Piippujen varjosta puistokeitaaksi

Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen loi ankeasta satamakaupungista puistojen satumaan.

Julkaistu:

Näky oli karmea. Kotkan Sapokanlahti oli yhtä haisevaa lietettä, jossa kelluskeli pari turisteille kyhättyä merirosvopaattia. Turistit leikkivät aluksissa Ruotsinsalmen meritaistelua ja ampuivat toisiaan tennispalloilla.

”Sapokanlahti oli ruma, pahasti saastunut ja heinikkoinen”, Kotkan kaupunginpuutarhuri ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen muistelee 1980-luvun alkuvuosia.

Nuori Laaksonen oli juuri valittu kaupunginpuutarhuriksi. Kotkan keskustan tuntumassa sijaitseva Sapokka vihlaisi hänen esteettistä sieluaan. Viimeinen tippa oli, kun Laaksonen kuuli, että tennispallopaatit saavat jatkoa. Sapokkaan suunniteltiin merirosvohenkistä puuhamaata.

”Kukaan ei tuntunut vastustavan ideaa”, 64-vuotias Laaksonen parahtaa.

Hän vastusti. Upeaan kallioon ei saanut louhia merirosvoluolaa. Laaksonen alkoi kiireesti suunnitella Sapokkaan vesipuistoa. Paperille hahmottui 20-metrinen vesiputous, lampia ja kaarisiltoja. Sipulikukkia, alppiruusuja ja veistoksia.

”Jouduin puhumaan vesipuiston puolesta kolme vuotta, kunnes sain ensimmäisen rahoituksen kuntoon. Puistoihin ei silloin uskottu.”


Tänä päivänä Sapokan vesipuisto on Suomen palkituin viheralue. Sapokka ja Kotkan muut puistot ovat koko kaupungin ylpeydenaihe ja turistien vetonaula.

Harva kotkalainen olisi uskonut vielä 1980-luvulla, että satamakaupunki tunnettaisiin jostain muusta kuin tehtaiden piipuista, meripäivistä, merimiesravintola Kairosta ja funkkistyylisestä kaupungintalosta. Jälkimmäistä katsellessaan voisi erehtyä olevansa Neuvostoliitossa tai Itä-Saksassa.

Kotkasta on kuitenkin kuoriutunut Laaksosen ja hänen johtamansa puistotoimen johdolla puistokaupunkien aatelinen. Kotkan puistot ovat saaneet jo niin monta kansallista ja kansainvälistä palkintoa, että niiden luetteleminen olisi julmaa lukijaa kohtaan.

Esimerkiksi viime vuonna ympäristöministeriö palkitsi Kotkan kansallisen kaupunkipuiston Suomen parhaana maisemahankkeena. Kaupunkipuisto tavoittelee paraikaa Suomen edustajana Euroopan neuvoston maisemapalkintoa.

 

”Hyvä puisto on sellainen, jossa ihminen kokee sydämessään, että tänne hän haluaa palata.”

Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen myhäilee tyytyväisenä. Hänestä puistot ovat usein kopioita toisistaan, tylsiä paikkoja, joissa on vain käytäviä ja nätisti istutettuja kukkia. Toista on Kotkassa.

”Olemme luoneet jokaiselle puistollemme oman erikoispiirteensä.”

Yhdessä puistossa on esimerkiksi yrttitarha, toisessa lasten temppurata. Karhulan Jokipuistoon Laaksonen muutti todeksi ranskalaisen taidemaalarin Claude Monet’n maalauksen lummelammesta.

”Värikkäät jalolumpeet selviävät ihme kyllä etelärannikon talvesta.”


Yksi suosituimmista puistoista on Katariinan meripuisto, joka oli vielä 2000-luvun alussa tuhruinen öljysatama. Nyt maaperä on kunnostettu ja laitettu uuteen uskoon.

Merelle avautuvassa meripuistossa on muun muassa lampaita, pienoismajakoita, jättikeinu, skeittiramppi, piknikpöytiä ja mietiskelylabyrintti.

”Hyvä puisto on sellainen, jossa ihminen kokee sydämessään, että tänne hän haluaa palata”, Laaksonen sanoo.

Laaksonen halusi nuorena arkkitehdiksi. Unelma kuitenkin romuttui, kun lukion opinto-ohjaaja väitti, että ammattiin ei ole mitään asiaa lyhyellä matematiikalla.

”Hoksasin vasta vuosia myöhemmin, että hän puhui pötyä.”

Nuori Laaksonen alkoi pohtia elämälleen uutta suuntaa. Sellainen löytyi äidin Avotakka-lehdestä, jossa oli Lahden kaupunginpuutarhurin haastattelu.

”Silloin koin herätyksen. Pidin suunnittelemisesta ja kasveista.”

Laaksonen oli istuttanut jo lapsena kesämökkinsä pellolle tammenterhoja. Hän ihaili pikkupoikana Tarzania ja halusi samanlaiset kiipeilypuut kuin idolillaan. Puut ovat edelleen pystyssä, mutta Laaksosesta ei tullut Tarzania.

Hän opiskeli lukion jälkeen suunnitteluhortonomiksi ja teki maisema-arkkitehtuurin opintoja Yhdysvalloissa. Siellä Laaksonen oppi myös arvostamaan graniittia.

Hän rakensi Länsi-Virginiassa pihoja yksityishenkilöille ja ihmetteli, miksi rakennusmateriaalina käytettiin niin harvoin mainiota graniittia.

”Työkaverit nauroivat, että graniittiin on varaa vain miljonääreillä. Kun kerroin heille, että Suomessa luonto on täynnä graniittia, he luulivat minun puhuvan pötyä.”


Laaksonen aloitti vuonna 1983 työt Kotkassa Suomen nuorimpana kaupunginpuutarhurina.

Alkutaival oli tuskaa ja hikeä. Kotka käytti viherrakentamiseen alle kymmenen markkaa asukasta kohti, kun 50 markkaa oli Suomessa keskiarvo.

 

”Paikallislehden mielipidepalstoilla kysyttiin, miksi hullun puutarhurin annetaan mellastaa täällä.”

Kun Laaksonen alkoi ensimmäisenä isona projektinaan kunnostaa Sapokkaa, napisivat niin poliitikot, virkamiehet kuin asukkaat. Remontti olikin valtava. Vesi oli kemistin mukaan niin huonossa kunnossa, että käymistila oli lähellä.

Sapokasta imettiin pois yli sata rekallista saastunutta pohjamutaa. Puistoon tuotiin lähes kilometrin verran sokkelikiveä, eli purettujen rakennusten kivijalkoja.

Moni piti puiston rakentamista silkkana rahan tuhlauksena.

”Paikallislehden mielipidepalstoilla kysyttiin, miksi hullun puutarhurin annetaan mellastaa täällä. Lupasin irtisanoa itseni, jos lopputulos ei miellytä.”

Kun vesipuisto lopulta valmistui, vastarinta suli tyytyväiseksi myhäilyksi. Tänä päivänä Kotkassa on puistojen lisäksi yli neljän kilometrin veistospromenadi, jonka varteen on sijoiteltu noin 50 veistosta useilta eri kuvanveistäjiltä.

”Kyseessä on Suomen merkittävin ulkoilmagalleria”, Laaksonen sanoo.


Harva virkamies saa niin paljon kiitosta työstään kuin Laaksonen. Katariinan meripuistossa tehty haastattelu keskeytyy useasti, kun ohikulkijat pysähtyvät kiittelemään Laaksosta. Vaikka puistot ovat monen kotkalaisen olohuone, ei Laaksonen itse niissä oleile.

”En pysty rentoutumaan täällä, koska olen työpaikallani. Näen koko ajan juttuja, jotka pitäisi parantaa.”

Laaksonen kertoo kärsivänsä muutenkin näkösaasteesta. Silmiin sattuu, kun hän autolla ajaessa näkee umpeen kasvaneita peltoja tai pusikon peittämän järvimaiseman. Myös betoniviidakko ahdistaa puutarhaneuvosta.

”Minusta olisi hirveää asua esimerkiksi Ateenassa. Kestäisin siellä ehkä pari viikkoa.”

Laaksosen paratiisi on hänen kesämökkinsä Pyhtään Hevossaaressa. Siellä hänellä on oma arboretum eli puulajipuisto, jossa kasvaa esimerkiksi magnoliaa ja japanilaista vaahteraa.

”Mökki on opettanut minulle valtavasti puutarhanhoidosta. Olen kuskannut sinne ties mitä kasveja. Monet niistä ovat kuolleet, koska maaperä ei ole ollut kasveille sopiva.”

 

Suomessa kaupungit huolehtivat puistoistaan hyvin vaihtelevasti, Laaksonen sanoo.

Kotkan puistot vetävät paitsi turisteja, myös muita kiinnostuneita. Kuntapäättäjät ja ympäristöalan ammattilaiset tekevät Kotkaan kymmeniä opintomatkoja vuodessa.

Muuan espoolainen luottamushenkilö – ja innokas puutarhanhoitaja – hämmentyi näkemästään.

”Hän kysyi minulta, kuinka paljon lauhempi ilmanala Kotkassa on Espooseen verrattuna. Eihän niissä tietysti ole juuri eroa.”

Suomessa kaupungit huolehtivat puistoistaan hyvin vaihtelevasti, Laaksonen sanoo. Harmittavan monessa kunnassa ollaan tyytyväisiä, kun kaupungintalon edustalla on neljä kukkapurkkia.

”Sitäkin näkee usein, että kaupunki pistää puiston kuntoon isolla rahalla, mutta ylläpitoon ei satsata. Puisto on parissa vuodessa rempallaan, jos siitä ei pidetä huolta.”

Rahat ovat Kotkassakin niukassa. Kotkan puistoissa on käytetty rakennusmateriaalina esimerkiksi vanhojen rakennusten portaita, nupukiveä ja kiviteollisuuden hukkapaloja. Lopputulos on ekologinen, näyttävä – ja säästänyt miljoonia.


 

”Olen pilannut elämästäni 36 kevättä ja alkukesää tämän ammatin takia. Pilaan vielä yhden, ja sitten jään eläkkeelle.”

Laaksosen oli tarkoitus olla kaupunginpuutarhurina vain pari vuotta. Vuonna 1983 alkanut pesti venähtikin elämäntyöksi.

Vanha kiinalainen sananlasku ”tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää” joutuu epäilyksen kohteeksi Laaksosta kuunnellessa.

”Olen pilannut elämästäni 36 kevättä ja alkukesää tämän ammatin takia. Pilaan vielä yhden, ja sitten jään eläkkeelle”, Laaksonen naurahtaa.

Kevät ja alkukesä ovat puutarhurille stressaavaa aikaa: paistaako aurinko, sataako liikaa, entä jos tulee liian lämmintä? Silloin kaikki istutetut kasvit innostuvat kukkimaan yhtä aikaa eikä porrastetusti, kuten on tarkoitus.

Nyt Kotkan puistot ovat hienossa kunnossa, ja vaatimustaso vain nousee. Muuan äiti soitti Laaksoselle ja kiitteli Katariinan meripuistosta, jossa perhe oli viihtynyt tuntikausia.

”Puistossa oli hänen mielestään kuitenkin yksi vika. Siellä ei ollut mitään perheen alle yksivuotiaalle. Rakensimme soiton jälkeen puistoon vauvoille omat keinut.”

Kotkan meripäiviä vietetään 25.– 28. heinäkuuta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa? Tutkijat löysivät suuren sotajoukon jäänteet

  2. 2

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköintimaksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  3. 3

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  6. 6

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  7. 7

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   Nainen pahoinpiteli pojan, joka oli haukkunut hänen tytärtään Espoossa, oikeudelta tuomio sekä käyttäytymisohjeita aikuisille ja lapsille

  10. 10

   Maa- ja metsätalousministeri kritisoi Unicafen päätöstä lopettaa naudanlihan käyttö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  5. 5

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  6. 6

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  9. 9

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  10. 10

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköintimaksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää