, kuinka paljon kulutat rahaa kahvilassa juotuihin kahvikupillisiin viikossa? Entä ulkona syömiseen? Tai viinilasillisiin? Entä matkusteluun?

Entä satutko tietämään, paljonko tähän kaikkeen kuluu rahaa kuukaudessa tai vuodessa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laura Friman tietää. Hän on kirjannut muistiin jokaisen menonsa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Taksimatkat. Laten, croissantin ja suklaakonvehdin.

Joka ikisen euron vesipullonkin.

Toimittaja-kirjailija Friman hallitsee talouttaan täysin, koska tietää kaikki tulonsa ja menonsa. Se tuo hänelle myös vapautta, sillä hän tietää tarkalleen, mikä tulevistakin tulonlähteistä on sellaista rahaa, joka tulee pakollisten menojen päälle.

Tältä se näyttää:


37-vuotias Friman tunnetaan ennen kaikkea suositusta Iholla-sarjasta, jossa hän kuvasi lapsiperhearjen ja mediatyön yhdistämistä. Hän on kirjoittanut kirjoja suomalaisen musiikkimaailman isoimmista ilmiöistä JVG:stä ja Saara Aallosta, ja juontaa tätä nykyä Radio Helsingin iltapäivälähetystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiat olivat toisin kymmenen vuotta sitten, kun Friman ryhtyi freelanceriksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tulot muuttuivat arvaamattomiksi, niin ajattelin, että tarvitaan joku systeemi”, hän sanoo.

Hän osti ensimmäisen A4-kokoisen mustakantaisen muistikirjansa ja alkoi kirjata tulonsa ja menonsa muistiin.

Sen jälkeenkin kirjat ovat kaikki näyttäneet samalta. Mustakantiset kalenterit erottuvat A5-kokoisista päiväkirjoista:Kymmenen vuotta myöhemmin systeemi on suunnilleen sama:

Kaikki alkaa seuraavan vuoden suunnittelulla marras–joulukuussa – eli juuri näihin aikoihin. Tällä hetkellä Friman siis suunnittelee vuotta 2019.

Seuraavalle vuodelle tehdään vuosibudjetti, juoksevat kuukausimenot ja kesälomabudjetti sekä korvamerkitään viikoittaisiin menoihin käytössä oleva rahasumma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensin lasken vuositason tulot, jotka jaan 12 kuukaudelle. Vähennän summasta sitten pakolliset menot, kuten yrittäjän eläkevakuutuksen, vuokran, lainanlyhennykset, siivoojan ynnä muut”, Friman kertoo.

Tämän jälkeen hän jakaa loput rahat viikkobudjetteihin, joka on tällä hetkellä noin 130 euroa. Siihen lisätään joka viikon pakolliset menot: 40 euroa kotimaan työmatkoihin ja 50–90 euroa ravintolaruokiin. Siitä vielä erilliset juoksevat menolistat ovat matkabudjetti, ruokakulut ja shoppailurahat, josta tiukkoina hetkinä tingitään ensimmäisenä.

Friman ei halua kertoa tarkkoja tulojaan, mutta tällä hetkellä hänen tulonsa riittävät hyvin kaikkiin menosarakkeisiin niin, että vapaisiin ostoksiin käytettävissä oleva rahasumma on 500–1 000 euroa. Joskus hän säästää tiettyä tarkoitusta varten ja tekee niille oman listan.

Sellaisia ovat esimerkiksi joululahjabudjetti tai hääbudjetti:


”Viikoittaiselle ravintolaillalliselle on oma sarake, sillä se on tärkeää. Se ei tarkoita mitään kahden sadan euron illallista ja joskus se voi mennäkin lapsen uimakouluun”, Friman kertoo. Summat voivat siirtyä sarakkeesta toiseen.

Ulkopuoliselle kirjanpito voi näyttää kaoottiselta, mutta Friman ymmärtää itse, missä mennään:


Tärkeintä on, että menot on budjetoitu tulojen mukaan. Niitä voi sitten priorisoida eri tavoin.

”Viikoittaista leikkokukkabudjettia ei enää ole, mutta pitkään oli semmoinenkin”, Friman sanoo.

Frimanilla oli pitkään myös systeemi, jossa ylimääräiset tulot, joita tulee esimerkiksi yllättäen sovituista juttu- tai juontokeikoista, siirretään tasaisesti kolmeen paikkaan menolistoissa: 30 prosenttia matkakassaan, 30 prosenttia ylimääräiseen asuntolainan lyhentämiseen ja 30 prosenttia ennakkoveroihin.

Pätkätyöläisen ja freelancerin arki on usein säntäilyä paikasta toiseen. Iholla-sarjan jaksoista sai kuvan, ettei Friman ole kovin järjestelmällinen ja huolellinen ihminen. Silti hänen raha-asiansa ovat hämmästyttävällä tavalla mallillaan. Ja kirjoissa ja kansissa.

Miksi?

”Olen muuten holtiton ja vähän hedonistinen ihminen. Nämä raha-asiat ovat se minun hallinnan saarekkeeni”, Friman sanoo.

Joka aamu hän avaa kalenterinsa samaan aikaan kuin hörppää aamukahviaan. Kaikki edellisillan menot hän tarkistaa kuiteista, verkkopankista tai puhelimeen tehdyistä muistiinpanoista.

”Saatan jopa baari-iltana istua pöydässä ja merkata muistiin viinilasillisen hinnan. Kyllä ystävänikin sitä välillä ihmettelevät”, Friman kertoo.

Hän haluaa pysytellä manuaalisissa merkinnöissä, vaikka erilaisia sähköisiä sovelluksiakin on olemassa. Hän selailee kalenteriaan ja laskelmiaan helposti monta kertaa päivässä.

”Tämä on myös ilon lähde ja nautinto. Näen sen eräänlaisena numerotetriksenä, että asiat siirtyvät sarakkeesta toiseen.”

Kun Frimanilta kerran kysyttiin, että mitä hän harrastaa, hän vastasi harrastavansa ”mun kalenteria”.

Viikkokalenterin sivuun Friman on merkannut ruokailut ja jopa baarissa ostetun vesipullon:


Osittain kyse on myös verenperinnöstä.

”Luulin keksineeni tämän itse, mutta kerran tuli äitini kanssa puhetta, että hänkin on aina merkinnyt kaikki menonsa päiväkirjoihin. Ja hänen siskonsakin on tehnyt samaa. Kaiken lisäksi heidän isänsä, eli edesmennyt pappani on jättänyt jälkeensä valtavan pinon ruutuvihkoja, joihin hän on merkinnyt jokaisen menonsa.”

Tulojen ja menojen orjallinen ylöskirjaaminen vaatii itsekuria. Mutta sitä jaksaa tehdä, koska pelissä on niin paljon.

Laura Friman on pitänyt kymmenen vuotta kirjaa kulutuksestaan, koska hän ei halua joutua tilanteeseen, jossa tili menee nolliin. Tilanne on tuttu monille työssäkäyville suomalaisille: mihin ne rahat oikein hujahtivat?

Friman myöntää olevansa etuoikeutettu, kun töitä on riittänyt.

”Jos pienituloisena ihmisenä joutuisin miettimään, miten saan ruokarahani riittämään, ehkei se olisi niin iloista”, Friman sanoo.

Tarvittaessa Friman olisi kuitenkin valmis tinkimään mistä vain – paitsi asumisesta. Hän voisi hyvin luopua siivoojasta, ravintolailloista, vaateostoksista tai ainakin matkustaa halvemmalla. Arkiruokamenoista hän tinkiikin jo, jotta voi käydä ulkona syömässä ja säästää pari kertaa vuodessa tehtävään ulkomaanmatkaan.

Tinkiminen on myös helpompaa kun on koko ajan kärryillä kulutuksestaan.

”Minulla on viiden viikon kiertävä arkiruokalista, jonka merkitsen menojen kanssa tähän samaan kalenteriin. Siinä voin toteuttaa marttahenkisyyttäni.”

Vapaus on Laura Frimanille töissä tärkeä arvo, mutta vapaus omiin rahoihin on hänelle lähes yhtä tärkeää.

”Olla oman elämänsä rouva”, hän muotoilee.

”En halua olla riippuvainen kenenkään muun rahoista. Olen hieman ahdistunut, jos joku tarjoaa minulle illallisen. Muiden varaan heittäytyminen on vaikeaa.”

Omien rahojen riittäminen on myös feministinen kannanotto: naisten on tärkeää huolehtia omasta taloudestaan. Friman puolittaa kyllä asumiseen ja perhe-elämään liittyviä kuluja miehensä kanssa, mutta tilit ja laskelmat eivät kulje yhdessä. Kalenterissa ovat vain hänet omat tulonsa ja menonsa.

”Olen niin neuroottinen näissä laskelmissani, että en halua alistaa ketään muuta tähän hulluuteen”, hän sanoo.

Taustalla oleva talouden laaja suunnitelmallisuus on tavallaan hetkessä elämisen vastakohta, mutta käytännössä se mahdollistaa juuri sen. Kulukirjojen ansiosta Friman pystyi aikanaan irtisanoutumaan radion aamujuontajan työstä, koska se kävi liian raskaaksi. Tarkan taloudenpitonsa ansiosta hän voi tehdä aika ajoin jotain aika spontaaniakin – tietyissä rajoissa.

Kuinka monella on aina valmis matkakassa ja ylimääräinen tuhat euroa shoppailuun?

Tosin aina kulut ja menot eivät mene kuten pitäisi. Friman näyttää yhtä muistikirjan sivua:


”Tässä on viikko, joka on mennyt miinukselle 95 euroa, kun on tullut jotain yllättävää”, hän sanoo.

”Se noin satanen otetaan sieltä shoppailubudjetista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Raha
 • Katarina Malmberg
 • Elämänhallinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Lehti: Maltalaisen toimittajan murhan tilaajat tunnistettu

  10. 10

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  9. 9

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  10. 10

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää