Elämä

Esa Pelkosen, 23, isyys alkoi dramaattisin kääntein, eikä hän ole katunut kertaakaan: ”Tajusin, että Eemin kanssa voi liikkua ja elää”

Suomessa tullaan ensimmäistä kertaa isäksi keskimäärin 31-vuotiaana. Esa Pelkosesta tuli isä 20-vuotiaana.

Isän ja pojan ensikohtaaminen oli dramaattinen. Esa Pelkonen oli 20-vuotias, odotti käytävällä ja pelkäsi.

Synnytys oli käynnistetty, ja yhtäkkiä vaimo Helena Pavloff-Pelkonen taisteli hengestään. Samoin teki vauva, Eemi-poika.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Odotin ihan kuumotuksissa ulkopuolella, ja sieltä kärrättiin Eemiä. Ajattelin, että nyt pitäisi fiilistellä tätä, mutta en pysty, kun olen huolissani vaimostani”, Pelkonen muistelee.

Synnytys oli raju. Käynnistys aloitettiin Cytotec-lääkkeen avulla. Pariskunta kertoi noin vuosi sitten HS:n haastattelussa lääkkeen aiheuttamista sivuvaikutuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Istukka irtosi ennenaikaisesti ja kohtu repesi. Eemi syntyi hätäsektiolla. Lopulta sekä äiti että lapsi selvisivät. Isyys alkoi.

Isäksi tulevien keski-ikä on noussut tasaiseen tahtiin. Ensimmäistä kertaa isäksi tullaan keskimäärin 31,5-vuotiaana. Siksi Pelkonen on verrattain nuori isä. Ja häntä nuorempiakin on. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 ensimmäisen lapsensa sai 306 alle 20-vuotiasta miestä.

Pelkosen reitti isäksi kulki epätavallista kautta. Hän eli tavallista nuoren miehen elämää ja haaveili urasta näyttelijänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaimolla oli jo ennestään kolme lasta. Näille kolmelle Pelkonen oli enemmänkin isoveli kuin isä.

Ajatus yhteisestä biologisesta lapsesta tuli ajankohtaiseksi pian. Vaimo oli 19 vuotta vanhempi. Jos pariskunta halusi yhteisen lapsen, aikaa ei olisi kauan.

”Se oli loppupeleissä tietoinen päätös hankkia lapsi. Vaikka ensin vain leikittelimme ajatuksella.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eemi syntyi vuoden 2015 kesällä. Syntymää seurasi vauhdikas syksy. Pariskunta teki yhdessä taideprojektin Linnanmäellä, ja perhe muutti uuteen kotiin. Muistikuvat tuosta ajasta ovat pyyhkiytyneet Pelkosen mielestä.

Keväällä Pelkonen halusi hengähtää. Hän päätti jättää urahaaveet hetkeksi ja miettiä mitä haluaa. Pelkonen jäi pojan kanssa kotiin kotihoidontuella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Vuosi vastasyntyneen poikani kanssa tarjosi minulle mahdollisuuden pysähtyä.”

Isä nautti lapsen kanssa höpöttelystä, lörpöttelystä ja makoilusta. Välillä tosin tuntui, että hän oli aina vain kotona. Sitten Pelkonen keksi, että lapsenhan voi ottaa mukaan, kun lähtee vaikka ystävien kanssa kahvilaan.

”Tajusin, että Eemin kanssa voi liikkua ja elää.”

Mutta jonkinlaista isien vertaistukitoimintaa Pelkonen olisi kaivannut. Hän kyllä kokeili perheneuvolan ryhmää.

”Siellä oli muutamia äitejä juttelemassa allergioista ja ruokavalioista. Ei se oikein inspiroinut.”

Nuorten isien vertaistuellista isäkahvilaa osana Silmu-toimintaa ohjaava Jussi Vehniäinen tunnistaa Pelkosen kokemuksen.

”Kun keskivertoisä hakee vertaistukea, hän törmää yleensä äiteihin ja lapsiin. Kun nuori isä hakee vastaavaa, vastassa on kolmikymppisiä, jotka ovat nuorille jo ihan dinosauruksia”, Vehniäinen sanoo.

Nuoren isän huolet ovat vähän erilaisia kuin kolmikymppisen. Isyyden yhteydessä puhutaan usein perhevapaista, työmarkkinoiden suhtautumisesta koti-isyyteen ja muista asioista, jotka eivät välttämättä kosketa nuoria isiä.

”Nuoret elävät lyhyillä sykleillä. Heille on ajankohtaisempaa työ- ja opiskelupaikan miettiminen ja suhde omiin vanhempiin.”

Ja mistä nuoret isät puhuvat? Vehniäisen mukaan kaikkein eniten parisuhteesta. Lisäksi he kaipaavat itseluottamusta lapsen kanssa olemiseen ja uskoa omiin kykyihinsä. Nuoruudessa on myös etunsa.

”Nuoret isät ovat avoimia ja mukautuvaisia. Kolmikymppisillä on jo pinttyneemmät tavat.”

Joillekin avun hakeminen on hankalampaa. Vehniäisen mukaan moni nuori isä kokee, että heidän pitää todistella pärjäämistään tavallista enemmän esimerkiksi palveluita käyttäessään tai kaupungilla.


Pelkonen ei kuulu heihin. Hänen mielestään isyys on myös asenteesta kiinni.

”Olen aina kantanut isyyteni mielettömällä ylpeydellä. Olen mennyt tuolla kantorepun kanssa sellaisella asenteella, että: Wow, tsekatkaa! Mulla on tällainen!”

Näyttelijähaaveet saivat jäädä. Pelkonen alkoi opiskella kasvatustieteitä yliopistossa. Hänestä on hauska seurata Eemin kehitystä samalla kun lukee kasvatustieteen teoriaa. Pelkonen kokee olevansa tiedostava, lasta tutkiva ja kuunteleva isä.

”Tavoite on se, että läpi isyyteni osaisin pysähtyä lapsen äärelle ja oikeasti tunnustella hänen todellisuuttaan”, Pelkonen pohtii.

”Ja tietysti haluan olla hauska isä.”

Isyyttä Pelkonen ei ole katunut kertaakaan. Hän kokee kasvaneensa ja haluaa rohkaista myös niitä, jotka epäröivät isäksi ryhtymistä. Pelkonen uskoo, että useimmissa tapauksissa isäksi ryhtyminen kannattaa.

”Kun on postmodernin ajan eksistentiaaliset ahdistukset menossa, ja sitten siihen pölähtää skidi, niin se antaa sisäistä rauhaa ja rohkeutta.”

Entä millainen kaveri on Eemi?

Pelkosen poika on nyt 3,5-vuotias. Isä kuvailee poikaansa vitsikkääksi ja sympaattiseksi kaveriksi. Viime aikoina Eemi on ryhtynyt fyysisemmäksi ja alkanut kokeilla oman kehonsa rajoja. Miten kovaa pystyy juoksemaan? Miltä tuntuu lyödä?

”Ja Eemi tykkää myös painia paljon.”

 

”Pääasiassa me heitämme läppää ja painimme.”

Parhaillaan Pelkonen harjoittelee rajojen asettamista. Nyt kun Eemillä on uhmaakin. Varsinkin julkisilla paikoilla oli aluksi vaikeaa asettaa rajoja.

”Kaupassa Eemille iskee välillä raivo, kun kieltäydyn ostamasta karkkia. Tähänkin reagoiminen on sellainen juttu, jota olen nyt treenannut”, Pelkonen kertoo ja näyttää, miten nappaa pojan noissa tilanteissa kainaloonsa.

Rauhallisina hetkinä isä ja poika tutkivat yhdessä eläinkirjoja. Eemi rakastaa eläimiä ja haluaa leikkiä metsäretkillä roolileikkiä, jossa isä on kettu ja poika susi.

”Ensin se vähän hävetti. Mutta pari kertaa olen mennyt ketun rooliin sisälle. Itse asiassa se on ihan vapauttavaa leikkiä kettua metsässä. Kannattaa kokeilla joskus”, Pelkonen sanoo ja nauraa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isyys
 • Vanhemmuus
 • Lapset
 • Perhe
 • Laura Hallamaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  7. 7

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  8. 8

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  10. 10

   Eduskunta sai väärää tietoa tiedustelulaeista – valiokunta kiusaantui poliittisesti arasta asiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää