Elämä

Tee tänä vuonna yksi lupaus: pienennä hiilijalanjälkeäsi – näillä pienillä teoilla se onnistuu helposti

”Elämme viimeisiä hetkiä, jolloin voimme vaikuttaa siihen, että ilmastonmuutos pysyy siedettävällä tasolla”, sanoo Michael Lettenmeier.

Vaikka et yleensä tekisi uudenvuodenlupauksia, tee tänä vuonna edes yksi: Lupaa pienentää hiilijalanjälkeäsi.

Se ei ole edes vaikeata. On olemassa monta tapaa, jolla tavallinen ihminen voi välittömästi pienentää hiili­jalan­jälkeään 10 prosenttia sanoo resurssiasiantuntija Michael Lettenmeier. Hän listaa kymmenen tapaa, joilla voit helposti pienentää omaasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiseksi asialla on kiire: ”Elämme viimeisiä hetkiä, jolloin voimme vaikuttaa siihen, että ilmastonmuutos pysyy siedettävällä tasolla”, Lettenmeier sanoo.

Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC:n totesi lokakuussa, että jos maapallon lämpeneminen onnistutaan rajoittamaan 1,5 asteeseen, sen vaikutukset pysyvät siedettävinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siedettävät vaikutukset tarkoittavat esimerkiksi sitä, että maapallon eteläosassa sijaitseva Antarktis ei sula eikä Helsinki uppoa mereen.

Keskivertosuomalainen tuottaa hiilidioksidia 10 tonnia vuodessa. Jotta maapallon lämpeneminen pysyisi 1,5 asteessa, hiilijalanjälkesi saisi olla enintään 2,5 tonnia vuonna 2030.

Tähän tavoitteeseen ei Lettenmeierin mukaan Suomessa pääse vielä kukaan. Asuminen, liikenne ja muu infrastruktuuri kuluttavat niin paljon energiaa, että yksi ihminen ei kykene pienentämään hiilijalanjälkeään kestäväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rohkaisevaa on kuitenkin se, että tavoitetaso tiedetään ja myös keinot, joilla niihin päästään”, hän toteaa.

Lettenmeier on kotoisin Etelä-Saksasta Ansbachin kaupungista. Lapsena hän unelmoi bussinkuljettajan ammatista.

”Ehkä se älyttömyys pisti silmään jo silloin. Se, että jokainen kulkee omalla rautatonnillaan samaan suuntaan, kun kaikki voisivat matkustaa yhdessä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päästyään ylioppilaaksi Lettenmeier alkoi opiskella biologiaa Würzburgin yliopistossa. Opinnot eivät kuitenkaan vastanneet odotuksia. ”Ympäristöasiat eivät olleet niin keskeisiä, kuin olisin toivonut.”

Mutta sitten tapahtui jotakin käänteentekevää: Lettenmeier sai vuodeksi apurahan ympäristötieteiden opiskeluun Helsingin yliopistossa. ”Helsingistä löysin sen, mitä olin etsinyt: Laaja-alaista, kokonaisuutta korostavaa ja erilaisiin näkökulmiin tarttuvaa tutkimusta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosi venähti. Siitä asti Lettenmeier on asunut Suomessa paria Saksan-vuotta lukuun ottamatta.

Aluksi hän perehtyi jätteisiin. Hän ryhtyi myös konsultoimaan yrityksiä niiden resurssitehokkuudessa.

Samaan aikaan häntä alkoi yhä enemmän vaivata ajatus siitä, että resurssitehokkuuden parantaminen yritys ja tuote kerrallaan ei pelasta maailmaa riittävän nopeasti. Syntyi väitöskirja resurssiviisasta elämäntavasta eli siitä, millaisen materiaalijalanjäljen kotitalous saa jättää, jotta sen kulutus olisi kestävällä tasolla.

Tohtoriksi Lettenmeier väitteli viime keväänä Aalto-yliopistosta.

Hän yrittää elää kuten opettaa.

Hän asuu perheineen Helsingin Oulunkylässä. ”Ihanteellinen paikka. Tärkeimmät palvelut ovat enintään kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.”

Perhe syö kasvispainotteista ruokaa eikä omista autoa. Asumisneliöitäkin on puolet vähemmän kuin suomalaisilla keskimäärin. ”Sillä pärjää.”

Lentämistä Lettenmeier ei pysty kokonaan välttämään. Hän pyrkii kuitenkin yhdistämään työmatkoihinsa perheasioita niin usein kuin mahdollista. ”Käyn katsomassa iäkästä äitiäni Saksassa”, Lettemeier sanoo.

Näin voit pienentää hiilijalanjälkeäsi. Lisää keinoja löydät Sitran 100 fiksua arjen tekoa -sivulta:

1. Kokeile vegaaniruokia eli ruokia, joissa ei ole lainkaan eläinperäisiä aineksia. Se käy helposti osallistumalla tammikuun vegaanihaasteeseen. Jos olet keskivertosuomalainen ja ryhdyt pysyvästi vegaaniksi, hiilijalanjälkesi pienenee 10 prosenttia.

2. Vähennä ajamista omalla autolla. Jos voit vähentää autoilua sata kilometriä viikossa, hiilijalanjälkesi pienenee 10 prosenttia.

3. Jos siirryt käyttämään työmatkoillasi oman auton sijasta kolmen hengen kimppakyytiä kolmesti viikossa, hiilijalanjälkesi pienenee noin prosentin.

4. Vaihda sähkösopimuksesi tuulisähköön. Muutos pienentää hiilijalanjälkeäsi 5 prosenttia. Jos kotonasi on sähkölämmitys, säästö on suurempi.

5. Pudota kotisi lämpötilaa lämmityskaudella kaksi astetta. Se pienentää hiilijalanjälkeäsi 2,5 prosenttia.

6. Vaihda Thaimaan-lomasi Espanjan-matkaan. Hiilijalanjälkesi pienenee noin 10 prosenttia.

7. Jos sinulla on tapana matkustaa joka vuosi viikoksi Thaimaahan, matkusta vastedes kahdeksi viikoksi joka toinen vuosi. Lentäminen vähenee puoleen ja hiilijalanjäljestä putoaa 10 prosenttia.

9. Matkusta vaihteeksi muulla tavalla kuin lentämällä. Laiva ja auto tuottavat kilometriä kohti lähes saman verran päästöjä kuin lentäminen, mutta kilometrit jäävät yleensä vähäisemmiksi. Juna on ekologisin tapa matkustaa ainakin niissä maissa, joissa sähkön tuotanto ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä. Edestakainen lento Berliiniin aiheuttaa yli 300 kilon hiilidioksidipäästöt. Jos matkustat laivalla Tukholmaan, pääset sieltä päivässä junalla Berliiniin. Vuorokaudessa Berliiniin pääsee myös Tallinnasta bussilla. Kahdella jälkimmäisellä tavalla matkustettaessa edestakaisen matkan hiilidioksidipäästöt ovat karkeasti 150 kiloa. Näillä Berliinin reissulla säästyy siis karkeasti 1,5 prosenttia keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä.

8. Ryhdy sähköntuottajaksi. Asenna katollesi aurinkopaneelit tuottamaan sähköä tai aurinkokeräimet, jotka lämmittävät vettä. Jos saat katettua aurinkopaneeleilla 18 neliömetriä, niiden tuotanto vastaa sähkönkulutustasi. Hiilijalanjälkesi pienenee 5 prosenttia. Samaan tulokseen pääset toki vaihtamalla tavallisen sähkön tuulisähköön, mutta on ansiokkaampaa luoda uutta kestävää sähköntuotantoa, kuin käyttää muiden tuottamaa sähköä.

10. Osta ikimetsää. Jos sijoitat kerran vuodessa sata euroa aarniometsän suojeluun, ostos kompensoi koko vuoden hiilijalanjälkesi. Metsää voi ostaa esimerkiksi Luonnonperintösäätiöstä.

Alla olevista grafiikoista voit tarkastella erilaisista kulutustavoista syntyvien päästöjen määrää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  3. 3

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  7. 7

   Äänikirjan lukija yllätti Ruotsissa: lateli nauhalle omia, eriäviä mielipiteitään sukupuolentutkimusta koskevasta kirjasta

  8. 8

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   HS uutisoi väärin pääkaupunkiseudun väestön keskipisteen, sitten asukkaiden sykkivää sydäntä etsittiin kuin dekkaritarinassa – Lopulta selvisi, ettei siellä asu ketään eikä tapahdu mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää