Elämä

Kuka lausui vuoden viisaimmat sanat? Keräsimme HS:n haastattelujen parhaat sitaatit – äänestä omaa suosikkiasi

Tuhannet ihmiset ovat olleet äänessä Helsingin Sanomissa kuluneen vuoden aikana. Olemme haastatelleet suomalaisia ja väkeä maailmalla laidasta laitaan: vanhoja ja nuoria, naisia ja miehiä ja muita, päättäjiä, taiteilijoita, urheilijoita, asiantuntijoita, oman elämänsä sankareita, poikkeusyksilöitä ja tavallisia ihmisiä mitä erilaisemmissa elämäntilanteissa.

Moni haastateltu on puhunut niin viisaasti, että päätimme koota yhteen haastattelujen parhaimmistoa.

Muistatko nämä haastattelut ja niissä lausutut viisaat sanat? Alla olevista linkeistä pääset lukemaan vuoden parhaita haastatteluja uudelleen. Voit myös äänestää poimimistamme sitaateista sinulle mieleisintä ja katsoa, mitkä viisaudet ovat muiden lukijoiden mielestä koskettavimpia. Äänestys on jutun lopussa.


Kirjailija Lena Andersson:

”Olen aina hieman peloissani näistä massaliikkeistä. Niissä ihmiset lopettavat ajattelemisen ja toimivat yhdessä vain tunteeseensa vedoten.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anderssonin haastattelun voit lukea tästä: Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi – Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa.

Roskisdyykkaaja Teemu Arppe:

”Kun oikein kypsyttelee asioita, voi käydä niin, ettei tarvitse aloittaakaan: maailmanloppu ehtii tulla ensin.”

Arppen ajatuksia on jutussa Tonkija.

Ranskan yleisälykkö, kirjailija Jacques Attali:

”Avain muutokseen on pelko. Se, että ymmärrämme, että olemme yksin eikä kukaan tule avuksemme. Se, että suomalaiset ymmärtävät, että he ovat yksin eikä kukaan tule heidän avukseen, jos heidän maansa valloitetaan. Sen jälkeen meillä on todellinen mahdollisuus yhteistyöhön.”

Voit lukea Attalin haastattelun jutusta Ranskan tunnetuin tulevaisuuden ennustaja näkee ajan, kun Eurooppaa ei enää ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suruasiantuntija Kristiina Blom:

”Suru voi olla ainutkertainen mahdollisuus viisastumiseen. Tappio on se, että sitä ei kohtaa ollenkaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blomin haastattelu on tässä: Moni lohduttaa tahtomattaan tökerösti, sanoo syövän ja avioeron kokenut Kristiina Blom – Nyt hän kertoo, miksi surevalle ei kannata sanoa ”voit soittaa milloin vain”.

Psykologi Saara Halme:

”En ole koskaan tavannut ihmistä, joka olisi ajatellut, että onneksi murehdin tätä jo ennakkoon. Sen sijaan moni harmittelee jälkikäteen, että murehtiminen on estänyt nauttimasta yhteisestä ajasta tai se on estänyt tekemästä itselleen tärkeitä asioita.”

Halmetta haastattelimme tähän juttuun: Murehditko ja vatvotko ongelmia ennakkoon? Taustalla saattaa olla ajatusvääristymiä, jotka voi korjata.


Terapeutti, kirjailija Tommy Hellsten:

”Kärsimys ei tule rikkomaan, särkemään eikä tuhoamaan meitä, vaan opettamaan syvempää elämän hahmottamista ja arvojen tarkistamista. Romahdus antaa uskomattoman mahdollisuuden kasvaa ihmisenä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hellsten puhui uupumuksesta tässä jutussa: Koko suomalainen yhteiskunta on unessa, sanoo itsekin uupumuksesta selvinnyt Tommy Hellsten – Nämä vaaran merkit kielivät alkavasta uupumuksesta ja masennuksesta.

Kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila:

”Ajatellaan, että yksinäinen on huono, laiska tai köyhä, mutta näinhän ei todellakaan ole.”

Haastattelimme Junttilaa tähän juttuun: Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa.

Tutkija Markus Kanerva:

”On iso järjestelmän epäonnistuminen, jos nuori ihminen on kaikkien kouluvuosien jälkeen yhä sitä mieltä, että hänestä ei ole mihinkään.”

Voit lukea Kanervan haastattelun jutusta Vaikeimpina hetkinä Jouni Kylmälä vain lyyhistyy ja sulkeutuu kotiinsa – nyt tutkijat haluavat tietää, millä muilla tavoilla jatkuva rahapula muuttaa ihmistä.

Tutkija Olli Kiviruusu:

”Jos lapsi kasvaa ympäristössä, jossa on rakastavia ja kannustavia aikuisia ja jossa hän voi kokea turvallisesti epäonnistumisia ja onnistumisia, lapselle muodostuu todennäköisesti hyvä käsitys itsestään.”

Koko Kiviruusun haastattelu on tässä: ”Katso itseäsi peilistä ja sano olevasi hyvä”, kehottavat self help -oppaat – Se vie harhaan, sillä hyvä itsetunto syntyy aivan toisella tavalla, sanoo tutkija.


Saattohoitokodin johtaja Riikka Koivisto:

”Miksi kukaan haluaa käyttää aikaansa arvosteluun ja tuomitsemiseen? Toivon, että ihmiset näkisivät elämän mahdollisuudet silloin, kun vielä on aikaa.”

Tässä koko haastattelu: Riikka Koivisto saattelee ihmisiä kuolemaan – Kun viimeinen hetki on käsillä, yksi asia nousee ylitse muiden.

Terveydenhoitaja Rauni Kortesalmi:

”Henkinen väkivalta voi satuttaa kuin lyönti. Se voi olla niin rankkaa, että kokija tuntee kuin iskun vatsassaan.”

Kortesalmea haastattelimme tähän juttuun: Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi.


Kirjailija Heidi Köngäs:

”Meidän kansalliset tarinathan ovat miehiä sodassa, loppumattomia miehiä sodassa. Mutta meidän todellinen luja janamme kulkee näissä naisissa. Naisissa, jotka ovat pitäneet nämä miehet hengissä.”

Voit lukea Köngäksen haastattelun tästä: Kun kirjailija Heidi Köngäs tutki isoäitinsä menneisyyttä, hän löysi salaisuuden, josta suvussa ei ollut koskaan puhuttu – nyt perhetarina nähdään näytelmänä.

Esiintymistaitovalmentaja Johannes Lahtela:

”Elämänlaatuni parani todella paljon, kun unohdin terveellä tavalla itseni.”

Lahtelan haastattelu on luettavissa tästä: Omien tunteiden vatvomisesta tuli Johannes Lahtelalle koukuttava tapa, ja hän veti joka päivä ”tunnelärvit” – ”Elämänlaatuni parani todella paljon, kun unohdin terveellä tavalla itseni”.


Vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma:

”Valtaosa meistä vaalii illuusiota siitä, ettei pystyisi riistämään kenenkään henkeä. Kuitenkin useimmat esimerkiksi sotivat sujuvasti, kun takana on isänmaan paino ja papin lupa. Ne, jotka eivät lähde mukaan, ovat poikkeuksia.”

Lauerman ajatuksia on tässä jutussa: Hypnoosi on väärissä käsissä vaarallinen ase, eikä sitä saisi opettaa kenelle tahansa – Tanskalaisen ryöstömurhan tarina osoittaa, että taitava hypnotisoija saa ihmisen tekemään mitä vain.


Siivooja-tietokirjailija Aino-Maija Leinonen:

”Kunnollisuus on ikään kuin performanssi, jolla halutaan osoittaa ulospäin, että ei olla huonoja ihmisiä. Mutta elävätkö ihmiset oikeasti juuri sellaista elämää kuin he itse haluavat? Ovatko he onnellisia?”

Tässä koko haastattelu: Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”.

Parisuhdekouluttaja Sari Liljeström:

”Pelkäämme, että riitely rikkoo suhteen, mutta todennäköisemmin sen tekee vaikeneminen.”

Liljeströmiä haastattelimme tähän juttuun: Asiantuntijat listasivat onnellisen parisuhteen tärkeimmät keskustelunavaukset – Kaikki nostivat esiin yhden asian.


Hyvinvointibloggaaja Kaisa Merelä:

”Kun kuulin seksistä ensimmäistä kertaa, minulle kerrottiin vain kaksi asiaa: varo sukupuolitauteja ja varo, ettet tule raskaaksi. Jos tämä on lähtökohta naisille seksuaalisuuteen, niin miten nuori nainen voisi ikinä ymmärtää, että tämä voisi olla asia, josta voisi saada jotain?”

Merelän koko haastattelu on tässä: Abivuoden jälkeen Kaisa Merelä, 23, on elättänyt itsensä bloggaamalla hyvinvoinnista ja seksistä – ”Olen jo tottunut siihen, että ympärilläni kuiskutellaan”.

Psykologian emeritusprofessori Göte Nyman:

”Mitä rikkaampia miesten ja naisten roolit ovat, sitä kiinnostavampi yhteiskunta syntyy.”

Voit lukea Nymanin koko haastattelun jutusta Uusi mies.

Filosofi Sami Pihlström:

”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo. Se on vakava ja vaativa asia.”

Pihlströmin haastattelu on tässä: Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiöpositiiviselle pöhinälle.


Toimittaja Jenni Pääskysaari:

”Jos asuisi jossakin, missä 99 prosenttia valkaisee hampaitaan ja naisilla on silikonit, nopeasti menisi itsekin siihen mukaan. Eikä lopulta tietäisi, miksi niin tekee.”

Lue tästä Pääskysaaren haastattelu Monet kasvot.

Parisuhdevalmentaja Marika Rosenborg:

”Olennaista ei ole se, mitä eksä teki ja mitä tapahtui, vaan mitä voin tästä oppia. Ero voi opettaa itsetuntemusta, se on tässä a ja o.”

Täältä voit lukea Rosenborgin haastattelun: Miksi eron jälkeen alkaa likainen valtataistelu, eikä toisessa ole enää mitään hyvää? Marika Rosenborg on kohdannut satoja eroavia ja nähnyt, millaisia virheitä he tekevät.

Parisuhdekouluttaja Meri Saarnilahti-Becker:

”Anteeksipyyntöä paremmin auttaa, että asia ei enää toistu. Silloin saa anteeksi. Tämä on paras neuvo, jonka olen saanut.”

Lue Saarnilahti-Beckerin haastattelu tästä: Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä.

Kestävyystutkija Arto O. Salonen:

”Henkilökohtainen onni on humaus, joka tulee ja menee, itsekeskeinen juttu. Mutta elämän merkitys on sitä, miten liität itsesi muihin.”

Täältä voit lukea Salosen haastattelun: Suomalaisten elämällä ei ole merkitystä, sanoo professori Arto O. Salonen – Puurramme itsemme tainnoksiin satumaisen vaurauden keskellä, eikä siinä ole mitään järkeä.

Sinivalastutkija Richard Sears:

”Me ihmiset olemme hyvin tehokkaita, kun haluamme tappaa jotain. On hämmästyttävää, että lahtasimme lähes kuoliaaksi lajin, josta tiedämme niin vähän.”

Searsin haastattelun saat luettavaksi tästä: Sinivalaat synnyttävät salaisessa paikassa – kuuluisa valastutkija Richard Sears pääsee pian seuraamaan niitä unelmiensa veneellä, jonka hän tuli hankkimaan Suomesta.


Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen:

”Ei tavallisella miehellä, jota on lapsena rakastettu ja joka on ollut sekä naisen että miehen rakkauden kohde, ole mitään tarvetta raiskata tai pahoinpidellä eikä alistaa naisia, vähemmistöjä tai ketään.”

Sinkkosen koko haastattelu on tässä: Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen.

Arkkitehti Allan Strus:

”Modernistinen ajattelutapa näkyy arkkitehtuurissa enemmän kuin millään muulla taiteenalalla. Historia ja perinteet halutaan unohtaa ja kuvitellaan, että on mahdollista lähteä suunnittelemaan uusia taloja nollapisteestä. Miksi on tärkeämpää luoda asuinalueelle kontrasteja kuin harmoniaa jo olemassa olevan kanssa?”

Voit lukea haastattelun täältä: Arkkitehti Allan Strus suunnittelee Tallinnaan asuintaloja, jotka ovat kuin sadan vuoden takaa.

Kokemusasiantuntija Markku Vainio:

”Aloin kuulla linnunlaulun. En ollut kuullut sitä 25 vuoteen. Ajokortti alkoi pysyä taskussa, ja ne vittumaiset ihmiset hävisivät maailmasta. Huomasi, että se vittumainen ihminen saattoikin olla peilissä. Tuli myös toinen toistaan parempia työpaikkoja ja ihmissuhteita.”

Vainion koko haastattelu on jutussa Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan.


Jalkapallovalmentaja Simo Valakari:

”Ei moitita virheistä. Niitä sattuu kaikille. Moititaan siitä, jos ei ole edes yritetty niitä asioita, joita olemme harjoitelleet.”

Täältä voit lukea Valakarin haastattelun: Jalkapallovalmentaja Simo Valakari löysi Jäämeren porteilta norjalaisen urheilun ytimen.

Kirjailija Tara Westover:

”Koulutuksessa ei ole kyse pelkästään tutkinnon saamisesta tai työpaikasta. Siinä on kyse siitä, että sinusta tulee eri ihminen, että se muuttaa elämäsi.”

Westoverin haastattelu on tässä: Tara Westover kasvoi ääriuskovaisessa survivalistiperheessä ja astui luokkahuoneeseen ensimmäistä kertaa vasta 17-vuotiaana – Nyt hän muistuttaa, kuinka tärkeää on oppia ajattelemaan itse.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  4. 4

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia: ”Mukautuvat hydridi-infrastruktuurit, jotka pohjautuvat johtaviin teknologia-alustoihin ja -kumppanuuksiin, takaavat liiketoiminnan ketteryyden”, totesi Tieto

   Tilaajille
  6. 6

   Ruotsi antoi pullan, Suomi lisäsi hillon – Miksi Ruotsissa ei ole kuultukaan meidän tavastamme syödä laskiaispullia?

  7. 7

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  8. 8

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  10. 10

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  5. 5

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  8. 8

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  9. 9

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää