
Liikuntalääketieteeseen erikoistunut Helenius, 52, pitää vastaanottoaan Pihlajalinnan lääkärikeskuksessa Kampissa. Pihlajalinnan esittelytekstissä luetellaan, että Helenius on Helsingin IFK:n jääpallo- ja jääkiekkojoukkueiden, Dickenin käsipallojoukkueen sekä Suomen taitoluistelumaajoukkueen lääkäri.
Helenius mainitsee SM-tason käsipallon ja jääpallon mutta unohtaa kertoa mini-ansioluettelossaan, että hän operoi näiden sympaattisten pikkulajien täydellisessä vastakohdassa.
Helenius on mukana lääkintätiimissä, joka huolehtii menestyneimmistä formula 1 -tähdistä ja koko Mercedes F1 -maailmanmestaritallista.
”Tosiaan, en ole ehtinyt päivittää sitä [Pihlajalinnan esittelyä] pitkään aikaan”, Helenius kertoo ja naurahtaa.
Helenius on ilmeisesti käynyt saman itsensä esille nostamisen kurssin kuin entinen kiekonheittäjä Ari Huumonenhttps://www.hs.fi/haku/?query=ari+huumonen, joka antoi aikoinaan haastattelun auton alla maaten.
”Ne jotka ovat itsekin mukana formuloissa, tietävät työstäni formula ykkösissä, mutta ei kovin moni. Jotkut tutut olivat nähneet minut televisiossa Sotshin kisan palkintojenjaossa ja kysyivät, että olenko sielläkin nykyään.”
Onhan hän.
Helenius on ilmeisesti käynyt saman itsensä esille nostamisen kurssin kuin kiekonheittäjä Ari Huumonen, joka antoi aikoinaan haastattelun auton alla maaten.

Ortopedi Aki Hintsahttps://www.hs.fi/haku/?query=aki+hintsa tamppasi polun formulamaailmaan suomalaisille lääkäreille ja kuntovalmentajille. 1990-luvun lopulla tuleva maailmanmestari Mika Häkkinenhttps://www.hs.fi/haku/?query=mika+hakkinen palkkasi Hintsan lääkärikseen ja valmentajakseen.
2003 Hintsasta tuli McLaren-tallin lääkäri. Hintsa auttoi maailmanmestareita Kimi Räikköstähttps://www.hs.fi/haku/?query=kimi+raikkosta, Sebastian Vetteliä https://www.hs.fi/haku/?query=sebastian+vetteliaja Lewis Hamiltoniahttps://www.hs.fi/haku/?query=lewis+hamiltonia. Hintsa perusti valmennusyhtiön, jonka asiakkaina oli monta F1-tallia ja -huippukuskia. He hioivat henkistä ja fyysistä suorituskykyään Hintsan opein.
Sveitsissä asunut Hintsa pyysi Heleniuksen mukaan Hintsa Performance -yhtiöönsä ja F1-sirkukseen.
”Aki vietti yhä enemmän aikaa Sveitsissä, ja minä autoin potilaita Suomessa, kun kuskit kävivät täällä testeissä, siitä yhteistyömme pikku hiljaa lähti”, Helenius muistelee.
Hintsa keskittyi johtamaan valmennusyhtiötään ja ehdotti kauden 2013 jälkeen, että hän ja Helenius kiertäisivät puoliksi kauden F1-kisat. Lopulta Hintsa päätti jäädä kokonaan pois MM-sarjasta ja kysyi Heleniusta seuraajakseen F1-varikolle.
”En kuitenkaan pystynyt lähtemään koko kaudeksi kisoja kiertämään, koska silloin olisi pitänyt luopua kaikesta muusta. 20 kisaa ei ole ihan pikkuprojekti.”
Koska matkapäivien määrä hirvitti Heleniusta, australialainen lääkäri Luke Bennett https://www.hs.fi/haku/?query=luke+bennettotti Hintsa Performancella päävastuun F1-kisoista. Bennett on tottunut siirtymään paikasta toiseen, sillä hän kuului Australiassa lentäviin lääkäreihin, jotka päivystävät maan harvaan asutuilla alueilla.
”Luke Bennett on tehohoidon erikoislääkäri, joten jos eteen tulee urheilulääketieteen ongelmia, konsultoin häntä.”
Helenius päivystää Suomessa puhelimen ääressä tarvittaessa ja tuuraa Bennettiä muutamissa kisoissa.
”Tällä kaudella kävin viidessä GP:ssä.”
Aki Hintsan jättämät saappaat olivat suuret kahdellekin lääkärille, sillä hän oli F1-varikon pidetyimpiä ihmisiä. Hintsa kuoli 58-vuotiaana syöpään 2016.
Vielä romanttisella 1970-luvulla kilpakuskille riitti aamupalaksi tupakka ja kuppi kahvia, tarttuvien tautien torjuntaan suuret aurinkolasit ja sivutörmäyssuojaksi paksut pulisongit.
Nyt formulakuskien elämä on erittäin säädeltyä ja aikataulutettua. Kaikki kuljettajien suorituskyykyyn vaikuttavat asiat – kuten lepo, ravinto, matkustaminen ja harjoittelu – mitataan, mietitään ja annostellaan äärimmäisen tarkasti.
”F1-maailma on muuttunut, ja juuri Aki Hintsa toi tuota kokonaisvaltaista ajattelua formuloihin. Häiriötekijät minimoidaan. Ettei esimerkiksi valvominen aiheuta ongelmia elimistön puolustusmekanismille ja altista flunssalle, joka taas pudottaa suoritustasoa.”
Hintsa Performancen asiakkaana on 13 F1-kuskia – eli yli puolet kaikkiaan 20 kuljettajasta – sekä kuusi nuorta F2-kuskia.Vielä 1970-luvulla kilpakuskille riitti aamupalaksi tupakka ja kuppi kahvia ja sivutörmäyssuojaksi paksut pulisongit.
Helenius on erittäin varovainen nimien suhteen, eikä hän kerro edes tärkeimpiä F1-asiakkaitaan, mutta ne on helppo päätellä Hintsa Performancen nettisivuilta. Sivuilta selviää, että yhtiön asikaskuskit ja -tallit ovat neljän viime vuoden aikana voittaneet kaikki sarjan kilpailut ja mestaruudet: Hamilton, Valtteri Bottashttps://www.hs.fi/haku/?query=valtteri+bottas, Ferrarin Vettel ja Räikkönen, Red Bullin Jos Verstappenhttps://www.hs.fi/haku/?query=jos+verstappen ja Daniel Ricciardohttps://www.hs.fi/haku/?query=daniel+ricciardo...
Esimerkiksi Ferrari-tallilla on oma lääkäri, mutta hän hoitaa vain muuta henkilökuntaa, ei kuljettajia.
”Minä ja Bennett olemme päävastuussa, jos Ferrarin kuskeille tapahtuu jotain.”

F1-kuskit tutkitaan perusteellisesti Heleniuksen johdolla ennen kautta. Heidän fyysinen suorituskykynsä, biomekaniikkansa, kehonkoostumuksensa ja yleisterveytensä tarkastetaan testeillä ja kokeilla.
”Lisäksi käymme läpi ruokavalion ja erityisesti kuskien ranka-alueen. He istuvat vähän erikoisessa ajo-asennossa, joten kaularanka ja lanneranka ovat alttiita ongelmille.”
”Lyömme kaikki nämä tutkimuspatteriston tiedot yhteen ja kartoitamme mahdolliset riskit yhdessä kuljettajien henkilökohtaisten kuntovalmentajien kanssa. Treenien ja ravinnon lisäksi suunnittelemme kuskeille muun muassa mahdollisimman järkevät matkustus- ja nukkumisajat.”
Heleniuksen mukaan F1-kuskit ovat helppoja asiakkaita, joista kukaan ei juuri erotu joukosta.
”Kuskien kanssa työskentely on hyvin luontevaa, he ovat asiakkaita siinä missä muutkin.”
Kuskit ovat uteliaita potilaita. ”He ovat tottuneet autourheilussa seuramaan kaikkea dataa, ja kyllä heitä tarkasti kiinnostaa esimerkiksi fyysisen suorituskyvyn testitulokset ja niiden analysointi.”
Formulakisa ajetaan sunnuntaina, mutta Helenius matkustaa paikalle jo tiistaina. Heleniuksen F1-arki on sekoitus yleislääkärin, työterveyskeskuslääkärin ja liikuntalääketieteen erikoislääkärin työtä. Kuskien lisäksi Helenius hoitaa ja auttaa tarvittaessa Mercedes-tallin kaikkia työntekijöitä ja vieraita, yhteensä noin sataa ihmistä.
”F1-kisoissa on paljon myös tavallista yleislääkärin työtä, mekaanikkojen haavoja tai flunssia, kompuroivien vieraiden vammoja. Aina jotain sattuu ja tapahtuu.”
F1:n maine ja lumo on rakennettu osaksi vaaran varaan, mutta vakavat onnettomuudet ovat yhä harvinaisempia. Suuret vauhdit ja g-voimat vaativat kuitenkin hyvän valmiuden vakavien vammojen hoitoon.
Kansainvälisen autourheiluliiton FIAn lääkäri päivystää radalla autossa, ja hänet ajetaan ensimmäisenä paikalle, jos tapahtuu onnettomuus.”He ovat asiakkaita siinä missä muutkin.”
”Jos meidän kuskille tapahtuu jotain, meidät viedään radan lääkintäkeskuksen, jossa on jo sairaalatason varustus. Tarvittaessa helikopteri vie potilaan isompaan sairaalaan.”
Suomalaiset urheilulääkärit ovat nykyään alansa kansainvälisiä tähtiä, jotka leikkaavat maailman parhaita huippu-urheilijoita. Mutta kun Petri Helenius olisi nuorena miehenä tarvinnut urheilulääkäriä, sellaista ei löytynyt mistään.
Helsingin Töölössä lähes koko ikänsä asunut Helenius pelasi sulkapalloa A-tasolla, ja kärsi rasitusperäisistä vammoista.
”Silloin yritin etsiä urheilulääkäriä, mutta ei niitä alan osaajia oikein ollut Suomessa siihen aikaan. Oli vaikea löytää apua, erikoisosaamista. Nyt tilanne on muuttunut ihan erilaiseksi.”
Helenius kiinnostui urheilulääketieteestä jo lukiossa. Hän pääsi opiskelemaan lääketiedettä, flirttaili reumaan erikoistumisen kanssa, mutta päätyi lopulta liikuntalääketieteeseen.
Jännevammat katkaisivat Heleniuksen sulkapallouran, mutta urheilu hotkaisi miehen kitaansa. Hänen ensimmäinen lääkärinpestinsä urheilujoukkueessa oli amerikkalaisen jalkapallon East City Giants 1990-luvun alussa.
Sen jälkeen Helenius on nähnyt ja kokenut monen lajin ja seuran uhon, tuhon ja menestyksen: jalkapallon FinnPa ja Allianssi, aerobicin maajoukkue, lentopallomaajoukkue, taitoluistelumaajoukkue, käsipalloa, formula 1, jääpalloa…
Heleniuksen uran sykähdyttävimmät hetket ovat olleet HIFK:n Suomen mestaruudet sekä Laura Lepistönhttps://www.hs.fi/haku/?query=laura+lepiston kulta taitoluistelun EM-kisoissa Hartwall-areenassa.
”On ollut surkeita pettymyksen tunteitakin, kun olen elänyt urheilijoiden mukana.”
Heleniuksen rakkain työ on toimiminen HIFK:n jääkiekon liigajoukkueen lääkärinä. Seurapomo Frank Moberghttps://www.hs.fi/haku/?query=frank+moberg pestasi Heleniuksen seuran A-junioreista vuonna 1994.
Moni jääkiekon seuraaja tunnistaakin hoikan vaalean miehen, joka seuraa tuimailmeisenä peliä HIFK:n vaihtoaitiossa. Helenius tarkkailee pelaajia intensiivisesti koko ajan, ja jos pelaaja vähänkin irvistää, hän menee heti selvittämään tilannetta.
”En pysty formulaa ottamaan enempää kalenteriin, muuten ei riitä aikaa HIFK:lle. Varsinkin kevät on vahvasti pyhitetty HIFK:lle ja pudotuspeleille.”
Helenius on kuitenkin F1-varikolla tänä viikonloppuna kauden viimeisessä GP:ssä Abu Dhabissa, jossa Hintsan tiimin asiakkaat voittavat sekä kuljettajien että tallien maailmanmestaruuden.

Kuka?
52-vuotias liikuntalääketieteen erikoislääkäri asuu Töölössä Helsingissä.Perhe: vaimo ja kaksi poikaa.
Harrastaa tennistä.
Tästä tunnetaan
Toimii muun muassa F1-lääkärinä, Helsingin IFK:n jääkiekon liigajoukkueen, miesten lentopallomaajoukkueen ja taitoluistelumaajoukkueen lääkärinä sekä kansallisbaletin konsultoivana lääkärinä.
Tästä ei tunneta
Kilpailee tenniksessä c- ja d-luokassa, jos aikataulu sallii. ”Välillä kilpailuhenki voittaa ja on pakko lähteä itsekin kisamaan, mutta valitettavan harvoin työaikataulut antavat myöden viikonloppuisin.”
Näistä en luovu
Urheileva kaveriporukka”Yli 20 vuotta kokoontunut samanhenkinen kaveriporukka, joka urheilee säännöllisesti kerran viikossa, lähinnä salibandya mutta myös muita lajeja.”
Pitkät kävelylenkit
”Usein puhelin korvalla työasioita hoitaen. Kävely on hyvä liikuntamuoto, siinä saa happea mutta voi samalla hoitaa asioita.”
Suklaa
”Välillä pitää herkutellakin.”
- Elämä Seuraa
- Formula 1 Seuraa
- Urheilu Seuraa
- Petteri Ala-Kivimäki Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24