Elämä

Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

Millaiset aineettomat joululahjat ilahduttavat? HS:n lukijat vinkkaavat.

Rakas joulupukki, haluaisin seuraavia aineettomia joululahjoja tänä vuonna: hieronta, päiväretki Hämeenlinnaan, päiväpatikka Nuuksiossa, Museokortti, ammattijärjestäjän palveluksia, venäjän kielen opetusta, keramiikkakurssi, lasinpuhalluskokeilu, laskettelureissu, islanninhevosratsastus ja hohtokeilailu kivalla porukalla.

Listan kirjoitti 41-vuotias nainen HS.fi:n kyselyssä. Hän ei tosin osoittanut toiveitaan pukille, vaan vastasi kysymykseen, mitä aineettomia lahjoja hän haluaisi tänä jouluna.

Hän oli jo aiempina vuosina saanut mainioita aineettomia lahjoja. Niihin kuuluivat muun muassa digilehdet sekä ystävältä saatu mökkiviikonloppu, johon sisältyi pilkkiretki.

Hauskana lahjana hän mainitsee myös sen, kun ystäväpariskunta antaa hänelle välillä koiriaan hoitoon. Kaikki osapuolet nauttivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun kotona on kaapit ja kaapinpäälliset täynnä tavaraa, joululahjasta voi tulla jopa riesa.

Mutta mikä olisi hyvä aineeton joululahja? Sitä kysyimme lukijoilta HS.fi:ssä.

Monet vinkit olivat tuttuja: esimerkiksi ravintolalahjakortit, teatteri-, konsertti- ja elokuvaliput sekä lahjakortit hemmotteluhoitoihin.

Hyväntekeväisyyden mainitsi moni, ja sitä pidettiinkin onnistuneena lahjana. Lahjan sijaan olikin siis laitettu rahat hyväntekeväisyyteen, ja siitä kerrottiin kortilla.

19-vuotias nainen iloitsi ylioppilaslahjastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lahjan antaja kertoi turvaavansa erään yhdistyksen kautta seitsenhenkisen perheen pärjäämisen kriisialueella kuukaudeksi. Juuri minulle sopiva lahja, tuli itku.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa lukijoista arveli, että lapsetkin osaavat arvostaa hyväntekeväisyyslahjoja.

”Lapset ilahtuvat eläinten- ja luonnonsuojeluun menevistä varoista. Etenkin kun sen yhdistää siihen, että käydään moikkaamassa rahalla tuetun eläinsuojelutilan eläimiä”, eräs vastaaja kirjoitti.

Moni kaipasi joululahjaksi erilaisia palveluja. Saisipa siivoojan käyttöönsä tai edes ikkunanpesun!

Personal trainerin palveluja toivottiin. Niin myös erilaisia liikuntapalveluja, vaikkapa lahjakorttia kuntosalille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eräs painonpudottaja kertoi laihduttaneensa 12 kiloa. Vielä on toiset 12 edessä. Hän toivoi lahjoja, jotka tukevat tavoitetta.

”Yhdessäoloa liikunnan merkeissä: päivä kylpylässä, fillariretki tai säännöllinen lenkkiseura. Osanotto Naisten kympille niin, että joku lähtisi kaveriksi tai muuten tsemppaisi. Vuoden jäsenyys Suomen Latuun”, hän listasi toiveitaan.

Hänellä oli vielä yksi toive, joka ei liittynyt kuntoiluun.

”Olen autoton. Olisi mukavaa, jos joku tarjoaisi autollaan apua esimerkiksi tavaroiden toimittamiseen kierrätyskeskukseen. Autoretkikin olisi kiva, vaikka Fiskarsiin.”

Osa aineettomista lahjoista on kalliita, kuten ulkomaanmatkat tai hotelliyöt.

Toisaalta aina aineeton lahja ei maksa mitään: ei tarvitse palkata siivoojaa, vaan voi tarjoutua itse auttamaan kotitöissä. Tai voi mennä lapsenvahdiksi.

Eikä sekään maksa paljon, jos lupaa tarjota seuraansa Suomenlinnan-retkelle tai vastaavaan kohteeseen omassa kotikaupungissa.

Eräs vastaaja kertoi, että lainasi yhtenä jouluna lautapelin kirjastosta ja paketoi sen. Perhe nautti siitä joulun, sitten se palautettiin.

37-vuotias nainen innostui kyselyssä ideoimaan pitkän listan aineettomia lahjoja.

”Voisin antaa lahjaksi haasteen, jonka pyrkisin suorittamaan jonkun tai joidenkin kanssa: esimerkiksi ulkoiluhaaste kolmeksi kuukaudeksi. Voisin myös tarjota apua esimerkiksi konmarituksessa tai viherkasvien huollossa. Tai lupaisin lähteä kaveriksi kirpparille myymään. Tähän sisältyisi apuni tavaroiden kasaamisessa, huoltamisessa, hinnoittelussa ja kuljettamisessa.”

Tässä erään lukijan vinkki heille, joilla on historiasta kiinnostuneita läheisiä:

”Tänä jouluna isäni saa Helsingin-matkan presidenttien jalanjäljissä. Reissu sisältää museovierailut Tamminiemeen sekä Mannerheim-museoon ja illallisen Kosmoksessa.”

Moni aineettomia lahjoja ideoinut mainitsi, että kivaa olisi, jos lahjaan sisältyisi myös lahjan antajan seura. Lahja voisikin olla lahjakortti seinäkiipeilemään tai viininmaisteluun, mutta mukana olisi lupaus kaveriksi lähtemisestä.

Eikä lahjan taaskaan tarvitse olla kallis: jos kaverin lupaa viedä kahvilaan, sekin on jo kelpo lahja.

Omien taitojen jakaminen ilahduttaa.

”Mieluinen lahja on itsetehty laulu, runo tai kirjoitus. Sain kerran isältäni lahjaksi hänen tekemänsä laulun, jonka hän minulle esitti”, kirjoitti 32-vuotias nainen.

Kuusikymppinen mies kertoi kiertävänsä kotitalouksissa ja yrityksissä auttamassa tietokoneongelmissa.

”Viime vuonna annoin kahdelle perheelle ja yhdelle yrittäjälle joululahjaksi ilmaisen atk-tuen vuodeksi.”

Aika yliveto lahjaehdotus on myös tämä: purkki täynnä lappuja, joissa lahjan saajasta kerrotaan positiivisia asioita.

Eivätkö kaikki haluaisi sellaisen?

Mikä sitten olisi aineeton lahja, josta lapsetkin pitävät?

Muutama vastaaja oli sitä mieltä, että lapset kyllä tarvitsevat tavaraa. Ainakaan alle kouluikäiselle he eivät ostaisi aineettomia lahjoja.

Silti tuli paljon hyviä vinkkejä, miten lapsia on hemmoteltu aineettomasti. Monet olivat samoja kuin aikuisillekin, vaikkapa elokuva- ja konserttiliput.

Elämyksiä suosittiin: lapsia kehotettiin viemään Hoplopin kaltaisiin liikuntaseikkailuihin ja trampoliinipuistoihin. Myös vanhat kunnon Linnanmäki ja Korkeasaari toimivat.

Toisaalta halvemmallakin pääsee: lapselle voikin olla kiva elämyslahja, kun hän pääsee tärkeän aikuisen kanssa uimahalliin, pulkkamäkeen tai luistelemaan.

”Hyviä ovat yhteistä aikaa ja tekemistä tarjoavat lahjat. Aina ei tarvitse mennä tramppapuistoon, lahja voi olla vaikkapa retki metsään ja nuotiomakkarat”, eräs vastaaja kirjoitti.

26-vuotias nainen kertoi antavansa kummitytölleen ja sisarustensa lapsille lahjakortin ”tätipäivään”. Silloin hän vie lapsia vaikkapa leikkipuistoon ja syömään.

Eräs vastaaja oli järjestänyt tutuille lapsille yllätyspäivän. Sen aikana käytiin Tampereella Särkänniemessä, ravintolassa syömässä ja Pyynikin näkötornissa munkeilla.

Lapsille suositeltiin myös kursseja hänen mielenkiinnon kohteidensa mukaan: vaikkapa ruuanlaittoon, musiikkiin tai liikuntaan liittyviä.

Lapselle voi olla elämys, jos hänen kanssaan lupaa tehdä jotain uutta, kuten valmistaa karkkeja kotikeittiössä, yöpyä teltassa tai laittaa ruokaa retkikeittimellä. Eri liikuntalajien kokeilukin voi olla hauskaa: miten olisi vaikka jousiammunta, soutu tai iltarastit?Retkikohteetkin voivat olla kekseliäitä. Eräs vastaaja ehdotti, että miksipä lapsen kanssa ei voisi mennä vaikkapa Eduskuntatalon avoimien ovien päivään.

Moni lapsi tai nuori pelaa. Siksi lahja voikin liittyä tietokonepeleihin: esimerkiksi uusien pelien latauskoodit, pelien sisäinen valuutta tai pelihahmojen varusteet.

Aineettomat lahjat ovat jo vuosien ajan yleistyneet, sanoo sosiologian professori, kulutustutkija Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta. Yksi syy on se, että yritykset osaavat tarjota niitä paremmin.

Sekin vaikuttaa, että lahjakortteja voi tilata kätevästi netistä. Netissä näkee satojen yritysten tarjonnan, ja lahjakortin tilaa muutamalla hiirennäpäytyksellä.

Myös hyväntekeväisyyslahjoissa on nykyään paljon valinnanvaraa, ja sellainen on vaivatonta ostaa.

Aineettomat lahjat ovat etenkin aikuisten toisilleen antamia. Wilska uskoo, että lapset saavat tulevaisuudessakin toivomansa kovat paketit.

Mutta miten on muuten tavaran merkitys muuttunut jouluna? Onko pahin tavarahysteria ohi?

Wilskan mukaan ainakin sillä perusteella niin voisi olla, että nuoret aikuiset eivät ole niin kovasti tavaran perään. He ovat eläneet koko elämänsä yltäkylläisyydessä ja saaneet lapsesta saakka läjän joulupaketteja.

”Heidän on helpompi halveksia tavaraa kuin vanhempien sukupolvien. Vanhemmalle, puutetta kärsineelle sukupolvelle tavara tuo turvaa. Nuoret aikuiset eivät liitä tavaraa turvallisuuteen.”

Minimalismi ja konmaritus ovat olleet viime vuosina kovassa huudossa. Wilskan mukaan etenkin nuoret aikuiset arvostavat kodissaan harmoniaa.

”He pitävät jopa mauttomana sitä, että vanhemmilla sukupolvilla on paljon tauluja ja huonekaluja. He haluavat valkoista ja tyhjää.”

Tänä syksynä on puhuttu paljon ilmaston lämpenemistä. Wilska arvelee, että se saattaa tänä jouluna hillitä tavaran ostamista.

Tosin ylevät aatokset saattavat olla jo ensi jouluun mennessä unohdettuja. Joulukauppaan myös vaikuttaa moni muukin asia, kuten yleinen taloudellinen tilanne.

Myös näitä ehdotettiin:

Netflix vuodeksi

Lahjakortti aistideprivaatiokelluntaan

Sukelluskokeilu

Pakohuonepeli

Tähtitieteellisen yhdistyksen kurssit

Laulutunteja

Kalastuslupa

Äänikirjapalvelu

Päiväretki Bengtskärin majakkasaarelle

Illallisen tarjoaminen kotona

Ensiapukurssi

Yksityinen opastus taidemuseossa

Vanhoja skannattuja valokuvia digitaalisessa muodossa

Nikkarointiapu

Kuumailmapallolennätys

Pianon viritys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  10. 10

   MTV: Poliisi epäilee, että yksi Oulun seksuaali­rikosten uhreista huumattiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  4. 4

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää