Elämä

Yhä useampi nainen haluaa elää luonnonmukaista elämää ja kieltäytyy ehkäisyhormoneista – usein perustelut ontuvat, sanoo lääkäri

Hormonivastaisuus voi lisätä endometrioosia sairastavan kipuja ja lapsettomuutta, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Pia Suvitie.

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Pia Suvitie:

”Yhä useampi hedelmällisessä iässä oleva nainen kieltäytyy hormonilääkkeistä. Jos nainen sairastaa endometrioosia, ei taudin tehokkaaseen pitkäaikaiseen hoitoon tällöin ole mahdollisuutta.

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella useimmiten lantion vatsakalvolla, munasarjoissa tai munanjohtimissa.


En­do­met­ri­oo­si on riip­pu­vai­nen mu­na­sar­jo­jen tuot­ta­mas­ta nais­hor­mo­ni est­ro­gee­nis­ta, jo­ka sää­te­lee muun muas­sa kuu­kau­tis­kier­to­a. Siksi endometrioosia esiintyy lähinnä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla.

Tauti on krooninen, ja pitkäaikainen hormonilääkitys sen ensisijainen hoitomuoto. Sitä kaikki potilaat eivät hyväksy.

Useimmat hormonilääkkeet ovat myös ehkäisyvalmisteita, joita kohtaan monilla naisilla on valmiiksi negatiivisia mielikuvia. Yleisimmin endometrioosin hoidoksi suositellaan yhdistelmäehkäisypilleriä, minipilleriä tai hormonikierukkaa.

Hormonihoidot ovat kaikki yhtä tehokkaita kipujen vähentämisessä. Jos hormonihoito lopetetaan, oireet palaavat yleensä muutaman kuukauden kuluttua. Lieviä oireita hoidetaan tulehduskipulääkkeillä.

Hormonilääkkeillä pyritään vähentämään munasarjojen estrogeenituotantoa ja estämään kuukautisvuodot. Näin yritetään estää tai hidastaa endometrioosipesäkkeiden kasvua ja tautiin liittyvää lan­tion paikallista tulehdustilaa.

Hormonivastaisten naisten joukko on heterogeeninen. Heitä lienee ollut aina, mutta viime vuosina heitä on näkynyt vastaanotolla aiempaa enemmän.

Trendi voi johtua siitä, että moni haluaa elää mahdollisimman luonnonmukaista elämää.

Osa kokee, ettei halua sotkea omaa hormonitoimintaansa. Osa on voinut lukea erilaisia blogeja, joissa kerrotaan omia huonoja kokemuksia ja maalaillaan kauhukuvia. Tyytyväiset käyttäjät eivät tuo mielipiteitään yleensä esiin, joten nettipalstat vääristävät todellisuutta.

Joillakin liittyy hormonivastaisuuteen virhekäsityksiä, kuten että hormonit heikentävät hedelmällisyyttä tai lihottavat. Osa naisista toki kokee hormonilääkkeiden aiheuttavan merkittäviä haittavaikutuksia, mutta usein tällöinkin valmistetta vaihtamalla löytyy sopiva. Hormonihoito tähtää elämänlaadun parantamiseen. Kun vaakakupissa on hankalat kipuoireet tai lääkkeen aiheuttamat haittavaikutukset, voi nainen valita kumman kanssa haluaa mieluummin elää. Usein hormonivastaisuudelle ei kuitenkaan ole hyvää perustetta.

Endometrioosi on parantumaton tauti, joka aiheuttaa kroonista kipua ja lapsettomuutta sekä heikentää elämänlaatua.

Endometrioosia esiintyy noin kymmenellä prosentilla hedelmällisessä iässä olevista suomalaisista, mikä tarkoittaa noin 200 000:ta naista.

Erityisen tavallinen se on lapsettomuuspotilailla, joista jopa puolella on endometrioosi. Se onkin tärkein gynekologinen lapsettomuuden syy.

Endometrioosi on moderni sairaus siinä mielessä, että nykyään lapset tehdään vasta sitten, kun muu elämä on ’valmis’ lapselle. Ennen naiset synnyttivät nuorempana ja useampia lapsia kuin nykynaiset. Kun oltiin vuoroin joko raskaana tai imetettiin, ei endometrioosilla ollut aikaa kasvaa ja edetä.

Osa potilaista toivoo mieluummin leikkaushoitoa kuin hormoneita. Leikkaukset ovat kuitenkin kalliimpia ja riskialttiimpia, eikä potilas hyödy toistuvista toimenpiteistä. Leikkausta suositellaan silloin, kun hormonihoidosta huolimatta kipuoireet huonontavat merkittävästi elämänlaatua.

Leikkaus ei paranna endomet­rioosia. Kaikkia mikroskooppisen pieniä muutoksia vatsakalvolta ei saada leikkaamalla poistettua. Siksi erityisesti pinnallisessa endomet­rioosissa lääkehoito on ensisijainen vaihtoehto.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiivistävätkö nämä kuvat suomalaisuuden ytimen? ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”, sanoo edelliset Leijona-fanien torijuhlat ikuistanut HS:n kuvaaja Sami Kero

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  7. 7

   Some villiintyi Suomen MM-finaaliin johtaneesta Marko ”Mörkö” Anttilasta

  8. 8

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  9. 9

   Nainen eksyi metsään Havaijilla ja löytyi suuretsintöjen jälkeen elossa 16 päivää myöhemmin

  10. 10

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  3. 3

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  8. 8

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  10. 10

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  11. Näytä lisää