Elämä

Optinen harha, valtava magneetti vai ilmapallo? Tällä tekniikalla betonimöhkäle on saatu leijumaan Amos Rexin katossa, uskoo asiantuntija

Mikä on Amos Rexin leijuvan betonikuution salaisuus? HS esitti kuusi teoriaa asiantuntijalle.

Amos Rex -taidemuseon kevään näyttely hämmästyttää ja herättää kysymyksiä. Yhdessä museon huoneista leijuu katonrajassa valtava betonimonoliitti, jonka alta pääsee kävelemään.

Kyseessä on Drifter-niminen teos, jonka on tehnyt amsterdamilainen taiteilijakaksikko Studio Drift, johon kuuluvat Lonneke Gordijn ja Ralph Nauta.

Kun HS kävi tutustumassa teokseen keskiviikkona, sen äärelle piti jonottaa. Huoneeseen, jossa Drifler liikkuu, päästetään vain noin 30 henkilöä kerrallaan. Oppaan mukaan ”liian suuri määrä ihmisiä nostaisi huoneen lämpötilaa liikaa”.

Torstaina teos oli lakossa tai ”se ei ollut yhteistyöhaluinen”, kuten Amos Rexin museojohtaja Kai Kartio muotoili HS:n haastattelussa. Kartion mukaan teos on ”hirveän herkkä kaikille ympäristötekijöille ja tunnelmille”.Viimeistään betonimonoliitin torstainen omapäisyys sai kävijät pohtimaan, miten teos on tehty. Voisiko painava möhkäle rojahtaa päälleni, kun kävelen sen ali? Ei, kerrotaan museosta. Teosesittelyn mukaan Drifter koostuu betonista, robottimotoriikasta ja seurantajärjestelmästä. Mutta mistä muusta?

Tarkempaa tekotapaa innostuttiin pohtimaan myös sosiaalisessa mediassa, ja HS kokosi yhteen kuusi teoriaa, joiden avulla teos olisi voitu tehdä. Koska museo tai teoksen tekijät eivät paljasta teokseen liittyviä teknisiä ratkaisua, HS esitti teoriat valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja, arkkitehti Jari Auerille.

Teoria 1: Kuutio pysyy katonrajassa magneetin avulla

Magneetti vaatisi, että kuutio olisi jotakin kevyempää materiaalia kuin betonia. Sehän on mahdollista. Periaatteessa kuution materiaalissa voisi olla jotakin, johon magneetti reagoi. Se olisi mahdollista saada toimimaan katonrajassa niin, ettei magneetti vaikuttaisi huoneessa muuten. Alakaton alla olisi piilossa sähkömagneettisia antureita, joilla pientä liikettä voisi ohjata. Tällöin esimerkiksi teoksen alla kävelevät ihmiset eivät huomaisi magneettia lainkaan.

Katto voisi olla laskettu alas ja sen alla voisi olla magneetteja, mutta Auer uskoo, että on helpompiakin ratkaisuja toteuttaa teos.

Teoria 2: Kyseessä on optinen harha

Tähän Jari Auer ei usko, sillä tilassa pääsee liikkumaan vapaasti. Optinen harha tarkoittaa, että näköaistia johdettaisi harhaan niin, että aivot tulkitsevat jonkin nähdyn asian todellisuuden vastaisena. Jos kyse olisi hologrammeista, sen todennäköisesti Auerin mukaan huomaisi. Optista harhaa sen sijaan voi Auerin mielestä olla se, että mitoiltaan 2,5 x 2,5 x 5 -metrinen kuutio vain näyttää betonilta, mutta on oikeasti jotakin kevyempää materiaalia.

Teoria 3: Kuutio roikkuu katossa ohuiden, mutta vahvojen siimojen varassa

Periaatteessa ohuet vahvat siimat ovat mahdollisia, jos kuutio on niin korkealla, ettei lankoja näy. Nykyteknologialla on mahdollista kehittää niin vahvaa siimaa, että aika painavakin esine pysyisi lankojen varassa, Auer sanoo.

Silti Auer ei pidä siimaoletusta kovin todennäköisenä. Lisäksi hän uskoo, että jonkinlainen naruviritys jossakin valossa näkyisi ihan varmasti.

Teoria 4: Kuution pitää ilmassa jokin läpinäkyvä seinäratkaisu

Auerin mukaan mikään seinäratkaisu ei ole niin läpinäkyvä, ettei sitä huomaisi tilassa, jossa voi vapaasti kävellä missä vain.

”Vaikka lasia kuinka putsaisi, siinä näkyisi jossakin valossa roska, pölyä tai valon aiheuttama vääristymä”, Auer arvelee.

Teoria 5: Kuutio sisällä on moottori, joka pitäisi sen ilmassa

”Olisiko moottori sellainen, joka painaisi ilmaa alas?” Auer kysyy.

Silloin se tuntuisi ilmavirtana kuution alla. Ja moottori olisi joka tapauksessa painava. Lisäksi se tarvitsisi paristot tai akun.

”Luulisi, että riittävän tehokkaasta moottorista tulisi myös ääni”, Auer sanoo.

Teoria 6: Teos on muoviesine, joka on täytetty heliumilla

Tämä on Jari Auerin mielestä paras teoria, jopa hyvinkin todennäköinen. Museotilassa ilman lämpötila ja kosteus pystytään pitämään tasapainossa. ”Samaan tapaan kuin vappupallot vaeltavat olohuoneen katossa”, Auer sanoo.

Kun teosta huolletaan, se ehkä pystytään pitämään tietyllä korkeudella. Ja ilmavirta on Auerin mielestä mahdollista suunnata niin, että kuutio liikkuu hieman edestakaisin, kuten se nyt näyttäisi tekevän. Se kuitenkin tietysti tarkoittaisi, ettei kuutio ole oikeasti betonia vaan jotakin kevyempää materiaalia. Kuutio olisi siis naamioitu betonipintaiseksi.

”Kyllähän näyttelijöitäkin osataan maskeerata vaikka miten, miksei sitten kuutiota”, Auer arvelee.

Hänen mukaansa Drifter voi hyvin olla jotakin korkeateknologista materiaalia, joka on hyvin kevyttä. Elementissä on sivuilla pistekohtia, joiden avulla se pysyisi kasassa paikoillaan. Niissä voi Auerin mukaan olla jossakin heliumin täyttöventtiili.

Ilmavirran avulla teosta pystytään ohjailemaan. Kaikkein todennäköisin toteutustapa olisi Auerin mukaan ilmaa kevyemmän kaasun ja magneettikentän yhdistäminen.

Tosin myös Auer haluaa pitää teoksen mysteerinä. Hänen mielestään Amos Rexin näyttelyiden suosion takana on teosten oivaltavuus.

”Se kekseliäisyys, mitä näissä on käytetty kiinnostaa ihmisiä ympäri maailmaa”, Auer sanoo.

Hänen mukaansa näin hienon tekniikan ja taiteen yhdistäminen vaatii myös paljon rahaa. Sillä perusteella hän arveleekin, että Drifterin kaltaisissa töissä on käytetty hyvin kalliita materiaaleja ja teknologiaa.

”Se, ettei sitä tiedetä tekee sen hienoksi”, Auer sanoo ja ehdottaa vielä yhtä teoriaa.

Ehkäpä kyseessä on sarjakuvahahmo Taika-Jim. Se on 1930-luvulla luotu sarjakuvahahmo, joka hypnotisoi ihmiset uskomaan mitä vain.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää