Elämä

Toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi ei itse näe yrityksensä tuotteita, mutta se ei ole estänyt firman menestystä

Jukka Jokiniemi johtaa firmaa, joka valmistaa suomalaisia designvalaisimia. Sokeutuminen ei ole ollut Jokiniemelle este yritystoiminnassa – eikä elämässä juuri muutenkaan. Näkövammaisuudesta hän kertoo mielellään ”näkkärivitsejä”.

Valaisimia on ainakin parisataa erilaista.

Tuolla roikkuu Yki Nummen tuttuakin tutumpi Lokki. Ja tuossa on Lisa Johansson-Papen komea pöytävalaisin Senator, jonka ääressä presidentti Kekkonen piti uudenvuoden televisiopuheita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi esittelee valaisimia Innojok-yrityksensä näyttelytilassa. Mutta yhtään niistä hän ei itse näe, sillä hän on näkövammainen.

Opaskoira, musta labradorinnoutaja Fanny johdattaa hänet sohvalle kertomaan, mistä kaikki sai alkunsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokiniemi sai tietää 19-vuotiaana, että hän tulee menettämään näkönsä. Se oli valtava sokki, tietenkin.

”Uutinen tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Siihen asti olin nähnyt ihan normaalisti.”

Hän meni opiskelijoiden terveystarkastukseen, jossa tarkastettiin rutiininomaisesti myös näkö. Jokiniemen näössä oli pientä epätarkkuutta, ja hänet lähetettiin jatkotutkimuksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silmälääkärin luona hän kuuli järkyttävän tiedon: silmissä oli alkava silmänpohjan rappeuma, joka johtaisi ennen pitkää sokeutumiseen.

Jokiniemi pyöräili kotiin ja itki.

Mutta ei kestänyt kauaakaan, kun hän keksi lohduttavan ajatuksen: ainakaan purjehdusta ei tarvitsisi lopettaa. Sitä hän oli harrastanut lapsesta lähtien Marjaniemen rannassa. Veneen ohjaaminen onnistuisi, jos mukana olisi näkevä seuralainen. Ajatus helpotti oloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kului kymmenen vuotta. Näkö hävisi vähitellen. Jokiniemi pärjäsi opiskeluajan ja aloitti työelämän ilman apuvälineitä.

Aika pian hänen piti kuitenkin lopettaa autolla ajaminen. Sitten katosivat ihmisten kasvonpiirteet. Lopulta täytyi hankkia opaskoira.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyään hän ei näe juuri mitään.

”Silmissäni näyttää siltä kuin katsoisin maailmaa hiekkapuhalletun lasin läpi. Kaikki on harmaata. Havaitsen ainoastaan hyvin voimakkaan valon, kuten auringon.”

Mutta nukkuessaan Jokiniemi muistaa, miltä maailma ennen näytti. Unissa on ihmisiä ja tapahtumia, paljon värejäkin.

Lastensa kasvoja Jokiniemi on tunnustellut ja arvelee sen perusteella tietävänsä, miltä he näyttävät. Mielikuva voi tosin olla vääräkin, hän sanoo naurahtaen.


Ennen näön menetystä Jokiniemi ehti valmistua diplomi-insinööriksi. Väitöskirjan hän teki jo sokeudut­tuaan.

Valaisimista hän innostui kahdesta syystä. Opiskeluaikana hän oli töissä valaisintehtaassa Mäntsälässä ja oppi valaisinten valmistuksen perusteet.

Myöhemmin, näön jo heikennyttyä, hän kiinnostui siitä, millaisessa valossa huonosti näkevä ihminen näkee parhaiten.

”Hyödyin itse pitkään siitä, että panostin hyvään valaistukseen. Se oli henkilökohtaista taistelua sokeutumista vastaan. Koen, että minulla on missio hyvän näkemisen puolesta.”

1990-luvun lamassa Jokiniemi jäi työttömäksi. Hän päätti perustaa oman yrityksen. Firman ensimmäinen tuote oli muodikas kirkasvalolaite.

Myöhemmin kirkasvalobuumi hieman hiipui, mutta niitä on edelleen yrityksen valikoimissa. Kirkasvalolampuille on kysyntää myös Keski-Euroopassa.

Jokiniemi myöntää, että hänellä on aina ollut hyvä bisnesvainu. ”Luotan siihen, että jotenkin vain tunnen, mitä seuraavaksi pitää tehdä.”

Seuraavaksi hän keksikin, että Suomessa on tehty paljon hienoja, mutta jo vähän unohdettuja klassikkovalaisimia. Hän otti yhteyttä Yki Nummen ja Lisa Johansson-Papen perikuntiin. Tehtiin sopimukset uustuotannosta.

Nyt Innojokin suosituin tuote on ollut jo pitkään Nummen Lokki-valaisin. ”Se oli meille onnenpotku.”

Sitten Jokiniemi keksi pyytää suomalaisia nykymuotoilijoita suunnittelemaan firmalle valaisimia. Innojokin valikoimissa on nykyään esimerkiksi Eero Aarniota, Harri Koskista ja Tapio Anttilaa. Nekin ovat olleet menestys.

Ennen kuin uusi valaisin otetaan tuotantoon, Jokiniemi tunnustelee mallikappaleen huolellisesti käsin.

”Tunnen sen käsissäni, onko joku lamppu toimiva vai ei.”

Jokiniemi tietää, että designvalaisinten kohdalla on usein ongelmana, että ne eivät valaise kunnolla.

”Minusta valaisin ei saa häikäistä, eikä siinä saa olla surkea valo. Design tulee siihen sitten päälle.”


Tänä syksynä Innojok viettää 25-vuotisjuhliaan. Siitä on tullut Suomen menestyneimpiä valaisinvalmistajia. Liikevaihto on yli viisi miljoonaa euroa. Uusi valaisin valmistuu tehtaalla joka toinen minuutti.

Firma on myös yksi harvoista valaisinyrityksistä, jonka tuotanto on edelleen lähes kokonaan Suomessa. Siitä Jokiniemi iloitsee.

Siitäkin hän on ylpeä, että Innojok työllistää myös osatyökykyisiä. Jos valittavana on kaksi yhtä hyvää ehdokasta mutta toinen on vammainen, Jokiniemi valitsee hänet.

 

Jos valittavana on kaksi yhtä hyvää ehdokasta mutta toinen on vammainen, Jokiniemi valitsee hänet.

Jokiniemi haluaa toimia niin, koska muistaa edelleen, kuinka häntä itseään uran alkuaikoina joskus vähäteltiin.

Enää niin ei tapahdu. Nykyään hän arvelee, että näkövammasta on hänelle jopa hyötyä.

”Veikkaan, että kerään tästä vähän ylimääräistä gloriaa. Olen saanut vaikka mitkä yrittäjäpalkinnot. Olen niistä tietysti tosi iloinen ja kiitollinen, mutta joskus ajattelen, että ehkä sellainen helpommin annetaan vammaiselle. En tiedä.”

Nykyisin ainoa paikka, missä hän saattaa kohdata ihmettelyä, on tanssilava.

”Tykkään käydä tanssikursseilla. Siellä voi tulla ihminen tanssitettavaksi, joka näkee minut vain keski-ikäisenä näkövammaisena ukkona eikä snaijaa, että pystyn ihan hyvin viemään.”

Mitä luulet että tekisit elämässäsi, jos et pyörittäisi omaa firmaa?

Jokiniemi miettii hetken.

”Olisin kai sairauseläkkeellä ja ehkä näkövammaisten järjestöhommissa.”

”Onneksi lähdin omille teilleni”, hän sanoo.

Jokiniemi ei ole koskaan antanut sokeutumisen häiritä elämää kovin paljon.

Pitkään hän harrasti purjehdusta, pyöräilyä ja ratsastusta, vaikkei nähnyt eteensä. Tarvittiin vain näkevää seuraa. Nykyään ratsastus ja pyöräily ovat jääneet, purjehtiminen ei.

Ja edelleenkin hän rakastaa puutöitä, kuten lapsena. Hän ei pelkää käyttää yksin moottorisahaa, naulapyssyä tai sirkkeliä. Hän tekee itse polttopuut sekä kotiin että mökille Sipoon saaristoon.

”Tosin viikko sitten pudotin painavan puupöllin varpailleni. Silloin näin jotain, nimittäin tähtiä!”

Eikä näkövamma ole estänyt kumppanin löytämistäkään. Ensimmäisen kerran Jokiniemi meni naimisiin alle kolmekymppisenä ja sai ensimmäisen lapsensa. Sen jälkeen lapsia on syntynyt kolme lisää.

Jokiniemen on suorastaan vaikea keksiä, missä näkövamma rajoittaisi häntä. ”No, lasten läksyjä en pysty tarkastamaan samalla lailla kuin ehkä joku toinen.”

 

Jokiniemen on suorastaan vaikea keksiä, missä näkövamma rajoittaisi häntä.

Nykyajan teknologia auttaa häntä ”sairaan paljon”. Tekstiviesteihinkin Jokiniemi vastaa tuossa tuokiossa, käyttäen apunaan kännykän puheentunnistusohjelma Siriä. Pistekirjoitusta hän osaa, mutta ei joudu käyttämään enää juuri koskaan.

”Olen aina yrittänyt sanoa ihmisille, että suuri osa kaikista rajoituksista mitä heillä on, tulee heiltä itseltään. Mottoni on: if you can ­dream it, you can do it, jos osaat unelmoida jonkun asian, osaat myös tehdä sen.”

Kymmenisen vuotta sitten Jokiniemi kävi työasioissa sosiaali- ja terveysministeriössä tapaamassa ministeri Paula Risikkoa.

Tapaaminen sujui hyvin, ja hyvästellessä Risikko sanoi Jokiniemelle: ”Kiitos käynnistä, nähdään.”

Siihen Jokiniemi vastasi: ”Ei taatusti nähdä.”

Tämän tarinan Risikko kertoi marraskuun alussa Innojokin 25-vuotisjuhlien yleisölle. Jokiniemen sutkautus nauratti Risikkoa edelleen. Myöhemmin he ystävystyivät.

Jokiniemi on huumorin ystävä. Hän kertoo mielellään ”näkkärivitsejä” eli vitsejä näkövammaisista. Esimerkiksi tämä vanha juttu on hänestä oikein hauska:

Mistä sokea laskuvarjohyppääjä tietää, että maa lähestyy? Siitä, että opaskoiran valjaat löystyvät.

”Näkkäripiireissä näitä kerrotaan paljonkin, mutta osa on niin tuhmia, ettei niitä voi laittaa lehteen”, hän sanoo ja kertoo perään vitsin pistekirjoituksen G-pisteestä.

 

Mistä sokea laskuvarjohyppääjä tietää, että maa lähestyy? Siitä, että opaskoiran valjaat löystyvät.

Jokiniemi myöntää, että hänellä on aina ollut hilpeä asenne elämään.

”Olen perusoptimisti. Eräs tuttava luonnehti minua niin, että olen pienenä pudonnut pataan, jossa on onnellisuuslientä. Siis samaan tapaan kuin Obelix putosi taikajuomapataan.”

Yritysmaailmassa hänellä on aina ollut myös hyvä tuuri. Paha taka­isku Innojokille on ollut lähinnä Anttilan konkurssi, sillä tavarataloketju oli valaisinten suurin jälleenmyyjä. Myöhemmin nettikauppa auttoi uudelleenkasvussa.

Henkilökohtaisessa elämässä on sitten ollut suurempiakin karikkoja, Jokiniemi sanoo ja rapsuttaa Fanny-koiraa.

Jokiniemen ainoa tytär Johanna kuoli neljävuotiaana INCL-tautiin, joka on neurologinen rappeumasairaus. Siitä on nyt viisi vuotta.

”Se pani miettimään, mitkä asiat elämässä ovat tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Arvomaailmani muuttui.”

Vähän ennen sitä Jokiniemi oli eronnut kolmen nuorimman lapsensa äidistä.

”Olen saanut maistaa elämässä kaikkia mausteita.”

Niin erikoinen Jokiniemen elämäntarina on, että suuri suomalainen kustantaja on tilannut hänestä elämäkerran. Se ilmestyy ensi syksynä.

Nyt Jokiniemi hymyilee jälleen. Hän näkee hitusen huumoria siinäkin, että tekee työkseen valaisimia.

”Onhan se aika paradoksaalista, että minä, joka olen sokea, tuon ihmisille valoa.”

Jukka Jokiniemi

Kuka?

56-vuotias tekniikan tohtori, valaisinyritys Innojokin perustaja ja toimitusjohtaja. Näkövammainen. On saanut useita yrittäjäpalkintoja.

Kotoisin Roihuvuoresta, asuu nykyään Vartiokylässä. On asunut koko ikänsä Itä-Helsingissä.

Perheeseen kuuluvat avovaimo, Fanny-opaskoira sekä 31-, 12- ja 7-vuotiaat pojat edellisistä liitoista.

Mistä tunnetaan?

Vuonna 1993 perustettu Innojok valmistaa muun muassa kirkasvalolaitteita ja Lokki-valaisimia Innolux-tuotenimellä.

Jokiniemi pyörittää nykyisin myös huoneistohotellia Itä-Helsingissä.

Mistä ei tunneta?

Harrastaa paritanssia ja kuorolaulua. Sekakuoro kokoontuu valaisinyrityksen tiloissa ja laulaa 1960- ja 1970-lukujen hittejä, kuten Dannya ja Chydeniusta.

Näistä en luovu

Perhe

”Yritän antaa paljon aikaa lapsille. Viime viikonloppuna rakensimme 7-vuotiaan kanssa mäkiautoa. Kahdeksankymppiset vanhempani asuvat myös lähellä ja käyn auttamassa heitä aamuin illoin. He ovat molemmat pyörätuolissa. He auttoivat minua aikoinaan paljon ja nyt haluan auttaa heitä takaisin.”

Jäljellä olevat aistit

”Niiden tärkeys korostuu, kun ei näe enää. Kuulo- ja tuntoaisti ovat nyt silmäni.”

Moderni tietotekniikka ja äänikirjat

”Ne mahdollistavat elämässäni paljon. Saan puhesyntetisaattorin avulla kaiken tärkeän informaation. Vapaa-ajalla kuuntelen parisataa äänikirjaa vuodessa. Viimeksi kuuntelin kenkätehtailija Emil Aaltosen elämäkerran. Kuuntelen aina illalla ennen nukahtamista ja usein ulkona kävellessäkin.”

Oikaistu 3.12. klo 12.18. Toisin kuin jutussa kerrottiin, taikajuomapataan ei pudonnut Asterix vaan Obelix.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Yritykset
 • Näkö
 • Kira Gronow

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  4. 4

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  5. 5

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  9. 9

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää