Elämä

Ihmiset ovat unohtaneet isovanhempien vaatehuoltoniksit, siksi vaatteet menevät pilalle niin helposti – Asiantuntijat kertovat, miten vaatteen saa kestämään vuosia

Jenna Kiuru ja Maria Manninen haluavat saada ihmiset taas arvostamaan vaatteitaan niin, että he myös huoltavat niitä.

Nykykuluttajat eivät enää viitsi ja osaa huoltaa vaatteitaan riittävästi. Isovanhempien vanhat niksit garderobien hoitoon pitäisi palauttaa takaisin käyttöön.

Tämä on helsinkiläisten Jenna Kiurun, 30 ja Maria Mannisen, 27, yhteinen missio.

”Pikamuoti on muuttanut vaatteiden käytön täysin. Huoltamistaidoille ei ole ollut tarvetta. Halvan ostaminen on tehty niin helpoksi, että usein ajatellaan, että on parempi ostaa uusi vaate kuin korjata vanha. Ennen vaatteet maksoivat enemmän ja niitä myös arvostettiin enemmän”, sanoo Jenna Kiuru.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiuru on opiskellut markkinointiviestintää ja työskennellyt monta vuotta vaatealalla erilaisissa tehtävissä niin ketjuliikkeissä kuin pienemmissäkin yrityksissä. Manninen taas on koulutukseltaan vaatetussuunnittelija ja opiskellut myös jalkinesuunnittelua.

Nyt naisilla on yhteinen yritys Arkivé Atelier, joka muun muassa myy erilaisia huoltovälineitä ja -palveluita vaatteille, kengille ja asusteille. Verkkosivuillaan he neuvovat, miten erilaisista tekstiileistä pidetään huolta: miten hoidetaan nahkaa, poistetaan nukkaa tai mitä toivoa suutarilta.

”Haluamme näyttää ja opettaa, kuinka uudistumisen tunteita voi saavuttaa ostamatta mitään uutta – huoltamalla ja huollattamalla vanhaa”, sanoo Manninen.

Naisten mielestä kuluttajien suhde vaatteisiin on monella tavalla vinoutunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Vaatehuollon perusperiaatteita ei tunneta

Kaksikon mielestä ihmiset eivät enää tiedä, että vaatteiden, kenkien ja asusteiden elinikää voi pidentää oikein hoitamalla ja huoltamalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pesulapusta saatava tieto vaatteen materiaalista ja hoito-ohjeista ei heidän mielestään usein riitä. Myös myyjän pitäisi valistaa kuluttajaa jo ostohetkellä.

”Vaatemyyjänä vastaan tuli monia turhia reklamaatiotapauksia, jotka johtuivat siitä, ettei ymmärretty, miten jokin materiaali käyttäytyy”, Kiuru sanoo.

Työssään hän huomasi myös, että hoito-ohjeiden antaminen asiakkaille piti usein aloittaa aivan perusasioista, kuten vaikka siitä, että monet villalaadut nukkaavat hankautuessaan tai että viskoosivaate menee kasaan pesussa.

2. Kalliimmilta vaatteilta odotetaan liikoja

Naisten mielestä käsitys kalliimpien vaatteiden kestokyvystä on väärä. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että vaatteita saa halvalla. Kun ihminen sitten ostaa kalliimman vaatteen, hän usein olettaa, että se kestää vaikka mitä, Kiuru sanoo.

Mutta laadukkaitakin vaatteita pitää huoltaa ja käyttää vain niissä olosuhteissa, joihin ne on tarkoitettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kalliitkaan nahkakengät eivät kestä, jos niillä lampsii vesisateessa.”

Suomalaiset ovat kuluttajina usein käytännönläheisiä. Ajatellaan, että kun ostan nämä kalliit kengät, ne kyllä kestävät kaiken jokapäiväisessä käytössä.

”Kyllä laadukas kashmir-neulekin nyppyyntyy. Vaatteita ja kenkiä pitää huoltaa, aivan kuten vaikka tukkaa, ihoa tai autoa.”

Toistaiseksi Arkivé Atelier on kaksikolle sivutyö. Tulevaisuudessa he haluavat elättää itsensä vaatteiden huoltamisella, korjaamisella ja kouluttamisella.

”Uskon ja toivon, että pikamuodin aika on pian ohi ja kulutus tulee muuttumaan. Kodeissa aletaan kyllästyä krääsään”, sanoo Maria Manninen.

He uskovat, että vaatealalle syntyy vielä useita erilaisia uusia tai uusvanhoja palveluita.

”Toivon, että isot vaatemerkit alkaisivat tarjota vaatteiden vuokraus-, huolto-, ja korjauspalvelua vaikka kauppakeskuksissa ja ostoskaduilla. Nyt pienet korjausompelimot ovat usein hieman sivussa. Toivon, että vaatteiden huoltamisesta tulisi vielä iso muoti-ilmiö ja sitä kautta itsestäänselvyys”, toteaa Jenna Kiuru.

Kaksikko kertoo nyt, miten vaatteet saa pidettyä kunnossa ja miten jo nuhjaantuneet voi saada pelastettua:

Muista ainakin nämä vaatehuollon kulmakivet:

1. Noudata vaatteen pesu- ja hoito-ohjetta. Pese vaate oikeassa lämpötilassa. Älä rumpukuivaa, jos se on kielletty ja kuivata vaate vaakatasossa, jos niin neuvotaan.

2. Vältä liiallista pesua. Tuulettamisella pärjää pitkälle. Esimerkiksi villavaatteille riittää harjaus ja tuuletus. Ripusta puolipitoiset vaatteet käyttökertojen välissä henkareihin, niin ne pysyvät siistinä. Muuten ne päätyvät helposti mytyssä tuolinkarmille ja lopulta pesukoneeseen. Pese vain täysiä koneellisia.

3. Käytä pesupussia. Se suojelee pestävää vaatetta. Herkkä vaate, kuten esimerkiksi ohut viskoosipaita saattaa kärsiä pesukoneessa. Rintaliivien pesu ilman pesupussia saattaa hajottaa sekä liivit että pesukoneen.

4. Huolla nahkakenkiäsi ja -asusteitasi. Pintanahkaisille kengille paras vaihtoehto on yleensä hoitoaine ja vaha – pelkkä suojasuihke kuivattaa pintanahkaa ja voi tehdä pinnasta sumean. Myös nahkalaukuille ja -asusteille on omat hoito- ja suoja-aineensa.

5. Anna vaatteille ja kengille lepopäiviä. Esimerkiksi nahkakengät keräävät päivän aikana kosteutta, ja niiden pitäisi antaa kuivua ja palautua muotoonsa vähintään joka toinen päivä. Myös villaneuleiden pitäisi antaa levätä välillä.

Miten pelastaa nuhjuiset nahkakengät?

Kiireessä nuhjuiset nahkakengät pelastaa kostea liina, nahanhoitoaine ja kenkäharja: Pyyhi lika ensin kostealla liinalla. Levitä kengille nahanhoitoainetta pehmeällä puuvillaliinalla ja anna vaikuttaa hetken. Kiillota kenkäharjalla.

Mokkakengät freesaantuvat, kun ne suihkuttaa kevyesti vedellä ja harjaa kenkäharjalla tämän jälkeen.

Miten pelastaa pölyyntyneet tummat vaatteet?

Pölyisen tumman vaatteen pelastaja on vesisuihke ja vaateharja:

Suihkauta vaatteelle vettä ja harjaa vaateharjalla. Pöly irtoaa ja kuidut oikenevat.

Miten pelastaa epäsiistit villavaatteet?

Nukanpoisto, harjaus sekä höyrytys uudistavat kovassa käytössä olleet villavaatteet. Villahousuihin muodostuneita polvipusseja pystyy häivyttämään höyryttämällä.

Nopea raikastussuihke syntyy sekoittamalla suihkepulloon vettä, etikkaa ja muutaman tipan eteeristä öljyä. Suihkutetaan parinkymmenen sentin etäisyydeltä, jonka jälkeen vaatteen voi jättää hetkeksi tuulettumaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Färsaaret hakee sataa vapaaehtoista kunnostustalkoisiin – saaret suljetaan huhtikuussa turisteilta

  4. 4

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  5. 5

   Pienestä ruskeasta rotasta tuli ensimmäinen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia sukupuuttoon kuollut nisäkäs

  6. 6

   Anne Bernerin jatko ministerinä saattaa mennä uuteen harkintaan – oikeuskansleri kertoo saaneensa uutta tietoa SEB-pankin hallituksen kokousaikatauluista

  7. 7

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  8. 8

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  9. 9

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  10. 10

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa – Bangladesh kiistää kaksoiskansalaisuuden

  7. 7

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  8. 8

   Lisätietoa Ison Omenan osittaisesta evakuoinnista: Rokottamattoman lapsen epäillään saaneen tuhkarokon Espoossa

  9. 9

   Tutkijat imuroivat 64 kodin sijaus­patjat ja yllättyivät: Pöly­punkkeja elää yhä tavallisissa suomalais­kodeissa

  10. 10

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  8. 8

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää