Elämä

Espanjalaista vai kotimaista tomaattia pääsiäispöytään? Asiantuntijat kertovat viisi keinoa, joilla voit pienentää pääsiäisateriasi hiilijalanjälkeä

Ruuan kulutus ja ruokavalinnat muodostavat jopa neljänneksen suomalaisen hiilijalanjäljestä, kertoo erikoistutkija.

Pääsiäinen on yksi vuoden suurista ruokajuhlista, mutta voisiko pääsiäispöytään istahtaa hiukan paremmalla omallatunnolla? Voiko ilmastonmuutoksen ottaa huomioon ruokavalinnoissa?

Kyllä voi: ”Jo aika maltillisilla ruokavalion muutoksilla voi laskea ruuan ilmastovaikutuksia jopa viidenneksellä, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Jutun lopussa asiantuntijat kertovat viisi keinoa, joilla pääsiäisaterian hiilijalanjälkeä voi pienentää.

Ruuantuotanto on ympäristöjärjestö WWF:n mukaan yksi suurimmista kasvihuonepäästöjen aiheuttajista. Ruuankulutus ja ruokavalinnat muodostavat ruokaketjun kautta jopa neljänneksen suomalaisten kuluttajien hiilijalanjäljestä.

Millaisia valintoja sitten ilmastonmuutoksesta huolestunut kuluttaja voi tehdä ruokaostoksilla marketissa?

”Jos sekaruuan syöjä siirtyy kohti täysin vegaanista ruokavaliota eli korvaa eläinperäiset ruuat monipuolisesti kasvikunnan tuotteilla, hänen ruokavalintojensa ilmastovaikutukset voivat melkeinpä puolittua tai ainakin pienentyä noin 40 prosenttia”, Katajajuuri sanoo.

VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen muistuttaa, että hyvä, terveellinen ruoka ei ole ristiriidassa ympäristöystävällisyyden kanssa. ”Oma terveys ja planeetan hyvinvointi kulkevat iloisesti käsi kädessä”, hän toteaa.

Toisaalta juhlapyhinä ei kannata Poutasen mielestä liikaa stressata. ”Tärkeämpää on se, mitä syöt arkisin, ei niinkään se, mitä syöt juhlapäivinä”, hän toteaa.

Näinä päivinä asiakkaat etsivätkin kaupoista nimenomaan kotimaisia kasviksia, kertoo Anne-Marie Wallenius, joka vastaa HOK-Elannolla hedelmistä ja vihanneksista sekä niiden paikallisesta hankinnasta.

Hän kertoo, että kevään ensimmäiset kotimaiset kasvihuoneperunat tulevat kauppoihin pääsiäiseksi.

Ensimmäiset avomaan varhaisperunat kypsynevät koulujen päättäjäisiin mennessä. Juhannuksena niitä on myynnissä jo kaikkialla.

Suomalaisia kasvihuoneessa kasvatettuja kurkkuja ja tomaatteja on kaupoissa, mutta myynnissä on myös espanjalaisia tomaatteja. ”Toukokuun aikana tulemme olemaan jo omavaraisia tomaattienkin suhteen”, Wallenius kertoo.

Ilmastolle ystävällisten valintojen tekeminen kaupan hyllyllä ei ole kovin helppoa, sillä elintarvikkeiden hiilijalanjäljestä ei ole juurikaan merkintöjä kaupassa. Tietoa ei ole liioin ruuan kuljettamisen tai pakkaamisen vaikutuksista hiilijalanjälkeen – tosin Katajajuuren mukaan useimmat arvioivat niiden osuuden aivan liian suureksi suhteessa niiden todelliseen vaikutukseen.

Hän uskoo, että tietoa ruuan hiilijalanjäljestä saadaan vähitellen lisää.

”Viime syksyn IPCC-ilmastopaneelin raportti on saanut monet suomalaisyritykset tutkituttamaan omien elintarviketuotteidensa hiilijalanjälkeä. Tehtävä ei ole ihan helppo, mutta jo se, että yritys selvittää asiaa ja kertoo tekemisistään ja tavoitteistaan, viestii, että se ottaa ilmastoasiat tosissaan”, Katajajuuri sanoo.

Tässä asiantuntijoiden neuvot ympäristötietoiselle herkuttelijalle:

1. Suunnittele ateriat ennen kauppaan menoa.

Hyvällä suunnittelulla vältät ostamasta liikaa ruokaa. ”Ruokahävikistä ja turhan ruoan tuottamisesta aiheutuva hiilijalanjälki on kaikkein turhin”, sanoo Juha-Matti Katajajuuri.

2. Lisää kasvisten osuutta aterioissa.

Juuresten, perunoiden ja kasvisten hiilijalanjälki on verrattain pieni. Mutta kumpi sitten on ilmastolle kuormittavampi, espanjalainen vai kotimainen tomaatti?

Yli kymmenen vuoden takainen tutkimus kertoi isoja lukuja kotimaisten kasvihuonevihannesten ilmastokuormituksesta. Uudemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kuormitus on pudonnut huomattavasti sen jälkeen, kun kasvihuoneissa on ryhdytty käyttämään yhä enemmän uusiutuvia energialähteitä, kuten haketta ja vihreää sähköä.

”Parhaimmillaan suomalaisen tomaatin ilmastokuormitus pääsee jo samoihin lukuihin kuin Espanjassa tuotetun, Suomeen kuljetetun tomaatin”, Katajajuuri sanoo.

Hän muistuttaa, että suomalaisten tomaattien puolesta puhuvat kuitenkin esimerkiksi työntekijöiden paremmat olosuhteet, kasteluveden parempi riittävyys ja mahdollisuus kierrättää jätevesiä sekä se, että Suomessa maaperä ei suolaannu kuten Espanjassa. Lisäksi torjunta-aineiden käyttö on runsasta Espanjassa, kun taas Suomessa käytetään biologista torjuntaa.

Lähiaikoina julkaistaan jälleen uusia tutkimustuloksia kotimaisten kasvuhuonevihannesten hiilijalanjäljestä.

3. Panosta ympäristöystävälliseen lihaan.

Eri lihoilla on kainsainvälisten tutkimusten mukaan erilaisia ympäristövaikutuksia. Suurimman jäljen ilmastoon jättävät märehtijät eli naudat ja esimerkiksi myös lampaat. Niiden ilmastovaikutukset ovat 20–60 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia jokaista syötävää lihakiloa kohti.

Sianlihan ilmastovaikutus on 5–9 ja broilerin 3–7 hiilidioksidiekvivalenttikiloa jokaista syötävää kiloa kohti.

Kun suomalaisten nautojen hiilijalanjälkeä verrataan eri maista tuodun naudanlihan hiilijalanjälkeen, tuloksiin vaikuttavat monet asiat. Myös laskentamenetelmissä voi olla eroja.

”Vaikka kotimaisen naudanlihan ja tuontinaudanlihan ilmastovaikutukset syntyivät osin eri tekijöistä, ovat ne tämänhetkisten tulosten mukaan loppujen lopuksi aika lähellä toisiaan”, Katajajuuri summaa.

Onko sitten kotimainen lammas ilmaston kannalta parempi valinta kuin lammas, joka on tuotu vaikkapa Uudesta Seelannista?

Siihen ei tutkijoilla ole vastausta, sillä kotimaisen lampaan ilmastokuormaa ei ole tutkittu.

Jos asiaa kysytään Kemiön Westankärrin kartanon lampaista vastaavalta Jukka-Pekka Tobiassonilta, suomalaisilla luonnonlaitumilla laiduntanut lammas on sekä ilmastollisesta että eettisestä näkökulmasta parasta. ”Rannikolla karitsoita kasvatetaan kivisillä rantaniityillä, metsälaitumilla, hakamailla ja joutoalueilla, jotka eivät sovi viljelykäyttöön. Lampaat levittävät mukanaan kasveja ja hyönteisiä, jotka tuovat mukanaan erilaisia lintulajeja. Siksi luonnonlaidunten käyttö pienentää lampaiden hiilijalanjälkeä”, Tobiasson selittää.

Tobiasson oli mukana WWF:n ja Metsäkeskus Tapion työryhmässä, joka pyrki luomaan laatukriteerit kotimaiselle luonnonlaidunlihalle. Projekti on kuitenkin kesken.

Westankärrin tilalta pääosa lampaanlihasta eli 400–500 karitsaa vuosittain myydään suoraan kuluttajille. Lisäksi lammasta myydään joihinkin ravintoloihin.

4. Nauti, älä ahmi!

Paaston päättymistä juhlitaan rahkasta, voista ja kermasta tehdyllä pashalla ja kermaisilla jälkiruuilla. Maito kuormittaa tutkimusten mukaan ilmastoa melko vähän, koska lehmän maitotuotos on korkea ja naudanliha peittoaa osan lypsykarjatuotannon aiheuttamasta ilmastokuormasta. Kermalla, voilla ja esimerkiksi juustolla ilmastotaakka on jo suurempi kuin maidolla. Kananmunien ilmastokuormaa ei Suomessa ole tutkittu. Katajajuuri pitää hyvin todennäköisenä, että se alittaa broilerin hiilijalanjäljen.

WWF julkisti kuitenkin vastikään suosituksen, jonka mukaan kuukaudessa tulisi syödä korkeintaan kuusi kananmunaa. Suositus perustuu sekä terveellisyyteen, ilmastonmuutoksen hillitsemiseen että luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

5. Nauti punaviini luomuna.

Punaviinin ilmastokuormitus koostuu itse viinin lisäksi rahdista ja pakkauksesta. Viinin luomumerkintä kertoo menetelmästä, jolla rypäleet on viljelty. ”Pitkällä tähtäimellä luomutuotannon hyöty ilmastolle syntyy siitä, että hiiltä palautuu maaperään orgaanisen lannoituksen myötä”, kertoo Alkon kestävän kehityksen päällikkö Laura Varpasuo.

Pakkaamisessa nyrkkisääntö on se, että mitä kevyempi ja kierrätettävämpi on viinipakkaus, sitä pienempi on sen hiilijalanjälki. Kierrätettävä muovinen pet-pullo on ympäristön kannalta parempi kuin lasipullo. Litraa kohti pienimmät ilmastovaikutukset ovat hanapakkauksella, kartonkitölkillä ja viinipussilla.

Kuljetuksen osuus viinin ilmastovaikutuksesta on Varpasuon mukaan suhteellisen pieni. Esimerkiksi Euroopan ulkopuolelta viinit rahdataan usein laivalla, jolloin ympäristövaikutukset saattavat olla pienemmät kuin Euroopan sisäisen rekkarahdin. Vaikutusta on myös sillä, tuleeko viini valmiiksi pullotettuna vai tuodaanko se tankissa ja pakataan Suomessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinne harmistui hallitusneuvotteluista medialle vuotaneista tiedoista: ”Mistä te tiedätte, että deadline on 22?” Rinne tivasi toimittajalta kolmeen otteeseen

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  7. 7

   Texmex-ravintola Cantina West sulkee ovensa Helsingissä lähes 30 vuoden jälkeen

  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Brittimediat: Theresa May syrjäytetään ehkä jo lähipäivinä

  10. 10

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  3. 3

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  4. 4

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  5. 5

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  6. 6

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  7. 7

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  9. 9

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  10. 10

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää