Elämä

Maaseudulle muuttaa erityisesti kaksi ikä­ryhmää: Toiseen niistä kuuluu 31-vuotias Paula Karilahti, joka ajatteli aiemmin, ettei ikinä muuta maalle

Maallemuuttajien virta on pieni mutta olemassa. Paula Karilahti luuli olevansa kaupunki-ihminen, mutta Tottijärvi vei hänen sydämensä. Helsinkiläinen Raimo Uuttu taas muutti Helsingistä Vuonislahteen Pohjois-Karjalaan kymmenkunta vuotta sitten.

Minähän en ikinä minnekään maalle muuta. Niin Paula Karilahti ajatteli vuosia. Ajellessaan peltojen keskellä hän mietti, miten kukaan voi asua siellä. Sitten tuli talvi-ilta, joka sai Karilahden tekemään täyskäännöksen.

Oli kulunut jo muutama viikko siitä, kun Tampereella asunut Karilahti, 31, ja poikaystävä Juha Lesonen, 34, olivat huomanneet kiinnostavan talon myynti-ilmoituksen. Paikka ei tosin sanonut heille mitään. Mikä Tottijärvi?

Joulu lähestyi, ja tuo Tampereen naapurikunnassa Nokialla sijaitseva omakotitalo unohtui. Pari päivää ennen vuodenvaihdetta, joulukuussa 2017 Lesonen ehdotti, että jos kuitenkin lähdettäisiin katsomaan.

Ajomatkaa Tampereelta kertyi suoraa tietä alle puoli tuntia. Oli pimeää, eivätkä Karilahti ja Lesonen nähneet, millainen Tottijärven kylä oli. Uudehko punainen kaksikerroksinen, noin sadan neliön kokoinen hirsitalo riitti.

”Talo vain kolahti. Se tuntui oikealta saman tien, kun astuimme sisään”, Karilahti kertoo.

Parin päivän harkinnan jälkeen pari jätti ostotarjouksen. Heistä tuli tottijärveläisiä.


Porissa varttunut Karilahti piti it­seään pitkään kaupunki-ihmisenä.

Tampereella Karilahti ehti viettää yli kymmenen vuotta, josta yli puolet aivan keskustassa. Hän on asunut Moskovassakin, ja sieltä palaamisen jälkeen Tampere tuntui kovin pieneltä.

Karilahti nautti ihmispaljoudesta, ystävien tapaamisesta kahviloissa ja ulkona syömisestä. Hän arveli, että maalla olisi yksinäistä ja oman onnensa nojassa kaukana kaikesta.

Nyt juuri oma rauha, hiljaisuus ja luonnonläheisyys ovat syyt, miksi Karilahti sanoo, että hän ei enää mistään hinnasta palaisi kaupunkiin. Siellä asiointi jopa hieman ahdistaa häntä.

Karilahti kuuluu 30–39-vuotiaiden ikäryhmään, josta maaseutumaiset kunnat ovat saaneet pientä muuttovoittoa vuosina 2015–2017. Toinen vastaava ryhmä ovat 50–64-vuotiaat. Kolmen vuoden aikana näitä maallemuuttajia oli alle 1 700 henkeä.

Kyse on vastavirroista suuren kaupunkeihin suuntautuvan muuttoliikkeen rinnalla, sanoo Timo Aro. Hän on tutkinut muuttoliikettä 1990-luvun lopulta asti ja työskentelee nyt asiantuntijana aluekehittämisen konsulttitoimistossa MDI:ssä.

”Yli 30-vuotiaat ovat yleensä perheen perustamis- tai laajentamisiässä ja siirtyneet työmarkkinoille opintojen jälkeen. Yli 50-vuotiaat taas lähestyvät eläkeikää. Näissä elämänvaiheissa moni haluaa palata takaisin kotiseudulle tai muuten muuttaa täysin toisenlaiseen ympäristöön.”


Kokonaisuutena maaseutumaiset kunnat menettävät väkeä enemmän kuin saavat. Vuosina 2015–2017 niiden muuttotappio oli noin 16 000 henkilöä.

Maaseutumaisia kuntia ovat Tilastokeskuksen mukaan sellaiset, joissa alle 60 prosenttia väestöstä asuu taajamissa eikä yhdenkään taajaman asukasluku ylitä 15 000:ta henkilöä.

Suomessa on 311 kuntaa, joista noin kaksi kolmesta kuuluu maaseutumaisiin.

”Kaikista muutoista kuitenkin vain joka kymmenes suuntautuu maaseutumaisiin kuntiin. Se kertoo mittakaavan aika hyvin”, Aro sanoo.

Maaseudun kunnista parhaiten porskuttavat ne, jotka ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa kaupunkeihin.

Elo harvaan asutulla maaseudulla ei välttämättä ole pelkkää auvoa.

Kymmenkunta vuotta sitten Raimo Uuttu oli juuri muuttanut Helsingistä Vuonislahteen Pohjois-Karjalaan. Ajatus oli lähteä kauppaan Lieksaan 25 kilometrin päähän, joten hän asteli uuden kotinsa lähellä olevalle bussipysäkille.

Uuttu oli seissyt pysäkillä pari tuntia, kun paikallinen asukas sattui paikalle.

”Hän sanoi, että saan odotella vapaasti maailman tappiin asti, eikä kukaan koskaan tule.”

Uuttu palasi kotiin ja lähti matkaan omalla autolla. Hän moittii tietä kuoppaiseksi.

Sittemmin Uutulle selvisi, että julkinen liikenne oli lakkautettu jo vuosia sitten.


75-vuotiaalta Uutulta kysytään usein, onko hän paluumuuttaja.

”Valitettavasti en, vaan olen syntyperäinen stadilainen”, hän vastaa.

Helsingin Kalliossa lapsuutensa viettänyt Uuttu kertoo, että synnyinkaupunki on yhä hänen mielessään ykkönen ja paikka, johon hän leimautuu voimakkaasti. Maaseudulta kotoisin oleva vaimo Rauni Uuttu halusi kuitenkin kovasti muuttaa samalle seudulle, jossa pariskunnan omistama kesämökki sijaitsee.

”Ajattelin, että no olkoot. Katsotaan nyt tämäkin puoli elämästä.”

Tilava asunto Helsingin Töölössä sai jäädä. Merikapteenin töistä eläköitynyt Uuttu asui ensimmäiset pari vuotta arkipäivät yksin Vuonislahdella, kun vaimo jatkoi töitä Helsingissä.

Uuttu koki saavansa mellastaa rauhassa. Puuhaa riitti pellettilämmityksen valvomisessa ja pellettisäkkien tilaamisessa. Siihen Uuttu kyllästyi ja vaihdatti taloon maalämmön.

Nyt hän kuluttaa aikaa polttopuita pilkkomalla, puu- ja korjaustöitä tekemällä, nurmikkoa leikkaamalla ja televisiota katselemalla. Kuistilla istuessa hän näkee peltoa silmänkantamattomiin.

”Keväällä sinne tulee sadoittain joutsenia, kurkia, kyyhkysiä ja hanhia. Ne pitävät sellaista kaakatusta ja vaakkumista, että hyvä, kun nukkumaan pystyy.”


Silti usein on hiljaista. Se, ilman puhtaus ja hyvät marjastusmahdollisuudet saavat Uutulta kehuja, samoin talvella käytössä oleva sisävesien jäätie. Helsingistä hän kaipaa ystäviä, tarjonnan runsautta, erityisesti teatteria, ja toimivaa julkista liikennettä.

”Täällä ei ole kauheasti äksöniä tarjolla. Joskus ihmettelen itsekin, mitä täällä teen, mutta omapa on valintani.”

Jotkut saattavat mieliä maalle, koska kaupungissa on niin kallista asua. Raimo Uuttu sanoo, että ainakin heillä tilanne on päinvastainen. 250 neliön talon monet huoneet lämpiävät maalämmöllä, mutta rakennuksessa on myös leivinuuni ja kaksi varaavaa takkaa.

”Maalämpöpumput syövät sähköä kuin hevonen, samoin sähköpatterien lämmitys. Talvella pitää maksaa auraajalle, että täältä pääsee pois, ja ilman autoa ei pärjää.”

Jos ilmenee isompia terveyshuolia, lääkäriin pitää matkata yli sata kilometriä Joensuuhun asti.

”En tiedä, miten helppo kotihoito on järjestää, kun vanhetaan. Toistaiseksi pärjäämme täällä hyvin.”


Tottijärveläisille Paula Karilahdelle ja Juha Lesoselle asumisen hinta oli iso syy muuttaa pois kaupungista. Taivalkoskelta kotoisin oleva Lesonen halusi omakotitalon ja oman tontin.

Karilahden arvion mukaan he säästivät ostohinnassa luultavasti ainakin yli 100 000 euroa, kun olivat valmiita lähtemään kauemmas Tampereelta.

Lainanlyhennyksiin kuluu kuukaudessa satoja euroja vähemmän kuin aikoinaan kaksion vuokraan.

Miinukseksi Karilahti laskee auton hankinnan, koska kulkeminen töihin Tampereelle ei olisi sujunut julkisilla. Hän työskentelee vakuutusalalla ja pystyy tekemään säännöllisesti etätöitä. Lämmityskuluja pari yrittää hillitä polttamalla puita takassa.

Tottijärvellä on päiväkoti ja ala-aste, mutta lähin kauppa sijaitsee yli 12 kilometrin päässä. Karilahti sanoo, että ei silti kaipaa mitään lisää. Kyläläisistä on tullut hyviä tuttuja.


”Taannoin leipoessani huomasin, ettei kotona ollutkaan vehnäjauhoja. Naapuri sitten kiikutti niitä. Apua kyllä saa.”

Karilahti asuu ensimmäistä kertaa elämässään omakotitalossa, mutta ei ole kokenut sitä liian työlääksi. Pihatöihin tosin uppoaa sen verran aikaa, että osa etukäteen ostetuista elokuvalipuista ehtii mennä vanhaksi.

Karilahti kokee voivansa maalla paljon paremmin kuin kaupungissa. Kroonistunut masennus on kaikonnut, ja arjen kiireistä palautuu aiempaa nopeammin. Hän nauttii siitä, kun voi mennä koiriensa kanssa metsään, eikä vastaan tule välttämättä ketään.

Hektisen työpäivän jälkeen Karilahdesta tuntuu kuin hän menisi suoraan mökille. Kun toiset menevät sinne lomilla ja viikonloppuisin, hän pääsee mökille joka päivä.

Uusia tuttuja, eläimiä ja terveyttä

Joskus kaupunkielämään syystä tai toisesta kyllästyy. Kysyimme HS.fi:ssä lukijoilta kokemuksia maallemuutosta. Saimme lähes 250 vastausta. Alla on käytetty vain yhteystietonsa jättäneiden vastauksia.

”Muutimme pienelle paikkakunnalle keväällä 2017. Äitiyslomalla en jäänyt yksin, vaikka en tuntenut vielä ketään uudelta paikkakunnalta. Jos olisin istunut Helsingissä lähikahvilassa, kukaan ei olisi sanonut minulle mitään. Pienessä yhteisössä on vaikeampi jäädä yksin. Saimme myös molemmat töitä. Kauemmin minulla meni työmatkoihin Helsingissä kuin täällä. Kaipaan Helsingistä ainoastaan ravintoloita. Täällä on yksi pizzeria. Se ei paljoa lohduta.”

Nainen, 33


”Muutin ilmastopakolaisena etelän talvia karkuun Kainuuseen. Minä ja vaimo saimme molemmat työpaikat, ja paikkakunta sijaitsee tarpeeksi pohjoisessa. Muulla ei niin väliä, metsä on metsää. Odotuksena oli maanläheisten harrastusten täyttämä kotiarki, ja se toteutui. Vaimolla on hevoset ja muut eläimet, itselläni metsästys ja koirat.”

Mies, 47


”Työskentelin päiväkotiyrittäjänä ja tapasin valtavan määrän ihmisiä päivittäin. Lisäksi asuin tiiviissä lähiössä ja väsyin jatkuvaan kommunikointiin. Halusin olla rauhassa. Muutin peltojen ja metsän keskelle vuonna 2012. Lähimpään naapuriin on 300 metriä, kauppaan 10 kilometriä ja junalle 12 kilometriä.”

Nainen, 50


”Olen muuttamassa takaisin maalle opintojen jälkeen. Maalla asumisen parhaita puoli on rauha. Saa olla luonnon lähellä omalla tavallaan. Ei tarvitse huolehtia esimerkiksi laturaivosta tai koirien jätösten korjuusta ojanpohjalta. On lääniä, jolla olla ja tehdä mitä haluaa.”

Nainen, 28


”Ennen kärsin säännöllisistä migreeneistä, mutta maallemuuton jälkeen ne ovat hävinneet. En tiedä, onko kyseessä kaupunkielämän stressaavuus, jatkuva taustamelu kaupungissa vai pelkkä sattuma, joskushan migreenit voivat iänkin myötä lakata. Maallemuutossa on myös riskinsä. Poliittiset muutokset voivat aiheuttaa sekä äkillisen kustannusten kasvun että asuntojen arvon alentumisen alueella, jos esimerkiksi verotus- tai joukkoliikenneratkaisut muuttuvat. Tällä hetkellä ei ole mielekästä asua täällä kulkuyhteyksien takia, mutta talomme olisi luultavasti liki mahdoton myydä järkevään hintaan.”

Mies, 46


”Asuin Helsingissä yli 10 vuotta. Sain tarpeekseni kiireen larppaamisesta, ylimääräisistä aistiärsykkeistä, joilla minua terrorisoitiin ja pommitettiin lupia kyselemättä, sekä sietokyvyn äärirajoilla vetämisen palvonnasta ja muusta terveydelle haitallisesta toiminnasta, joka aikaamme leimaa. Halusin vain omaan rauhaan, koska olin saanut kaksi burnoutia kahden vuoden sisällä, eli oli selkeästi tarpeen vaihtaa ammattia ja maisemaa. Maalla saa kekkuloida munasillaan tai pieruverkkarit jalassa niin paljon kuin huvittaa. Pihapiirissäni asuu kaksi korppia, kymmenen valkohäntäpeuraa, kettu ja ilves.”

Mies, 32

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  3. 3

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  4. 4

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  8. 8

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää