Elämä    |   Kolumni

Kyösti Kallion sanat ovat ajankohtaiset myös tänä itsenäisyyspäivänä

Vastapuolen aito kuunteleminen, hänen ihmisarvonsa ja mielipiteensä kunnioittaminen, halu olla nöyryyttämättä toista, anteeksianto – olemme vähällä unohtaa nämä hyveet.

”Yöllä ammuttiin 9 pääpunaista. Olin johtamassa ryhmää, joka sen toimitti.” Näin kirjoitti seitsemäntoistavuotias Urho Kaleva Kekkonen päiväkirjaansa 26.5.1918.

Ennen tuota päivää Kekkonen oli ollut nuori ja ideologiassaan vahva suojeluskuntalainen, joka raporteissaan puhui rehvakkaasti ”punikeista” ja ”ryssistä.”

Tuon päivän varjo ei koskaan jättänyt häntä rauhaan. Teloittamisen aiheuttama trauma teki kovasta oikeistolaisesta sovittelijan, joka edisti kansallista yhteistyötä ja jo 1930-luvulla ajoi ääriliike IKL:n kieltämistä. Vanhoilla päivillään Kekkonen myönsi, että ”moneen minun yleisestä mielipiteestä joskus hyvinkin kauas vasemmalle päätyneeseen kannanottooni on ratkaisevassa määrin vaikuttanut tuo onneton päivä Haminassa.”

Kun tietää, mitä jyrkästä vastakkainasettelusta ja vastapuolen demonisoinnista seuraa – kun on omin silmin nähnyt ihmisen kyvyn kylmäveriseen tappamiseen – on havahtuminen sovinnon tielle ymmärrettävää.

Vastapuolen aito kuunteleminen, hänen ihmisarvonsa ja mielipiteensä kunnioittaminen, halu olla nöyryyttämättä toista, anteeksianto – näillä hyveillä viisaat kansanjohtajat onnistuivat Suomessa purkamaan sisällissodan jättämät jännitteet.

Torpparilain kaltaiset aidot kädenojennukset loivat meistä yhteiskunnan, jonka puolesta valtaosa oli valmis taistelemaan reilut kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Samoilla hyveillä Etelä-Afrikassa onnistuttiin apartheid-sorron jälkeen siirtymään demokratiaan äärimmäisen jännittyneessä tilanteessa ilman sisällissotaa ja yltiöpäistä verenvuodatusta.

Nykyään tuntuu, että olemme vähällä unohtaa nämä hyveet. Onko syynä sähköisen vuorovaikutuksen kasvottomuus vai samanmielisten kuplassa tapahtuva mielipiteiden jyrkentyminen? En tiedä.

Mutta tuntuu että liian monia äänekkäitä keskustelijoita vaivaa tietoinen haluttomuus olla ymmärtämättä eri lailla ajattelevia ja kyvyttömyys etsiä kompromisseja.

Ideologisesta puhtaudesta ja vastapuolen demonisoimisesta on tullut tärkeämpää kuin yhteisymmärryksen ja yhteenkuuluvuuden rakentamisesta. Emmekö enää muista, mihin tämä voi pahimmillaan johtaa?

Kun siis osallistut yhteiskunnalliseen keskusteluun, mieti tarkasti, lisääkö se vastakkainasetteluja vai rakentaako se siltaa eri ryhmien välille?

Luotko konflikteja vai puratko niitä?

Mallia kannattaa ottaa Kyösti Kalliosta Nivalan kirkossa 5. toukokuuta 1918. Vain kuukautta aiemmin Kallio oli piilotellut Helsingissä peläten henkensä puolesta ja hänen vaimonsa veli oli kuollut taisteluissa. Mutta kostonhimon sijasta hän piti puheen, jota pidetään yhtenäisen kansakunnan rakentamisen lähtölaukauksena:

”Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä.”

Värejä on tätä nykyä enemmän, mutta muuten Kallion sanat ovat ajankohtaiset myös tänä itsenäisyyspäivänä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Espoo kielsi kalliit lahjat opettajille, koulu­luokissa kerätty jopa 500 euron lahja­kortteja – OAJ: ”Virka­miehen lahjominen on kiellettyä”

  10. 10

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää