Elämä

Siivouksesta muodostuu monen parisuhteen ikuisuusriita – Näin muutat puhettasi ja katkaiset riitelyn kierteen, asiantuntija neuvoo

Turhat riidat voi välttää, kun osaa viestiä hyvin. Mutta toisinaan siivouskinan takana voi olla muutakin: vakavia ongelmia parisuhteessa.

Kumman vuoro on imuroida? Eikö sinun pitänyt viedä roskat? Siitä alkavat monen pariskunnan riidat, kerta toisensa jälkeen.

Kotitöiden jakaminen oli Väestöliiton yksi eniten riitaa aiheuttavista asioista yhdessä asuvilla pariskunnilla, kun Väestöliitto selvitti asiaa vuoden 2013 Perhebarometrissa.

Kevätsiivousaika on paraikaa käsillä ennen kesän tulevia perhejuhlia. HS kokosi viisi tilannetta, joissa siivousriidat herkästi leimahtavat. Väestöliiton johtava asiantuntija, erityistason ratkaisukeskeinen psykoterapeutti Heli Vaaranen antaa vinkit niistä selviytymiseen.

 

”Se, että pakkaa sisälleen asioita, tarkoittaa yleensä sitä, että jossakin vaiheessa tulee täysräjähdys.”

Vaarasen mukaan pienistäkin ongelmista heijastuu parisuhteen tila. Ne paljastavat, miten helppoa parisuhteessa on puhua, ottaa viesti vastaan tai vastata toisen viestiin tai tarpeeseen. Vaikka ongelma tuntuisi mitättömältä, on se hyvä ottaa puolison kanssa puheeksi, jos se hiertää mieltä.

”Se, että pakkaa sisälleen asioita, tarkoittaa yleensä sitä, että jossakin vaiheessa tulee täysräjähdys. Mieluummin koettaa sanoa asiat, kun ne tulevat eteen. Sanoo vaan siitä napakasti.”

Tilanne 1: Pariskunnan yksi osapuoli toivoo toisen tekevän tietyn kotityön eri tavalla kuin hän nyt tekee. Toinen kokee sen kontrolloinniksi.

Vaarasen ohje on selkeä: lopeta kontrollointi.

”Se, joka tekee, tekee omalla tavallaan. Muutenhan siitä tekemisestä menee kaikki ilo. ’Siivoan, mutta siivoan mieheni haluamalla tavalla’ – ei onnistu. Vaan ’siivoan, koska nyt on minun vuoroni. Teen sen siinä järjestyksessä ja sillä tavalla, kuin haluan.’”

Tilanne 2: Pariskunnan toinen puolisko toivoo kumppaninsa muuttavan tiettyä, pinttynyttä tapaansa. Kumppani ei pidä tapaansa kovin pahana tai muuttamisen arvoisena.

Yhdessä asuminen on kompromissien tekemistä, Vaaranen muistuttaa. Hän ei pidä ”Minun mielestäni” -alkuista suhtautumistapaa tässä tilanteessa järin rakentavana.

”Jos on vaikka tilanne, että ’minun mielestäni se, että tupakoin keittiössä, ei ole mikään ongelma’, niin se ei ota huomioon sitä, että puolisokin asuu siellä, ja puolisolla on erilaisia toiveita.”

 

Huonoja sanavalintoja ovat esimerkiksi ”Sinä et taaskaan…”, ”Sinä aina…”, ja ”Sinä sitten et koskaan...”.

Kompromissientekokyky onkin edellytys sille, että voi asua toisen kanssa yhdessä. Mutta kuinka puolisot voisivat viestiä häiritsevistä tavoista siten, ettei toinen osapuoli mene puolustuskannalle?

Vaaranen muistuttaa, että hyvällä saa paljon enemmän aikaan kuin pahalla. Huonoja sanavalintoja ovat esimerkiksi ”Sinä et taaskaan…”, ”Sinä aina…”, ja ”Sinä sitten et koskaan...”.

Hyviä ovat puolestaan ilmaisut: ”Olet ihana, jos viet…” ”Minua helpottaa valtavasti, jos teet tämän – kiitos!”, ”Jos sinä imuroit, minä laitan meille hyvän ruoan. Kiitos!”

”Huumoria saa käyttää ja liioitellakin saa: ’Olet maailman ihanin ja seksikkäin jos tulet mukaan pesemään ikkunoita!’”, Vaaranen sanoo.

Tilanne 3: Pariskunnan yksi osapuoli toivoo toisen osallistuvan siivoukseen useammin. Toinen puolestaan kokee asiasta muistuttamisen nalkuttamiseksi. Mitä tehdä?

On tärkeää pohtia, onko osallistumisesta huomauttamisesta tullut tapa parin välille, Vaaranen sanoo. Jos näin on, voi kyseessä olla passiivinen valtataistelu, joka vaan tulee ilmi siivousasiassa. Jos kyseessä on valtataistelu, pitäisi puheeksi ottaa siivouksen sijaan itse parisuhde.

Toinen voi kokea tulevansa ohitetuksi tai ylikävellyksi, ja siivouksen vastustaminen voi olla hänen ainoa keinonsa säilyttää jonkinlainen itsemääräämisoikeus suhteessa, Vaaranen kuvaa.

”Jos on tällainen hyvin syvästi piintynyt siivousongelma, suosittelen pariterapiassa tämän asian isompaa käsittelyä, koska pintakinastelun takana on aina joku isompi asia. Vaikka, että ’rakastatko minua?’, ’välitätkö minusta?’, ’ovatko minun tunteeni sinulle tärkeitä?’ ja ’onko minun omalla persoonallani tilaa tässä parisuhteessa?’.”

”Kun on ryhtynyt parisuhteeseen, on jo siinä tehnyt sopimuksen omien vapauksien rajoittamisesta.”

Tilanne 4: Koti on kuin räjähdyksen jäljiltä, ja pariskunta on sopinut siivoavansa sen yhdessä. Toinen viipottaa iltaisin omissa menoissaan ja kokee puolisonsa rajoittavan vapauttaan, kun tämä muistuttelee asiasta.

”Parisuhteessa eläminen on meidän kaikkien vapauksien rajoittamista. Kun on ryhtynyt parisuhteeseen, on jo siinä tehnyt sopimuksen omien vapauksien rajoittamisesta. Siihen ei esimerkiksi kuulu pettäminen tai se, että saisi sekoittaa ja sotkea niin paljon kuin ikinä jaksaa ja käyttää hyväkseen toisen tunteita ja rakkautta. Ei se vain kuulu siihen diiliin”.

Vaarasen mukaan tilanne, jossa toisen käytös alkaa osoittaa, että yhteinen sopimus yhteisestä elämästä ja kodista alkaa pettää alta, on jo vakava.

”Se on hyvin vahva viesti:’En välitä tunteistasi’. Mitä aiot tehdä seuraavaksi?”

Tilanne 5: Pariskunnan yksi osapuoli jättää tietyn kotityön aina toisen harteille, vaikka sen kuuluisi olla yhteinen.

Vaaranen painottaa, että sopiminen kuuluu perhe-elämään ja parisuhde-elämään aivan samoin kuin työpaikoilla työt jaetaan tekijöiden kesken. Toiselle epämieluisan kotityön voi myös tarjoutua tekemään itse, ja puoliso ottaa vastavuoroisesti tehtäväkseen jonkin toisen kotityön. Puolison kanssa voi käydä vaihtokauppaa, Vaaranen sanoo.

”Vaikka että ’en voi sietää kylpyhuoneen pesua’. Toinen voi sanoa, että ’minä teen sen, mutta voitko sitten hoitaa aina tiskikoneen’ tai jotain tällaista.”

Viestinnässä on aina kaksi osapuolta: viestin lähettäjä ja sen vastaanottaja. Siksi omaan tapaan viestiä omia tarpeita ja tunteita kannattaa kiinnittää huomiota. Jos on tottunut esimerkiksi rajuun äänen- ja kielenkäyttöön, se jää helposti tavaksi, Vaaranen sanoo. Oman tarpeen ilmaisussa se voi muodostua ongelmaksi.

 

Kysy itseltäsi: haluanko selvittää asian vai haluanko huutaa, kumman haluan tehdä?

”Täytyy muistaa, että jos viesti tulee liian yllättäen, liian vahvasti, ja tavalla, joka on satuttava ja loukkaava, vaikka huutamalla, voi olla aika varma, että viesti ei mene perille.”

Silloin tarvitaan itsehillintää ja oman toiminnan tarkastelua. Vaarasen mukaan itseltään voi kysyä esimerkiksi: haluanko selvittää asian vai haluanko huutaa, kumman haluan tehdä?

”Luultavasti jokainen vastaisi, että haluan vain selvittää asian.”

Parisuhteessa voi olla myös asioita, jotka eivät ratkea keskustelemalla, riitelemällä tai odottamalla. Jos tietää, ettei puoliso pysty tarttumaan joihinkin asioihin, voi oma suhtautuminen auttaa välttämään turhia kinasteluja.

”Siihen voi itse suhtautua niin, että ’saan kaiken tämän rakkauden, mutta en saa vaikka ikkunanpesua’. Silloin voi sopia itsensä kanssa, että pystyy asian hyväksymään. Jos ei pysty hyväksymään, niin olla siitäkin hyvin tietoinen, että ’minä en hyväksy tällaista tilannetta’ ja toimia sen mukaan”, Vaaranen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  3. 3

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  4. 4

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  5. 5

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  6. 6

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  7. 7

   Armeija haluaa uhrata pahimmissa taisteluissa vain osan sotilaista, George Clooneyn uusi sarja paljastaa yleismaailmallisen kaavan

   Tilaajille
  8. 8

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  9. 9

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  10. 10

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää