Elämä

Terhi sai jäädä lasten kanssa kotiin, kun mies oli aina työmatkalla ja kavereita tapaamassa – HS:n lukijat kertovat, miten erilaiset sosiaaliset elämät voivat repiä parisuhdetta

HS:n kyselyyn vastasi noin 260 ihmistä.

Yhdessä vaiheessa Terhistä tuntui, että hänen miehensä on aina joko työmatkalla tai kavereitaan tapaamassa.

Heillä oli kaksi pientä lasta, ja Terhistä tuntui, että hän on nalkissa kotona. Se johti siihen, että hän piikitteli miestä ja lopetti yhteisten menojen suunnittelun kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terhin miehellä on enemmän kavereita kuin Terhillä. Terhilläkin kyllä on ystäviä, mutta he viettävät aikaa lastensa ehdoilla.

”Monet kavereistani eivät vietä sosiaalista elämä perheen ulkopuolella, paitsi jos se liittyy lasten harrastuksiin, kouluun tai omaan työhön. Olen myös etääntynyt niistä kavereista, joiden lapset ovat eri-ikäiset tai eri sukupuolta kuin omat lapseni.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terhi on huomannut, että miehen ystävät pystyvät tapaamaan toisiaan, olivat heidän lapsensa minkä ikäisiä tahansa. Hänen omat ystävänsä taas tapaavat lähinnä naapurissa asuvia toisia äitejä tai töiden kautta saamiaan kavereita.

Terhin mies ei vastusta sitä, että Terhi tapaisi ystäviään. Mutta tyhjästä on paha nyhjäistä.

”Jos kukaan ei halua tavata minua, ei ole mielekästä järjestää itselleen vapaailtaa tai viikonloppua. Olen ennemmin perheen seurassa kuin itsekseni leffassa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terhin nimi on muutettu asian arkaluontoisuuden vuoksi.

 

”Jos kukaan ei halua tavata minua, ei ole mielekästä järjestää itselleen vapaailtaa tai viikonloppua.”

Onko sinulla ja puolisollasi epäsuhtaisesti ystäviä ja menoja, kysyttiin HS.fi:n kyselyssä. Kyselyyn tuli noin 260 vastausta. Suurin osa vastaajista oli naisia. Terhi on yksi kyselyyn vastanneista.

Osa vastaajista oli Terhin kaltaisia eli heitä, joiden kumppaneilla oli enemmän ystäviä. Sitten oli heitä, joilla oli itsellään enemmän ystäviä kuin puolisolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se saattoi johtaa hankaliin tilanteisiin. Vastaajat kertoivat kärsivänsä syyllisyydestä, kun heillä oli enemmän menoja kuin kumppanilla. Tuli paineita pysytellä kotona kumppanin seurana – vaikka kumppani olisikin sanonut, etteivät menot haittaa. Puoliso kun saattoi olla epäsosiaalisempaa sorttia ja viihtyä itsekseen.

Toki joitakin puolisoita haittasivat toisen menot, pahastikin. Muutamassa tapauksessa ne olivat aiheuttaneet jopa eron tai ainakin eroharkinnan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka ihan niin pitkälle ei ollut menty, toisen menot saattoivat kaihertaa tai ahdistaa puolisoa.

”Minusta tuntuu, että mieheni on onnellisimmillaan, kun olen vain kotona enkä lähde mihinkään. Käyn useamman kerran vuodessa pääkaupunkiseudulla. Usein mieheni kokee poissaoloni hyvin raskaiksi ja marttyyrimaisesti soittelee tai viestittelee, miten vaikeaa kotona on, kun olen pois.”

Nainen, 53

Muutama vastaaja kertoi, että puoliso tuntee mustasukkaisuutta ystävistä tai menoista.

Eräs nainen kirjoitti, että hänen puolisonsa saattaa lähteä mielenosoituksellisesti karaokebaariin, jos hänellä on jokin meno.

Mikä sitten neuvoksi, jos puoliso on yksinäinen, mutta itsellä olisi paljon ystäviä ja kodin ulkopuolisia menoja?

Vaarahan on, että jääkin itse yksinäiseksi, jos alkaa vain olla kotona puolison seurana.

Monen menevän vastaajan ratkaisu oli siitä huolimatta ollut, että ystäviä tavattiin vähemmän tai menoja oli muuten karsittu.

”Olen jättänyt menojani paljon väliin ollakseni hänen kanssaan kotona telkkarin ääressä sohvalla, vaikka se ei ole minulle luonteenomaista. Mutta en kestä sitäkään, että kaikista omista menoistani tulee aina riitaa hänen kanssaan.”

Nainen, 50

Toinen yleinen ratkaisu oli, että yksinäistä puolisoa patisteltiin lähtemään johonkin ja tapaamaan ihmisiä.

”Yritin kannustaa ex-puolisoani vaalimaan vähäisiä kaverisuhteitaan. Pyydä se ja se lounaalle. Kutsu tuo ja tämä meille. Soita ja kysy mitä kuuluu. Kannustuksesta huolimatta hän ei tehnyt asioille mitään, vaikka selvästi kaipasi ystävyyssuhteita kovasti.”

Nainen, 44

Yksi ratkaisu oli se, että pariskunnalla oli entistä enemmän yhteiset ystävät, eikä niin paljon omia.

Osa vastaajista suri, miten puolisoon vaikuttaa kaverin puute. He miettivät, eikö puolisolla ole parisuhteen ulkopuolella ketään, jolle purkaa sydäntään.

Miten suhteen saa säilymään, jos pariskunnalla on epäsuhtaisesti ystävyyssuhteita?

Neuvottelemalla, yhteistyöllä ja kompromisseja tekemällä. Niin Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskanen kiteyttää.

Tärkeää on, että paris­kunnasta kumpi­kin osa­puoli saa tehdä sitä, mikä on hänelle tärkeää. Se vaatii joustamista: kotona viihtyvä ei voi vaatia toista jäämään joka ilta sohvalle, mutta menevänkin tulisi kuunnella toisen toiveita.

Ystävistä ei kannata luopua parisuhteen vuoksi.

”On hyvä olla joustava ja kuulla kumppania, mutta toisen mieliksi ei kannata luopua itselleen tärkeistä asioista elämässä. Siitä tulee vihaiseksi ja katkeraksi, ja se ei ole parisuhteellekaan hyväksi.”

Puolisoista toinen saattaa olla introvertti, joka kuormittuu sosiaalisista tilanteista. Toinen taas saattaa olla ekstrovertti, joka janoaa ihmisten seuraa.

Tällainen asetelma ei ole Heiskasen mukaan välttämättä ongelma, jos kumpikin kunnioittaa toisen erilaisuutta. Temperamenttipiirteet ovat pysyviä, eikä ekstrovertti ala viihtyä puolison kainalossa kotona, vaikka introvertti kuinka sitä vaatisi.

”On loukkaavaa, jos pysyviä persoonallisuuspiirteitä aletaan paheksua tai muuttaa.”

Sitä paitsi erilaisuus voi olla myös kipinän ja kiinnostuksen lähde. Usein ihastutaankin ihmiseen, jossa on sekä samanlaisuutta että erilaisuutta.

”Introvertti voi saada laajemman kaveripiirin ja sosiaalista elämää ekstrovertin kautta. Ekstrovertin elämää taas voi rikastuttaa introvertin kyky pysähtyä sisäisiin kokemuksiin. Parisuhteessa kummankin elämä voi muuttua monipuolisemmaksi.”

Introvertin ja ekstrovertin suhteessa pahaa mieltä ei välttämättä aiheuta se, kuinka paljon toinen menee omia menojaan.

Myös se voi aiheuttaa pulmia, kuinka paljon ollaan sosiaalisia yhdessä. Ekstrovertti haluaisi mennä tapahtumiin, kyläillä ja kutsua vieraita, mutta toiselle se on aivan tervanjuontia.

”Hän on introvertti, eikä kaipaa seuraa. Minä sen sijaan kärsin jatkuvasta yksinäisyydestä, koska haluaisin olla sosiaalinen.”

Nainen, 45

”Minulla on paineita lähteä poikaystävän ja hänen kavereidensa kanssa ulos, koska he aina kyselevät, missä olen ja miksen taaskaan tullut mukaan. En nauti toisista ihmisistä samalla tavalla kuin poikaystäväni. En myöskään halua ’pilata’ poikaystäväni iltaa olemalla ujo tai taakka tapahtumissa.”

Nainen, 18

Lotta Heiskanen muistuttaa jälleen, että ekstroverttiä tai introverttia ei voi pakottaa toisenlaiseksi.

”Introvertti voi uupua toisen vaatimuksiin sosiaalisuudesta. Ekstrovertti taas turhautuu, kun kumppani on haluton lähtemään mukaan. Silloin yksi ratkaisu on, että tehdään asioita erikseen.”

Hyvä olisi, jos ekstrovertti saisi jakaa sosiaalisia tilanteita puolison kanssa, mutta myös introvertti saisi koti-iltoja kahdestaan.

Sekin vaatii joustamista ja kompromisseja, joissa kannattaa muistaa tasapuolisuus.

”Jos viime viikonloppu meni sinun toiveesi mukaisesti, tehdään tänä viikonloppuna minun toiveeni mukaan.”

Jutun alkupuolella esitelty Terhi ei enää nykyään kärsi miehensä menoista.

”Kun oma mieli on parempi, ei haittaa, vaikka toinen on menossa enemmän.”

Lapset ovat nykyään kouluikäisiä. Terhi on löytänyt ratkaisuja, kuinka hänkin saa enemmän sosiaalista elämää.

”Aloitin uuden harrastuksen ja olen mennyt mukaan tilaisuuksiin, joissa on tarvittu talkooapua tai toimihenkilöitä kisoihin. Lasten koulun kautta tutustuin paremmin pariin äitiin, ja meillä on yhteinen Whatsapp-ryhmä. Se pitää arjessa pinnalla.”

Terhi kiittelee, että mies tekee menoistaan huolimatta oman osansa arjessa.

”Hän on lasten kanssa silloin, kun menen itse vaikka yhdistyksen hallituksen kokoukseen.”

Myös näin kerrottiin siitä, kun kumppaneilla on eri määrä ystäviä:

”Avomiehellä on enemmän kavereita kuin minulla. Se herättää vähän kateutta. En tiedä, ketä olen kutsumassa häihimme, muita kuin perheen ja lähisukulaiset. Hieman ahdistaa ajatella, että mitäköhän avomiehen puolella mahtaavat tuumia.”

Nainen, 27


”Minulla on enemmän kavereita. Olen yrittänyt lieventää ongelmaa siten, että tutustutan vaimoni ja ystävieni puolisot. Näin voisimme tavata yhdessä. Ymmärrettävästi tällaiset sokkotreffit eivät aina toimi.”

Mies, 57


”Mökötän joskus, kun miehen kaverit ovat paljon meillä tai mies menossa, kun kaipaisin kahdenkeskistä aikaa. On pitänyt opetella sanomaan tästä jo ennen kuin hän pyytää kaveria tai on lähdössä. Välillä toinen mököttää, kun ei saa mennä mihinkään.”

Nainen, 28


”Olen aina ollut aktiivinen kavereideni kanssa. Kumppanini taas eleli entisen miehensä kanssa aika lailla kotona. Kumppanini ei ymmärrä läheisen ystävyyden konseptia, eikä sitä, etteivät elämän pituiset kaverisuhteet muutu, vaikka hän pitäisi kaveriani ärsyttävänä.”

Mies, 48


”Puolisolla on enemmän kavereita. Joskus hän on sanonut, että olisi kiva, kun olisi joku, joka tulisi juhliin mukaan. No, minä en lähde mihinkään typeriin juhliin kuuntelemaan jonninjoutavuuksia. Olen onnellinen, kun saan hautautua omien juttujeni kanssa nurkkasohvaan.”

Nainen, 47


Jutussa on käytetty vain niiden vastaajien kommentteja, joiden yhteystiedot ovat toimituksen tiedossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  5. 5

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  8. 8

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  9. 9

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  10. 10

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  9. 9

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää