Elämä

Optinen harha, valtava magneetti vai ilmapallo? Tällä tekniikalla betonimöhkäle on saatu leijumaan Amos Rexin katossa, uskoo asiantuntija

Mikä on Amos Rexin leijuvan betonikuution salaisuus? HS esitti kuusi teoriaa asiantuntijalle.

Amos Rex -taidemuseon kevään näyttely hämmästyttää ja herättää kysymyksiä. Yhdessä museon huoneista leijuu katonrajassa valtava betonimonoliitti, jonka alta pääsee kävelemään.

Kyseessä on Drifter-niminen teos, jonka on tehnyt amsterdamilainen taiteilijakaksikko Studio Drift, johon kuuluvat Lonneke Gordijn ja Ralph Nauta.

Kun HS kävi tutustumassa teokseen keskiviikkona, sen äärelle piti jonottaa. Huoneeseen, jossa Drifler liikkuu, päästetään vain noin 30 henkilöä kerrallaan. Oppaan mukaan ”liian suuri määrä ihmisiä nostaisi huoneen lämpötilaa liikaa”.

Torstaina teos oli lakossa tai ”se ei ollut yhteistyöhaluinen”, kuten Amos Rexin museojohtaja Kai Kartio muotoili HS:n haastattelussa. Kartion mukaan teos on ”hirveän herkkä kaikille ympäristötekijöille ja tunnelmille”.Viimeistään betonimonoliitin torstainen omapäisyys sai kävijät pohtimaan, miten teos on tehty. Voisiko painava möhkäle rojahtaa päälleni, kun kävelen sen ali? Ei, kerrotaan museosta. Teosesittelyn mukaan Drifter koostuu betonista, robottimotoriikasta ja seurantajärjestelmästä. Mutta mistä muusta?

Tarkempaa tekotapaa innostuttiin pohtimaan myös sosiaalisessa mediassa, ja HS kokosi yhteen kuusi teoriaa, joiden avulla teos olisi voitu tehdä. Koska museo tai teoksen tekijät eivät paljasta teokseen liittyviä teknisiä ratkaisua, HS esitti teoriat valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja, arkkitehti Jari Auerille.

Teoria 1: Kuutio pysyy katonrajassa magneetin avulla

Magneetti vaatisi, että kuutio olisi jotakin kevyempää materiaalia kuin betonia. Sehän on mahdollista. Periaatteessa kuution materiaalissa voisi olla jotakin, johon magneetti reagoi. Se olisi mahdollista saada toimimaan katonrajassa niin, ettei magneetti vaikuttaisi huoneessa muuten. Alakaton alla olisi piilossa sähkömagneettisia antureita, joilla pientä liikettä voisi ohjata. Tällöin esimerkiksi teoksen alla kävelevät ihmiset eivät huomaisi magneettia lainkaan.

Katto voisi olla laskettu alas ja sen alla voisi olla magneetteja, mutta Auer uskoo, että on helpompiakin ratkaisuja toteuttaa teos.

Teoria 2: Kyseessä on optinen harha

Tähän Jari Auer ei usko, sillä tilassa pääsee liikkumaan vapaasti. Optinen harha tarkoittaa, että näköaistia johdettaisi harhaan niin, että aivot tulkitsevat jonkin nähdyn asian todellisuuden vastaisena. Jos kyse olisi hologrammeista, sen todennäköisesti Auerin mukaan huomaisi. Optista harhaa sen sijaan voi Auerin mielestä olla se, että mitoiltaan 2,5 x 2,5 x 5 -metrinen kuutio vain näyttää betonilta, mutta on oikeasti jotakin kevyempää materiaalia.

Teoria 3: Kuutio roikkuu katossa ohuiden, mutta vahvojen siimojen varassa

Periaatteessa ohuet vahvat siimat ovat mahdollisia, jos kuutio on niin korkealla, ettei lankoja näy. Nykyteknologialla on mahdollista kehittää niin vahvaa siimaa, että aika painavakin esine pysyisi lankojen varassa, Auer sanoo.

Silti Auer ei pidä siimaoletusta kovin todennäköisenä. Lisäksi hän uskoo, että jonkinlainen naruviritys jossakin valossa näkyisi ihan varmasti.

Teoria 4: Kuution pitää ilmassa jokin läpinäkyvä seinäratkaisu

Auerin mukaan mikään seinäratkaisu ei ole niin läpinäkyvä, ettei sitä huomaisi tilassa, jossa voi vapaasti kävellä missä vain.

”Vaikka lasia kuinka putsaisi, siinä näkyisi jossakin valossa roska, pölyä tai valon aiheuttama vääristymä”, Auer arvelee.

Teoria 5: Kuutio sisällä on moottori, joka pitäisi sen ilmassa

”Olisiko moottori sellainen, joka painaisi ilmaa alas?” Auer kysyy.

Silloin se tuntuisi ilmavirtana kuution alla. Ja moottori olisi joka tapauksessa painava. Lisäksi se tarvitsisi paristot tai akun.

”Luulisi, että riittävän tehokkaasta moottorista tulisi myös ääni”, Auer sanoo.

Teoria 6: Teos on muoviesine, joka on täytetty heliumilla

Tämä on Jari Auerin mielestä paras teoria, jopa hyvinkin todennäköinen. Museotilassa ilman lämpötila ja kosteus pystytään pitämään tasapainossa. ”Samaan tapaan kuin vappupallot vaeltavat olohuoneen katossa”, Auer sanoo.

Kun teosta huolletaan, se ehkä pystytään pitämään tietyllä korkeudella. Ja ilmavirta on Auerin mielestä mahdollista suunnata niin, että kuutio liikkuu hieman edestakaisin, kuten se nyt näyttäisi tekevän. Se kuitenkin tietysti tarkoittaisi, ettei kuutio ole oikeasti betonia vaan jotakin kevyempää materiaalia. Kuutio olisi siis naamioitu betonipintaiseksi.

”Kyllähän näyttelijöitäkin osataan maskeerata vaikka miten, miksei sitten kuutiota”, Auer arvelee.

Hänen mukaansa Drifter voi hyvin olla jotakin korkeateknologista materiaalia, joka on hyvin kevyttä. Elementissä on sivuilla pistekohtia, joiden avulla se pysyisi kasassa paikoillaan. Niissä voi Auerin mukaan olla jossakin heliumin täyttöventtiili.

Ilmavirran avulla teosta pystytään ohjailemaan. Kaikkein todennäköisin toteutustapa olisi Auerin mukaan ilmaa kevyemmän kaasun ja magneettikentän yhdistäminen.

Tosin myös Auer haluaa pitää teoksen mysteerinä. Hänen mielestään Amos Rexin näyttelyiden suosion takana on teosten oivaltavuus.

”Se kekseliäisyys, mitä näissä on käytetty kiinnostaa ihmisiä ympäri maailmaa”, Auer sanoo.

Hänen mukaansa näin hienon tekniikan ja taiteen yhdistäminen vaatii myös paljon rahaa. Sillä perusteella hän arveleekin, että Drifterin kaltaisissa töissä on käytetty hyvin kalliita materiaaleja ja teknologiaa.

”Se, ettei sitä tiedetä tekee sen hienoksi”, Auer sanoo ja ehdottaa vielä yhtä teoriaa.

Ehkäpä kyseessä on sarjakuvahahmo Taika-Jim. Se on 1930-luvulla luotu sarjakuvahahmo, joka hypnotisoi ihmiset uskomaan mitä vain.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  8. 8

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  9. 9

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää