Elämä    |   Kolumni

Viha voi olla suojatunne, jonka takaa paljastuu jotakin muuta – Kaksi kysymystä, jotka avaavat silmät omille tunteille

Sen sijaan että kohtaisi tunteensa, voi olla helpompaa niellä tai turruttaa ne, syyttää niistä muita, teeskennellä coolia tai esittää olevansa aina iloinen, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Jälki­kasvuni Montessori-leikki­koulussa lapset saivat joka päivä tullessaan ja lähtiessään valita erilaisten naamakuvien joukosta sen, joka kuvasi parhaiten heidän sen hetkistä tunnetilaansa. Olin suorastaan liikuttunut sen takia, että lasteni tunteista oltiin hoitopaikassa kiinnostuneita sen sijaan, että heitä olisi reipastettu väkisin.

Ajat ovat totisesti muuttuneet. Perusopetuksen opetussuunnitelmassa viitataan niin tunteisiin kuin tunnetaitoihin. Tunteiden tieteelliseen tutkimiseen käytetään yhä tarkempia tutkimusmenetelmiä, ja niiden käsittelemisestä työelämässä puhutaan enemmän.

Ihmiselämä nyt vain on sellaista, että se menee tunteisiin, oli minkä ikäinen tahansa. Siihen, miten mihinkin tunteeseen reagoi, voi kuitenkin vaikuttaa. Vaikkei tunteita voi hallita tai nitistää, niitä on mahdollista säädellä. Sitä varten taas tarvitaan tunnetaitoja.

Iso osa tunnetaitojen opetteluun tarkoitetuista työkaluista on suunnattu ymmärrettävästi lapsille ja nuorille. Toinen ryhmä ovat heidän kasvuaan tukevat aikuiset. Kun yrittää hiki hatussa niin kutsutusti sanoittaa raivoavalle lapselle, mitä tämä kenties käy läpi, tunnetaitoja oppii väistämättä itsekin.

Ymmärrän hyvin, että sitä, mitä ei ole itselle pienenä opetettu, ei välttämättä halua isona tehdä, koska se tuntuu vaivalloiselta ja vaikealta. Voi olla helpompaa niellä tunteensa, turruttaa ne, syyttää niistä muita, teeskennellä coolia tai olevansa aina iloinen. Myöhäistä tunnetaitojen opettelu ei silti ole koskaan.

Lukutaidolla ja tunnetaidoilla on paljon yhtäläisyyksiä. Kumpaakin on monentasoista, ja oppimistapoja on lukuisia. Se, mikä toimii yhdelle, ärsyttää toista, kolmas oppii taitavaksi itsekseen ja neljäs tarvitsee tukea.

Valtaosalle löytyy ainakin jokin tapa saada yhteys tunteisiin ja työstää niitä. Jokaisesta ei tarvitse tietenkään kehittyä suurta tunteiden tulkkia. Riittävät tunnetaidot kuitenkin helpottavat elämää, lisäävät hyvinvointia, parantavat suhteita ja avartavat maailmaa.

Otetaan vaikkapa viha. Moni pitää sitä vaikeana tunteena, jota ei mieluusti kokisi. Tämän vuoksi vihan saattaa kääntää niin itseensä kuin johonkuhun sellaiseen, joka ei ole sen syntyyn ollut vaikuttamassa.

Hyvä läksy on pohtia, mitä tunteita eri tunteet herättävät. Ihminen kun saattaa olla itselleen vihainen siitä, että on vihainen, mikä todennäköisesti vain vaikeuttaa tilannetta.

Toisekseen viha on usein suojatunne, jonka alle kurkistamalla löytää tavallisesti pelkoa tai häpeää. Toinen oiva harjoitus onkin kysyä itseltään, mitä vihalla mahdollisesti peittää ja mitä oikeasti tarvitsee.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää