Elämä

Tavarat ovat nykyään surkeaa laatua ja tylsiä, sanoo kissamuumiota ja apinaorkesteria myyvä vanhan tavaran kauppias

Vanhat tavarat ovat elämäntapa Mike Kaireniukselle ja Tomppa Kekäläiselle. Mitä oudompi esine, sitä enemmän se heitä kiinnostaa.

Aikuinen on ikuinen lapsi. Tällainen ajatus tulee usein mieleen Mike Kaireniukselle ja Tuomo ”Tomppa” Kekäläiselle, jotka pitävät Weird Antiques -nimistä vanhojen tavaroiden kauppaa. Tai romukauppaa, kuten he itse luonnehtivat.

Kauppiaat ovat todistaneet lukuisia kertoja, kuinka puotiin saapuu asiakas, joka löytää sieltä oman lapsuutensa aikaisen leikkikalun. Silloin ihminen yleensä kiljahtaa ­ääneen tai hymyilee itsekseen onnesta lasittunein silmin.

Moni 1960- tai 1970-luvun lapsi on saanut ”lapsuuskohtauksen” esimerkiksi nähtyään liikkeessä Linnanmäen autokarusellista peräisin olevan vihreän moposkootterin. Sen kyydissä he ovat pienenä istuneet. Vielä sitä ei ole kuitenkaan myyty. Hinta on 600 euroa.


Toinen nostalgiaryöppyjä herättävä esine on kuurakettikieputin, joka oli aikoinaan Stockmannin tavara­talon leluosastolla. Raha-aukon tekstistä käy ilmi, että raketilla ajaminen maksoi 20 markkaa.

”Eräs asiakas lähetti meille kuvan, jossa hän istuu tässä laitteessa vuonna 1959”, Kairenius kertoo ja esittelee kännykästään mustavalkoista valokuvaa.

Weird Antiques -liikkeessä on niin paljon tavaraa, että on vaikea päättää, mihin katsoisi ensimmäisenä. On vanhoja flippereitä, panama­hattuja, Siff-limonadin mainoksia ja lentokoneen potkurin lapoja.


Katosta roikkuu täytetty kettu pää alaspäin.

Mitä oudompi esine, sitä enemmän se yleensä kiinnostaa kaup­piaskaksikkoa. Myynnissä on esimerkiksi ladon alta löytynyt kissan muumio, viime vuosisadan alun synnytyspihtejä ja vanha virolainen ruumisarkkuliikkeen kyltti.

Viimeisimpiä löytöjä on hansikasliikkeen käsinoja. Asiakas on työntänyt kyynärpäänsä telineeseen ja lepuuttanut kättään sillä välin, kun myyjä on sovittanut hänelle hienoja hansikkaita. Se on ainakin sata vuotta vanha, miehet arvelevat.

”Tällaista esinettä en ole ennen nähnytkään”, Kekäläinen sanoo käsinojaa esitellessään.


Paljon muuta hän on kyllä ehtinyt nähdä. Kekäläinen on tehnyt vuosien varrella elokuva- ja tv-lavasteita ja muun muassa hirviölavastuksia Lordi-yhtyeelle. Hän on myös vuokrannut rekvisiittaa filmiyhtiöille. Tällaista vanhan tavaran valikoimaa on harvassa paikassa Suomessa.

Yhdessä Kekäläinen ja Kairenius ovat suunnitelleet ravintoloiden ja pakohuoneiden sisustuksia. Ny­kyään he tekevät Ylelle tv-sarjaa nimeltään Vintage-valtakunta, jossa he kiertävät ympäri Suomea tutustumassa keräilijöiden kokoelmiin. Tekeillä on tietokirjakin vintageharrastuksesta.

Niin, millä nimellä tällaista tavaraa oikein pitäisi kutsua?

Kaksikko käyttää itse mieluiten termiä pop-antiikki, mutta hyväksyy toki myös epookin ja vintagen.

”Joskus luonnehdimme asian niin, että meitä kiinnostaa kaikki tavara populaarikulttuurin alusta viivakoodin tuloon”, Kekäläinen kertoo.

Suomessa viivakoodi yleistyi 1980-luvulla.


Viisikymppiset Kairenius ja Kekäläinen tutustuivat toisiinsa 1980-luvun lopulla vanhojen autojen harrastajapiireissä. Kekäläinen ajaa edelleen vuoden 1946 Hudsonilla, jollainen hänellä oli jo nuorena.

Molemmat innostuivat keräilystä ja vanhan tavaran hamstraamisesta jo kouluaikoina. Siitä eivät vanhemmat varsinaisesti ilahtuneet.

Miesten omat kodit ovat täynnä vintagea. ”Himassani ei ole yhtään 50 vuotta uudempaa esinettä, paitsi hella ja astiat”, Kekäläinen sanoo.

Herrojen sydäntä lähellä on aina ollut myös ”Suomi-nostalgia”, kuten Pekka ja Pätkä, Kalevi Keihäsen matkailutoiminta sekä ”kreivi” Pertti Ylermi Lindgren.

Liikkeen myyntitiskin yllä on suuri Lindgrenin juliste. Se on ainoa asia, joka ei ole myynnissä.

”Hän on meidän suojelusenkelimme”, Kairenius sanoo salaperäisesti.

Miten ihmeessä Kairenius ja Kekäläinen raaskivat myydä täältä mitään eteenpäin?

Ihan hyvin, Kairenius vakuuttaa. ”Me olemme jo tavallaan päässeet tavaranhimon yli. Löytämisen hetki on toki edelleen kiva, mutta terävin hohto on tavaroista jo lähtenyt.”


Kaupan tyypillinen asiakas on 30–60-vuotias, joka hakee kotiinsa ”jotain jännää”. Naisia ja miehiä käy suurin piirtein yhtä paljon.

Kauppiaat kiittelevät sitä, että suomalaiset uskaltavat nykyään sisustaa aiempaa rohkeammin. Olohuoneen piristykseksi saatetaan ostaa vaikka vanha jukeboksi tai 1950-luvun mainoskyltti.

”Yksikin vanha esine saattaa nousta koko sisustuksen kohokohdaksi, highlightiksi”, Kairenius sanoo.

Suosituimpia esineitä ovat vanhat leikkikalut ja suuret polkuautot, mainostaulut sekä täytetyt eläimet. Eläinten kohdalla miehet pitävät huolen siitä, että ne ovat oikeasti vanhoja, esimerkiksi vanhoista kansakouluista peräisin.

”Uusia emme osta emmekä myy.”

Oma ostajakuntansa ovat ”man caven” eli miesluolan sisustajat.

”Usein on niin, että rouva sanoo miehelle, että saat sisustaa autotallin, mutta sisälle kotiin et tuo ruosteisia autonosia. Ymmärrän sen kyllä”, Kekäläinen naurahtaa.

 

”Näiden kamojen hiilijalanjälki on jo miltei olematon, koska ne ovat palvelleet montaa sukupolvea.”

Kaireniuksen omia suosikkeja ovat mekaaniset apinalelut. Ne olivat muodissa 1950- ja 1960-luvuilla.

Apinaorkesteria Kairenius himoitsi vuosia ennen kuin sellainen löytyi. ”Sitten tuli soitto, että sellainen olisi tarjolla. Sitä lähdettiin siltä istumalta hakemaan”, hän kertoo ja napsauttaa laitteen päälle. Karvainen orkesteri soittaa ja heiluu vimmatusti suuren lasikaapin sisällä.

Toinen kauppiaan suosikki on apina, joka puhaltaa astianpesu­aineesta saippuakuplia. Lelu toimii moitteettomasti, ja pian koko liike on täynnä kimaltavia kuplia.


Kekäläinen muistuttaa siitä, että monet vanhan ajan leikkikalut ja tavarat ovat todella kestäviä. Ennen tehtiin sentään kunnon laatua, hän puuskahtaa.

Hänen mielestään vanhojen tavaroiden käyttäminen on kierrätystä parhaimmillaan.

”Näiden kamojen hiilijalanjälki on jo miltei olematon, koska ne ovat palvelleet montaa sukupolvea. Niillä on ollut todella pitkä elinkaari.”

Kaikenlainen kertakäyttökulttuuri risoo häntä. ”Ja lujaa. Tänä päivänä on surkeaa laatua ja tylsää muotoilua.”

Kairenius näkee kuitenkin valonpilkahduksen siinä, että nykyään on alettu taas vaatia tavaroita, jotka ovat korjattavissa ja joihin on saatavilla varaosia.


Sitä kaksikko ei suoraan paljasta, mistä oudot esineet yleensä löytyvät. Usein joku ottaa heihin suoraan yhteyttä ja tarjoaa tavaraa. Löytöjä tehdään ympäri Suomen.

”Viimeksi rouva Orivedeltä tarjosi tätä Coca-Cola-mainoskylttiä, jonka hän oli ottanut talteen vuonna 1977”, Kekäläinen kertoo ja taputtaa pyöreää emalikylttiä.

Välillä he saavat myyntiin keräilijöiden kokoelmia, joista perikunta haluaa kiireesti eroon.

”Toisen romu on meidän aarre.”

Pieni osa erikoisuuksista haetaan itse Yhdysvalloista ja kuljetetaan kontissa Suomeen. Sieltä ovat peräisin esimerkiksi vanhat amerikkalaiset bensapumput.


Weird Antiques toimi ennen Helsingin Jätkäsaaressa, mutta nykyään liike on Tuusulassa vanhalla huoltoasemalla. Kesällä se viettää kymmenvuotisjuhliaan.

Ohikulkijat tunnistavat kaupan siitä, että sen katolla on aito helikopteri, tosin ilman koneistoa. Se on peräisin Rajavartiolaitokselta.

Vuosien varrella miehet ovat myyneet kymmenkunta kokonaista lentokoneen kuorta. Niitä on päätynyt ravintoloihin ja kesämökkien pihoille. On siinä naapureilla ihmeteltävää.

Viime keväänä liikkeen edessä järjestettiin polkuautojen kokoontumisajot. Mukana oli 42 ajoneuvoa.

”Tuomareina toimivat Remu Aaltonen sekä kaksi pikkupoikaa”, Kairenius kertoo.

Kekäläinen laittaa Elviksen levyn pyörimään ja esittelee innoissaan 1960-luvun kävelevän robottilelun toimintaa. Kairenius sovittaa ylleen 1970-luvun nahkatakkeja.

Kauppa on heille enemmän harrastus kuin bisnes. ”Tämä on pikemminkin elämäntapa. Pääpointti on fiiliksessä”, Kekäläinen sanoo.

Vaikuttaa siltä, että herrat ovat varsin onnellisia omassa pienessä valtakunnassaan.

Oliko ennen kaikki paremmin?

”Kyllä!” he huudahtavat kuin yhdestä suusta.

”Siihen ei tarvitse lisätä mitään”, Kekäläinen lisää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  5. 5

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  6. 6

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  7. 7

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  8. 8

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää