Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

Millaiset aineettomat joululahjat ilahduttavat? HS:n lukijat vinkkaavat.

14.12.2018 2:00 | Päivitetty 15.12.2018 7:53

Rakas joulupukki, haluaisin seuraavia aineettomia joululahjoja tänä vuonna: hieronta, päiväretki Hämeenlinnaan, päiväpatikka Nuuksiossa, Museokortti, ammattijärjestäjän palveluksia, venäjän kielen opetusta, keramiikkakurssi, lasinpuhalluskokeilu, laskettelureissu, islanninhevosratsastus ja hohtokeilailu kivalla porukalla.

Listan kirjoitti 41-vuotias nainen HS.fi:n kyselyssä. Hän ei tosin osoittanut toiveitaan pukille, vaan vastasi kysymykseen, mitä aineettomia lahjoja hän haluaisi tänä jouluna.

Hän oli jo aiempina vuosina saanut mainioita aineettomia lahjoja. Niihin kuuluivat muun muassa digilehdet sekä ystävältä saatu mökkiviikonloppu, johon sisältyi pilkkiretki.

Hauskana lahjana hän mainitsee myös sen, kun ystäväpariskunta antaa hänelle välillä koiriaan hoitoon. Kaikki osapuolet nauttivat.

Kun kotona on kaapit ja kaapinpäälliset täynnä tavaraa, joululahjasta voi tulla jopa riesa.

Mutta mikä olisi hyvä aineeton joululahja? Sitä kysyimme lukijoilta HS.fi:ssä.

Monet vinkit olivat tuttuja: esimerkiksi ravintolalahjakortit, teatteri-, konsertti- ja elokuvaliput sekä lahjakortit hemmotteluhoitoihin.

Hyväntekeväisyyden mainitsi moni, ja sitä pidettiinkin onnistuneena lahjana. Lahjan sijaan olikin siis laitettu rahat hyväntekeväisyyteen, ja siitä kerrottiin kortilla.

19-vuotias nainen iloitsi ylioppilaslahjastaan.

”Lahjan antaja kertoi turvaavansa erään yhdistyksen kautta seitsenhenkisen perheen pärjäämisen kriisialueella kuukaudeksi. Juuri minulle sopiva lahja, tuli itku.”

Osa lukijoista arveli, että lapsetkin osaavat arvostaa hyväntekeväisyyslahjoja.

”Lapset ilahtuvat eläinten- ja luonnonsuojeluun menevistä varoista. Etenkin kun sen yhdistää siihen, että käydään moikkaamassa rahalla tuetun eläinsuojelutilan eläimiä”, eräs vastaaja kirjoitti.

Moni kaipasi joululahjaksi erilaisia palveluja. Saisipa siivoojan käyttöönsä tai edes ikkunanpesun!

Personal trainerin palveluja toivottiin. Niin myös erilaisia liikuntapalveluja, vaikkapa lahjakorttia kuntosalille.

Eräs painonpudottaja kertoi laihduttaneensa 12 kiloa. Vielä on toiset 12 edessä. Hän toivoi lahjoja, jotka tukevat tavoitetta.

”Yhdessäoloa liikunnan merkeissä: päivä kylpylässä, fillariretki tai säännöllinen lenkkiseura. Osanotto Naisten kympille niin, että joku lähtisi kaveriksi tai muuten tsemppaisi. Vuoden jäsenyys Suomen Latuun”, hän listasi toiveitaan.

Hänellä oli vielä yksi toive, joka ei liittynyt kuntoiluun.

”Olen autoton. Olisi mukavaa, jos joku tarjoaisi autollaan apua esimerkiksi tavaroiden toimittamiseen kierrätyskeskukseen. Autoretkikin olisi kiva, vaikka Fiskarsiin.”

Osa aineettomista lahjoista on kalliita, kuten ulkomaanmatkat tai hotelliyöt.

Toisaalta aina aineeton lahja ei maksa mitään: ei tarvitse palkata siivoojaa, vaan voi tarjoutua itse auttamaan kotitöissä. Tai voi mennä lapsenvahdiksi.

Eikä sekään maksa paljon, jos lupaa tarjota seuraansa Suomenlinnan-retkelle tai vastaavaan kohteeseen omassa kotikaupungissa.

Eräs vastaaja kertoi, että lainasi yhtenä jouluna lautapelin kirjastosta ja paketoi sen. Perhe nautti siitä joulun, sitten se palautettiin.

37-vuotias nainen innostui kyselyssä ideoimaan pitkän listan aineettomia lahjoja.

”Voisin antaa lahjaksi haasteen, jonka pyrkisin suorittamaan jonkun tai joidenkin kanssa: esimerkiksi ulkoiluhaaste kolmeksi kuukaudeksi. Voisin myös tarjota apua esimerkiksi konmarituksessa tai viherkasvien huollossa. Tai lupaisin lähteä kaveriksi kirpparille myymään. Tähän sisältyisi apuni tavaroiden kasaamisessa, huoltamisessa, hinnoittelussa ja kuljettamisessa.”

Tässä erään lukijan vinkki heille, joilla on historiasta kiinnostuneita läheisiä:

”Tänä jouluna isäni saa Helsingin-matkan presidenttien jalanjäljissä. Reissu sisältää museovierailut Tamminiemeen sekä Mannerheim-museoon ja illallisen Kosmoksessa.”

Moni aineettomia lahjoja ideoinut mainitsi, että kivaa olisi, jos lahjaan sisältyisi myös lahjan antajan seura. Lahja voisikin olla lahjakortti seinäkiipeilemään tai viininmaisteluun, mutta mukana olisi lupaus kaveriksi lähtemisestä.

Eikä lahjan taaskaan tarvitse olla kallis: jos kaverin lupaa viedä kahvilaan, sekin on jo kelpo lahja.

Omien taitojen jakaminen ilahduttaa.

”Mieluinen lahja on itsetehty laulu, runo tai kirjoitus. Sain kerran isältäni lahjaksi hänen tekemänsä laulun, jonka hän minulle esitti”, kirjoitti 32-vuotias nainen.

Kuusikymppinen mies kertoi kiertävänsä kotitalouksissa ja yrityksissä auttamassa tietokoneongelmissa.

”Viime vuonna annoin kahdelle perheelle ja yhdelle yrittäjälle joululahjaksi ilmaisen atk-tuen vuodeksi.”

Aika yliveto lahjaehdotus on myös tämä: purkki täynnä lappuja, joissa lahjan saajasta kerrotaan positiivisia asioita.

Eivätkö kaikki haluaisi sellaisen?

Mikä sitten olisi aineeton lahja, josta lapsetkin pitävät?

Muutama vastaaja oli sitä mieltä, että lapset kyllä tarvitsevat tavaraa. Ainakaan alle kouluikäiselle he eivät ostaisi aineettomia lahjoja.

Silti tuli paljon hyviä vinkkejä, miten lapsia on hemmoteltu aineettomasti. Monet olivat samoja kuin aikuisillekin, vaikkapa elokuva- ja konserttiliput.

Elämyksiä suosittiin: lapsia kehotettiin viemään Hoplopin kaltaisiin liikuntaseikkailuihin ja trampoliinipuistoihin. Myös vanhat kunnon Linnanmäki ja Korkeasaari toimivat.

Toisaalta halvemmallakin pääsee: lapselle voikin olla kiva elämyslahja, kun hän pääsee tärkeän aikuisen kanssa uimahalliin, pulkkamäkeen tai luistelemaan.

”Hyviä ovat yhteistä aikaa ja tekemistä tarjoavat lahjat. Aina ei tarvitse mennä tramppapuistoon, lahja voi olla vaikkapa retki metsään ja nuotiomakkarat”, eräs vastaaja kirjoitti.

26-vuotias nainen kertoi antavansa kummitytölleen ja sisarustensa lapsille lahjakortin ”tätipäivään”. Silloin hän vie lapsia vaikkapa leikkipuistoon ja syömään.

Eräs vastaaja oli järjestänyt tutuille lapsille yllätyspäivän. Sen aikana käytiin Tampereella Särkänniemessä, ravintolassa syömässä ja Pyynikin näkötornissa munkeilla.

Lapsille suositeltiin myös kursseja hänen mielenkiinnon kohteidensa mukaan: vaikkapa ruuanlaittoon, musiikkiin tai liikuntaan liittyviä.

Lapselle voi olla elämys, jos hänen kanssaan lupaa tehdä jotain uutta, kuten valmistaa karkkeja kotikeittiössä, yöpyä teltassa tai laittaa ruokaa retkikeittimellä. Eri liikuntalajien kokeilukin voi olla hauskaa: miten olisi vaikka jousiammunta, soutu tai iltarastit?

Retkikohteetkin voivat olla kekseliäitä. Eräs vastaaja ehdotti, että miksipä lapsen kanssa ei voisi mennä vaikkapa Eduskuntatalon avoimien ovien päivään.

Moni lapsi tai nuori pelaa. Siksi lahja voikin liittyä tietokonepeleihin: esimerkiksi uusien pelien latauskoodit, pelien sisäinen valuutta tai pelihahmojen varusteet.

Aineettomat lahjat ovat jo vuosien ajan yleistyneet, sanoo sosiologian professori, kulutustutkija Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta. Yksi syy on se, että yritykset osaavat tarjota niitä paremmin.

Sekin vaikuttaa, että lahjakortteja voi tilata kätevästi netistä. Netissä näkee satojen yritysten tarjonnan, ja lahjakortin tilaa muutamalla hiirennäpäytyksellä.

Myös hyväntekeväisyyslahjoissa on nykyään paljon valinnanvaraa, ja sellainen on vaivatonta ostaa.

Aineettomat lahjat ovat etenkin aikuisten toisilleen antamia. Wilska uskoo, että lapset saavat tulevaisuudessakin toivomansa kovat paketit.

Mutta miten on muuten tavaran merkitys muuttunut jouluna? Onko pahin tavarahysteria ohi?

Wilskan mukaan ainakin sillä perusteella niin voisi olla, että nuoret aikuiset eivät ole niin kovasti tavaran perään. He ovat eläneet koko elämänsä yltäkylläisyydessä ja saaneet lapsesta saakka läjän joulupaketteja.

”Heidän on helpompi halveksia tavaraa kuin vanhempien sukupolvien. Vanhemmalle, puutetta kärsineelle sukupolvelle tavara tuo turvaa. Nuoret aikuiset eivät liitä tavaraa turvallisuuteen.”

Minimalismi ja konmaritus ovat olleet viime vuosina kovassa huudossa. Wilskan mukaan etenkin nuoret aikuiset arvostavat kodissaan harmoniaa.

”He pitävät jopa mauttomana sitä, että vanhemmilla sukupolvilla on paljon tauluja ja huonekaluja. He haluavat valkoista ja tyhjää.”

Tänä syksynä on puhuttu paljon ilmaston lämpenemistä. Wilska arvelee, että se saattaa tänä jouluna hillitä tavaran ostamista.

Tosin ylevät aatokset saattavat olla jo ensi jouluun mennessä unohdettuja. Joulukauppaan myös vaikuttaa moni muukin asia, kuten yleinen taloudellinen tilanne.

Myös näitä ehdotettiin:

Netflix vuodeksi

Lahjakortti aistideprivaatiokelluntaan

Sukelluskokeilu

Pakohuonepeli

Tähtitieteellisen yhdistyksen kurssit

Laulutunteja

Kalastuslupa

Äänikirjapalvelu

Päiväretki Bengtskärin majakkasaarelle

Illallisen tarjoaminen kotona

Ensiapukurssi

Yksityinen opastus taidemuseossa

Vanhoja skannattuja valokuvia digitaalisessa muodossa

Nikkarointiapu

Kuumailmapallolennätys

Pianon viritys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat