Elämä

Vaatimaton lääkäri Helsingin Töölöstä lentää maailmalla hoitamassa Kimi Räikköstä ja Sebastian Vetteliä, mutta siitä tietää vain harva

Vielä 1970-luvulla formulakuljettajalle riitti aamupalaksi tupakka ja kuppi kahvia ja sivutörmäyssuojaksi paksut pulisongit. Nyt on toisin. Sen tietää lääkäri Petri Helenius, joka toimii osana menestyimpien formula 1 -kuljettajien lääkintätiimiä.

Kaikesta päätellen lääkäri Petri Helenius on vaatimaton mies, joka ei välitä julkisuudesta. Helenius nimittäin työskentelee yhdessä maailman suurimmassa valokeilassa, mutta juuri kukaan ei tiedä sitä.

Liikuntalääketieteeseen erikoistunut Helenius, 52, pitää vastaan­ottoaan Pihlajalinnan lääkärikeskuksessa Kampissa. Pihlajalinnan esittelytekstissä luetellaan, että Helenius on Helsingin IFK:n jääpallo- ja jääkiekkojoukkueiden, Dickenin käsipallojoukkueen sekä Suomen taitoluistelumaajoukkueen lääkäri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helenius mainitsee SM-tason käsipallon ja jääpallon mutta unohtaa kertoa mini-ansioluettelossaan, että hän operoi näiden sympaattisten pikkulajien täydellisessä vastakohdassa.

Helenius on mukana lääkintätiimissä, joka huolehtii menestyneimmistä formula 1 -tähdistä ja koko Mercedes F1 -maailmanmestaritallista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tosiaan, en ole ehtinyt päivittää sitä [Pihlajalinnan esittelyä] pitkään aikaan”, Helenius kertoo ja naurahtaa.

Helenius on ilmeisesti käynyt saman itsensä esille nostamisen kurssin kuin entinen kiekonheittäjä Ari Huumonen, joka antoi aikoinaan haastattelun auton alla maaten.

”Ne jotka ovat itsekin mukana formuloissa, tietävät työstäni formula ykkösissä, mutta ei kovin moni. Jotkut tutut olivat nähneet minut televisiossa Sotshin kisan palkintojenjaossa ja kysyivät, että olenko sielläkin nykyään.”

Onhan hän.

 

Helenius on ilmeisesti käynyt saman itsensä esille nostamisen kurssin kuin kiekonheittäjä Ari Huumonen, joka antoi aikoinaan haastattelun auton alla maaten.


Ortopedi Aki Hintsa tamppasi polun formulamaailmaan suomalaisille lääkäreille ja kuntovalmentajille. 1990-luvun lopulla tuleva maailmanmestari Mika Häkkinen palkkasi Hintsan lääkärikseen ja valmentajakseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2003 Hintsasta tuli McLaren-tallin lääkäri. Hintsa auttoi maailmanmestareita Kimi Räikköstä, Sebastian Vetteliä ja Lewis Hamiltonia. Hintsa perusti valmennusyhtiön, jonka asiakkaina oli monta F1-tallia ja -huippukuskia. He hioivat henkistä ja fyysistä suorituskykyään Hintsan opein.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sveitsissä asunut Hintsa pyysi Heleniuksen mukaan Hintsa Performance -yhtiöönsä ja F1-sirkukseen.

”Aki vietti yhä enemmän aikaa Sveitsissä, ja minä autoin potilaita Suomessa, kun kuskit kävivät täällä testeissä, siitä yhteistyömme pikku hiljaa lähti”, Helenius muistelee.

Hintsa keskittyi johtamaan valmennusyhtiötään ja ehdotti kauden 2013 jälkeen, että hän ja Helenius kiertäisivät puoliksi kauden F1-kisat. Lopulta Hintsa päätti jäädä kokonaan pois MM-sarjasta ja kysyi Heleniusta seuraajakseen F1-varikolle.

”En kuitenkaan pystynyt lähtemään koko kaudeksi kisoja kiertämään, koska silloin olisi pitänyt luopua kaikesta muusta. 20 kisaa ei ole ihan pikkuprojekti.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska matkapäivien määrä hirvitti Heleniusta, australialainen lääkäri Luke Bennett otti Hintsa Performancella päävastuun F1-kisoista. Bennett on tottunut siirtymään paikasta toiseen, sillä hän kuului Australiassa lentäviin lääkäreihin, jotka päivystävät maan harvaan asutuilla alueilla.

”Luke Bennett on tehohoidon erikoislääkäri, joten jos eteen tulee urheilulääketieteen ongelmia, konsultoin häntä.”

Helenius päivystää Suomessa puhelimen ääressä tarvittaessa ja tuuraa Bennettiä muutamissa kisoissa.

”Tällä kaudella kävin viidessä GP:ssä.”

Aki Hintsan jättämät saappaat olivat suuret kahdellekin lääkärille, sillä hän oli F1-varikon pidetyimpiä ihmisiä. Hintsa kuoli 58-vuotiaana syöpään 2016.

Vielä romanttisella 1970-luvulla kilpakuskille riitti aamupalaksi tupakka ja kuppi kahvia, tarttuvien tautien torjuntaan suuret aurinkolasit ja sivutörmäyssuojaksi paksut pulisongit.

Nyt formulakuskien elämä on erittäin säädeltyä ja aikataulutettua. Kaikki kuljettajien suorituskyykyyn vaikuttavat asiat – kuten lepo, ravinto, matkustaminen ja harjoittelu – mitataan, mietitään ja annostellaan äärimmäisen tarkasti.

”F1-maailma on muuttunut, ja juuri Aki Hintsa toi tuota kokonaisvaltaista ajattelua formuloihin. Häiriötekijät minimoidaan. Ettei esimerkiksi valvominen aiheuta ongelmia elimistön puolustusmekanismille ja altista flunssalle, joka taas pudottaa suoritustasoa.”

 

Vielä 1970-luvulla kilpakuskille riitti aamupalaksi tupakka ja kuppi kahvia ja sivutörmäyssuojaksi paksut pulisongit.

Hintsa Performancen asiakkaana on 13 F1-kuskia – eli yli puolet kaikkiaan 20 kuljettajasta – sekä kuusi nuorta F2-kuskia.

Helenius on erittäin varovainen nimien suhteen, eikä hän kerro edes tärkeimpiä F1-asiakkaitaan, mutta ne on helppo päätellä Hintsa Performancen nettisivuilta. Sivuilta selviää, että yhtiön asikaskuskit ja -tallit ovat neljän viime vuoden aikana voittaneet kaikki sarjan kilpailut ja mestaruudet: Hamilton, Valtteri Bottas, Ferrarin Vettel ja Räikkönen, Red Bullin Jos Verstappen ja Daniel Ricciardo...

Esimerkiksi Ferrari-tallilla on oma lääkäri, mutta hän hoitaa vain muuta henkilökuntaa, ei kuljettajia.

”Minä ja Bennett olemme päävastuussa, jos Ferrarin kuskeille tapahtuu jotain.”


F1-kuskit tutkitaan perusteellisesti Heleniuksen johdolla ennen kautta. Heidän fyysinen suorituskykynsä, biomekaniikkansa, kehonkoostumuksensa ja yleisterveytensä tarkastetaan testeillä ja kokeilla.

”Lisäksi käymme läpi ruokavalion ja erityisesti kuskien ranka-alueen. He istuvat vähän erikoisessa ajo-asennossa, joten kaularanka ja lanneranka ovat alttiita ongelmille.”

”Lyömme kaikki nämä tutkimuspatteriston tiedot yhteen ja kartoitamme mahdolliset riskit yhdessä kuljettajien henkilökohtaisten kuntovalmentajien kanssa. Treenien ja ravinnon lisäksi suunnittelemme kuskeille muun muassa mahdollisimman järkevät matkustus- ja nukkumisajat.”

Heleniuksen mukaan F1-kuskit ovat helppoja asiakkaita, joista kukaan ei juuri erotu joukosta.

”Kuskien kanssa työskentely on hyvin luontevaa, he ovat asiakkaita siinä missä muutkin.”

Kuskit ovat uteliaita potilaita. ”He ovat tottuneet autourheilussa seuramaan kaikkea dataa, ja kyllä heitä tarkasti kiinnostaa esimerkiksi fyysisen suorituskyvyn testitulokset ja niiden analysointi.”

Formulakisa ajetaan sunnuntaina, mutta Helenius matkustaa paikalle jo tiistaina. Heleniuksen F1-arki on sekoitus yleislääkärin, työterveyskeskuslääkärin ja liikuntalääketieteen erikoislääkärin työtä. Kuskien lisäksi Helenius hoitaa ja auttaa tarvittaessa Mercedes-tallin kaikkia työntekijöitä ja vieraita, yhteensä noin sataa ihmistä.

”F1-kisoissa on paljon myös tavallista yleislääkärin työtä, mekaanikkojen haavoja tai flunssia, kompuroivien vieraiden vammoja. Aina jotain sattuu ja tapahtuu.”

F1:n maine ja lumo on rakennettu osaksi vaaran varaan, mutta vakavat onnettomuudet ovat yhä harvinaisempia. Suuret vauhdit ja g-voimat vaativat kuitenkin hyvän valmiuden vakavien vammojen hoitoon.

 

”He ovat asiakkaita siinä missä muutkin.”

Kansainvälisen autourheiluliiton FIAn lääkäri päivystää radalla autossa, ja hänet ajetaan ensimmäisenä paikalle, jos tapahtuu onnettomuus.

”Jos meidän kuskille tapahtuu jotain, meidät viedään radan lääkintäkeskuksen, jossa on jo sairaalatason varustus. Tarvittaessa helikopteri vie potilaan isompaan sairaalaan.”

Suomalaiset urheilulääkärit ovat nykyään alansa kansainvälisiä tähtiä, jotka leikkaavat maailman parhaita huippu-urheilijoita. Mutta kun Petri Helenius olisi nuorena miehenä tarvinnut urheilulääkäriä, sellaista ei löytynyt mistään.

Helsingin Töölössä lähes koko ikänsä asunut Helenius pelasi sulkapalloa A-tasolla, ja kärsi rasitusperäisistä vammoista.

”Silloin yritin etsiä urheilulääkäriä, mutta ei niitä alan osaajia oikein ollut Suomessa siihen aikaan. Oli vaikea löytää apua, erikoisosaamista. Nyt tilanne on muuttunut ihan erilaiseksi.”

Helenius kiinnostui urheilulääketieteestä jo lukiossa. Hän pääsi opiskelemaan lääketiedettä, flirttaili reumaan erikoistumisen kanssa, mutta päätyi lopulta liikuntalääketieteeseen.

Jännevammat katkaisivat Heleniuksen sulkapallouran, mutta urheilu hotkaisi miehen kitaansa. Hänen ensimmäinen lääkärinpestinsä urheilujoukkueessa oli amerikkalaisen jalkapallon East City Giants 1990-luvun alussa.

Sen jälkeen Helenius on nähnyt ja kokenut monen lajin ja seuran uhon, tuhon ja menestyksen: jalkapallon FinnPa ja Allianssi, aerobicin maajoukkue, lentopallomaajoukkue, taitoluistelumaajoukkue, käsipalloa, formula 1, jääpalloa…

Heleniuksen uran sykähdyttävimmät hetket ovat olleet HIFK:n Suomen mestaruudet sekä Laura Lepistön kulta taitoluistelun EM-kisoissa Hartwall-areenassa.

”On ollut surkeita pettymyksen tunteitakin, kun olen elänyt urheilijoiden mukana.”

Heleniuksen rakkain työ on toimiminen HIFK:n jääkiekon liigajoukkueen lääkärinä. Seurapomo Frank Moberg pestasi Heleniuksen seuran A-junioreista vuonna 1994.

Moni jääkiekon seuraaja tunnistaakin hoikan vaalean miehen, joka seuraa tuimailmeisenä peliä HIFK:n vaihtoaitiossa. Helenius tarkkailee pelaajia intensiivisesti koko ajan, ja jos pelaaja vähänkin irvistää, hän menee heti selvittämään tilannetta.

”En pysty formulaa ottamaan enempää kalenteriin, muuten ei riitä aikaa HIFK:lle. Varsinkin kevät on vahvasti pyhitetty HIFK:lle ja pudotuspeleille.”

Helenius on kuitenkin F1-varikolla tänä viikonloppuna kauden viimeisessä GP:ssä Abu Dhabissa, jossa Hintsan tiimin asiakkaat voittavat sekä kuljettajien että tallien maailmanmestaruuden.

  


Kuka?

  52-vuotias liikuntalääketieteen erikoislääkäri asuu Töölössä Helsingissä.

  Perhe: vaimo ja kaksi poikaa.

  Harrastaa tennistä.

Tästä tunnetaan

Toimii muun muassa F1-lääkärinä, Helsingin IFK:n jääkiekon liigajoukkueen, miesten lentopallomaajoukkueen ja taitoluistelumaajoukkueen lääkärinä sekä kansallisbaletin konsultoivana lääkärinä.

Tästä ei tunneta

Kilpailee tenniksessä c- ja d-luokassa, jos aikataulu sallii. ”Välillä kilpailuhenki voittaa ja on pakko lähteä itsekin kisamaan, mutta valitettavan harvoin työaikataulut antavat myöden viikonloppuisin.”

 

Näistä en luovu

Urheileva kaveriporukka

”Yli 20 vuotta kokoontunut samanhenkinen kaveriporukka, joka urheilee säännöllisesti kerran viikossa, lähinnä salibandya mutta myös muita lajeja.”

Pitkät kävelylenkit

”Usein puhelin korvalla työasioita hoitaen. Kävely on hyvä liikuntamuoto, siinä saa happea mutta voi samalla hoitaa asioita.”

Suklaa

”Välillä pitää herkutellakin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus laittoi pisteen erikoiselle riidalle

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana itseään pitävä voi olla vakavasta sairaudesta kärsivä ihmisraunio, sanoo asiantuntija – nämä kuusi asiaa kielivät uniapneasta

   Tilaajille
  4. 4

   Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

  5. 5

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  6. 6

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  7. 7

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Tältä näyttävät VR:n konduktöörien ja veturinkuljettajien uudet vaatteet

  10. 10

   Miksi ruma nainen on niin kamala asia? Kysymys riivasi Saara Turusta niin, että hän teki siitä näytelmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  3. 3

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  4. 4

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää