Elämä

Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

Auringonvalo on silmille riski: se altistaan muiden muassa kaihille. Lapsilla UV-säteily porautuu silmän pohjaan saakka, ja siksi lasten silmät pitää erityisesti muistaa suojata.

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Professori, Husin silmätautien klinikan vastaava ylilääkäri Tero Kivelä:

”Kesän korvalla on hyvä aika pohtia aurin­golta suojau­tumista. Auringon säteiltä kannattaa suojata ihon lisäksi myös silmät aurinko­laseilla.

Ensinnäkin auringossa on mukavampi olla, kun ei häikäise. Toisekseen silmien jatkuva altistuminen ultraviolettisäteilylle lisää silmätautien, kuten kaihin, silmänpohjan ikärappeuman ja sidekalvomelanooman riskiä.

Näistä kaihi on Suomessa yleisin ja UV-säteilyä ajatellen merkittävin. Kaihin suhteen tosin tupakointi ja ylipaino ovat selvästi UV-säteilyä isompi riskitekijä Pohjois-Euroopassa.

Tupakoitsijoilla ja ylipainoisilla on molemmilla jopa 2–3 kertaa isompi riski saada kaihi kuin savuttomilla ja normaalipainoisilla.

 

”Hyvät aurinkolasit ovat ennen kaikkea kookkaat.”

Minkälaiset aurinkolasit kannattaa hankkia silmien suojaksi? Lääketieteen näkökulmasta aurinkolasien tärkein tehtävä on estää UV-säteilyä. Tämän tehtävän täyttävät halvimmatkin huoltoasemilta ja marketeista löytyvät lasit, jos niissä on CE-merkki.

Merkki kertoo, että lasit suodattavat tarpeeksi UV-säteilyä. EU:ssa ei saa myydä aurinkolaseja, jotka eivät ehtoa täytä.

Halpojen aurinkolasien sangat saattavat kuitenkin olla heikkolaatuisia ja hajota nopeasti. Halvoissa laseissa voi olla myös puutteita linssien optisten ominaisuuksien kanssa.

Jälkimmäinen selviää helpolla testillä. Riittää, että katsoo ruutupaperia lasien läpi ja kiertää laseja vasemmalle ja oikealle. Jos ruudut eivät kiertele mihinkään, lasien optinen laatu on riittävän hyvä.

Hyvät aurinkolasit ovat ennen kaikkea kookkaat. Mitä suurempi linssi ja leveämpi sanka, sitä paremmin ne suojaavat edestä ja sivulta tulevalta UV-säteilyltä.

Linssien tummuusasteella ei ole mitään tekemistä UV-säteilyn suodattamisen kanssa. Käyttötarkoitus ratkaisee. Jos hankkii aurinkolasit veneilyä varten, keskimääräistä tummemmat lasit palvelevat tarkoitusta parhaiten.

Auton ratissa puolestaan hyvin tummat lasit ovat huonot, koska ne tekevät liikenteen ja mittareiden havaitsemisesta hankalampaa, jos aurinko käy pilvessä. Jos hankkii kesässä yhdet lasit, keskitummat linssit ovat hyvä valinta keskivertokäyttäjälle.

 

”Varjossakin on hämmästyttävän paljon UV-säteilyä.”

Aurinkolasit ovat vain yksi tapa suojata silmiä. Silmät ovat parhaiten turvassa varjossa, jossa aurinkolaseista on silti hyötyä, sillä varjossakin on hämmästyttävän paljon UV-säteilyä.

Suosittelen myös käyttämään leveälieristä hattua tai lippalakkia. Hattu estää taivaalta suoraan tulevaa UV-säteilyä, joka pääsisi muuten livahtamaan sankojen välistä silmiin.

Lasten silmät on hyvä muistaa suojata auringolta, koska toisin kuin aikuisiässä, UV-säteilyä pääsee etenkin alle kolmevuotiaan lapsen mykiön läpi silmän pohjaan asti.

Tämän takia lapsuusiässä saatu runsas altistus UV-säteilylle lisää osaltaan riskiä saada vanhemmalla iällä silmänpohjan ikärappeuma.

Puberteettiin mennessä mykiö suodattaa melkein kaiken UV-säteilyn pois, jolloin sen vaikutus rajoittuu silmän pintaan ja mykiöön. Siksi aikuisille kaihin eteneminen on suurin riski silmien suojaamatta jättämisessä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  2. 2

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  7. 7

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää