Elämä

Siivouksesta muodostuu monen parisuhteen ikuisuusriita – Näin muutat puhettasi ja katkaiset riitelyn kierteen, asiantuntija neuvoo

Turhat riidat voi välttää, kun osaa viestiä hyvin. Mutta toisinaan siivouskinan takana voi olla muutakin: vakavia ongelmia parisuhteessa.

Kumman vuoro on imuroida? Eikö sinun pitänyt viedä roskat? Siitä alkavat monen pariskunnan riidat, kerta toisensa jälkeen.

Kotitöiden jakaminen oli Väestöliiton yksi eniten riitaa aiheuttavista asioista yhdessä asuvilla pariskunnilla, kun Väestöliitto selvitti asiaa vuoden 2013 Perhebarometrissa.

Kevätsiivousaika on paraikaa käsillä ennen kesän tulevia perhejuhlia. HS kokosi viisi tilannetta, joissa siivousriidat herkästi leimahtavat. Väestöliiton johtava asiantuntija, erityistason ratkaisukeskeinen psykoterapeutti Heli Vaaranen antaa vinkit niistä selviytymiseen.

 

”Se, että pakkaa sisälleen asioita, tarkoittaa yleensä sitä, että jossakin vaiheessa tulee täysräjähdys.”

Vaarasen mukaan pienistäkin ongelmista heijastuu parisuhteen tila. Ne paljastavat, miten helppoa parisuhteessa on puhua, ottaa viesti vastaan tai vastata toisen viestiin tai tarpeeseen. Vaikka ongelma tuntuisi mitättömältä, on se hyvä ottaa puolison kanssa puheeksi, jos se hiertää mieltä.

”Se, että pakkaa sisälleen asioita, tarkoittaa yleensä sitä, että jossakin vaiheessa tulee täysräjähdys. Mieluummin koettaa sanoa asiat, kun ne tulevat eteen. Sanoo vaan siitä napakasti.”

Tilanne 1: Pariskunnan yksi osapuoli toivoo toisen tekevän tietyn kotityön eri tavalla kuin hän nyt tekee. Toinen kokee sen kontrolloinniksi.

Vaarasen ohje on selkeä: lopeta kontrollointi.

”Se, joka tekee, tekee omalla tavallaan. Muutenhan siitä tekemisestä menee kaikki ilo. ’Siivoan, mutta siivoan mieheni haluamalla tavalla’ – ei onnistu. Vaan ’siivoan, koska nyt on minun vuoroni. Teen sen siinä järjestyksessä ja sillä tavalla, kuin haluan.’”

Tilanne 2: Pariskunnan toinen puolisko toivoo kumppaninsa muuttavan tiettyä, pinttynyttä tapaansa. Kumppani ei pidä tapaansa kovin pahana tai muuttamisen arvoisena.

Yhdessä asuminen on kompromissien tekemistä, Vaaranen muistuttaa. Hän ei pidä ”Minun mielestäni” -alkuista suhtautumistapaa tässä tilanteessa järin rakentavana.

”Jos on vaikka tilanne, että ’minun mielestäni se, että tupakoin keittiössä, ei ole mikään ongelma’, niin se ei ota huomioon sitä, että puolisokin asuu siellä, ja puolisolla on erilaisia toiveita.”

 

Huonoja sanavalintoja ovat esimerkiksi ”Sinä et taaskaan…”, ”Sinä aina…”, ja ”Sinä sitten et koskaan...”.

Kompromissientekokyky onkin edellytys sille, että voi asua toisen kanssa yhdessä. Mutta kuinka puolisot voisivat viestiä häiritsevistä tavoista siten, ettei toinen osapuoli mene puolustuskannalle?

Vaaranen muistuttaa, että hyvällä saa paljon enemmän aikaan kuin pahalla. Huonoja sanavalintoja ovat esimerkiksi ”Sinä et taaskaan…”, ”Sinä aina…”, ja ”Sinä sitten et koskaan...”.

Hyviä ovat puolestaan ilmaisut: ”Olet ihana, jos viet…” ”Minua helpottaa valtavasti, jos teet tämän – kiitos!”, ”Jos sinä imuroit, minä laitan meille hyvän ruoan. Kiitos!”

”Huumoria saa käyttää ja liioitellakin saa: ’Olet maailman ihanin ja seksikkäin jos tulet mukaan pesemään ikkunoita!’”, Vaaranen sanoo.

Tilanne 3: Pariskunnan yksi osapuoli toivoo toisen osallistuvan siivoukseen useammin. Toinen puolestaan kokee asiasta muistuttamisen nalkuttamiseksi. Mitä tehdä?

On tärkeää pohtia, onko osallistumisesta huomauttamisesta tullut tapa parin välille, Vaaranen sanoo. Jos näin on, voi kyseessä olla passiivinen valtataistelu, joka vaan tulee ilmi siivousasiassa. Jos kyseessä on valtataistelu, pitäisi puheeksi ottaa siivouksen sijaan itse parisuhde.

Toinen voi kokea tulevansa ohitetuksi tai ylikävellyksi, ja siivouksen vastustaminen voi olla hänen ainoa keinonsa säilyttää jonkinlainen itsemääräämisoikeus suhteessa, Vaaranen kuvaa.

”Jos on tällainen hyvin syvästi piintynyt siivousongelma, suosittelen pariterapiassa tämän asian isompaa käsittelyä, koska pintakinastelun takana on aina joku isompi asia. Vaikka, että ’rakastatko minua?’, ’välitätkö minusta?’, ’ovatko minun tunteeni sinulle tärkeitä?’ ja ’onko minun omalla persoonallani tilaa tässä parisuhteessa?’.”

”Kun on ryhtynyt parisuhteeseen, on jo siinä tehnyt sopimuksen omien vapauksien rajoittamisesta.”

Tilanne 4: Koti on kuin räjähdyksen jäljiltä, ja pariskunta on sopinut siivoavansa sen yhdessä. Toinen viipottaa iltaisin omissa menoissaan ja kokee puolisonsa rajoittavan vapauttaan, kun tämä muistuttelee asiasta.

”Parisuhteessa eläminen on meidän kaikkien vapauksien rajoittamista. Kun on ryhtynyt parisuhteeseen, on jo siinä tehnyt sopimuksen omien vapauksien rajoittamisesta. Siihen ei esimerkiksi kuulu pettäminen tai se, että saisi sekoittaa ja sotkea niin paljon kuin ikinä jaksaa ja käyttää hyväkseen toisen tunteita ja rakkautta. Ei se vain kuulu siihen diiliin”.

Vaarasen mukaan tilanne, jossa toisen käytös alkaa osoittaa, että yhteinen sopimus yhteisestä elämästä ja kodista alkaa pettää alta, on jo vakava.

”Se on hyvin vahva viesti:’En välitä tunteistasi’. Mitä aiot tehdä seuraavaksi?”

Tilanne 5: Pariskunnan yksi osapuoli jättää tietyn kotityön aina toisen harteille, vaikka sen kuuluisi olla yhteinen.

Vaaranen painottaa, että sopiminen kuuluu perhe-elämään ja parisuhde-elämään aivan samoin kuin työpaikoilla työt jaetaan tekijöiden kesken. Toiselle epämieluisan kotityön voi myös tarjoutua tekemään itse, ja puoliso ottaa vastavuoroisesti tehtäväkseen jonkin toisen kotityön. Puolison kanssa voi käydä vaihtokauppaa, Vaaranen sanoo.

”Vaikka että ’en voi sietää kylpyhuoneen pesua’. Toinen voi sanoa, että ’minä teen sen, mutta voitko sitten hoitaa aina tiskikoneen’ tai jotain tällaista.”

Viestinnässä on aina kaksi osapuolta: viestin lähettäjä ja sen vastaanottaja. Siksi omaan tapaan viestiä omia tarpeita ja tunteita kannattaa kiinnittää huomiota. Jos on tottunut esimerkiksi rajuun äänen- ja kielenkäyttöön, se jää helposti tavaksi, Vaaranen sanoo. Oman tarpeen ilmaisussa se voi muodostua ongelmaksi.

 

Kysy itseltäsi: haluanko selvittää asian vai haluanko huutaa, kumman haluan tehdä?

”Täytyy muistaa, että jos viesti tulee liian yllättäen, liian vahvasti, ja tavalla, joka on satuttava ja loukkaava, vaikka huutamalla, voi olla aika varma, että viesti ei mene perille.”

Silloin tarvitaan itsehillintää ja oman toiminnan tarkastelua. Vaarasen mukaan itseltään voi kysyä esimerkiksi: haluanko selvittää asian vai haluanko huutaa, kumman haluan tehdä?

”Luultavasti jokainen vastaisi, että haluan vain selvittää asian.”

Parisuhteessa voi olla myös asioita, jotka eivät ratkea keskustelemalla, riitelemällä tai odottamalla. Jos tietää, ettei puoliso pysty tarttumaan joihinkin asioihin, voi oma suhtautuminen auttaa välttämään turhia kinasteluja.

”Siihen voi itse suhtautua niin, että ’saan kaiken tämän rakkauden, mutta en saa vaikka ikkunanpesua’. Silloin voi sopia itsensä kanssa, että pystyy asian hyväksymään. Jos ei pysty hyväksymään, niin olla siitäkin hyvin tietoinen, että ’minä en hyväksy tällaista tilannetta’ ja toimia sen mukaan”, Vaaranen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Airbnb selvitti, miten espoolainen Maarit Palomäki joutui tuhansien eurojen huijauksen uhriksi

  5. 5

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  6. 6

   Kauppalehti: Pörssiyhtiö Vincit sulki sisäisen viestikanavan työntekijöiden jakaman kyseenalaisen aineiston takia

  7. 7

   Supo: myös Isis-lapset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle, aikuisten päätyminen ”jihadistiseen alamaailmaan” ensisijainen huoli

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Valtio oli konkurssissa, kansa näki nälkää ja lähes koko maailma tuki Maduron syrjäyttämistä, mutta silti Venezuelan vallankaappaus­yritys epäonnistui – mukana ollut kenraali kertoo amerikkalaislehdelle miksi

  10. 10

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  4. 4

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  5. 5

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  8. 8

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  9. 9

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  10. 10

   Vaimon epäillään huijanneen tuoreelta aviomieheltään 100 000 euroa Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää