Elämä

Riitelyn päättäminen väärällä tavalla voi aiheuttaa eron, joka olisi voitu välttää, sanoo asiantuntija – Näin pyydät anteeksi niin, että se parantaa suhdetta

Jos riita on käyty lasten nähden, tulee lapsille myös kertoa, kun riita on sovittu, sanoo pariterapeutti.

”Älkää antako auringon laskea vihanne yli” on monille tuttu sanonta. Se kehottaa sopimaan riidat ennen päivän päättymistä.

Mutta kannattaako se ottaa parisuhteen ohjenuoraksi? Ja kuinka riidat sovitaan niin, ettei kummallekaan suhteen osapuolista jää mitään hampaankoloon?

Mehiläisen pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen sanoo, että tuttu neuvo on hyvä myös pariskunnille.

”Jos päivällä tai illalla tulee riita ja jos sitä ei sovita, se häiritsee todennäköisesti molempien unta: unenlaatu on huono, ihminen ei nuku pahimmillaan lainkaan tai herää keskellä yötä.”

 

Kaikki parit eivät sovi riitojaan lainkaan.

Pettyneenä, vihaisena ja hyvin negatiivisessa mielentilassa nukkumaan meneminen luo myös seuraavalle päivälle huonon pohjan.

”Mielestäni aikuismaiseen käytökseen kuuluu se, että ihmisen tulee yrittää saada jonkinlainen sopu aikaiseksi. Vaikka sitten niin, että palataan asiaan seuraavana päivänä, jotta mahdollisimman hyvillä mielin pystyttäisiin lepäämään.”

Kaikki parit eivät Pölösen mukaan sovi riitojaan lainkaan. Ne jäävät käsittelemättä, ja pariskunta jatkaa elämäänsä eteenpäin. Vaikka osapuolet kärsivät tilanteesta, siitä muodostuu parin toimintatapa. Kunnes jonain päivänä toisen kärsivällisyys loppuu, ja asioita ei enää päästäkään pakoon, Pölönen kuvaa.

Pahimmillaan edessä on ero, joka olisi voitu välttää. Sopimatta jääneet riidat kuormittavat ja etäännyttävät paria toisistaan.

”Kaiken riitelyn keskellä ihmisellä on sellainen harhakuva, että toinen on itsestäänselvyys. Näin ei milloinkaan ole.”

Riidan keskellä olisi tärkeää yrittää ymmärtää, mistä riita johtuu, Pölönen sanoo.

Jos puolisolla tai itsellä on ollut esimerkiksi rankka päivä töissä, voi pelkkä väsymys olla riidan alkusyy. Sen tunnistaminen on avain samalle puolelle pääsemiseen: pelin voi viheltää poikki ja todeta, että asiaa kannattaa käsitellä sitten, kun molemmilla on siihen enemmän voimia.

Tai jos päivän aikana on tapahtunut jotain ikävää, ja sen tunnistaa olevan esimerkiksi kärttyisyyden taustalla, pääsevät puolisot puhumaan itse juurisyystä.

Jos riita puolestaan syntyy esimerkiksi sen vuoksi, että pariskunnalla on pinnan alla puhumattomia asioita ja julkilausumattomia pettymyksiä, on tilanne vaikeampi. Etenkin jatkuvasti toistuvat riidat ovat Pölösen mukaan vain jäävuoren huippu.

”Näkyvän riitelyn alla on käsittelemättömiä ongelmia joko pari- tai yksilötasolla. Silloin sopiminen ei yleensä onnistu.”

 

Vaikka riita olisi käyty lasten nähden, ei sitä Pölösen mukaan tarvitse välttämättä sopia lasten edessä.

Tilanteessa auttaa pysähtyminen ja sen huomaaminen, että sekä pari että mahdolliset lapset kärsivät riitaisasta ilmapiiristä. On hyvä miettiä, mitä parisuhteen osapuolet riitelemisestä hyötyvät. Vastaus on harvoin se, että riitely vie asioita eteenpäin, Pölönen sanoo.

”Mikäli tähän kyetään pysähtymään, päästään käsiksi siihen, mitä taustalla on. Se on tietysti ideaalitilanne tilanteen muuttumisen kannalta, ja voi ohjata paria myös hakemaan ulkopuolista apua, kuten terapiaa”

Vaikka riita olisi käyty lasten nähden, ei sitä Pölösen mukaan tarvitse välttämättä sopia lasten edessä. Mutta se, että on sovittu, tulee kertoa lapsille.

”Lasten normaaliin kasvuun kuuluu, että he näkevät, miten aikuiset kohtaavat erilaisia tunnetiloja, myös ikäviä ja kuormittavia. Riittävän turvallisen kasvun kannalta lapsille on tärkeää, että he kokevat, että aikuiset pääsevät hankalista tilanteista myös yli. Jos näin ei käy, malli on huono lapselle.”

Minä en tehnyt mitään väärin. On sinun syysi, että kävi näin! Pyydä anteeksi!

Pölösen mukaan järkevin tapa sopia riidat on sellainen, jossa kumpikaan ei syyllistä toista. Sen linjaaminen, kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä, ei ole hedelmällistä.

”Jotkut asiat voivat toki olla sellaisia, että niissä on oikea–väärä -asetelmakin, mutta useimmat asiat ovat sellaisia, että niissä ei ole tällaista, että jomman kumman pitäisi niin sanotusti voittaa se tilanne”, Pölönen sanoo.

 

Jos toinen on vihan tai jopa raivon vallassa, ei ole oikea aika pyytää anteeksi, koska toinen ei ole siihen valmis.

Anteeksi pyytäminen kuuluu sopimiseen, mutta Pölönen painottaa, että anteeksipyynnön taustalla on oltava oikeat motiivit. Jos anteeksipyynnön motiivina on se, että haluaa hankalan tilanteen menevän mahdollisimman nopeasti ohi, se saattaa vain ärsyttää toista. Jos toinen on vihan tai jopa raivon vallassa, ei ole oikea aika pyytää anteeksi, koska toinen ei ole siihen valmis.

On myös tärkeää, että anteeksipyytäjä ymmärtää, mistä hän on pyytämässä anteeksi. Jos puoliso vaatii toiselta anteeksipyyntöä, eikä toinen ymmärrä, mitä oikeastaan on tehnyt väärin ja mitä on pyytämässä anteeksi, on Pölösen mukaan anteeksipyyntö yhtä tyhjän kanssa.

 

On tärkeää, että anteeksipyytäjä ymmärtää, mistä hän on pyytämässä anteeksi.

Pölösen mukaan anteeksipyytäjän tulee saada kiinni toisen tunnetilasta. Hän ymmärtää, miten sanat tai teot ovat kumppania satuttaneet ja miltä loukatusta tuntuu. Loukattu voi yrittää auttaa kumppaniaan ymmärtämään tilannetta ja saamaan tunnetilastaan kiinni esimerkiksi sanoittamalla omia tunteitaan. Hän voi kertoa kokevansa esimerkiksi pettymystä, riittämättömyyttä tai pelkoa.

”Kun anteeksipyytäjä ymmärtää sen, että ’mä olen nyt sanonut sulle tosi pahasti’ ja saa kiinni siitä tuskasta tai pettymyksestä, joita toisella on, se antaa mahdollisuuden aitoon anteeksipyytämiseen ja anteeksiantamiseen.”

Joillekin anteeksiantaminen voi olla aina vaikeaa. Silloinkin, kun anteeksipyytäjä on ollut pahoittelussaan vilpitön ja anteeksiantamiselle on kaikki edellytykset. Silloin kyse voi Pölösen mukaan olla yksilötason ongelmista ja mahdollisesti käsittelemättömistä kokemuksista, jotka ovat muokanneet anteeksiannon hankalaksi.

Sellaisessa tilanteessa hän kannustaa hakemaan apua terapiasta. Taustalla voi olla esimerkiksi lapsuudessa tai nuoruudessa koettuja pettymyksiä.

”Tuskin kenenkään ihmisen syntymäpersoona estää anteeksiantamista”, Pölönen sanoo.

Mutta kuinka hyvin suomalaiset osaavat sopia riitojaan? Pölönen puhuu asiasta terapeutin kokemuksensa pohjalta.

”Jos ne ovat riitoja, jotka niin sanotusti tulevat ja menevät, yksittäisiä huonoja päiviä tai ikäviä tapahtumia, niin sellaisista tilanteista yleensä pääsemme yli. Emme ole sen huonompia kuin vaikkapa muut eurooppalaiset”.

Vaikeaksi sopiminen menee silloin, kun riidan perimmäistä syytä ei tunnista tai jos syy on esimerkiksi käsittelemättömissä asioissa, jotka synnyttävät hallitsemattomia tunnepurkauksia aikuisiällä.

”Silloin riitojen sopiminen on hankalaa, koska ihmisellä ei ole siihen riittävää ymmärrystä. Hänelle on vaikeaa tunnistaa, mistä purkaus edes tulee. Vaikka riita sovitaankin, on aina se riski, että se purkautuu uudestaan, riidan noidankehä jatkuu ja tilanne karkaa taas käsistä.”

 

Vaikeaksi sopiminen menee silloin, kun riidan perimmäistä syytä ei tunnista.

Toisinaan ihmiset selittelevät riitaisaa käytöstään temperamentillaan tai luonteellaan. Suhteettoman kovaan suuttumiseen tai vihastumiseen jonkin pienen asian vuoksi tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota, Pölönen sanoo.

”On totta, että ihmiset ovat erilaisia. Toiset ovat rauhallisempia hankalissa tilanteissa kuin toiset. Mutta kyllä aikuisuuteen kuuluu, että ihminen kykenee tuntemaan tällaiset piirteet itsessään ja myös kontrolloimaan niitä riittävästi.”

On tärkeää, että vaikeita tunteita ei pidättele tai patoa sisälleen. Ne tulisi puhua auki sitä mukaa kuin niitä syntyy. Pölönen kuitenkin painottaa, ettei pettymyksistä ja muista tunteista kertominen tarkoita sitä, että pitää riidellä. Tunteiden purkaminen sanoiksi edesauttaa sitä, että riitoja ei niin helposti synny.

Tunteiden hyssyttely ei auta, ja joissain tilanteissa riita voi myös puhdistaa ilmapiiriä, Pölönen sanoo. Hänen mukaansa Suomessa opittiin sotien seurauksena vahingollinen eetos, jossa ei saa valittaa ja pitää olla reipas, jolloin kielteiset tunteet tukahdutetaan.

”Meillä on jokaisella huonoja päiviä, emme elä missään paratiisissa. Ja kun ihminen patoaa tunteita, ne tulevat ulos hallitsemattomana ryöppynä.”

 

Tunteiden hyssyttely ei auta, ja joissain tilanteissa riita voi myös puhdistaa ilmapiiriä.

Siksi Pölönen painottaa, että omista tuntemuksista tulisi puhua arjessa enemmän, erityisesti omalle kumppanille. Hän sanoo, että usein tunteista puhuminen ymmärretään väärin, jonkinlaisena ”lässyttämisenä”.

”Ihmisten pitäisi puhua ylipäätänsä. Jos on sattunut jotain ikävää, vaikka työpäivän aikana on ollut sanaharkka työkaverin kanssa tai mitä tahansa tällaista, niin näitä meidän pitäisi purkaa koko ajan, ettei turhaa kuormaa pääse syntymään.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  3. 3

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  4. 4

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  6. 6

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  7. 7

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  8. 8

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  9. 9

   Euroopan unionin ”kurkkudirektiivi” oli myytti, jonka kaltaisista väitteistä EU-vastaiset voimat ovat pyrkineet hyötymään

  10. 10

   Useat tutkimukset päästävät kananmunan pannasta, sillä ”on nähty enemmän hyötyjä kuin haittoja” – Paljonko munia uskaltaa syödä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää